Bizi Takip Edin

BESLENME

YİYİN, ZİHNİNİZ AÇILSIN!

-

 

Sağlam kafa ve sağlam vücut için belli başlı yiyecekler vazgeçilmezdir. Peki, bu yiyecekler hangileri? Cevabı yazımızda saklı…

Unutkanlıktan, yorgunluk ve alzheimer’a kadar pek çok hastalığın dermanı gözünüzün önünde duran yiyeceklerde saklı.

1

Kırmızı Lahana

Kırmızılâhana, polifenoller ve antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Bu da kişiyi Alzheimer hastalığının eşiğine sürükleyen beyindeki plaklaşmayı önler. O zaman kendinize güzel bir kırmızı lahana salatası yapmanızda fayda var.

 

2

Çilekgiller

Beslenme düzenlerinden çilek, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, ahududu gibi meyveleri eksik etmeyen kişilerin öğrenme kapasitelerini artırdıkları belirlendi. Bu meyveler ayrıca yaşlanma ile beyinde oluşan zararları bertaraf etme açısından da oldukça  etkili. O zaman ne yapmalı? Sabah mısır gevreğinin içine bir avuç da çilekgillerden atmalı…

3

Avokado

Maine Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre yüksek tansiyon kişinin idrak etme yeteneğini olumsuz etkileyebiliyor. Avokado ise yüksek tansiyona iyi geliyor. O zaman salatalardan, özellikle de meyve salatalarından avokadoyu eksik etmemekte fayda var.

4

Badem

Bademde bulunan fenilalanin, beyni harekete geçirerek kişinin ruhsal durumunu iyileştiren sinir taşıyıcıları olan dopamin, adrenalin ve noradrenalin üretimini tetikler. Ayrıca badem, riboflavin yani B2 vitamini açısından da zengindir. B2 vitamini de hafızayı geliştirmesiyle bilinir.

5

Şalgam Kökü

Şalgam kökü, betanin, diğer adıyla trimetilglisin (TMG) açısından oldukça zengindir. Bu madde de ruhsal duruma iyi gelir ve kişinin dikkatini, konsantrasyonu ve görme yeteneğini artırır. O zaman şalgam köklerini salatanıza koymaktan çekinmeyin, neşeniz yerine gelsin ve gözünüzden bir şey kaçmasın.

6

Midye
Bu yumuşakçaların içinde bulunan B12 vitamini beynin verimli çalışması için bire birdir. B12 vitamini eksikliği bulunan yaşı ilerlemiş kişilerin beyin atrofisi (körelme) ile karşılaşma ihtimalleri daha fazla. Yaşlılık ve beyinde meydana gelen bu tip körelmeler özellikle Alzheimer ve idrak etme yeteneğinde oluşan bozukluklarda etkili. O zaman genç ve dinç kalmanın yolunu arıyorsanız bol limonlu midyeler bu iş için biçilmiş kaftan.

7

Üzüm

Yapılan bir araştırmaya göre üzümde bulunan epicatechin beyne giden kan akışını artırıyor. Bu artış da hafızaya iyi geliyor. Tabi bu meyveden yapılan başka ürünlerin de aynı etkiyi yaratıp yaratmadığı halen araştırma konusu. Hemen heyecanlanmayalım!

8

Karides

Karides D vitamini açısından zengindir. D vitamini eksikliğinin zihinsel işlevlerde bozukluk, şizofreni ve Alzheimer gibi hastalıklara zemin hazırladığını düşünürsek karidesin önemi bir kez daha açığa çıkıyor. Ayrıca D vitamini sinirlerin gelişim faktörlerini de olumlu yönde etkiliyor. E, sotesi hem bu kadar güzel olan hem de bu kadar faydalı şeyi bir arada sunan bir şey yenmez mi hiç!

9

Pazı

Yapılan bir araştırmaya göre E vitamini alımının artırılması beyin işlevlerinin düzgün çalışmasını sağlarken, sinirsel bozuklukların da önüne geçiyor. Pazı da E vitamini deposu olduğuna göre, işlem basit: Bol bol pazı yiyin.

 

BESLENME

Kuru yemişler nasıl yenir?

Umut Doğan Yıldız

-

Kuru yemiş, sporcuların vazgeçilmez besinlerinden. Peki kuru yemişler nasıl tüketilmeli? İşte cevabı.

Yer Fıstığı ne kadar yenmeli?

Hem lezzetli, hem de vitamin yönünden zengin bir  besindir. Enerji ve tokluk hissi verir. Kavrulmamış, çiğ  olanları tercih et.
MH Öneriyor: Egzersiz öncesi, yarım muzla birlikte yediğinizde harika bir atıştırmalıktır.
İdeal porsiyon: 16 adet
Bir porsiyonda: 80 kalori, 1,2 gr karbonhidrat, 7 gr yağ,  1,6 mg sodyum, 1,6 gr lif, 3,6 gr protein

Fındık ne kadar yenmeli?

Fınfık, kolesterolü düşürür. E Vitamini yönünden zengin olduğu için cinsel yaşama iyi gelir.

MH Öneriyor: İki çorba kaşığı kuru üzümle birlikte, önerdiğimiz miktarda fındığı çantanıza atın. Acıktığınız anda bu ikili hayatınızı kurtaracak!
İdeal porsiyon: 11 adet
Bir porsiyonda: 110 kalori, 1,9 gr karbonhidrat, 10,9 gr yağ, 0,4 mg sodyum, 1,4 gr lif, 2,1 gr protein

Siirt Fıstığı ne zaman yenir?

İyi yağlar dediğimiz kuru yemişlerdeki yağlar kalbi korur. Antioksidan yönünden zengin olan Siirt fıstığı bağışıklık sistemine iyi gelir. Kabuklarını soymakla uğraşacağınız için elinizi oyalar; bu açıdan tatmin edici bir ara öğündür.
MH Öneriyor: Günün ilk ara öğünü olarak tercih edin. Yanında sütlü kahve içebilir veya bir kutu yağsız yoğurt yiyebilirsiniz.
İdeal porsiyon: 30 adet
Bir porsiyonda: 99 kalori, 4,9 gr karbonhidrat, 8 gr yağ, 1,8 mg sodyum, 1,8 gr lif, 3,7 gr protein

Kaju nasıl yenmeli?

Tokluk hissi verir. Kalp ile çok iyi anlaşır, damarları korur. Antioksidan yönünden de zengindir. Protein içeriği ağırlık çalışanlar için faydalı olabilir.
MH Öneriyor: Kalorisi yüksek bir çerez olduğu için porsiyon kontrolüne özen gösterin.
İdeal porsiyon: 8 adet
Bir porsiyonda: 100 kalori, 1,5 gr karbonhidrat, 7,6 gr yağ, 2,5 mg sodyum, 0,5 gr lif, 3,2 gr protein

Ceviz nasıl tüketilmeli?

Güçlü bir kalp ve çok iyi bir hafıza istiyorsanız, her gün ceviz yemelisiniz. Omega-3 yönünden zengin olan ceviz, vejetaryenler için de önemli bir besindir.
MH Öneriyor: Üç, dört tane kuru kayısıyla birlikte yiyebilirsiniz.Yanında bitki çayı da içerseniz keyifli ve sağlıklı bir ara öğün  yapmış olursunuz.
İdeal porsiyon: 7,5 yarım
Bir porsiyonda: 100 kalori, 1,6 gr karbonhidrat, 9,4 gr yağ, 0,3 mg sodyum, 0,9 gr lif, 2,2 gr protein

Badem nasıl tüketilmeli?

İçeriğindeki faydalı yağlar tok kalmanıza yardımcı olur. Güçlü saçlar, tırnaklar ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar.
MH Öneriyor: Sabahları yulaf ezmenize ekleyebilir veya bir adet kuru incirle birlikte ara öğünde yiyebilirsiniz. Çiğ olanlarını tercih edin. Bulamıyorsanız suda bir gece beklettikten sonra tüketin.
İdeal porsiyon: 14 adet
Bir porsiyonda: 140 kalori, 1 gr karbonhidrat, 13,6 gr yağ, 1,3 mg sodyum, 3,8 gr lif, 4,8 gr protein

Devamı

BESLENME

Sporcular için yumurta tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Fitness ve vücut geliştirme ile uğraşan sporcular yumurtanın farklı tariflerini merak ediyorlar. İşte sporcular için yumurta tarifi.

MALZEMELER:

2 adet yumurta*, suda pişmiş

2 çorba kaşığı yağsız yoğurt, ¼ tatlı kaşığı dereotu, ¼ tatlı kaşığı limon suyu ve ½ tatlı kaşığı limon rendesi

1 dal taze dereotu

1 tam buğday sandviç ekmeği

1 küçük elma

* Kahvaltıda yumurta yiyenler daha çok doyduğunu söylüyor ve takip eden 36 saat içinde, simit yiyen kişilere oranla daha az kalori tüketiyor.

Toplam: 353 kalori

Devamı

BESLENME

Korili tavuk salatası tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcular için yeni bir tarif: Korili tavuk salatası tarifi.

Malzemeler:

2 çorba kaşığı kuru üzüm

2 çorba kaşığı diyet mayonez

1 tatlı kaşığı köri

2 tatlı kaşığı limon suyu

1 adet taze soğanın yeşil kısımları, ince kıyılmış

125 gr haşlanmış tavuk, didiklenmiş

Tatlandırmak için tuz ve karabiber

Servis için bebek ıspanak yaprakları

Kuru üzümleri küçük bir kâseye alıp sıcak suyla ıslatın, şişinceye kadar 10 dakika bekletin. Süzün ve kenara alın. Mayonez, köri ve limon suyunu pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Taze soğan, kuru üzüm ve tavukları karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İki servis tabağına bebek ıspanakları yayın, salatayı tabaklara eşit olarak paylaştırın.

Bir porsiyonda: 210 kalori, 8 gr yağ (2 gr’ı doymuş), 700 mg sodyum, 22 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 14 gr protein

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com