Bizi Takip Edin

Kuşkonmaza tabağınızda yer açın. Bu pişirme fikirleriyle tabağınızı antioksidan ve lifle doldurun.

Yazı: Derya Kuş Yavuz

FIRIN TEPSİSİ

1. Fırını 220 dereceye ayarlayın. Kenarlı bir fırın tepsisini 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla yağlayın. Geniş bir tavayı orta ateşe alın, 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup ısıtın ve ekmek kırıntıları (galeta unundan hafif iri) ekleyin. Devamlı karıştırarak kırıntılar kızarana kadar 3-5 dk pişirin. Geniş bir tabağa transfer edin. Soğuduklarında yarım kâse kadar rendelenmiş parmesan peyniriyle harmanlayın.

2. 100 g unu başka bir geniş tabağa yayın. Son olarak, 2 büyük yumurtayı kırın, çırpın ve onu da kenarlı ama yayvan başka bir tabağa alın. Elinize birkaç kuşkonmazı birden alarak önce una, sonra yumurtaya ve ekmek kırıklarına batırın ve tepsiye yerleştirin. 15-20 dk çıtırlaşana kadar pişirin. 3. Bu sırada küçük bir kâsede 2 yemek kaşığı süzme yoğurdu 1 çay kaşığı sriracha sosu ve 1 diş kıyılmış sarımsakla karıştırın. Kızartmalara deniz tuzu serpin ve sosla birlikte servis edin. 4-6 kişiliktir.

DEMİR DÖKÜM TAVA
450 g kadar kuşkonmazın dikenli kısımlarını temizleyin. 5 cm uzunluğunda jülyen (açılı) doğrayın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1/2 çay kaşığı esmer şeker ve 1/4 çay kaşığı tuzla karıştırıp bir kenara alın. Geniş bir demir döküm tavayı tabanından buhar çıktığını görene kadar yüksek ateşe alın. Kuşkonmazları bir sıra hâlinde dizin. Hiç dokunmadan, kuşkonmazlar kahverengileşip üzerinde mini kabarcıklar çıkana kadar 2-3 dk pişirin. Tahta bir kaşık veya maşayla karıştırın ve her yanı pişene kadar 5 dk daha pişirin. Geniş bir kapta 1 yemek kaşığı
zeytinyağı, 2 ince kıyılmış yeşil soğan, 2 çay kaşığı pirinç sirkesi, 1 tutam kırmızı toz biber ve pişmiş kuşkonmazları iyice karıştırıp bekletmeden servis edin. 4 kişiliktir.

SOYUCU
350 g kuşkonmazın saplarının odunsu kısımlarını koparın. Ardından bir sebze soyucusuyla uzun ince şeritler çıkarın ve kenara koyun. Geniş bir kapta 1/2 çay kaşığı tanecikli hardal, 1 çay kaşığı elma sirkesi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 ince kıyılmış arpacık soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Kuşkonmaz şeritlerini de ilave edip sosla kaplanmasını sağlayın. Ardından servis tabağına alıp, 8 adet dörde bölünmüş kiraz domates, 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz ve 2 yemek kaşığı kavrulmuş çam fıstığıyla süsleyin. 4 kişiliktir.

Continue Reading
Advertisement

BESLENME

Sporcu beslenmesi nasıl olur?

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu beslenmesi konusunda son zamanlarda değişik öneriler duyuyorsanız eğer, bunların bir kısmını birlikte inceleyelim.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU

Yüksek kaliteli bir spor salonu size bunlardan ikram edebilir, ancak araştırmacılar hidrasyon için bildiğiniz normal sudan daha iyi olmadığını düşünüyor. Susadınız mı? Sebile yönelin.

AVOKADO

Araştırma üstüne araştırma, meyvenin kalp sağlığına faydalarını doğruladı. Ayrıca yüksek lif içeriği tok tutmaya yardımcı olabilir.

KIVIRCIK LAHANA

Turpgillerden olan bu sebze, âdeta doğanın CrossFit’çisi gibi pek çok şeyi başarır. Vitamin bakımından zengindir ve ayrıca kanserin büyümesini ve yayılmasını önleyebilecek kükürt bileşikleri içerir.

ACAİ ÇİLEĞİ

Bu meyveler sadece antioksidanlarla dolup taşmıyor, aynı zamanda sağlıklı bir antienflamatuvar görevi görüyor. Onları diyetinize dâhil etmek, egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olabilir ve kas hasarını sınırlayabilir.

KOMBU ÇAYI

Bağırsak sağlığını destekleyici bu içecek, homeopatik sahnenin temelini oluşturuyor. Ancak bilimsel jüri hâlâ yararları üzerinde fikir birliğine varamadı. Tadı da bir acayip.

KİNOA

Bu kadim tahıl, esansiyel amino asitleri içeren eksiksiz bir protein kaynağı. Kas büyümenizi hızlandırmak için beyaz pirinç yerine deneyin.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çaydaki kateşinlerin uzun süreli tüketimi metabolik sendromla savaşır (tip 2 diyabetin öncüsü) ve koroner hastalık riskinizi azaltabilir. Demliğin altını yakın.

ISPANAK

Yapraklı yeşillerin kaslara yardım eden demir içeriğine ek olarak, günde bir porsiyon yiyenler üzerinde yapılan bir çalışma, kalp hastalığı riskini yalnızca bir haftada azalttığını buldu.

BADEM SÜTÜ

Mineral içeriği bakımından süt ile karşılaştırılabilir, ancak protein içermez (bu yüzden yine de süt içiyorsunuz, değil mi?). Bir bardak inek sütü, bademden yapılandan beş kat fazla protein içerir.

ÇİYA TOHUMU

Etiket üzerindeki iddialarına rağmen, bu tohumlarda vücudunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğu omega-3 türü bulunmuyor. İyi bir lif kaynağı olmakla birlikte, omega almak için yağlı balık yemeniz daha iyi olur.

Devamı

BESLENME

Sebze ve meyve tüketmeden beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Karbonhidratsız, sebze ve meyve tüketmeden beslenme mevzusuu masaya yatırdık.

Hata: Karbonhidratsız beslenmek

Diyete başlayanların en büyük hatalarından biri karbonhidratlı gıdaları tamamen kesmektir. Bu amaçla sadece ekmeği değil, makarnayı da bırakırlar. Oysa yapılacak en büyük hatalardan biri sıfır karbonhidratla zayıflamaya çalışmak olacaktır çünkü bu besin grubunun yerini alacak başka bir şey yoktur. Şöyle düşünün: Karbonhidrat, anne sütünde bile bulunur ve unutmayın ki anne sütü, hali hazırda dünya üzerindeki en mucizevi besindir!

Düzeltmek için: Burada anahtar kelimeler “kaliteli karbonhidratlar” ve “ihtiyaç oranı!” Kaliteli karbonhidratlardan kasıt tam tahıllı, çavdarlı ekmekler; makarna, bulgur ve esmer pirinç gibi vücuda yararlı gıdalar. Hepsinden önemlisi de şu: Beyin hücreleriniz enerjisini karbonhidratlardan alır ve karbonhidrat tüketmek, aynı zamanda insan psikolojisini de olumlu yönde etkiler.

Hata: Sebze ve meyve tüketmemek

Yukarıda aşırı proteinle beslenmenin zararlarından söz etmiştik. Bunun nedenlerinden biri de sebze ve meyve tüketimindeki azalma… Eskiden yemekten kalkınca ortaya gelen meyve tabaklarına artık rastlanmaz oldu. Sebzeler de günlük yediklerimiz arasından yavaş yavaş çekiliyor. Çünkü beslenmeyi doymakla, tok kalmakla açıklar olduk. Bir de itiraf etmek gerekirse, kimsenin sebzelerle uğraşacak zamanı yok. Tavuğu ızgaraya atıp sofraya getirdiğiniz zaman dilimi sebzelerin yıkanıp temizlenmesine, kabuklarının soyulup doğranmasına anca yetiyor. Hal böyle olunca sebzelerden adım adım uzaklaştık ve meyvelerin yerine hazır satılan meyve suyu ve meşrubatlara yöneldik.

Düzeltmek için: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi şu: Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve yiyin! Ana öğünlerinizde yediklerinizin biri mutlaka sebze olsun, ara öğünlerde de meyveyi tercih edin.

Devamı

BESLENME

Aşırı proteinle beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Aşırı protein almak zararlı mıdır? Protein dengesi nasıl olmalı?

Her besin grubunun aşırısını tüketmek yanlış. Proteinle ilgili sorun ise şu: Son 10 yılda aşırı protein tüketimiyle birlikte hem rektum kanseri hem de kolon kanseri olarak tanımlanan kolorektal kanserin de aynı oranda artması, sadece diyet yapanların değil herkesin aşırı protein tüketiminden kaçınması gerektiğinin işareti…

Düzeltmek için: Proteinsiz yaşamaya çalışmanın bir anlamı yok; çünkü proteinin ana görevi, doku ve hücrelerin onarılması… Burada yapılması gereken, doğru miktarı bulmak… Ortalama bir rakam vermek gerekirse, vücut ağırlığınızın her kilosu için günde 0,8-1 gram protein tüketmek yeterli. Diyelim 65 kilosunuz. Bu da demektir ki günde tükettiğiniz protein miktarı en fazla 65 gram olmak zorunda. Peki, hangi proteinleri tüketeceğiz? Öncelikle tükettiğiniz kırmızı et miktarı, haftada 2-3 üç defadan fazla olmamalı. Tavuk, balık, hindi eti de diğer protein kaynakları olarak diyetinizde yer almalı. Daha da önemlisi mercimek, karabuğday, kuru fasulye,Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmelisiniz. 

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com