Bizi Takip Edin

BESLENME

Norveç somonu ve kırmızı biberli noodle

-

Video yükleniyor

Balık yemenin tek yolu somon ızgaradan geçmez. Lezzetli ve sağlıklı dünya mutfaklarını deneyin, pişman olmayacaksınız.

Dengeli, besleyici ve lezzetli bir öğün mükemmel kadını bulmak kadar zor olabiliyor. Ama bazen bu tarifteki kadar kolaydır. Tarifin baş malzemesi Norveç Somonu filetosu çok değerli bir protein ve Omega-3 kaynağıdır. Karbonhidrat ihtiyacınızı noodle karşılarken, vitamin ve minerali biber ve bezelyeden alırsınız. Yani sağlıklı beslenen bir erkeğin ihtiyaç listesini eksiksiz tamamlayabilirsiniz. Balık yemeye ayak diretiyor veya uzmanların tavsiye ettiği haftada en az iki defa balık tüketme sınırının altında kalıyorsanız küçük bir öneri: Seçeneklerinizi çeşitlendirin. Hiç olmazsa bizi taklit edin ve Omega-3 kaynağınızı iştah kabartan soya sosuyla birleştirin. 

MALZEMELER

  • ½ kg Norveç Somonu filetosu 
  • 1 tatlı kırmızı biber 
  • 1 avuç bezelye 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 paket hazır ramen (noodle) 
  • 2 yemek kaşığı soya sosu 
  • 6 yemek kaşığı tatlı kırmızı biber sosu 
  • 1 limonun suyu 
  • Kişniş yaprağı (isteğe bağlı)

YAPILIŞI

  1. Norveç Somonu’nu kuşbaşı, kırmızı biberler ve bezelyeleri jülyen doğrayın.
  2. Yapışmaz bir tavayı orta ateşe alın. Bir yemek kaşığı zeytinyağını tavaya koyarak ısıtın. Somon küplerini 1-2 dk kadar ara ara tavayı sallayarak pişirin, bir tabağa alıp bekletin.
  3. Başka bir tavaya bir hazır ramen paketine yetecek kadar kaynamış su koyun. Ardından ramen’i ilave edip ambalajın üzerindeki pişirme talimatına göre haşlayın.
  4. Somonu pişirdiğiniz tavayı havlu kâğıtla silin, bir yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın ve kırmızı biber ile bezelyeleri de ekleyerek 1-2 dk kavurun. Ardından 2 yemek kaşığı soya sosu ve 6 yemek kaşığı tatlı kırmızı biber sosunu tavaya alın ve iyice karıştırın.
  5. Sebzeyle sosu 1-2 dk özleştirdikten sonra ramen ve Norveç Somonu küplerini ekleyin. 1 limonun suyunu sıkın. Ramen altta, somon ve sebzeler üstte olacak şekilde tabağa alın. Kişniş yaprakları ve bir dilim misket limonu ile süsleyerek servis edin.

BESLENME

Smoothie nasıl hazırlanır?

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie dosyasını açıyoruz. Smoothie’lerden alınacak verimi maksimum seviyeye çıkarmak için tavsiyeler.

SIVI BAZ/PROTEİN KAYNAĞINI SEÇİN

Smoothilere süt yerine sıvı baz olarak su, maden suyu, yeşil çay, yoğurt, kefir veya süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Smoothie’nize ekleyeceğiniz protein kaynağı, daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır; yoğurt ve sütle bunu elde edebilirsiniz. Ancak bitkisel kaynaklı sütlerin protein içerikleri daha düşük olduğundan, Hindistan cevizi veya badem sütü eklerseniz sağlıklı yağ da eklediğinizden emin olun.

Kış için smoothie tarifi!

SEBZE EKLEYİN

Yeşil yapraklı sebzeler kanserden kalp hastalıklarına, diyabetten kilo sorunları ve hormonal problemlere kadar karşılaşabileceğiniz birçok hastalıktan koruyucu içeriklere sahiptir. Smoothie’niz için en iyi tercihlerden olan ıspanak ve pazıyı kullanabilirsiniz. Mevsiminde olduğu sürece, kabak, maydanoz, havuç, salatalık gibi çoğu sebzeyi smoothie’nize ekleyebilirsiniz.

SAĞLIKLI YAĞ KULLANIN

Yağlar da proteinlere benzer şekilde tokluk sürecinizi uzatır ve sebze ve meyvelerde bulunan, yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Özellikle smoothie kâsesi hazırlayacağınız zaman daha yoğun kıvam elde etmek için avokado, kaju veya fıstık ezmesini deneyebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz diğer sağlıklı yağ kaynaklarına örnek olarak badem, fındık, ceviz, keten tohumu, tahin ve chia tohumunu sayabiliriz.

Metabolizma hızlandıran smoothie!

MEYVE İLE LEZZET KATIN

Meyvelerin smoothie’nizin tadını güzelleştirdiğini biliyoruz ancak smoothie’nizin şeker ve kalori bombası hâline gelmemesi için kontrollü miktarlarda, bir ya da iki porsiyon meyve kullanmalısınız. Muz, çilek gibi popüler tatlar yanında yaban mersini, böğürtlen, elma, armut, kivi, mango, şeftali gibi birçok meyveyi de deneyebilirsiniz. Smoothie kâseniz içinse donmuş meyve kullanmak daha hoş bir kıvam elde etmenizi sağlayacaktır.

KOMPLEKS TAHIL SEÇİN

Günlük olarak ihtiyacımız olan enerjiyi karşılamak için karbonhidratlara ihtiyaç duyarız. Bu nedenle smoothie’nize yulaf ekleyebilirsiniz ancak glüten hassasiyetiniz varsa kinoa, karabuğday, amarant gibi seçenekler, smoothie’niz için mükemmel tercihler olacaktır. Haşlanmış baklagiller de smoothie kâselerinize iyi bir kıvam veren karbonhidrat kaynaklarıdır.

BAHARATLARDAN FAYDALANIN

Smoothie’nize tat katacak ve aynı zamanda size fayda sağlayacak baharatlar ve lezzetlendiriciler de kullanabilirsiniz. Tatlı bir smoothie için tarçın, vanilya, agave şurubu, bal veya pekmez gibi ürünler, ferahlatıcı bir deneyim içinse açai, spirulina, zerdeçal, matcha ve zencefil deneyebilirsiniz. Sabah smoothie’nizdeki kahve ve matcha, canlandırıcı bir kafein desteği olarak en iyi dostunuz olacaktır.

Devamı

BESLENME

Cinsel gücü artıran 12 yiyecek

Umut Doğan Yıldız

-

Cinsel gücün ve isteğin artıp azalmasında yeme alışkanlıklarının etkili olduğu bir gerçek. O halde cinsel gücü artıran yiyeceklere bir bakın.

Devamı

BESLENME

Sık aralıklı beslenme doğru mu?

Umut Doğan Yıldız

-

Kurallar değişiyor. Sık aralıklı beslenme, iki ila üç saatte bir altı küçük öğün tüketmek artık doğru kabul edilmiyor.

YEMEK PROGRAMINIZI PARÇALAYIN

Aşırı değişken beslenme kalıpları yüzünden gerilmeyin. Adaptasyon, günümüzün kuralı.

ESKİ KURAL

İstikrarlı yağ kaybı, azimli bir beslenme planıyla kazanılır: İki ila üç saatte bir altı küçük öğün tüketin; kahvaltıyı atlarsanız risk alırsınız. İyisi mi siz tüm o saklama kapları için daha büyük bir iş çantası alın.

YENİ KURAL

Klişe olsa da doğru: En iyi diyet, sadık kalabildiğiniz diyettir. Bu nedenle, iş günü boyunca aç hisse- diyorsanız, dilediğiniz kadar sık yemek yiyin. Ancak yakıtsız kalan vücudunuzun acıyla çığlık atmasın- dan korkup, kahvaltıdan iki saat sonra fıstık ezmeli pirinç patlaklarını zorla yemeye çalışmanıza gerek yok. Tıbbi bir inceleme, öğün sıklığı ile yağ kaybı arasında kayda değer bir ilişki göremedi. Aynı zamanda, Plos One’daki bir çalışmada da günde üç öğün tüketmenin aslında metaboliz- manızı hızlandırdığı keşfedildi.

Vücudunuzun açlık sinyallerini reddettiğinizde, daha büyük bir kilo alma riskiyle karşı karşıyasınız demektir: Cornell Üniversitesi’ndeki bilim insanları, karınları yemeleri gerektiğinin işaretini verene dek bekleyen insanlara kıyasla, iştahları fark etmeksizin saate göre beslenenlerin kan şekerlerinin daha çok yükseldiğini gördü. Ekstra kütle kazanmak istiyorsanız bu işe yarayacak olsa da yağ kaybettiğiniz dönemde ters tepecektir.

Aralıklı orucun büyük bir hayranı-yım,” diyor Zolkiewicz. “Model olarak yaptığım fotoğraf çekimleri için hazırlanmak amacıyla bunu kullanıyorum ve vücudumun açlık sinyalleriyle temasta kalmama yardımcı oluyor.”

Beslenme uzmanlarının “öğün atlama” dediği zaman kısıtlamalı beslenme programının, yağ oksidasyonunu artırdığı görüldü. Diğer bir deyişle, ofise gitmeden önceki yulaf lapası zamanını kaçırırsanız endişelenmeyin. Acıktıysanız da tek yapmanız gereken bir şeyler yemek.

Devamı

Popüler