Bizi Takip Edin

BESLENME

Karaciğere iyi gelen sebzeler

Umut Doğan Yıldız

-

 

İç organlarımız arasında en büyüğü olan karaciğere iyi gelen sebze ve meyveleri sizin için araştırdık. Karaciğer sağlığı için adımları takip edin.

Beslenmenizde koyu yeşil yapraklı yiyecekleri tercih ederek karaciğerinize hak ettiği değeri gösterebilirsiniz. T.C. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Atakan Yeşil’in önerileriyle siz de karaciğerinizin sağlığını garanti altına alabilirsiniz. İşte izlemeniz gereken yol haritası…

Karaciğer sağlığı nasıl korunur

Doç. Dr. Atakan Yeşil, “Karaciğer bir fabrika gibi 24 saat durmadan çalışır. Kan yoluyla alınan besin maddelerini işler ve kandaki zararlı toksinleri atar. Vitamin ve minerallerin emilmesini sağlar. Bu noktada da sarımsak, zencefil, limon, koyu yeşil yapraklı sebzeler; roka, ıspanak, pazı, tere, Brüksel lahanası, brokoli, maydanoz, lahana gibi besinler karaciğer dostudur. Soğan ve karnabahar gibi antioksidan özelliği olan besinler de karaciğerin yenilenmesi ve toksik maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur” diyor.

Kereviz ve enginarın da önemli rolü olduğunu belirten Yeşil, her gün dört enginar yaprağının yarım saat kaynatılarak içilmesini tavsiye ediyor. Tabii alkol, çok yağlı gıdalar, tuz, yağlı etler ve işlenmiş ürünlerden uzak durmanız gerekiyor. Beslenirken az yağlı yoğurt ve az yağlı peynirleri tercih etmenizde fayda var. Ayrıca karbonhidrat tüketiminden de kaçınmalısınız. Bir de az yenildiğinde faydalı ama aşırıya kaçıldığında karaciğer yağlanmasına sebep olan besinler var; havuç, ceviz, meyveler gibi… Faydalı olur düşüncesiyle bir oturuşta kilolarca meyve yemek yerine, her gün bir-iki meyve (kivi, elma, mandalina, portakal, greyfurt), üç-dört parça ceviz yemeniz yeterli.

Erken tespitle  sirozdan korunmak mümkün

Karaciğer yağlanması konusuna dikkat çeken Doç. Dr. Atakan Yeşil, bu durumun belirli bir seviyeye kadar normal kabul edilebileceğini ancak bir noktadan sonra aşama aşama siroz hastalığına neden olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Erken
teşhis durumunda karaciğer yağlanması alınacak basit önlemlerle geri döndürülebilir. Son yıllarda Türkiye’de de kullanılmaya başlayan ve biyopsiye gerek duyulmadan karaciğerdeki yağlanmayı ölçen cihazlarla, beş dakika içerisinde yağlanmanın boyutu ortaya çıkarılabiliyor. Biyopsi yönteminden 100 kat daha büyük bir alana bakılmasını sağlayan Fibroscan yöntemi sayesinde, karaciğer yağlanması tehlikeli aşamaya gelmeden önce önüne geçilebilir.”

Karaciğer biyopsisi

 Karaciğerin durumunu en doğru biçimde değerlendiren yöntemlerin başında karaciğer biyopsisi geliyor. Ancak ağrılı olması, operasyon gerektirmesi, zaman zaman ciddi komplikasyonlara (kanama gibi) yol açabilmesi nedeniyle hastalarda çekince yarattığı için öteleniyor. Oysa Fibroscan yöntemi sayesinde acısız ve ağrısız, birkaç dakika içinde sonuçlara ulaşılabiliyor.

BESLENME

Mandalinanın 10 faydası

Umut Doğan Yıldız

-

Mandalinanın vücuda faydaları nelerdir? İşte kış aylarının vazgeçilmez meyvesi mandalinanın sağlık açısından olumlu etkileri.

Kış aylarının vazgeçilmezi ve turunçgillerin baş tacı olan mandalina C vitamini başta olmak üzere içerdiği A, B vitaminleri, kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor ile tam bir sağlık deposu. Bağışıklık sistemini güçlendirmekten kanser riskini düşürmeye, iştah kontrolünü sağlamaktan yüksek kan basıncını önlemeye kadar sağlığımız üzerinde pek çok önemli faydalar sağlıyor.Bu nedenle sofralarımızda düzenli olarak bulunmayı fazlasıyla hak ediyor. Ancak mandalinanın faydalarından en etkili şekilde yararlanmak için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Örneğin bol gözenekli bir kabuğa sahip olan mandalina diğer turunçgillere göre daha çabuk su kaybettiği için aldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketmeniz biyo yararlılığı açısından önemli. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik mandalinanın sağlığımız üzerindeki önemli yararlarını anlattı, tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu!

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Zengin C vitamini içeriği ve flavonoidler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor.

Yeni hücrelerin oluşumunu destekliyor

B vitamininden de oldukça zengin olan mandalina vücutta DNA ve RNA oluşumunda görev alarak yeni hücrelerin oluşmasını destekliyor.

Kansere kalkan oluyor

İçeriğindeki folat sayesinde kansere yol açabilecek DNA değişikliklerini önleyerek akciğer, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin gelişimini önlemede etkili oluyor.

İştah kontrolünü sağlıyor

İçeriğindeki çözünür lif olan pektin daha uzun süre tokluk sağlıyor. Yapılan çalışmalara göre, mandalina obezite sorunu olan kişilerde iştah kontrolüne katkıda bulunarak kalori alımını azaltıyor.

Yüksek kan basıncını önlüyor

Mandalinanın potasyum içeriğiyle yüksek kan basıncını önleyerek kalp krizi riskini azalttığı da, yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilen faydaları arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik ayrıca içeriğindeki flavonoidler sayesinde kolesterolün düşmesinde de etkili olduğunu belirtiyor.

Kemik erimesine karşı etkili

Potasyum aynı zamanda kemik sağlığı için de gerekli olan bir mineral. Mandalina içerdiği potasyum ve A vitamini sayesinde sağlıklı kemik gelişiminin sağlanmasında ve kemik erimesinin önlenmesinde etkili oluyor.

Yaraların daha hızlı iyileşmesine katkı sağlıyor

Mandalinada bolca bulunan C vitamini vücutta kollajen sentezi için önemli. Kollajen yaraların hızlı iyileşmesini sağlıyor.

Demirin emilimini artırıyor

C vitamini aynı zamanda besinlerle alınan demirin vücuttaki emilimini artırıyor.

Göz hastalıklarını geciktirebiliyor

Mandalinada bolca bulunan A vitamini göz sağlığı için de önemli. A vitaminin yeterli alınması başta gece körlüğü olmak üzere makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu geciktiriyor.

Kan şekeri dalgalanmalarına karşı etkili

Mandalinada bulunan flavonoidler diyabetle savaşmada da rol oynuyorlar. Flavonoidler hastalığa neden olan molekülleri nötralize eden antioksidanlar. Uygun porsiyon tüketildiğinde (1 porsiyon meyve=2 küçük mandalina) kan şekerindeki dalgalanmaları önleyerek tatlıya olan ihtiyacı azaltıyor.

Devamı

BESLENME

Doğal Kolajen: İlikli Kemik Suyu

Umut Doğan Yıldız

-

Sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biri de ilikli kemik suyu tüketmek.

Gurvita İlikli Kemik Suyu antibiyotik,hormon, GDO kontrollü hayvanların ilikli kemikleri kullanılarak özel bir pişirme tekniği ile taze, jöle kıvamında hazırlandı.  Sağlıklı cam kavanozlarda soğuk zincir ile Migros,Macro Center  mağazalarında kasap bölümünde +4 derece dolaplarda ayrıca, markanın internet sitesinde satışa sunuldu.

Aynı şekilde taze, jöle kıvamında Paça,Kelle Paça, İşkembe Çorba çeşitleri de Gurmeler için satışa..

Şifa kaynağı İlikli Kemik Suyu ve sakatatçorbalarını neden kullanmalıyız?

  • Yüksek Protein, Kolajen, Amino Asit içerir,
  • Bağışlıklık sisteminin güçlenmesi
  • Çocuk gelişimi
  • Güçlü kemikler ,
  • Eklem, kıkırdak, bağdoku sağlığı ,
  • İlik üretimi ,
  • Sağlıklı kan,
  • Damar sağlığı,
  • Cilt, saç, tırnak, diş sağlığı ,
  • Selülit tedavisi ,
  • Güç ve kas gelişimi ,
  • Yaşlanma karşıtı ,
  • Kilo kontrolü ,
  • Kireçlenme ,
  • Romatizmal hastalıklar,
  • Sedef hastalığı ,
  • Yaraların iyileşmesi , 
  • Bulaşıcı hastalıklar , 
  • Sindirim bozuklukları ,
  • Akıl, beyin, sinir sistemi hastalıkları , 
  • Ağrı ve iltihapları azaltma,
  • İyi uyku.

Devamı

BESLENME

Sindirim hızlandırıcı smoothie

Umut Doğan Yıldız

-

Diyetisyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şanlı Ak’ın hazırladığı enfes smoothie tariflerine bir yenisi daha eklendi: Sindirim hızlandırıcı smoothie

Gamze’nin Fit Notu: Polen, bilinen en eski doğal besin takviyeleri arasında yer alır. Polenin en büyük özelliği doğal bir alerji önleyici olmasıdır. Fiziksel performansın artırılmasında kullanılır.

MALZEMELER
3 orta boy taze kayısı
Yarım orta boy şeftali
Çeyrek papaya
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı chia tohumu
1 tatlı kaşığı şekersiz ham kakao

Süslemek için
1 çay kaşığı polen

YAPILIŞI
Chia tohumunu, ham kakao ve yarım çay bardağı suda bekletip şişirerek chia pudingi hazırlayın. Smoothie yapımı için kalan tüm malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hâle gelene dek karıştırın. Kâseye smoothie ekleyip üzerine chia puding koyun ve süsleyin.

Devamı

Popüler