Bizi Takip Edin

BESLENME

KAFEİN NASIL ÇALIŞIYOR?

-

 

Ayılmanızı, harekete geçmenizi ve gece yarısına kadar çalışmanızı sağlayan kahve bileşenlerine dair tüm sorularınızı cevaplıyoruz.

BİR FİNCAN KAHVE İÇTİĞİNİZDE VÜCUDUNUZDA OLANLAR 

BEYİN 

Uyanık ve alarm durumunda hissediyorsunuz. Kafein adenozinin uyku getirici etkisini engelleyip nöral aktiviteyi hızlandırarak, beyin hücrelerindeki reseptörler arası bağlantıyı güçlendiriyor. Ama uykunun yerine geçemiyor.

BAŞ 

Kahve baş ağrısı için kullanılan ağrı kesicilerin etkisini destekleyebiliyor. Kafein bu ilaçların emilimine yardım ediyor. Ve migren ağrılarında genişleyen damarların daralmasını sağlıyor.

Tansiyon

Kafein adenozini engelleyerek atar damarlarınızın genişlemesini önlüyor ve bu da hafif bir tansiyon artışı yaratıyor ki, bunun tam olarak zararlı olduğunu söyleyemeyiz.

Sinirler

Eğer kafeine karşı hassasiyetiniz varsa gerginlik hissedebilirsiniz. Zira kafein savaş ya da kaç hormonu olan adrenalinin fitilini ateşliyor.

Metabolizma

Kafein ısı üretimini durduran enzimin faaliyetlerini sınırlandırıyor. Sonuç olarak vücudunuz daha fazla ısı üretiyor ve bu da kalori yakmanızı sağlıyor.

Bacaklar

Avustralya’da yapılan bir çalışmada, esansiyel aminoasitler (EAA) ile birlikte kafein verilen kişilerin, sadece EAA verilenlere kıyasla, hızlı bir koşudan sonra kendilerini daha az yorgun hissettikleri bulundu.

Kalın Bağırsak

Kafein sindirim yolunu uyararak tuvalete çıkmanıza yardım ediyor. Ayrıca bağırsaklarda safra asidi salgılanması yumuşatıcı bir etki yaratarak, büyük tuvaletinizi daha rahat yapmanızı sağlıyor.

DOZAJA DİKKAT! 

  1. 95 mg 240 ml kahvedeki kafein miktarı. Kupalar (240 ml ile 350 ml arasında değişiyor.) 
  2. 160 mg ila 300 mg (400 ila 700 ml kahve) Türkiye’de yetişkinlerin günlük ortalama kahve tüketimi. 
  3. 400 mg (ortalama 950 ml kahve) Günlük aşmamanız gereken kahve limiti. 
  4. 500 ila 600 mg (1180 ml 1400 ml kahve) Çarpıntı, uykusuzluk ve hızlı kalp atışlarına yol açma potansiyeli olan doz. 
  5. 5 ila 50 g (11,8 l ila 118 l kahve) Sizi gerçek anlamda öldürebilecek kahve miktarı. Nadir de olsa ölümle sonuçlanan vakalar var. 

KAFEİN KALORİ ÇİZELGESİ

7 ADIMDA MÜKEMMEL POUR OVER

  1. Taze çekirdek tercih edin. Kavrulduktan sonra iki haftada hâlâ taze sayılır. 
  2. ”Burr” öğütücü kullanın. Kahve çekirdeklerini eşit öğütür, aromada standardı sağlar. 
  3. Göz kararı ölçmeyin. Mutfak tartısıyla 25 g öğütülmemiş çekirdeğe 350 g su koyun. 
  4. Sıcaklığı ayarlayın. Suyunuzun 90-96 derece arası olması için kaynar suyu 30 sn bekletin. 
  5. Filtreyi ıslatın. Ayrıca kaynattığınız suyla filtreyi ıslattıktan sonra kahveyi koyun. 
  6. Yavaş ve dairesel hareketlerle suyu dökün. Kahveniz tazeyse suyu çekip kabarır.
  7. Kahvenin oturmasını bekleyin. Tüm suyu boşaltmanızla birlikte 2,5-3 dk sürer. 
  8. Yudumlayın. Tadı acı geldiyse bir dahaki sefere daha kalın öğütün. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: KAFEİN HAKKINDA HER ŞEY 

BESLENME

Sporcu beslenmesi nasıl olur?

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu beslenmesi konusunda son zamanlarda değişik öneriler duyuyorsanız eğer, bunların bir kısmını birlikte inceleyelim.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU

Yüksek kaliteli bir spor salonu size bunlardan ikram edebilir, ancak araştırmacılar hidrasyon için bildiğiniz normal sudan daha iyi olmadığını düşünüyor. Susadınız mı? Sebile yönelin.

AVOKADO

Araştırma üstüne araştırma, meyvenin kalp sağlığına faydalarını doğruladı. Ayrıca yüksek lif içeriği tok tutmaya yardımcı olabilir.

KIVIRCIK LAHANA

Turpgillerden olan bu sebze, âdeta doğanın CrossFit’çisi gibi pek çok şeyi başarır. Vitamin bakımından zengindir ve ayrıca kanserin büyümesini ve yayılmasını önleyebilecek kükürt bileşikleri içerir.

ACAİ ÇİLEĞİ

Bu meyveler sadece antioksidanlarla dolup taşmıyor, aynı zamanda sağlıklı bir antienflamatuvar görevi görüyor. Onları diyetinize dâhil etmek, egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olabilir ve kas hasarını sınırlayabilir.

KOMBU ÇAYI

Bağırsak sağlığını destekleyici bu içecek, homeopatik sahnenin temelini oluşturuyor. Ancak bilimsel jüri hâlâ yararları üzerinde fikir birliğine varamadı. Tadı da bir acayip.

KİNOA

Bu kadim tahıl, esansiyel amino asitleri içeren eksiksiz bir protein kaynağı. Kas büyümenizi hızlandırmak için beyaz pirinç yerine deneyin.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çaydaki kateşinlerin uzun süreli tüketimi metabolik sendromla savaşır (tip 2 diyabetin öncüsü) ve koroner hastalık riskinizi azaltabilir. Demliğin altını yakın.

ISPANAK

Yapraklı yeşillerin kaslara yardım eden demir içeriğine ek olarak, günde bir porsiyon yiyenler üzerinde yapılan bir çalışma, kalp hastalığı riskini yalnızca bir haftada azalttığını buldu.

BADEM SÜTÜ

Mineral içeriği bakımından süt ile karşılaştırılabilir, ancak protein içermez (bu yüzden yine de süt içiyorsunuz, değil mi?). Bir bardak inek sütü, bademden yapılandan beş kat fazla protein içerir.

ÇİYA TOHUMU

Etiket üzerindeki iddialarına rağmen, bu tohumlarda vücudunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğu omega-3 türü bulunmuyor. İyi bir lif kaynağı olmakla birlikte, omega almak için yağlı balık yemeniz daha iyi olur.

Devamı

BESLENME

Sebze ve meyve tüketmeden beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Karbonhidratsız, sebze ve meyve tüketmeden beslenme mevzusuu masaya yatırdık.

Hata: Karbonhidratsız beslenmek

Diyete başlayanların en büyük hatalarından biri karbonhidratlı gıdaları tamamen kesmektir. Bu amaçla sadece ekmeği değil, makarnayı da bırakırlar. Oysa yapılacak en büyük hatalardan biri sıfır karbonhidratla zayıflamaya çalışmak olacaktır çünkü bu besin grubunun yerini alacak başka bir şey yoktur. Şöyle düşünün: Karbonhidrat, anne sütünde bile bulunur ve unutmayın ki anne sütü, hali hazırda dünya üzerindeki en mucizevi besindir!

Düzeltmek için: Burada anahtar kelimeler “kaliteli karbonhidratlar” ve “ihtiyaç oranı!” Kaliteli karbonhidratlardan kasıt tam tahıllı, çavdarlı ekmekler; makarna, bulgur ve esmer pirinç gibi vücuda yararlı gıdalar. Hepsinden önemlisi de şu: Beyin hücreleriniz enerjisini karbonhidratlardan alır ve karbonhidrat tüketmek, aynı zamanda insan psikolojisini de olumlu yönde etkiler.

Hata: Sebze ve meyve tüketmemek

Yukarıda aşırı proteinle beslenmenin zararlarından söz etmiştik. Bunun nedenlerinden biri de sebze ve meyve tüketimindeki azalma… Eskiden yemekten kalkınca ortaya gelen meyve tabaklarına artık rastlanmaz oldu. Sebzeler de günlük yediklerimiz arasından yavaş yavaş çekiliyor. Çünkü beslenmeyi doymakla, tok kalmakla açıklar olduk. Bir de itiraf etmek gerekirse, kimsenin sebzelerle uğraşacak zamanı yok. Tavuğu ızgaraya atıp sofraya getirdiğiniz zaman dilimi sebzelerin yıkanıp temizlenmesine, kabuklarının soyulup doğranmasına anca yetiyor. Hal böyle olunca sebzelerden adım adım uzaklaştık ve meyvelerin yerine hazır satılan meyve suyu ve meşrubatlara yöneldik.

Düzeltmek için: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi şu: Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve yiyin! Ana öğünlerinizde yediklerinizin biri mutlaka sebze olsun, ara öğünlerde de meyveyi tercih edin.

Devamı

BESLENME

Aşırı proteinle beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Aşırı protein almak zararlı mıdır? Protein dengesi nasıl olmalı?

Her besin grubunun aşırısını tüketmek yanlış. Proteinle ilgili sorun ise şu: Son 10 yılda aşırı protein tüketimiyle birlikte hem rektum kanseri hem de kolon kanseri olarak tanımlanan kolorektal kanserin de aynı oranda artması, sadece diyet yapanların değil herkesin aşırı protein tüketiminden kaçınması gerektiğinin işareti…

Düzeltmek için: Proteinsiz yaşamaya çalışmanın bir anlamı yok; çünkü proteinin ana görevi, doku ve hücrelerin onarılması… Burada yapılması gereken, doğru miktarı bulmak… Ortalama bir rakam vermek gerekirse, vücut ağırlığınızın her kilosu için günde 0,8-1 gram protein tüketmek yeterli. Diyelim 65 kilosunuz. Bu da demektir ki günde tükettiğiniz protein miktarı en fazla 65 gram olmak zorunda. Peki, hangi proteinleri tüketeceğiz? Öncelikle tükettiğiniz kırmızı et miktarı, haftada 2-3 üç defadan fazla olmamalı. Tavuk, balık, hindi eti de diğer protein kaynakları olarak diyetinizde yer almalı. Daha da önemlisi mercimek, karabuğday, kuru fasulye,Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmelisiniz. 

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com