Bizi Takip Edin

BESLENME

Evde soğuk çay tarifleri!

Umut Doğan Yıldız

-

 

Biraz serinlemek istediğiniz zaman, kendi soğuk çayınızı kendiniz hazırlamak istemez misiniz? O zamansizin için evde soğuk çay tarifleri gelsin.

SİYAH ÇAY
Soğuk çayların geneli Karadeniz’den gelenlerin yanı sıra Hindistan, Arjantin, Sri Lanka ya da Çin’den gelen çaylarla hazırlanır. Restoranlar sıcak veya soğuk olarak da servis edilebildiği için siyah çaya daha çok yer verir.

Dene: Buzlu bir Darjeeling çayı hafif ve tazeleyicidir. Earl Grey’e aromasını veren bergamot ise ferahlatır. Sadece demleyip soğutun, buz ekleyin ve yudumlayın.
Servis et: Darjeeling ve Earl Grey çayları başka hiçbir şeye ihtiyaç duymaz. Diğer çay çeşitleri ise limon dilimi ya da dilimlenmiş şeftali veya kayısıyla iyi gider.

YEŞİL ÇAY
Yeşil çay sadece bardakta iç açıcı ve taze görünmekle kalmaz. Soğuk servis edildiğinde ekstra tazeleyici bir lezzete bürünür.
Dene: Sencha çayı daha bitkisel bir tada sahiptir. Biraz daha tatlımsı bir şey arıyorsanız Gyokuro çayını (Chado’da bulabilirsin) deneyin.
Servis et: Salatalığın aroması çayın benzer notalarıyla güzel örtüşür. Dilerseniz onun yerine dilimlenmiş limon ya da portakal da (sitrik asit antioksidan emilimi arttırır) ekleyebilirsiniz.

Evde ice tea hazırlayın

BİTKİ VE MEYVE ÇAYLARI
Bunlar gerçek çay sayılmasa da kafeinsiz lezzetleri tercih edenler için ideal.

Dene: Hibiskus, eklendiği çaylara kırmızı bir ışıltı ve hafif ekşimsi bir tat verir. Limon otu ise ekşi, asitli bir tada sahiptir. Ferahlatıcı etkisinden daha çok yararlanmak için meyve çayınıza doğal maden suyu ekleyin.
Servis et: Demlediğiniz çay hibiskus içeriyorsa, kan portakalı ya da taze nane ile süsleyebilirsiniz. Eğer maden suyu ile deneyecekseniz içine orman meyveleri atabilirsiniz.

DEMLEMEK İÇİN
Soğuk çayları usulüne uygun olarak demlerseniz aromasını kaybetmez ve buruk ya da sert bir tat almazsınız. Nasıl mı? 2 litre suya 10 gram (yaklaşık 2 tatlı kaşığı) çay koyun ve beş saat buzdolabında bekletin. Ardından süzerek kullanın. Eğer bu kadar beklemek istemiyorsanız çayınızı sıcak olarak demleyin: 1 litre suya 10 gram (ya da 2 tatlı kaşığı) çay ekleyin. Demlendikten sonra seyreltmek için üzerine 1 litre soğuk su ilave edip buzdolabında bekletin. Buzla servis edin.

TATLANDIRMAK İÇİN
Şeker ya da bal buzlu çayın içinde erimez. Eğer soğuk demleme yapacaksanız en iyi opsiyon içine şurup eklemek olur. Doğallıktan yanaysanız bal kullanın: Sıcak çayınızı anlattığımız yöntemle hazırlayın, demlendikten sonra içine dilediğiniz kadar bal ekleyin. Bal, çayınıza hoş bir tatlılık verecek. Ardından soğuk su ilave edip buzdolabında soğumaya bırakın.

Kaynak: Çay ithalatçısı ve InPursuitOfTea.com’un kurucusu Sebastian Beckwith; çay ithalatçısı ve çay hakkında 14 kitabın yazarı, Kentucky’deki Elmwood Inn Fine Teas dükkânının sahibi Bruce Richardson; restoran, otel ve diğer işletmeler için çay danışmanlığı yapan Angela Pryce; Uluslararası Çay Uzmanları Derneği Direktörü Chas Kroll

Derleyen: Irmak Yaşar

BESLENME

Kaslandıran smoothie tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Antrenman sonrası bu smoothie tarifini deneyin ve değişimi gözlerinizle görün.

Kaslanmak için ne yemeliyiz?

Kaslanmak için beslenme programı arayanlar, beslenme kategorimizi ziyaret ederek kendine uygun tarif ve programlara göz atabilirler.

Aç karınla antrenman yapmanın etkili bir yağ yakma yöntemi olduğunu ifade eden beslenme uzmanı Matt Hodges, bu taktiğin diğer bir taraftan iştahınızı da coşturabileceğini söylüyor. Kan şekeriniz düştüğü zaman vücudunuz açlık hormonlarını salgılamaya başlayacağından, antrenman sonrası tükettiğiniz whey sizi fazla yemeye itebilir. Whey yerine, yemekten 30-50 dakika önce bu smoothie vesilesiyle glikoz tüketerek vücudunuzun dengelenmesini sağlayabilirsiniz.

Kaslandıran smoothie tarifi için malzemeler

(1 KİŞİLİK)
• Ananas, 100 g
• Kivi, 1, dilimlenmiş
• Taze zencefil,
rendelenmiş
• Akçaağaç şurubu,
1 tatlı kaşığı
• Hindistan cevizi suyu,
200 ml

Kaslandıran smoothie nasıl yapılır?

01 – Lif değerini üç katına kadar çıkarmak için kiviyi kabuğuyla doğrayın. Kan şekerinizi dengeleyecek taze zencefili rendeleyin.

02 – Şeker pekmezi yerine akçaağaç pekmezi kullanarak antioksidan etkisini artırın. Hindistan cevizi suyunu da karışıma boşalttıktan sonra ihtiyacınız kadar su ilave edin.

Devamı

BESLENME

Sporcular için mantı tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Mantı yemeyi özleyen sporcular için mantı tarifi veriyoruz. 

Sporcu mantısı tarifi için malzemeler  (7 Kişilik)

• 140 gr karabuğday unu
• 230 gr kepekli un
• 3/4 bardak normal süt
• 2 yumurta
• 200 gr yağsız kıyma
• 2 soğan
• 3 diş sarımsak
• 1 kâse yoğurt
• İnce kıyılmış maydanoz
• Karabiber
• Kaya tuzu
• Pul biber

(Tuz, baharatlar ve maydanoz miktarı isteğe göre ayarlanabilir.)

Sporcular için mantı tarifi

Pul biber, karabiber, soğan, sarımsak, maydanoz ve kıymayı iyice yoğurun. Unları geniş bir kaba alıp eleyerek karıştırın. Karıştırdığınız un karışımının ortasını açarak süt, yumurta ve tuz ekleyip güzelce yoğurun. Tezgâhı unlayın ve yoğurduğunuz hamuru tezgâhta bir oklava yardımıyla açın. Açtığınız yufkaları bıçakla 2,5-3 cm eninde kareler halinde kesip iç malzemesini yerleştirdikten sonra uçlarından kapatın. Bir tencere suyu ocakta kaynatın. Kaynadıktan sonra hazırladığınız mantıları içine atıp 10 dakika haşlayın. Bu arada ayrı bir tavada iki yemek kaşığı zeytinyağı ile pul biberi hafif kavurun. Bu sosu haşladığınız mantıların üzerine sarmısaklı yoğurt ile beraber koyarak servis edebilirsiniz.

Devamı

BESLENME

Antrenman öncesi atıştırmalık

Umut Doğan Yıldız

-

Antrenman öncesi ne yenir diye düşünenlere gelsin. İşte antrenman öncesi beslenme için tuttuğunuz deftere ekleyeceğiniz bir tarif daha.

Yoğun bir akşamüstünün ardından stresinizi antrenman yoluyla atmak isteyebilirsiniz. Fakat tükenen glikojen depoları sizi buzdolabındaki yiyeceklere karşı koyma konusunda zayıf düşürebilir. Hodges’ın Oreo’yu çiğ besinlerle birleştirdiği bu antrenman öncesi atıştırmalık tarifiyle, vücudunuzu besleyebildiğiniz gibi açlığınızı da dizginleyebilirsiniz.

Antrenman öncesi için malzemeler

(8 PARÇA)
Kurabiye
• Badem unu, 180 g
• Hindistan cevizi yağı, 60 ml
• Agave yağı, 3 yemek kaşığı
• Kakao tozu, 30 g
• Bir tutam tuz
Krema
• Hindistan cevizi yağı, 60 ml
• Kaju ezmesi, 60 g
• Agave yağı, 3 yemek kaşığı
• Hindistan cevizi sütü, 60 ml
• Vanilya özü, 1 ml

Sporcu kurabiyesi yapılışı

01- Kurabiye için gerekli olan malzemeleri önce hamur kıvamı alana dek mutfak robotundan geçirin, ardından dondurun. Öğüttüğünüz bademler açlığı yatıştırma konusunda birebirdir. Mutfak robotunuzun içinizi temizleyerek krema malzemeleriyle doldurun.

02- Hamur formundaki malzemelerden 16 disk oluşturun ve sekiz tanesini muffin kabına yerleştirin. Tepelerini kremayla doldurduktan sonra üzerlerini bir başka çikolatalı diskle kapatın. Gece boyunca buzlukta tuttuğunuz kurabiyelerinizi saklama kabınıza yerleştirerek bir sonraki antrenmanınızdan önce tüketin.

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com