Bizi Takip Edin

Mangal keyfi anlayışınızı değiştirecek beş deniz ürünleri tarifi

Izgara köfte, pirzola ve sucuğa doyduk. Bu sene ızgarayı balık türlerine ve deniz mahsullerine ayırın. Karides, ahtapot veya levrekle başlamak isterseniz, harika tariflerimiz var. The American Heart Association haftada iki kere 100 g balık tüketmenizi ve bunun da tercihen yağlı balıklardan olmasını tavsiye ediyor. Ancak erkeklerin haftalık ortalama balık tüketimi 30 gramda kalıyor. Eğer kalp rahatsızlıkları ve kolon kanseri riskini düşürmek ve ileri yaşlarda da kaliteli bir yaşam sürmek isteyen biriyseniz, bu sınırın altına düşmeyin. Çevrenizi saran denizden -henüz çok geç olmadan- faydalanın. Balık veya kabuklu deniz mahsullerinden favorinizi alıp ızgaraya atın.

MANGALDA BÜTÜN BALIK

Etkileyici, lezzetli ve pişirmesi düşündüğünüzden daha kolay. Özellikle Brooklyn’deki LaVara Restaurant’ın şefi Alex Raij’in verdiği tüyolarla. Raij, İspanya’nın Bask bölgesinde balığı bütün pişirme konusunda ustalaşmış. Bu pişirme yöntemi kırlangıç balığı, levrek, çipura, alabalık ve uskumruya çok yakışıyor. Balıkçınızdan gelecek taze tavsiyelere de açık olun.

1. Doğru sipariş ver Bütün balık alırken gözlerinin canlı ve etinin sıkı olduğundan emin olun. Bunlar tazeliğin göstergesidir. Ardından balıkçınızdan iç organlarını, pulları ve yüzgeçlerini temizlemesini isteyin. Bu pis işleri sevseniz bile, mangalda en iyi sonucu almak için bir profesyonele bırakın.

2. Izgara teli kullan Balık derisi ızgaraya çok kolay yapışır. Ama kilitlenebilir bir ızgara teli bu problemi çözer. Balığı hafif ateşte pişirmeyi ve çevirmeyi mümkün kılarken, balık derisi çıkmaz ve içi sulu kalır. Yalnız ızgara telinin paslanmaz çelik veya tümüyle metal kaplı olması önemli. Plastik sapın ızgarada erime riskini almak istemezsiniz.

3. Deniz tuzuna yatır Raij daha taze ve sulu bir et için bütün balığı deniz tuzuyla marine ediyor. Geniş bir kapta 1200 g soğuk su ile 120 g iri tuzu karıştırın. Balığı bu tuzlu suda 5 ila 10 dk bekletin. Çıkarıp kurutun. Ardından zeytinyağı sürün, tuzla içini ve dışını eşit şekilde tuzlayın.

4. Serbestçe çevirin Kilitli ızgara telinin güzelliği, balık pişti mi pişmedi mi merakınızı kolayca giderebilmeniz. Izgara telini her üç dakikada bir çevirebilirsiniz. Böylece ona dokunmadan bıraksanız bundan daha doğru şekilde pişirmiş olamazsınız. Balık derisinde kahverengi ızgara izi çıkana kadar ortalama 12 dakika pişirin. Dokunduğunuzda derisi diri olmalı.

5. Dinlendirin Balık piştiğinde ızgaradan alın ve ılık bir yere koyup birkaç dakika bekletin. Kırmızı eti bekletmek gibi bütün balığı bekletmek de iyi bir fikir. Çünkü bekleme sırasında jelatinleri tekrar sıkılaşıyor ve balığın içinde kalıyor. Bu da ete ekstra yumuşaklık ve sululuk kazandırıyor.

6. Soslayın Balığı bütün olarak pişirdiğinizde içini limon ve taze otlarla doldurmanız gerektiğini zaten biliyorsunuz. Final dokunuşu için bu içerikleri zenginleştirin. Soğuk tavaya az miktar zeytinyağıyla kıyılmış sarımsağı alın. Orta ateşte altın rengini alana kadar soteleyin, taze doğranmış maydanoz ilave edin ve balığın üzerine yayın. Taze limon dilimleriyle servis edin.

TAYLAND USULÜ KILIÇ BALIĞI


Tarifin adı korkutucu gelebilir ama basitleştirilmiş bu versiyonu şef Kris Yenbamroong’un Night + Market adlı yemek kitabından aldık.

120 ml soya sosu
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 çay kaşığı toz beyaz biber
450 g kılıç balığı filetosu
3 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı ezilmiş sarımsak
2 yemek kaşığı misket limonu suyu
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
5 yemek kaşığı doğranmış taze
fesleğen ve kişniş

1. Izgarayı önden yüksek ayarda yakın. Geniş bir kapta soya sosu, sıvı yağ ve beyaz toz biberi karıştırın. Balığı sosun içine koyup her yerini iyice bulayın.

2. Balığı ızgaraya alıp, üstündeki marine sosu karamelize olup içi tamamen pişene kadar ortalama 8 ila 10 dk tutun. Bu sürenin yarısında balığı bir defa ters çevirin. Balık piştikçe kenarından renk değişimini gözlemleyin. Balığın ortasında pişmeyen ince bir tabaka kalması ideal ama daha fazlası biraz daha zamana ihtiyaç var demektir. Tamamen piştiğinde bir tabağa alın.

3. Orta boy bir kâsede şeker, sarımsak, misket limonu, limon kabuğu rendesi ve kırmızı pul biberi karıştırın. Fesleğen veya kişnişi ekleyip iyice karıştırın. Balığı pirinç pilavı (tercihen basmati pirinci) ve bu sosla birlikte servis edin. Birayla da mideye indirin. 4 kişiliktir.

Levrekli Taco

Meksika’nın güneyinde, Pasifik kıyısında yer alan küçük bir eyalet olan Nayarit’in mangal kültürü, bu tarifin ilham kaynağı. Bu bölgenin geleneksel balık yemeği Pescado Zarandeado, bir sepet dolusu sıcak ve hoş aromalı taco ve bir kâse karamelize soğanla birlikte servis ediliyor.

1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 orta boy soğan, piyazlık doğranmış
3 yemek kaşığı + 1 çay kaşığı soya sosu
1 diş sarımsak, ince doğranmış
2 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı tereyağı, eritilmiş
1 çay kaşığı Worcestershire sosu
½ misket limonu suyu
1 levrek, ikiye yarılmış, kılçığı çıkarılmış

Servis için: Mısır tortillalarını* ısıtın. Kırmızı soğanı ve salatalığı ince ince doğrayın, acı sos bulundurun.

1. Geniş bir tavayı orta ateşe alın, yağı ısıtın. Soğanları tavaya alın ve devamlı karıştırın. Yumuşayıp hacimleri küçülene kadar ortalama 5 dk kavurun. 2 yemek kaşığı soya sosu ilave edip sık sık karıştırmaya devam edin. Bu şekilde soğanlar eriyip tatlı bir aromaya kavuşana kadar 20-30 dk pişirin.

2. Geniş bir kapta sarımsak, mayonez, tereyağı, soya sosu, Worcestershire sosu ve misket limonu suyunu karıştırın. Tadına bakın ve damak tadınıza göre malzemeleri artırın.

3. Izgarayı önden orta ateşte çalıştırın. Balıkları gazete sayfasını açar gibi açın, tuz ve karabiber serpin. Kaşıkla hazırladığınız sosu etli kısımlarına bolca yedirin. Ardından balığı açık şekilde kilitli ızgara teline yerleştirin, derisi alta gelecek şekilde ızgaraya alın. Her 3 ila 5 dakikada balığı çevirin ki her iki tarafı da iştah kabartan bir kızarıklığa kavuşup, üzerinde ızgara izleri çıkana kadar 15 dk pişirin.

4. Piştiğinde balığı ızgara telinden çıkarıp geniş bir tabağa alın. Sağlı sollu şekilde soğan halkalarını ve salatalık dilimlerini dizin. Isıttığınız tortilla ekmekleri, karamelize sos ve acı sosla birlikte servis edin. Herkesin ortadaki geniş tabağa saldıracağına emin olabilirsiniz.

* Soğuk tortilla ekmeğinin tadı pek çekici değildir ve içini doldurduğunuzda parçalanma riski yüksektir. Yumuşayıp hafif rengi dönene kadar doğrudan ateşte ısıtın. Ardından temiz bir mutfak havlusu içinde kendi buharında bekletin.

SADECE AHTAPOT


Ahtapotu pişirmenin sırrı, aslında hiçbir sırrının olmamasıdır. Ne mühürlemeye ne masaja ne de yumuşatmaya gerek var. Güzelce pişirin, tek lokmalık dilimlere bölün ve arkadaşları çağırın.

1. Eğer donmuş kullanıyorsanız önce ahtapotu çözün. Su dolu geniş bir tencereye alın (aromatik defne yaprağı ve soğan da koyabilirsiniz) ve 30 dk kaynatın. Ahtapotu tencereden alın, bir fırın tepsisine koyun ve oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin.

2. Izgarayı yüksek ateşe ayarlayın. Ahtapotları ızgaraya dizin, her tarafında ızgara izi çıkana kadar yaklaşık 10 dk sık sık çevirin. Ardından doğrama tahtasına alın ve servis etmeden önce dilimleyin. Dilimleri yayvan bir tabağa dizin, iri deniz tuzu serpin, biraz zeytinyağı gezdirip limon sıkın. İnce kıyılmış taze maydanoz yaprakları serpiştirin.

“SOY VE YE” KARİDES


450 g kabuklu karides, tercihen kafası da koparılmamış
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı taze otlar*
1 limon, ikiye kesilmiş

1. Izgarayı yüksek ateşte yakın. Geniş bir kâsede karidesleri 2 yemek kaşığı zeytinyağı, birer tutam tuz ve biberle kaplayın.

2. Karidesleri ızgaraya atın ve kabukları koyu pembe olup yer yer ızgara izi çıkana kadar ortalama 5 dk pişirin.

3. Karidesleri başka bir geniş kaba alıp 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ve taze otlarla karıştırın. Izgarada başka şeyler pişirirken, karidesleri yarım saat kadar dinlendirin.

4. Karideslerin üzerine bir bütün limonu sıkın. Masaya geniş bir fırın kağıdı serin. Karidesleri güzel bir ekmek ve şarapla birlikte masaya koyun, soyup soyup yiyin. 4 kişiliktir.

*Kekik, nane, biberiye ve Frenk soğanı güzel bir karışım. Ama siz bu içeriği damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz.

 

 

anaslide

BACAK KASLARI İÇİN EFSANE PROGRAM

Umut Doğan Yıldız

-

Bu efsane hareketle bacak ve merkez bölgesi kaslarınızı güçlendirirken denge ve hareket kabiliyetinizi de geliştireceksiniz. Bacak kaslarını geliştirmek için haftaları atlamayın.

HAFTA 1

Reverse lunge

(bir adımınızı geri atın, o dizinizi bükün ve gövdenizle yere doğru alçalın) ve her iki bacakla SPLIT SQUAT (Bir ayağınızı öne atın ve gövdenizi yere yaklaştırın) yapın.

PAZARTESİ 6 TEKRARDAN 3 SET
SALI 6 TEKRARDAN 3 SET
ÇARŞAMBA 8 TEKRARDAN 3 SET
PERŞEMBE KNEE TO WALL: DUVARIN BİR ADIM ÖNÜNDEYKEN ÖNDEKİ DİZİNİZİ DUVARA DEĞDİRİN. BU BİR TEKRARDIR. 6 TEKRARDAN 5 SET YAPIN.
CUMA 10 TEKRARDAN 3 SET
CUMARTRSİ 12 TEKRARDAN 3 SET
PAZAR TEST: HER HAREKETİ HER İKİ TARAFA 15 TEKRAR YAPIN. YAPAMIYORSANIZ HAFTAYI TEKRAR EDİN.

HAFTA 2

Pistol negative

Sol ayağınız bir box’un üzerinde, sağ ayağınız havada olacak şekilde durun. Sol dizinizi sağ ayağınız yere değene kadar bükün ve tekrar doğrulun. Bu 1 tekrardır.

PAZARTESİ 4 TEKRARDAN 4 SET
SALI 6 TEKRARDAN 4 SET
ÇARŞAMBA 8 TEKRARDAN 4 SET
PERŞEMBE CLOSED-FEET SQUAT:
AYAKLARINIZ BİTİŞİK SQUAT YAPARAK ALÇALABİLDİĞİNİZ KADAR ALÇALIN. 10 TEKRARDAN 5 SET YAPIN.CUMA 10 TEKRARDAN 4 SET CTS. 12 TEKRARDAN 4 SET
PAZAR TEST: HER İKİ BACAK İÇİN ÜÇ TEKRARDAN 1 SET YAPIN. YERE 3-5 SANİYEDE ALÇALIN. YAPAMIYORSANIZ, BU HAFTAYI TEKRAR EDİN.

HAFTA 3

Single leg wall sit

Sırtınızı duvara yaslayın, ayaklarınız 60 cm kadar önde olsun. Dizleriniz 90 derece olana kadar alçalın. Sonrasında doğrulun ve bir bacağınızı düz hale getirerek 15 saniye bekleyin.

PAZARTESİ 4 TEKRARDAN 4 SET
SALI 6 TEKRARDAN 4 SET
ÇARŞAMBA 8 TEKRARDAN 4 SET
PERŞEMBE PIGEON POSES: DİZLERİNİZİN ÜZERİNDEYKEN SAĞ BACAĞINIZI ARKANIZA SOL BACAĞINIZI ÖNE UZATIN. 15 SANİYE BEKLEYİN.
CUMA 6 TEKRARDAN 4 SET
CUMARTESİ 8 TEKRARDAN 4 SET
PAZAR TEST: 3 TEKRAR WALL SIT YAPIN. (HER İKİ BACAKLA 20 SANİYE) OLMADI MI? 3. HAFTAYI TEKRAR EDİN.

 

HAFTA 4

Assisted pistol

TRX bandının 60 cm önünde durarak tutacaklarını kavrayın. Sağ ayağınızı yerden kaldırarak bacağınızı öne doğru uzatın ve sol dizinizi kırarak kalçanızı yere yaklaştırın. Bu bir tekrardır.

PAZARTESİ 4 TEKRARDAN 2 SET
SALI 6 TEKRARDAN 2 SET
ÇARŞAMBA 8 TEKRARDAN 2 SET
PERŞEMBE CROSSED LEG SQUAT: SOL AYAĞINIZI SAĞ AYAĞINIZIN ARKASINA GÖTÜRÜN VE PARMAK UCUNDA ALÇALIN.10 TEKRARDAN 5 SET YAPIN.

CUMA 10 TEKRARDAN 2 SET
CUMARTESİ 12 TEKRARDAN 2 SET
PAZAR TEST: HER İKİ BACAKLA 12 TEKRARDAN 2 SET YAPIN. ÜÇ SANİYEDE ALÇALIN. YAPAMIYORSANIZ 4. HAFTAYI TEKRAR EDİN.

 HAFTA 5

Pistol Squat yapmak için bir ayağınızı yerden kaldırın ve öne doğru uzatın. Diğer dizinizi bükün ve kalçanız yere iyice yaklaşana kadar devam edin. Şimdi doğrulun. Tebrikler!

Devamı

anaslide

BURPEE YAPARKEN BAŞ DÖNMESİ!

Umut Doğan Yıldız

-

Burpee yaparken başın dönüyorsa bunun birden fazla nedeni olabilir.

Egzersiz programına yeni eklediysen, bu hareket yapabilirlik seviyene bağlı olarak sana şiddetli gelebilir. Eğer zorlanıyorsan, egzersizi basitten zora doğru olacak şekilde aşamalandır. Burpee öncelikle bir box / kutu kullanılarak yapılmalı. Ellerini yerden daha yüksek bir yere koyarak açıyı daha uygun hâle getirebilirsin.

Ayrıca antrenmanının hangi kısmına, hangi yoğunlukta eklediğin de önemli. Aerobik ve anaerobik kapasiten yeterli değilse, nabzının aşırı yükselmesi de baş dönmesine sebep olabilir. Ayrıca yanlış ve yetersiz beslenme sonucu kan şekerinde düşme yaşanabilir; bu da baş dönmesine yol açar. Bunları dikkate alarak egzersiz ve beslenme planlamanı yeniden oluşturman gerekebilir.

Egzersiz yaparken doğru nefes alıp vermek de işin en önemli kısımlarından biri. Kaslarının en iyi performansını sergilemesi için oksijene ihtiyacı vardır ama bu oksijeni kaliteli bir şekilde alman gerekir. Çok sık ve hızlı nefesler alıp verirsen bu da bir süre sonra mide bulantısı ve baş dönmesine neden olabilir. Tüm bunlara dikkat etmene rağmen baş dönmesi devam ediyorsa, tabii ki doktora görünmende fayda var.

Çağdaş Cemre Kılıç, Burn & Joy’un Kurucusu, Egzersiz Danışmanı

Devamı

anaslide

ÇARPINTININ NEDENİ SADECE KALP DEĞİL!

Umut Doğan Yıldız

-

Kalpte çarpıntı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı kalbimizin bize yolladığı sinyallerin başında geliyor. Bu sinyallerden çarpıntı, kalbin hızlı çalışması anlamına geldiği için bu sorunu yaşayanlar çoğunlukla kalp hastalıklarına yönelik muayene oluyor, şikayetleri çözümsüz kalabiliyor. Bunun nedeni ise toplumdaki yaygın inanışın aksine, kalpte çarpıntının sadece kalp hastalıklarının belirtisi olmaması.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut; ilk planda kalp hastalığı habercisi olarak düşünülse de, çarpıntının aslında tüm vücuttaki sorunlar için bir belirti olabileceğine işaret ederek, sanılanın aksine her çarpıntının nedeni kalpteki bir sorundan kaynaklanmadığını belirtiyor. Kalbimiz hızlı çarparak aslında vücudumuz için bize sinyal göndermeye çalışıyor. Bu nedenle çarpıntıya yönelik araştırma yapılırken kalp dışındaki faktörlerin de dikkate alınması çok önem teşkil ediyor.  Çarpıntı gelişimine yol açan ve doğrudan kalbi ilgilendirmeyen nedenleri öğrenmeye hazır mısın?

Kansızlık 
Genç yaşlı her yaş grubunun ortak sorunlarından biri olan kansızlık genellikle tedavisi ihmal edilen bir hastalık. Kansızlıkta kalp vücudun oksijen ihtiyacını karşılamak için daha çok çalışıyor ve bu tablo da kendini çarpıntıyla belli ediyor.

Guatr
Boyunda bulunan tiroit bezinin anormal derecede hızlı çalışması vücudun metabolizmasını hızlandırıyor. Bu tablo sıklıkla kendini çarpıntıyla gösteriyor. Sebebi bulunamayan çarpıntı şikayetlerinde mutlaka tiroit hormonlarına bakılması gerekiyor.

Hipoglisemi
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut kan şekerinin düşmesi anlamına gelen hipogliseminin genç yaşlı herkesi tehdit ettiğini vurguluyor. Çarpıntı, yemek yedikten hemen sonra aşırı insülin salınmasına bağlı olarak da gelişebiliyor. Hipoglisemi kendini sıklıkla halsizlik ve çarpıntıyla gösteriyor.

Uyku bozuklukları
Uyku bozuklukları çarpıntının sık görülen sebeplerinden biri. Vücut uyku sırasında metabolizmasını yavaşlatıyor ve dinleniyor. Düzenli ve kaliteli uyku uyumayan kişilerde kandaki stres hormonlarının seviyesindeki artışa paralel olarak gün içerisinde kalp hızı daha yüksek seyrediyor ve çarpıntı daha sık gözleniyor.

Sigara ve alkol tüketimi
Tütün ürünleri ve aşırı alkol tüketimi vücudun metabolizmasını etkiliyor ve stres hormon seviyelerinde artış yapıyor. Bu durum da sıklıkla çarpıntı ataklarına yol açıyor.

Hipotansiyon
Tansiyon düşüklüğü anlamına gelen hipotansiyon daha çok uzun boylu ve zayıf gençler ile yaşlılarda görülüyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut aşırı yorgunluk, ayakta durma ve az su içilmesiyle bağlantılı olan tansiyon düşüklüğünün genelde halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntıyla ortaya çıktığını söylüyor.

Stres ve kaygı bozukluğu
Vücutta oluşan her türlü fiziksel ve duygusal stres çarpıntıyı tetikliyor. Bunun yanında kaygı bozukluğu, evham ve depresyon da çarpıntının temel sebeplerini oluşturuyor.

Mineral ve su dengesizliği
Vücuttaki su ve tuz miktarının az olması çarpıntıyı tetikleyebiliyor. Bu duruma sıklıkla halsizlik ve tansiyon düşüklüğü de etki ediyor.

Hormonal değişimler
Kadınlarda oluşan hormonal değişimler kendini çarpıntı olarak gösterebiliyor. Özellikle menstrual periyotlar öncesinde ve menopoza geçiş sürecinde çarpıntı atakları sık gözleniyor. Hamilelik sürecinde de kalp atım hızı yükseliyor ve çarpıntı şikayetleri sıklaşıyor.

Kondisyon düşüklüğü
Çarpıntının en sık sebeplerinden biri de vücudun efor yapmaması sonucu oluşan hamlama ve kondisyon düşüklüğü. Genç yaşlı herkesi etkileyen bu durum yokuşta ve merdivenlerde çarpıntı ile nefes darlığıyla kendini gösteriyor.

Kafein ve çay
Prof. Dr. Ahmet Karabulut kafeinli enerji içecekleri ile yoğun kahvelerin genellikle çarpıntıyı tetiklediklerine işaret ederek, “Aşırı koyu siyah çay da çarpıntıyı tetikleyen içecekler arasında yer alıyor. Yeşil çay ise tam tersine kalbi sakinleştiren ve çarpıntıyı azaltan bir içecek olarak nitelendiriliyor” diyor.

Ateşli hastalıklar
Ateş yüksekliği çarpıntıyı tetikleyen temel etkenlerden biri. Sıklıkla enfeksiyon ya da romatizmal hastalıkların eşlik ettiği ateş yüksekliği sırasında kalbin üzerindeki yük artıyor ve kalp daha çok çalışıyor. Bunun sonucunda da çarpıntı oluşuyor.

Gıda takviyeleri
Özellikle vücut geliştirme için kullanılan bitkisel gıda takviyelerinin çoğunda vücudu tetikleyecek maddeler bulunuyor ve bu durum çarpıntıya yol açabiliyor.

Aşırı spor ve egzersiz
Hazır olamayan bir vücudun yoğun spor yapması sıklıkla çarpıntıya neden oluyor. Zaman zaman bu durum ciddi ritim bozukluklarını tetikleyebiliyor. Bu nedenle sıfırdan spora başlayacak kişilerin ilk ay ısınma şeklinde spor yapmaları gerekiyor.

Alerji
Besin alerjileri sık görülen çarpıntı sebeplerinden biri. Deniz mahsullerinde daha sık görülen bu durum yemek sırasında sıklıkla çarpıntı ve halsizlikle ortaya çıkıyor. Ağır yemek sonrasında hazımsızlığa bağlı çarpıntı atakları da sık görülüyor.

Kronik hastalıklar
Yüksek tansiyon, KOAH gibi kronik hastalıklar, romatizmal hastalıklar ve kanser türleri de vücutta iltihabi reaksiyon oluşturarak çarpıntıya yol açabiliyor.

Olumsuz yaşam koşulları
Çok tozlu, havasız iş ve ev koşulları da çarpıntıyı tetikleyebilen etkenlerden. Deniz seviyesinden yüksek rakımlara giden kişilerde oksijen açlığına bağlı çarpıntı şikayetleri de sık görülüyor.

Böbrek üstü bezlerinin hastalıkları
Böbrek üstü bezleri vücuttaki stres hormonlarını salgılayan temel organlar. Hastalık nedeniyle bu bezden aşırı salınan hormonlar çarpıntı ve tansiyon yüksekliğiyle sinyal veriyor.

Ağrı
Vücutta gelişen baş ağrısı, diş ağrısı, böbrek ağrıları, bel ağrıları ve kireçlenme ağrıları vücuttaki stres seviyesini yükselterek çarpıntıyı tetikleyebiliyor.

İlaçlar
İlaç kullanımı, çarpıntıya yol açan en önemli dış etkenlerden biri. Özellikle grip ve astım ilaçları, guatr ilaçları, antibiyotikler ve depresyon ilaçları ciddi çarpıntı atakları yapabiliyor

Devamı

Popüler