Bizi Takip Edin

BESLENME

ANTRENMAN ÖNCESİ VE SONRASI BESLENME

Umut Doğan Yıldız

-

 

Antrenman öncesi ve sonrası rezervlerinizi yenilemeniz gerektiğinde, karbonhidrat yüklemesi tek seçeneğiniz olmamalı. İster antrenmana roket hızında başlamak ister hızla toparlanmak isteyin, enerji seviyenizi yukarı taşımak için bu listeyi iyi değerlendirin. 

ANTRENMAN ÖNCESİ

 

-45 DK ÖNCE-

YAĞ YAKICI FINDIK 

Antrenmandan önce bir avuç makademya fındığı yemek bel çevresinde kümelenmiş yağları yakmaya yardım eder. Omega-7 değerleri, yağ asidi oksidasyonunu artırarak enerji seviyenizi yükseltiyor. 

-2 SAAT ÖNCE-

YAVAŞ VE İSTİKRARLI 

Harika bir kompleks karbonhidrat kaynağı olan balkabağı, vücutta yavaş çözünerek daha dengeli bir enerji dağılımı sağlar. Yüzde 88’i sudan oluştuğundan, antrenman sırasında vücudun hidrasyonuna da yardımcıdır. 

-45 DK ÖNCE-

MAKİNEYİ YAĞLA

Yerfıstığı ezmesi B vitamini olan niyasin içerir, bu da kan dolaşımını geliştirir. Bir kaşık dolusu yerfıstığı ezmesi vücuttaki oksijen akışını geliştirirken aerobik kapasitenizi de yükseltiyor. İkinci kaşığı da yemek için hiç fena bir bahane değil. 

-30 DK ÖNCE-

ANINDA ENERJİK

Hızlı enerji almak için hurma ideal seçimdir. Yüksek karbonhidrat içeriğiyle dayanıklılığı artırıcı rol oynuyor. Ayrıca glikoz içeriği doğrudan karaciğere giderek yakıt olarak kullanılıyor. Haliyle vücudunuzun ilk önce işleme sokmasına gerek kalmıyor. 

-1 SAAT ÖNCE-

YAĞLARA EKŞİ KALKANI 

Yüksek C vitamini seviyesi kortizolü engelliyor. Önüne geçilmemiş kortizol ise yorgunluk ve yağ depolanmasını artırabiliyor. Stres hormonu üretimini engellemek, vücudun antrenmana adapte olmasına yardım ediyor. Bu sayede yağ yakıyor ve daha kolay kas inşa ediyorsunuz. 

ANTRENMAN SONRASI

 

-1 SAAT SONRA-

AÇLIĞINI BASTIR

Muhtemelen antrenmandan önce yulaf tüketmeye alışkınsınız. Yulafı antrenmandan sonraya bırakmaksa kas gelişimine faydası dokunmayan atıştırmalıklardan uzak durmanıza yardım eder. Çözünür lif beta-glukan bakımından zengin olan yulaf, kan şekerinizi dengeler ve koşu sonrası açlığı engeller.

-30 DK SONRA-

ANTİOKSİDAN KURUSU

Kardiyo çalışmasından sonra kuru kayısı atıştırmak akıllı bir seçim olur. Beta karoten antioksidanlıyla dolu olduğundan kas hasarıyla mücadele etmenize yardım eder. Bir gün sonra sahalara geri dönersiniz. 

-30 DK SONRA-

EKPRES ENERJİ

Hızla toparlanmak için en iyi meyvelerden biri olan ananas, hasarı onarmakla bilinen C vitamini stoklarınızı yenilemekle kalmaz, enerji seviyenizi yükselten glikozun kaslarınıza transfer edilmesini sağlar. 

-2 SAAT SONRA-

KALBİNİN NABZINI TUT

Kalp sağlığı kardiyo gelişiminiz için anahtar değerdedir. Bu nedenle de siyah mercimek içeren bir antrenman sonrası öğünü, fitness hedefleriniz için taşıyıcı rol oynar. Bir porsiyon pişmiş mercimek günlük tavsiye edilen folik asit ihtiyacınızın yüzde 90’ını karşılıyor, kalp hastalıklarına karşı da koruyor. 

 

-2 SAAT SONRA-

KAS AĞRISINI BASTIR

Ton balığındaki antienflamatuvar omega-3 içeriği, sizi antrenmandan sonraki günlerde yedeğe düşüren kas ağrılarını hafifletiyor. Konserve veya taze versiyonları bir sonraki antrenmanı sabırsızlıkla beklemenizi sağlar. 

 

 

Derleyen: Derya Kuş Yavuz

BESLENME

Sağlıklı omlet tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Bu sağlıklı omlet tarifi ile spor salonundaki ağırlıkların hakkını vereceksiniz.

Sporcular için omlet tarifi

Kas yapan yemek tarifleri, sporcu beslenmesi denildiği zaman akla ilk Men’s Health gelir.

Malzemeler

Üç kişilik

Süt, 500 ML
Tane karabiber ¼ yemek kaşığı
Kuru soğan, yarım
Tütsülenmiş mezgit, 500 G
Tereyağı
Katkısız un, 100 G
Krema, 150 G
Hollandaise sos, 150 G
Yumurta, 9
Rendelenmiş parmesan, 10 G

Yapılışı

1/ Sütü küçük bir tavaya dökün, karabiber ve soğanı da ekleyin. Kaynamadan hemen öncesine kadar ısıtın ve derisi altta kalacak şekilde mezgiti ekleyin. Dört dakika yavaşça kaynatın, çıkarıp derisini ayıkladıktan sonra didikleyin. Sütü süzün ve derin bir tavada ısıtın.

2/ Başka bir tavada tereyağını eritin ve unu kavurun. Pürüzsüz bir sos yapmak için sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Yağda çözünebilen D vitamini ve yüksek miktarda kalsiyum için kremayı çırpın ve Hollandaise sosla birlikte karışıma ekleyin.

3/ Yumurtaları çırpın, tavaya ekleyin ve karıştırın. Altı pişmiş, üstü yumuşakken, didiklenmiş mezgiti ekleyin ve bir kaşıkla sosu ince bir tabaka olacak şekilde üstüne yayın. Rendelenmiş parmesanı da ekledikten sonra biraz kahverengileşene kadar tavada tutun. İşte bu kadar. Tadını çıkarın.

Tarif The Beehive’ın şefi Dominic Chapman’dan alınmıştır.

Devamı

BESLENME

Antrenman öncesi omlet tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Egzersizden önce bu protein ve karbonhidrat deposu omleti deneyin.

Antrenman öncesi beslenme tarifleri için sitemize göz atmayı unutmayın.

Sporcular için omlet tarifi ve malzemeler

Dört kişilik

Büyük kuru soğan 2, piyazlık doğranmış olmalı
Saf sızma zeytinyağı
Bir adet defne yaprağı
Patates, 900 g, dilimlenmiş olmalı
Yumurta, 9 
Tuz ve karabiber

Antrenman öncesi omlet yapılışı

1/ Bir tavada soğanları defne yaprağıyla beraber kavurun. Soğanlar yumuşayınca patatesleri ekleyin, kısık ateşte 10 dakika pişirin ve altın rengine dönene kadar karıştırın. Patates hem glikojen (kas yakıtı) deposudur hem de kas fonksiyonlarına yardımcı olan potasyum bakımından zengindir.

2/ Yumurtaları bir kâsede tuz ve karabiber ekleyerek çırpın. Patatesleri ve soğanları da ekleyerek karıştırın. Orta ateşte bir tavaya alın ve dört dakika pişirin.

3/ Üstünü bir tabakla kapatın ve omleti tabağa ters çevirmeden önce dört dakika daha pişirin. Beş dakika dinlendirin ve spor salonuna götürmek üzere dilimleyin. Tarif, Camino’nun şefi Nacho del Campo’dan alınmıştır.

Devamı

BESLENME

Yağ yakıcı Meksika kahvaltısı

Umut Doğan Yıldız

-

Metabolizmanın ısısını yükselten ve acı konusunda size inanlmaz bir deneyim tattıran yağ yakıcı Meksika kahvaltısına bir göz atın.

Yağ yakıcı Meksika kahvaltısı için malzemeler

İki kişilik yumurta 4
Tereyağı 
Kişniş
Bir tutam pul biber
Salsa sosu 75 g
Avokado
Küp doğranmış beyaz peynir 75 g

Yağ yakıcı kahvaltı tarifi

1/ Dört yumurtayı kremsi bir kıvama gelene kadar çırpın, sonra tereyağını tavada eritin.

2/ Yumurtayı, kişnişi ve kaldırabildiğiniz kadar pul biberi tavaya dökün. Malzemelerin iyice karıştığından emin olmak için karıştırarak pişirin.

3/ Omletin bir tarafına salsa sosu ve avokadoların yarısını koyun ve omleti katlayın.

Nutrition Journal’a göre, yemeklerinize avokado katmak atıştırma isteğinizi yüzde 28 oranında azaltır. Omletinizin üstüne peyniri ve kalan salsa sosuyla avokadoyu da ekleyin. Sert bir güne hazırsınız. Tarif Londra’daki Eggbreak’ten alınmıştır.

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com