Bizi Takip Edin

BESLENME

Evde soğuk çay tarifleri!

Umut Doğan Yıldız

-

 

Biraz serinlemek istediğiniz zaman, kendi soğuk çayınızı kendiniz hazırlamak istemez misiniz? O zamansizin için evde soğuk çay tarifleri gelsin.

SİYAH ÇAY
Soğuk çayların geneli Karadeniz’den gelenlerin yanı sıra Hindistan, Arjantin, Sri Lanka ya da Çin’den gelen çaylarla hazırlanır. Restoranlar sıcak veya soğuk olarak da servis edilebildiği için siyah çaya daha çok yer verir.

Dene: Buzlu bir Darjeeling çayı hafif ve tazeleyicidir. Earl Grey’e aromasını veren bergamot ise ferahlatır. Sadece demleyip soğutun, buz ekleyin ve yudumlayın.
Servis et: Darjeeling ve Earl Grey çayları başka hiçbir şeye ihtiyaç duymaz. Diğer çay çeşitleri ise limon dilimi ya da dilimlenmiş şeftali veya kayısıyla iyi gider.

YEŞİL ÇAY
Yeşil çay sadece bardakta iç açıcı ve taze görünmekle kalmaz. Soğuk servis edildiğinde ekstra tazeleyici bir lezzete bürünür.
Dene: Sencha çayı daha bitkisel bir tada sahiptir. Biraz daha tatlımsı bir şey arıyorsanız Gyokuro çayını (Chado’da bulabilirsin) deneyin.
Servis et: Salatalığın aroması çayın benzer notalarıyla güzel örtüşür. Dilerseniz onun yerine dilimlenmiş limon ya da portakal da (sitrik asit antioksidan emilimi arttırır) ekleyebilirsiniz.

Evde ice tea hazırlayın

BİTKİ VE MEYVE ÇAYLARI
Bunlar gerçek çay sayılmasa da kafeinsiz lezzetleri tercih edenler için ideal.

Dene: Hibiskus, eklendiği çaylara kırmızı bir ışıltı ve hafif ekşimsi bir tat verir. Limon otu ise ekşi, asitli bir tada sahiptir. Ferahlatıcı etkisinden daha çok yararlanmak için meyve çayınıza doğal maden suyu ekleyin.
Servis et: Demlediğiniz çay hibiskus içeriyorsa, kan portakalı ya da taze nane ile süsleyebilirsiniz. Eğer maden suyu ile deneyecekseniz içine orman meyveleri atabilirsiniz.

DEMLEMEK İÇİN
Soğuk çayları usulüne uygun olarak demlerseniz aromasını kaybetmez ve buruk ya da sert bir tat almazsınız. Nasıl mı? 2 litre suya 10 gram (yaklaşık 2 tatlı kaşığı) çay koyun ve beş saat buzdolabında bekletin. Ardından süzerek kullanın. Eğer bu kadar beklemek istemiyorsanız çayınızı sıcak olarak demleyin: 1 litre suya 10 gram (ya da 2 tatlı kaşığı) çay ekleyin. Demlendikten sonra seyreltmek için üzerine 1 litre soğuk su ilave edip buzdolabında bekletin. Buzla servis edin.

TATLANDIRMAK İÇİN
Şeker ya da bal buzlu çayın içinde erimez. Eğer soğuk demleme yapacaksanız en iyi opsiyon içine şurup eklemek olur. Doğallıktan yanaysanız bal kullanın: Sıcak çayınızı anlattığımız yöntemle hazırlayın, demlendikten sonra içine dilediğiniz kadar bal ekleyin. Bal, çayınıza hoş bir tatlılık verecek. Ardından soğuk su ilave edip buzdolabında soğumaya bırakın.

Kaynak: Çay ithalatçısı ve InPursuitOfTea.com’un kurucusu Sebastian Beckwith; çay ithalatçısı ve çay hakkında 14 kitabın yazarı, Kentucky’deki Elmwood Inn Fine Teas dükkânının sahibi Bruce Richardson; restoran, otel ve diğer işletmeler için çay danışmanlığı yapan Angela Pryce; Uluslararası Çay Uzmanları Derneği Direktörü Chas Kroll

Derleyen: Irmak Yaşar

BESLENME

Somon sushi roll tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

İnsanlar evde sushi yapmak için her türden ekipman gerektiğini düşünüyor: Pirinç pişirme makinası, pilav kaşığı, sarma matları…

Bu doğru değil. Bu yaklaşımla, sushiyi sarmanıza ve dilimlemenize bile gerek kalmaz. Bir taco hazırlar gibi içini doldurup katlamanız yeter.

2 yemek kaşığı pirinç sirkesi
Çeyrek çay kaşığı şeker
1,5 kâse sushi pirinci, iyice durulanmış
2 derisiz, etin orta kısmından kesilmiş somon fileto (yaklaşık 340 gram)
5 yaprak nori, dörde bölünmüş
Yarım salatalık, soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve uzunlamasına ince doğranmış
1 avokado, ince doğranmış
Susam tohumları, süslemek için
Soya sosu ve wasabi, servis etmek için

1- Küçük bir kâsede, sirkeyi ve şekeri çözünene dek karıştırın. Bir kenara koyun.

2- Büyük bir tavaya pirinci ve iki bardak suyu ekleyin. Kaynatın, altını kısın ve üzerini kapatın. Yumuşayana dek, 15 ila 20 dakika pişirin. Tavayı ateşten alın ve tahta bir kaşık yardımıyla sirkeli karışımı içine ekleyerek karıştırın. Yapışkan hale gelene dek pirinci karıştırmaya devam edin. Büyük bir kâseye alın ve üzerini mutfak havlusuyla kapatın.

3- Somonu kesme tahtasına alın ve yaklaşık olarak nori kareleri ölçüsündeki şeritler halinde doğrayın. Servis etmek için, bir nori karesini alın ve bir kaşık dolusu yapışkan pirinç koyun. Somon dilimi, salatalık, avokado ve susam tohumlarını da üzerine ekleyin. Soya sosu ve wasabi ile servis edin. 5 kişiliktir.

Devamı

BESLENME

Toskana usulü kabak tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcular ve sağlıklı tarifler arayanlar için özel olarak hazırladığımız toskana usulü kabak tarifi.

250 gr pişmiş arpa şehriye ya da kuskus
1 kavanoz suyun içinde enginar (185 gr), süzülmüş
4 orta boy kabak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak, kıyılmış
3 çorba kaşığı galeta unu veya ekmek kırıntısı
60 gr Parmesan peyniri, rendelenmiş
2 çorba kaşığı çam fıstığı, kavrulmuş
80 ml marinara sos*

120 gr yarım yağlı mozzarella peyniri, doğranmış

Marinara sosu gurme dükkânlardan hazır alabileceğiniz gibi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Kıyılmış soğan ve sarımsağı zeytinyağında kavurun, üzerine doğranmış domates ve salça ekleyip bir taşım kaynatın. Kekik, tuz, karabiber ve kıyılmış taze fesleğen ilave edip tatlandırın.

Hazırlanışı
1/
 Fırını 180 dereceye ayarlayın. 9 x 13 santimlik bir fırın kabının her tarafını pişirme spreyiyle yağlayın. Kabakları uzunlamasına ikiye kesin ve bir kaşık yardımıyla içini çıkarın. Kalan kısmın kalınlığı yarım santim olmalı. İçini bir kenara ayırın; kabaklara fırça yardımıyla yarım kaşık zeytinyağını sürün ve fırına verip 10 dakika pişirin. Bir kenarda bekletin.

2/ Diğer yandan, kenara ayırdığınız kabak içleri ve enginarları doğrayıp orta büyüklükte bir kâseye alın. Sarımsakları ekleyip karıştırın. Kalan yağı yapışmaz bir tavaya alın ve hazırladığınız karışımı 3-5 dakika, kabaklar yumuşayıncaya kadar soteleyin. Ocaktan alın, üzerine pişmiş arpa şehriye, ekmek kırıntısı, Parmesan, çam fıstığı ve marinara sosu ilave edip karıştırın.

3/ Pişen kabakları hazırladığınız iç malzemeyle doldurun (her birine yaklaşık 5 çorba kaşığı) ve üzerlerine doğranmış mozzarella serpiştirin. Kabak dolmalarını tekrar fırına ver, peynirler eriyinceye kadar, yaklaşık 20 dakika daha pişirin.

4 KİŞİLİK: Bir porsiyonda (2 parça): 300 kalori, 13 gr yağ (3,5 gr’ı doymuş), 34 gr karbonhidrat, 8 gr lif, 630 mg sodyum, 15 gr protein

Devamı

BESLENME

Sebzeli somon tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Somonu her türlü sebzeyle birleştirerek lezzetine lezzet katabilir, besleyici değerlerini tavan yaptırabilirsiniz.

Sporcu tarifleri, sporcu yemekleri, sporcu beslenmesi ve sağlıklı beslenme… bu kelimeleri arattırmaktan sıkılanlar sadece beslenme kategorimizi ziyaret edebilirler.

MALZEMELER
• 2 dilim somon
• 1 çorba kaşığı zeytinyağı
• 3-4 çiçek brokoli
• 4-5 yaprak ıspanak
• 1 adet küçük çarliston biber
• 1 adet küçük boy havuç
• Tuz, kekik

Sos için:
• ½ limonun suyu
• 1 tatlı kaşığı hardal
• 1 diş sarımsak
• 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz

HAZIRLAMAK İÇİN
1.
 Brokoli ve ıspanak yapraklarını diri kıvamda haşlayıp soğuk suyun içine atın. Dört, beş dakika beklettikten sonra süzün. Havucu soyun. Havuç ve çarliston biberleri jülyen şekilde doğrayın.

2. Zeytinyağını tavada ısıtın. Somon dilimlerini ilave edin. Tuz ve kekik serpiştirin. Somonlar pişmeye başlayınca havucu ekleyin. Somonu ocaktan almadan önce diri kıvamda haşlanmış brokoli ve ıspanak yapraklarını ekleyip karıştırın.

3. Sos için limon suyu ve hardalı çırpın. Ezilmiş sarımsak ve kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın. Ocağın altını kapadıktan sonra sosu somonların üzerine gezdirip servis yapın.

Servis: 1 kişilik, 1 porsiyon: 307 kalori

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com