Bizi Takip Edin

BESLENME

YEMEKLERİ ZİYAFET YAPAN SOSLAR

-

 

Mutfağa girip, usta bir şefin ellerinden çıkmış gibi yemekler yapmak istiyorsanız, size bir sır vereceğiz: Basit soslar her yemeği ziyafete dönüştürebilir.

Sos yapmaktan korkmayın. Yemek programlarında
usta şeflerin hazırladığı bol
malzemeli, tarifi karmaşık soslar gözünüzü
korkutmasın. Lezzetli bir sos için
gramı dikkatle ölçülmüş malzemeler,
dakik pişirme süresi veya bol kalorili kremalar
gerekmiyor. Hatta işi biraz daha
kolaylaştıralım ve içi tıka basa dolu bir
buzdolabına bile ihtiyacınız olmadığını
söyleyelim. Dünyaca ünlü beş şeften, en
sevdikleri ve yapımı en kolay sosların
tariflerini istedik. Şimdi mutfağa girin,
kısa sürede lüks restoranlara layık soslar
yapın ve masaya oturan herkesin aklını
başından alın.

01

Otlu Sos
Sade görünüşlerine bakmayın. Taze
otlar bir sosun en güçlü temelini
oluşturur. Kırmızı et ve taze bir balığın
yanında, tadını öne çıkarabileceği
miktarda ot kullanmaya dikkat
edin. New York şehrindeki Spotted
Pig restoranının şefi ve sahibi April
Bloomfield, Arjantin usulü bir et
sosu olan chimichurri’de otları ön
planda tutuyor. Bu sosta normalde
maydanoz, zeytinyağı, sarımsak,
kekik ve sirke oluyor. Bu tarifte ise
kekiğin yerini taze nane, sirkenin
yerini limon suyu alacak.
CHIMICHURRI
2 orta büyüklükte yeşil soğanı ve 1 diş
sarımsağı kıyıp, içine önceden bir çay
bardağı zeytinyağı döktüğünüz geniş
bir kâseye koyun. 1’er bardağa denk
gelecek kadar maydanoz ve nane yaprağını
ince ince doğrayın. Zeytinyağı
karışımına otları koyup, bir çay kaşığı
kurutulmuş acı biber ekleyin. Karıştırın,
biraz deniz tuzu ilave edin ve tatların
karışması için iki saat kadar dinlendirin.
Servis etmeden önce iki yemek kaşığı
taze sıkılmış limon suyu gezdirin.

02

Çeşnili Sos
Minneapolis şehrindeki Bachelor
Farmer restoranının baş şefi Paul
Berglund, bu beş dakikada
hazırlanan sosunda sıra dışı
malzemeleri bir araya getirip
sandviç, kraker, hatta somon gibi
gıdalarla birlikte tüketebileceğiniz
bir çeşni yaratıyor. İki çeşit hardal,
sirke ve dereotuyla buluşuyor. Aynı
taktikle jalapeno biberini barbekü
sosa, acı biberi mayoneze, köri
tozunu ketçaba katabilirsiniz.
HARDALLI DEREOTU SOSU
Küçük bir kâsede, küçük bir su bardağı
taneli hardal, yarım su bardağı üzüm
çekirdeği yağı, 50 g Dijon hardalı, 1
yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı
şeker ve 5 yemek kaşığı ince
kıyılmış dereotunu karıştırın.

03

Tereyağlı Sos
Kıvamlı olduğu ve diğer
malzemelerin lezzetini çektiği için
tereyağı iyi bir sos malzemesi. Ama
size bir püf noktası verelim:
Tereyağını kahverengi oluncaya
kadar ısıtırsanız, yağın içindeki
kavrulmuş, tatlı ve karamel lezzeti
açığa çıkar. San Francisco’daki State
Bird Provisions restoranının şefi
Stuart Brioza’nın bu sosu, taze Asya
mutfağı lezzetleriyle canlanıyor.
Kaşığı bile yemek isteyeceksiniz.
TEREYAĞLI MİSKET LİMONLU BALIK
SOSU
8 yemek kaşığı tuzsuz tereyağını, orta
ateşe koyduğunuz orta büyüklükte bir
tavaya koyun. Yağ eriyip, açık kahverengi
oluncaya kadar karıştırın. Yaklaşık
5 dakika sürecektir. Orta boy bir
kâsede, kahverengi olmuş yağ, 1
yemek kaşığı çekilmiş taze zencefil, 1,5
yemek kaşığı balık sosu, 2 yemek
kaşığı misket limonu suyu, 2 yemek
kaşığı portakal suyu ve 1’er yemek
kaşığı doğranmış yeşil soğan ile naneyi
karıştırın. Sosu sıcak servis edin.

04

İsli Acı Sos
Hazır acı biber sosları, taze olmayışlarını
telafi etmek için bolca sirke
içeriyorlar. Yemeğinizi salatalık turşusuna
çevirmek istiyorsanız kullanın.
Ama yemeğin tadını
bastırmayan acı bir sos istiyorsanız,
taze malzemelerle yapmalısınız. Bu
isli ve acı sos tarifi, Dallas’taki
Smoke restoranının şefi Tim
Byres’dan geliyor. Yeşil domates ve
biberle yapacağınız bu sosla ister
tavuk marine edebilir, ister batırmalık
sos olarak kullanabilirsiniz.

TEJANA SOSU
Orta ateşe koyduğunuz kuru bir tavada,
8 adet kırmızı biberi 3 ila 5 dakika kadar
çevirin. Soğumaya bıraktıktan sonra,
kabuk ve tohumlarını ayırın. Yarım kilo
yeşil domatesi dörde bölüp tohumlarını
çıkarın ve suda yıkayın. Orta ateşe koyduğunuz
başka bir tavaya, 2 çay kaşığı
bitkisel sıvı yağ ve 8 adet kabuğu soyulmuş
sarımsak koyup 2 dakika çevirin.
Ardından yeşil domateslerle birlikte 2
bardak su ve 1 çay kaşığı tuz ilave edin.
Ocağın altını iyice açıp, domatesler
yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 3-5
dakika pişirin. Üstüne biberleri koyup,
bir 5-10 dakika daha pişirin. Ocaktan
alıp soğumaya bıraktıktan sonra, mutfak
robotunda püre haline getirin.

05

Özel Et Sosu
Enfes bir et yemeği pişirdiğinizde,
ete yaraşır malzemelerle dolu hazır
bir sosu üstüne dökmek kolay
gelebilir. Ama tadı asla taze yapılmış
sosla bir olamaz. Alabama’daki Hot
and Hot Fish Club restoranının şefi
Chris Hastings, pratik bir sosla sizi
bu dertten kurtarıyor. Sosun yarısını
ete döküp, diğer yarısını kaşık kaşık
yiyeceğinizi garanti ediyoruz.<p>
ÇOK AMAÇLI ÖZEL SOS
Orta ateşe koyduğunuz orta büyüklükte
bir sos tavasında, 8 yemek kaşığı tuzsuz
tereyağını eritin. Sonra ocağın altını
kısıp, 100 gram hazır Worcestershire
sosu, yarım bardak limon suyu, 4 diş
kıyılmış sarımsak, 1 adet kurutulmuş
kırmızı biber, 2 çay kaşığı tuz ve 2 çay
kaşığı kekik ilave edin.

BESLENME

Badem nasıl tüketilmeli?

Umut Doğan Yıldız

-

Bu diyet türüyle daha fazla yemek yiyerek kilo verecek, yağ kaybederken kas oranını arttıracaksınız.Badem nasıl tüketilir, bir bakalım.

ABD’deki en popüler diyet kitabı olan The Abs Diet For Women kitabından tüyolar duymaya hazır mısınız? The Abs Diet For Women, karnınızı dümdüz yapmayı, karın kaslarını belirginleştirmeyi, zayıf ve sağlıklı bir hayat sürmenizi amaçlayan altı haftalık bir plan. Bu diyet türüyle daha fazla yemek yiyerek kilo verecek, yağ kaybederken kas oranını arttıracaksınız. 

Bademle ilgili bilmen gerekenler 

Süper güçleri: Kas yapar, açlık krizleriyle savaşır, karın bölgesindeki yağlanmayı engeller.
Gizli silahları: Protein, tekli doymamış yağlar, E Vitamini, lif, magnezyum, folik asit, fosfor.
Düşmanları: Obezite, kalp hastalıkları, kas kaybı, kırışıklıklar, kanser, yüksek tansiyon.
Yakın arkadaşları: Kabak çekirdeği, ay çekirdeği, ceviz, yer fıstığı ve avakado.
Taklitleri: Tuzlanmış veya kavrulmuş fıstıklar. İçerdikleri çok miktarlı tuz tansiyonu yükseltir.

Nasıl tüketmek gerekiyor?
Bir avuç kadarını salata, kahvaltı gevreği, yoğurt, yulaf ya da diyet dondurmanın üzerine koyarak tüketebilirsiniz. Hızlı bir öğün hazırlaman gerektiğinde az miktarda bademi bir tabak kepekli makarna, 100 gram tavuk göğsü ve iki çorba kaşığı mozzarella peyniriyle karıştırarak yiyebilirsiniz.

Hafif tatlı bir seçenek içinse fırını 200 dereceye getirin. Bir avuç bademe pişirme spreyi sık ve beş ile 10 dakika arasında fırında kızarmasını sağlayın. Bademler kavrulduktan sonra üzerine kahverengi şeker ve tarçın serpiştirin.

Süper karışım
• 250 gram badem
• 250 gram pekan cevizi
• 100 gram yulaf
• 2 çorba kaşığı bal
• ½  çay kaşığı tarçın
• 250 gram yaban mersini
• 250 gram kuru kayısı
• Karabiber
• Nane

Hazırlanışı

Fırını 120 dereceye ayarla. Badem ve pekan cevizlerini bir kâseye koyun ve üzerine çok hafif pişirme spreyi sıkın (Üç fıs kadar). Üzerine bir çorba kaşığı bal ve tarçını ilave ettikten sonra iyice karıştırın. Karışımı hazırladıktan sonra fırın tepsisine eşit bir şekilde dağıtın ve 15 dakika boyunca tepsiyi sık sık sallayarak kavrulmasını sağlayın. Fırından çıkardıktan sonra biraz soğumasını bekleyin ve üzerine kalan diğer bir çorba kaşığı bal ve kuru meyveleri ilave edin.

4 porsiyon oluşturur.

Servis başına: 170 kalori, 9 gram yağ (0 gramı doymuş), 18 gram karbonhidrat, 0 miligram sodyum, 3 gram lif, 3 gram protein.

Devamı

BESLENME

Avokado ve tofunun faydaları

Umut Doğan Yıldız

-

Takipçilerimizden gelen, “Avokado ve tofu hakkında beni bilgilendirir misiniz?” sorusunu yanıtladık.

Avokado A, C ve E Vitamini bakımından zengindir. Özellikle kalp ve damar sağlığını korur ve tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Kandaki kötü kolesterolü düşürücü tekli doymamış yağlar ve diğer meyvelere nazaran daha fazla protein içerir. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca hücre yenilenmesine de katkıda bulunur. 100 gr’da 165–170 kalori vardır. Bir tanesi ortalama 250 kaloridir. Tofu, demirden ve özellikle B grubu vitaminler açısından zengindir. Yapımında kalsiyum tuzu kullanılmışsa iyi bir kalsiyum kaynağı da olabilir. Tofunun içeriğindeki kalorinin yarısı yağlardan gelse de 100 gr tofu porsiyonunda yalnızca 6 gr yağ bulunur ve kolesterol içermez. Genel olarak tofu ne kadar yumuşaksa yağ oranı da o denli düşüktür. Tofu sodyum kısıtlaması yani tuz kısıtlaması olan diyetler için iyi bir alternatif besindir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aylin Yılmaz / AY Beslenme Danışmanlığı

Devamı

BESLENME

Florentine usulü yumurta tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Pratik, sağlıklı, protein ve vitamin deposu bir öğün için bu tarifi uygulayabilirsiniz. İşte Florentine usulü yumurta tarifi!

Malzemeler:
• 2 çay kaşığı tuzsuz tereyağı
• 180 gram bebek ıspanak
• 2 yumurta
• 1 tam tahıllı muffin, ikiye bölünmüş ve tost makinesinde kızartılmış
• Tuz ve karabiber

Hazırlanışı: 

Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın. Ufak bir tavada orta ateşte tereyağını eritin. Ispanakları ilâve edip canlılığını yitirene kadar karıştırın. Ateşin üzerinden alın. İki adet muhallebi kabının içini yağlayın ve her birine bir yemek kaşığı su koyun. Yumurtaları içine kırın. 15-20 dakika arası fırınlayın. Yarım muffinlerin üzerine ıspanak ve yumurtayı koyun. İsteğe göre baharat serpin.

(2 kişilik) Kişi başına: 207 kalori, 10 gr yağ (4 gramı doymuş), 23 gr karbonhidrat, 361 mg sodyum, 6 gr lif, 11 gr protein.

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com