Bizi Takip Edin

BESLENME

Evde soğuk çay tarifleri!

Umut Doğan Yıldız

-

 

Biraz serinlemek istediğiniz zaman, kendi soğuk çayınızı kendiniz hazırlamak istemez misiniz? O zamansizin için evde soğuk çay tarifleri gelsin.

SİYAH ÇAY
Soğuk çayların geneli Karadeniz’den gelenlerin yanı sıra Hindistan, Arjantin, Sri Lanka ya da Çin’den gelen çaylarla hazırlanır. Restoranlar sıcak veya soğuk olarak da servis edilebildiği için siyah çaya daha çok yer verir.

Dene: Buzlu bir Darjeeling çayı hafif ve tazeleyicidir. Earl Grey’e aromasını veren bergamot ise ferahlatır. Sadece demleyip soğutun, buz ekleyin ve yudumlayın.
Servis et: Darjeeling ve Earl Grey çayları başka hiçbir şeye ihtiyaç duymaz. Diğer çay çeşitleri ise limon dilimi ya da dilimlenmiş şeftali veya kayısıyla iyi gider.

YEŞİL ÇAY
Yeşil çay sadece bardakta iç açıcı ve taze görünmekle kalmaz. Soğuk servis edildiğinde ekstra tazeleyici bir lezzete bürünür.
Dene: Sencha çayı daha bitkisel bir tada sahiptir. Biraz daha tatlımsı bir şey arıyorsanız Gyokuro çayını (Chado’da bulabilirsin) deneyin.
Servis et: Salatalığın aroması çayın benzer notalarıyla güzel örtüşür. Dilerseniz onun yerine dilimlenmiş limon ya da portakal da (sitrik asit antioksidan emilimi arttırır) ekleyebilirsiniz.

Evde ice tea hazırlayın

BİTKİ VE MEYVE ÇAYLARI
Bunlar gerçek çay sayılmasa da kafeinsiz lezzetleri tercih edenler için ideal.

Dene: Hibiskus, eklendiği çaylara kırmızı bir ışıltı ve hafif ekşimsi bir tat verir. Limon otu ise ekşi, asitli bir tada sahiptir. Ferahlatıcı etkisinden daha çok yararlanmak için meyve çayınıza doğal maden suyu ekleyin.
Servis et: Demlediğiniz çay hibiskus içeriyorsa, kan portakalı ya da taze nane ile süsleyebilirsiniz. Eğer maden suyu ile deneyecekseniz içine orman meyveleri atabilirsiniz.

DEMLEMEK İÇİN
Soğuk çayları usulüne uygun olarak demlerseniz aromasını kaybetmez ve buruk ya da sert bir tat almazsınız. Nasıl mı? 2 litre suya 10 gram (yaklaşık 2 tatlı kaşığı) çay koyun ve beş saat buzdolabında bekletin. Ardından süzerek kullanın. Eğer bu kadar beklemek istemiyorsanız çayınızı sıcak olarak demleyin: 1 litre suya 10 gram (ya da 2 tatlı kaşığı) çay ekleyin. Demlendikten sonra seyreltmek için üzerine 1 litre soğuk su ilave edip buzdolabında bekletin. Buzla servis edin.

TATLANDIRMAK İÇİN
Şeker ya da bal buzlu çayın içinde erimez. Eğer soğuk demleme yapacaksanız en iyi opsiyon içine şurup eklemek olur. Doğallıktan yanaysanız bal kullanın: Sıcak çayınızı anlattığımız yöntemle hazırlayın, demlendikten sonra içine dilediğiniz kadar bal ekleyin. Bal, çayınıza hoş bir tatlılık verecek. Ardından soğuk su ilave edip buzdolabında soğumaya bırakın.

Kaynak: Çay ithalatçısı ve InPursuitOfTea.com’un kurucusu Sebastian Beckwith; çay ithalatçısı ve çay hakkında 14 kitabın yazarı, Kentucky’deki Elmwood Inn Fine Teas dükkânının sahibi Bruce Richardson; restoran, otel ve diğer işletmeler için çay danışmanlığı yapan Angela Pryce; Uluslararası Çay Uzmanları Derneği Direktörü Chas Kroll

Derleyen: Irmak Yaşar

BESLENME

Yeşil humuslu çavdarlı sandviç

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu beslenmesi konusunda kafası karışık olanlara, evde hazırlanacak sporcu yemekleri, sporcu tarifleri ve pratik sandviç önerileri sunmaya devam ediyoruz.

MALZEMELER

1/ Çavdarlı sandviç ekmeği

2/ Marul

3/ Beyaz soğan, halka doğranmış

4/ Kaşar peyniri

5/ Domates, dilimlenmiş

6/ Soya filizi

Yeşil Humus Sos:

50 gram bezelye

25 gram edamame yeşil soya fasulyesi

1 yemek kaşığı susam yağı

Yarım çay kaşığı toz zencefil

YAPILIŞI:

Humusu hazırlamak için malzemelerin hepsini blenderdan geçirin. Bezelyeler yağ kaybı ve enerji dengesini destekleyen bakır ve manganez yönünden zengindir ve edamame de protein içeriğini artıracaktır.Ekmeklerinizin birer yüzüne humus karışımını sürün. Hazırlamış olduğunuz diğer tüm malzemeleri arasına ekleyerek sandviçinizi tamamlayın.

Devamı

BESLENME

Yeni sporcu sandviç tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Evinizde hazırlayıp, işe, okula, dışarı götürebileceğiniz kolay ve besleyici sporcu sandviçleri tariflerine devam ediyoruz.

Sporcu tarifleri, sporcu beslenmesi konusunda daha fazla bilgi almak için beslenme kategorimizi tıklayın.

Sandviç için malzemeler

1/ Çok Tahıllı ve Siyez Buğdaylı ekmek

2/ Salatalık, küp doğranmış

3/ Domates, küp doğranmış

4/ Beyaz peynir, küp doğranmış

5/ Fındık turp, ince, yuvarlak doğranmış

6/ Yeşil zeytin, küp doğranmış

Guacamole Sos tarifi:

Yarım olgun avokado

Çeyrek yemek kaşığı yeşil limon veya limon suyu

Yarım yemek kaşığı kırmızı soğan, ince doğranmış

Yarım yemek kaşığı kişniş, iyice doğranmış

Yarım yeşil acı biber, iyice doğranmış (isteğe bağlı)

Tuz

Karabiber

YAPILIŞI

Bir dilim çok tahıllı ekmeğin üzerine, guacamole için verilen malzemeleri blenderdan geçirerek sos olarak hazırlayıp sürün. Geriye kalan malzemeleri de ekmeğin üzerine koyup tuz, karabiber ve dilediğiniz baharatla tatlandırın. Açık sandviç, düşük karbonhidrat almanızı sağlayacak ve mükemmel lezzetin yanında avokadodaki sağlıklı yağı da almanızı sağlayacaktır.

Devamı

BESLENME

Toksin atıcı smoothie tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie’ler hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Smoothie dosyamızın bir başka konuğu: Toksin atıcı smoothie tarifi

Gamze’nin Fit Notu: Zerdeçal, özellikle enflamasyonu (iltihap) önleyici etki gösterir. İçeriğinde bulunan kurkumin adlı madde kansere karşı koruyucu etki gösteren çok güçlü bir antioksidandır. Kurkumin sayesinde yağ sentezini azaltarak zayıflamayı destekler, toksin atıcı etki yaratır.

MALZEMELER
10 yaprak ıspanak
1 çay bardağı donmuş yabanmersini
10 adet çiğ badem
1 yemek kaşığı haşlanmış kinoa
Yarım çay kaşığı toz zencefil
Yarım çay kaşığı toz zerdeçal
1 top karabiber
1 dal taze nane
200 ml su

Süslemek için
10 adet taze karadut
1 dal Frenk üzümü

YAPILIŞI
Smoothie yapımı için karadut hariç tüm malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hâle gelene dek karıştırın ve yarısını ayırın. Karadutları ezin, smoothie karışımının ara katına koyun ve üzerini süsleyin.

Devamı

Popüler