Bizi Takip Edin

BESLENME

YEMEKLERİ ZİYAFET YAPAN SOSLAR

-

 

Mutfağa girip, usta bir şefin ellerinden çıkmış gibi yemekler yapmak istiyorsanız, size bir sır vereceğiz: Basit soslar her yemeği ziyafete dönüştürebilir.

Sos yapmaktan korkmayın. Yemek programlarında
usta şeflerin hazırladığı bol
malzemeli, tarifi karmaşık soslar gözünüzü
korkutmasın. Lezzetli bir sos için
gramı dikkatle ölçülmüş malzemeler,
dakik pişirme süresi veya bol kalorili kremalar
gerekmiyor. Hatta işi biraz daha
kolaylaştıralım ve içi tıka basa dolu bir
buzdolabına bile ihtiyacınız olmadığını
söyleyelim. Dünyaca ünlü beş şeften, en
sevdikleri ve yapımı en kolay sosların
tariflerini istedik. Şimdi mutfağa girin,
kısa sürede lüks restoranlara layık soslar
yapın ve masaya oturan herkesin aklını
başından alın.

01

Otlu Sos
Sade görünüşlerine bakmayın. Taze
otlar bir sosun en güçlü temelini
oluşturur. Kırmızı et ve taze bir balığın
yanında, tadını öne çıkarabileceği
miktarda ot kullanmaya dikkat
edin. New York şehrindeki Spotted
Pig restoranının şefi ve sahibi April
Bloomfield, Arjantin usulü bir et
sosu olan chimichurri’de otları ön
planda tutuyor. Bu sosta normalde
maydanoz, zeytinyağı, sarımsak,
kekik ve sirke oluyor. Bu tarifte ise
kekiğin yerini taze nane, sirkenin
yerini limon suyu alacak.
CHIMICHURRI
2 orta büyüklükte yeşil soğanı ve 1 diş
sarımsağı kıyıp, içine önceden bir çay
bardağı zeytinyağı döktüğünüz geniş
bir kâseye koyun. 1’er bardağa denk
gelecek kadar maydanoz ve nane yaprağını
ince ince doğrayın. Zeytinyağı
karışımına otları koyup, bir çay kaşığı
kurutulmuş acı biber ekleyin. Karıştırın,
biraz deniz tuzu ilave edin ve tatların
karışması için iki saat kadar dinlendirin.
Servis etmeden önce iki yemek kaşığı
taze sıkılmış limon suyu gezdirin.

02

Çeşnili Sos
Minneapolis şehrindeki Bachelor
Farmer restoranının baş şefi Paul
Berglund, bu beş dakikada
hazırlanan sosunda sıra dışı
malzemeleri bir araya getirip
sandviç, kraker, hatta somon gibi
gıdalarla birlikte tüketebileceğiniz
bir çeşni yaratıyor. İki çeşit hardal,
sirke ve dereotuyla buluşuyor. Aynı
taktikle jalapeno biberini barbekü
sosa, acı biberi mayoneze, köri
tozunu ketçaba katabilirsiniz.
HARDALLI DEREOTU SOSU
Küçük bir kâsede, küçük bir su bardağı
taneli hardal, yarım su bardağı üzüm
çekirdeği yağı, 50 g Dijon hardalı, 1
yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı
şeker ve 5 yemek kaşığı ince
kıyılmış dereotunu karıştırın.

03

Tereyağlı Sos
Kıvamlı olduğu ve diğer
malzemelerin lezzetini çektiği için
tereyağı iyi bir sos malzemesi. Ama
size bir püf noktası verelim:
Tereyağını kahverengi oluncaya
kadar ısıtırsanız, yağın içindeki
kavrulmuş, tatlı ve karamel lezzeti
açığa çıkar. San Francisco’daki State
Bird Provisions restoranının şefi
Stuart Brioza’nın bu sosu, taze Asya
mutfağı lezzetleriyle canlanıyor.
Kaşığı bile yemek isteyeceksiniz.
TEREYAĞLI MİSKET LİMONLU BALIK
SOSU
8 yemek kaşığı tuzsuz tereyağını, orta
ateşe koyduğunuz orta büyüklükte bir
tavaya koyun. Yağ eriyip, açık kahverengi
oluncaya kadar karıştırın. Yaklaşık
5 dakika sürecektir. Orta boy bir
kâsede, kahverengi olmuş yağ, 1
yemek kaşığı çekilmiş taze zencefil, 1,5
yemek kaşığı balık sosu, 2 yemek
kaşığı misket limonu suyu, 2 yemek
kaşığı portakal suyu ve 1’er yemek
kaşığı doğranmış yeşil soğan ile naneyi
karıştırın. Sosu sıcak servis edin.

04

İsli Acı Sos
Hazır acı biber sosları, taze olmayışlarını
telafi etmek için bolca sirke
içeriyorlar. Yemeğinizi salatalık turşusuna
çevirmek istiyorsanız kullanın.
Ama yemeğin tadını
bastırmayan acı bir sos istiyorsanız,
taze malzemelerle yapmalısınız. Bu
isli ve acı sos tarifi, Dallas’taki
Smoke restoranının şefi Tim
Byres’dan geliyor. Yeşil domates ve
biberle yapacağınız bu sosla ister
tavuk marine edebilir, ister batırmalık
sos olarak kullanabilirsiniz.

TEJANA SOSU
Orta ateşe koyduğunuz kuru bir tavada,
8 adet kırmızı biberi 3 ila 5 dakika kadar
çevirin. Soğumaya bıraktıktan sonra,
kabuk ve tohumlarını ayırın. Yarım kilo
yeşil domatesi dörde bölüp tohumlarını
çıkarın ve suda yıkayın. Orta ateşe koyduğunuz
başka bir tavaya, 2 çay kaşığı
bitkisel sıvı yağ ve 8 adet kabuğu soyulmuş
sarımsak koyup 2 dakika çevirin.
Ardından yeşil domateslerle birlikte 2
bardak su ve 1 çay kaşığı tuz ilave edin.
Ocağın altını iyice açıp, domatesler
yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 3-5
dakika pişirin. Üstüne biberleri koyup,
bir 5-10 dakika daha pişirin. Ocaktan
alıp soğumaya bıraktıktan sonra, mutfak
robotunda püre haline getirin.

05

Özel Et Sosu
Enfes bir et yemeği pişirdiğinizde,
ete yaraşır malzemelerle dolu hazır
bir sosu üstüne dökmek kolay
gelebilir. Ama tadı asla taze yapılmış
sosla bir olamaz. Alabama’daki Hot
and Hot Fish Club restoranının şefi
Chris Hastings, pratik bir sosla sizi
bu dertten kurtarıyor. Sosun yarısını
ete döküp, diğer yarısını kaşık kaşık
yiyeceğinizi garanti ediyoruz.<p>
ÇOK AMAÇLI ÖZEL SOS
Orta ateşe koyduğunuz orta büyüklükte
bir sos tavasında, 8 yemek kaşığı tuzsuz
tereyağını eritin. Sonra ocağın altını
kısıp, 100 gram hazır Worcestershire
sosu, yarım bardak limon suyu, 4 diş
kıyılmış sarımsak, 1 adet kurutulmuş
kırmızı biber, 2 çay kaşığı tuz ve 2 çay
kaşığı kekik ilave edin.

BESLENME

Sağlıklı omlet tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Bu sağlıklı omlet tarifi ile spor salonundaki ağırlıkların hakkını vereceksiniz.

Sporcular için omlet tarifi

Kas yapan yemek tarifleri, sporcu beslenmesi denildiği zaman akla ilk Men’s Health gelir.

Malzemeler

Üç kişilik

Süt, 500 ML
Tane karabiber ¼ yemek kaşığı
Kuru soğan, yarım
Tütsülenmiş mezgit, 500 G
Tereyağı
Katkısız un, 100 G
Krema, 150 G
Hollandaise sos, 150 G
Yumurta, 9
Rendelenmiş parmesan, 10 G

Yapılışı

1/ Sütü küçük bir tavaya dökün, karabiber ve soğanı da ekleyin. Kaynamadan hemen öncesine kadar ısıtın ve derisi altta kalacak şekilde mezgiti ekleyin. Dört dakika yavaşça kaynatın, çıkarıp derisini ayıkladıktan sonra didikleyin. Sütü süzün ve derin bir tavada ısıtın.

2/ Başka bir tavada tereyağını eritin ve unu kavurun. Pürüzsüz bir sos yapmak için sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Yağda çözünebilen D vitamini ve yüksek miktarda kalsiyum için kremayı çırpın ve Hollandaise sosla birlikte karışıma ekleyin.

3/ Yumurtaları çırpın, tavaya ekleyin ve karıştırın. Altı pişmiş, üstü yumuşakken, didiklenmiş mezgiti ekleyin ve bir kaşıkla sosu ince bir tabaka olacak şekilde üstüne yayın. Rendelenmiş parmesanı da ekledikten sonra biraz kahverengileşene kadar tavada tutun. İşte bu kadar. Tadını çıkarın.

Tarif The Beehive’ın şefi Dominic Chapman’dan alınmıştır.

Devamı

BESLENME

Antrenman öncesi omlet tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Egzersizden önce bu protein ve karbonhidrat deposu omleti deneyin.

Antrenman öncesi beslenme tarifleri için sitemize göz atmayı unutmayın.

Sporcular için omlet tarifi ve malzemeler

Dört kişilik

Büyük kuru soğan 2, piyazlık doğranmış olmalı
Saf sızma zeytinyağı
Bir adet defne yaprağı
Patates, 900 g, dilimlenmiş olmalı
Yumurta, 9 
Tuz ve karabiber

Antrenman öncesi omlet yapılışı

1/ Bir tavada soğanları defne yaprağıyla beraber kavurun. Soğanlar yumuşayınca patatesleri ekleyin, kısık ateşte 10 dakika pişirin ve altın rengine dönene kadar karıştırın. Patates hem glikojen (kas yakıtı) deposudur hem de kas fonksiyonlarına yardımcı olan potasyum bakımından zengindir.

2/ Yumurtaları bir kâsede tuz ve karabiber ekleyerek çırpın. Patatesleri ve soğanları da ekleyerek karıştırın. Orta ateşte bir tavaya alın ve dört dakika pişirin.

3/ Üstünü bir tabakla kapatın ve omleti tabağa ters çevirmeden önce dört dakika daha pişirin. Beş dakika dinlendirin ve spor salonuna götürmek üzere dilimleyin. Tarif, Camino’nun şefi Nacho del Campo’dan alınmıştır.

Devamı

BESLENME

Yağ yakıcı Meksika kahvaltısı

Umut Doğan Yıldız

-

Metabolizmanın ısısını yükselten ve acı konusunda size inanlmaz bir deneyim tattıran yağ yakıcı Meksika kahvaltısına bir göz atın.

Yağ yakıcı Meksika kahvaltısı için malzemeler

İki kişilik yumurta 4
Tereyağı 
Kişniş
Bir tutam pul biber
Salsa sosu 75 g
Avokado
Küp doğranmış beyaz peynir 75 g

Yağ yakıcı kahvaltı tarifi

1/ Dört yumurtayı kremsi bir kıvama gelene kadar çırpın, sonra tereyağını tavada eritin.

2/ Yumurtayı, kişnişi ve kaldırabildiğiniz kadar pul biberi tavaya dökün. Malzemelerin iyice karıştığından emin olmak için karıştırarak pişirin.

3/ Omletin bir tarafına salsa sosu ve avokadoların yarısını koyun ve omleti katlayın.

Nutrition Journal’a göre, yemeklerinize avokado katmak atıştırma isteğinizi yüzde 28 oranında azaltır. Omletinizin üstüne peyniri ve kalan salsa sosuyla avokadoyu da ekleyin. Sert bir güne hazırsınız. Tarif Londra’daki Eggbreak’ten alınmıştır.

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com