Bizi Takip Edin

BESLENME

YEMEKLER ALEV ALIYOR

-

 

Üç derste ateşli ve baharatlı yemeklerin ustası olacaksınız.

Erkekler ne kadar acı yiyebildikleriyle övünmeye   bayılırlar. Her yemeğin yanında onlarca acı biber yiyen de var, acılı Adana kebabını ağzına götüremeyen de. Acı biberlerin birbirinden lezzetli çeşnilerle birleşip, yepyeni tatlara dönüştüğü tariflerle sizi tanıştırmak isteriz. Şunu her erkek bilmeli ki, gerçekten iyi yapılmış baharatlı ve acılı yemekler sadece ağzınızı yakıp, diğer duyularınızı felce uğratmaz. Aksine, doğru miktarda acı diğer lezzetleri de yüceltir ve damağınızın farkındalığını artırır. Fazla acı ise tat alma duyunuzu köreltir. Yeşil süs biberinin acılığının tereyağı, ekşi misket limonu veya tatlı esmer şekerle dengeleyen bir yemek, sadece yakıcı tadını ön plana çıkan basit bir yemekten çok daha tatmin edicidir. Biberin ter attıran aleviyle çeşnisinin canlılık veren lezzeti arasındaki ince çizgede mutlulukla yürümeniz için üç ünlü şefin kapısını çaldık. Bu tarifler, acı sevenler derneği üyelerine armağanımız olsun.

01

2 Yeni Tarifle Acı Sos

KREMA KIVAMINDA SOS
Basit bir krema sosuna çeşni
katmak için içine biraz
mayonez, elma sirkesi, limon
suyu, ince kıyılmış arpacık
soğanı, dereotu ve biraz acı sos
ekleyin. Kızarmış tavuk
salatası üzerinde
deneyebilirsiniz.
İŞTAH AÇICI
YULAF EZMESİ
Yulaf ezmesini kısık ateşte
pişirirken biraz tereyağı, süt ve
taze kekik yaprağı ekleyin.
Yulaf ezmesinin üzerine
sahanda yumurta koyun ve bol
bol acı sos dökün.

02

YEŞİL BİBERİ FETHEDİN

YEŞİL BİBERLER ÖZELLİKLE TAYLAND YEMEKLERİNDE BAŞROLE YÜKSELİR.
Bu yüzden modern Thai mutfağı ustaları biberler konusunda
uzmanlaşmışlardır. ABD’li şef Harold Dieterle de biberle yakıcı bir
deneyim sayesinde tanışmış. Tayland’a yaptığı bir gezide yediği et soteden
sonra kelimenin tam anlamıyla gözlerinden yaşlar akan şef, daha sonra
biberli yemek pişirme sanatında ustalaşmış. Biberlerin acısını azaltmak
için biberin tohumlarını çıkaran şef, baharatlı dana etini bol miktarda
misket limonu suyu ve taze bitkilerle eşleştirerek, biberi alevler çıkaran
bir tat yerine canlandıran ve enerji veren bir lezzete dönüştürüyor.
BAHARATLI KIYMA SALATASI
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Yarım kilo dana kıyması
1 adet arpacık soğanı, kıyılmış
2 diş sarımsak, kıyılmış
2 çay kaşığı taze zencefil, kıyılmış
1 adet yeşil süs biberi, ince
doğranmış
2 adet Arnavut biberi
Yarım kase yeşil fasulye, doğranmış
1 buçuk kase fesleğen ve nane
2 yemek kaşığı limon suyu
Bütün marul yaprakları
1)Yağı derin bir tavaya döküp orta
ateşte kızdırın. Kıymayı ekleyip
karıştırarak kahverengi oluncaya
kadar pişirin. Daha sonra yağını süzün.
2)Arpacık soğanı, sarımsak, zencefil,
yeşil süs biberi ve Arnavut biberini
tavaya ekleyip bir dakika kadar
karıştırarak pişirin. Yeşil fasulyeyi
ekledikten sonra bir dakika daha
karıştırın. Yeşil bitkileri ve limon
suyunu da ekledikten sonra tadına
bakın. Arzunuza göre biraz daha acı
ekleyin.
3)Marul yapraklarını servis tabağının
üzerine dizin. Hazırladığınız kıyma
karışımını kaşık yardımıyla marul
yapraklarının içine doldurun.
4 kişiliktir.

2 Yeni Tarifle Yeşil Süs Biberi

TAYLAND USULÜ MANGO
İnce doğranmış taze yeşil biberi
şeker ve tuzla karıştırın. Mango dilimlerinin
üzerine bu tatlı ve acılı karışımdan
koyun.
BİBERLİ CİN
Yeşil süs biberlerini bir gün boyunca
cinin içinde beklettikten sonra
çıkarın. Ardından cini limonata
ve buzla karıştırarak
için.

03

BİBERİN EN İYİ ARKADAŞI

BİBERİN EN İYİ ARKADAŞI
ÇİN’E ÖZGÜ BAZI YEMEKLER ACI TANIMINA YEPYENİ BİR BOYUT
kazandıracak cinsten. Ancak öyle bir tarif var ki, acı tat çeşnili bir
lezzete bürünüyor. Kurutulmuş biberleri limonun ekşisiyle ve
karabiber tanelerinin kendine özgü yakıcı tadıyla birleştirerek, acı
severler için yepyeni bir lezzet yaratabilirsiniz. Evde bu komboyu
yaratabilmek için ABD’li şef Jason Wang’in güzel bir tarifi var:
“Limon ve karabiberin eşsiz uyumu biberli yemeklerle şaşırtıcı bir
uyum gösteriyor. Çünkü damağınızda uzun süre kalan çeşnili ve
yakan bir tat bırakıyor.”
ÇEŞNİLİ DİLİMLENMİŞ
TAVUK SALATASI
700 gram kemiksiz, derisiz tavuk
göğsü, ince şeritler halinde kesilmiş
2 dilim taze zencefil
2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 yemek kaşığı limon suyu
2 çay kaşığı şeker
2 çay kaşığı susam yağı
1 adet yeşil süs biber
6 çay kaşığı soya sosu
TERCİHİNİZE GÖRE GARNİTÜR
İnce dilimlenmiş kereviz
Jülyen doğranmış yeşil soğan
Kişniş yaprağı
Susam

1)Tavuğu ve zencefili küçük bir tavaya
koyun. Soğuk su ekleyip kaynattıktan
sonra 10 dakika kısık ateşte kaynamaya
bırakın. Bir yandan genişçe bir kaseye buz
gibi su doldurun.
2)Tavuk piştiğinde süzgeçle suyunu
süzün ve tavukları süzgeçle birlikte soğuk
duya daldırıp şok etkisi verin. Tavuk
soğumaya başladığında suyunu süzün ve
ağzı fermuarlı plastik bir poşete koyun.
Poşetin ağzını kapatın ve küçük bir
tavayla hafifçe tavuğu dövüp bir kenara
koyun.
3) Büyükçe bir kasede karabiberi, limon
suyunu, şekeri, susam yağını, biberi ve 4
çay kaşığı soya sosunu karıştırın. Tavuğu
küçük dilimler halinde doğrayarak kaseye
ekleyin. İstediğiniz garnitürleri ekledikten
sonra servis edin. 4 kişiliktir.

2 Yeni Tarifle Karabiber ve Limon

PATATES SALATASI
Haşlanmış patatesi bir çay kaşığı tuz,
yarım çay kaşığı susam yağı, karabiber,
şeker ve yarım yemek kaşığı limon
suyuyla bir kasede karıştırın.
ÇİN USULÜ YEŞİL FASULYE
Haşlanmış yeşil fasulyeyi bir yemek
kaşığı kıyılmış sarımsak, bir çay
kaşığı şeker, soya sosu, pirinç
sirkesi ve acı biberle
karıştırın.

04

ACIYI AZALTIN

Yeşil süs biberlerinin acısını azaltmak için biberleri
ikiye bölün ve tohumlarıyla ince zarını bıçakla
çıkarın. Sonra yumuşatmak için ılık suya sokun. Biberlerle uğraştıktan sonra
ellerinizi yıkamayı sakın unutmayın. Yoksa sevgilinize sarıldığınız an dokunduğunuz
yerler alev alır.Yeşil süs biberlerinin acısını azaltmak için biberleri
ikiye bölün ve tohumlarıyla ince zarını bıçakla
çıkarın. Sonra yumuşatmak için ılık suya sokun. Biberlerle uğraştıktan sonra
ellerinizi yıkamayı sakın unutmayın. Yoksa sevgilinize sarıldığınız an dokunduğunuz
yerler alev alır.

05

TAVAYLA EZİN

Karabiber tanelerini taze çekmek yemeklere ayrı
bir tat katıyor. Karabiber değirmeniniz yok mu?
Karabiber tanelerini temiz bir tavanın tabanıyla ezin. Tavanın sapını iki elinizle
birden kavrayın ve kesme tahtasının üstündeki karabiberlere ölçülü
ve hafif bir hareketle vurun.

 

BESLENME

Smoothie nasıl hazırlanır?

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie dosyasını açıyoruz. Smoothie’lerden alınacak verimi maksimum seviyeye çıkarmak için tavsiyeler.

SIVI BAZ/PROTEİN KAYNAĞINI SEÇİN

Smoothilere süt yerine sıvı baz olarak su, maden suyu, yeşil çay, yoğurt, kefir veya süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Smoothie’nize ekleyeceğiniz protein kaynağı, daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır; yoğurt ve sütle bunu elde edebilirsiniz. Ancak bitkisel kaynaklı sütlerin protein içerikleri daha düşük olduğundan, Hindistan cevizi veya badem sütü eklerseniz sağlıklı yağ da eklediğinizden emin olun.

Kış için smoothie tarifi!

SEBZE EKLEYİN

Yeşil yapraklı sebzeler kanserden kalp hastalıklarına, diyabetten kilo sorunları ve hormonal problemlere kadar karşılaşabileceğiniz birçok hastalıktan koruyucu içeriklere sahiptir. Smoothie’niz için en iyi tercihlerden olan ıspanak ve pazıyı kullanabilirsiniz. Mevsiminde olduğu sürece, kabak, maydanoz, havuç, salatalık gibi çoğu sebzeyi smoothie’nize ekleyebilirsiniz.

SAĞLIKLI YAĞ KULLANIN

Yağlar da proteinlere benzer şekilde tokluk sürecinizi uzatır ve sebze ve meyvelerde bulunan, yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Özellikle smoothie kâsesi hazırlayacağınız zaman daha yoğun kıvam elde etmek için avokado, kaju veya fıstık ezmesini deneyebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz diğer sağlıklı yağ kaynaklarına örnek olarak badem, fındık, ceviz, keten tohumu, tahin ve chia tohumunu sayabiliriz.

Metabolizma hızlandıran smoothie!

MEYVE İLE LEZZET KATIN

Meyvelerin smoothie’nizin tadını güzelleştirdiğini biliyoruz ancak smoothie’nizin şeker ve kalori bombası hâline gelmemesi için kontrollü miktarlarda, bir ya da iki porsiyon meyve kullanmalısınız. Muz, çilek gibi popüler tatlar yanında yaban mersini, böğürtlen, elma, armut, kivi, mango, şeftali gibi birçok meyveyi de deneyebilirsiniz. Smoothie kâseniz içinse donmuş meyve kullanmak daha hoş bir kıvam elde etmenizi sağlayacaktır.

KOMPLEKS TAHIL SEÇİN

Günlük olarak ihtiyacımız olan enerjiyi karşılamak için karbonhidratlara ihtiyaç duyarız. Bu nedenle smoothie’nize yulaf ekleyebilirsiniz ancak glüten hassasiyetiniz varsa kinoa, karabuğday, amarant gibi seçenekler, smoothie’niz için mükemmel tercihler olacaktır. Haşlanmış baklagiller de smoothie kâselerinize iyi bir kıvam veren karbonhidrat kaynaklarıdır.

BAHARATLARDAN FAYDALANIN

Smoothie’nize tat katacak ve aynı zamanda size fayda sağlayacak baharatlar ve lezzetlendiriciler de kullanabilirsiniz. Tatlı bir smoothie için tarçın, vanilya, agave şurubu, bal veya pekmez gibi ürünler, ferahlatıcı bir deneyim içinse açai, spirulina, zerdeçal, matcha ve zencefil deneyebilirsiniz. Sabah smoothie’nizdeki kahve ve matcha, canlandırıcı bir kafein desteği olarak en iyi dostunuz olacaktır.

Devamı

BESLENME

Cinsel gücü artıran 12 yiyecek

Umut Doğan Yıldız

-

Cinsel gücün ve isteğin artıp azalmasında yeme alışkanlıklarının etkili olduğu bir gerçek. O halde cinsel gücü artıran yiyeceklere bir bakın.

Devamı

BESLENME

Sık aralıklı beslenme doğru mu?

Umut Doğan Yıldız

-

Kurallar değişiyor. Sık aralıklı beslenme, iki ila üç saatte bir altı küçük öğün tüketmek artık doğru kabul edilmiyor.

YEMEK PROGRAMINIZI PARÇALAYIN

Aşırı değişken beslenme kalıpları yüzünden gerilmeyin. Adaptasyon, günümüzün kuralı.

ESKİ KURAL

İstikrarlı yağ kaybı, azimli bir beslenme planıyla kazanılır: İki ila üç saatte bir altı küçük öğün tüketin; kahvaltıyı atlarsanız risk alırsınız. İyisi mi siz tüm o saklama kapları için daha büyük bir iş çantası alın.

YENİ KURAL

Klişe olsa da doğru: En iyi diyet, sadık kalabildiğiniz diyettir. Bu nedenle, iş günü boyunca aç hisse- diyorsanız, dilediğiniz kadar sık yemek yiyin. Ancak yakıtsız kalan vücudunuzun acıyla çığlık atmasın- dan korkup, kahvaltıdan iki saat sonra fıstık ezmeli pirinç patlaklarını zorla yemeye çalışmanıza gerek yok. Tıbbi bir inceleme, öğün sıklığı ile yağ kaybı arasında kayda değer bir ilişki göremedi. Aynı zamanda, Plos One’daki bir çalışmada da günde üç öğün tüketmenin aslında metaboliz- manızı hızlandırdığı keşfedildi.

Vücudunuzun açlık sinyallerini reddettiğinizde, daha büyük bir kilo alma riskiyle karşı karşıyasınız demektir: Cornell Üniversitesi’ndeki bilim insanları, karınları yemeleri gerektiğinin işaretini verene dek bekleyen insanlara kıyasla, iştahları fark etmeksizin saate göre beslenenlerin kan şekerlerinin daha çok yükseldiğini gördü. Ekstra kütle kazanmak istiyorsanız bu işe yarayacak olsa da yağ kaybettiğiniz dönemde ters tepecektir.

Aralıklı orucun büyük bir hayranı-yım,” diyor Zolkiewicz. “Model olarak yaptığım fotoğraf çekimleri için hazırlanmak amacıyla bunu kullanıyorum ve vücudumun açlık sinyalleriyle temasta kalmama yardımcı oluyor.”

Beslenme uzmanlarının “öğün atlama” dediği zaman kısıtlamalı beslenme programının, yağ oksidasyonunu artırdığı görüldü. Diğer bir deyişle, ofise gitmeden önceki yulaf lapası zamanını kaçırırsanız endişelenmeyin. Acıktıysanız da tek yapmanız gereken bir şeyler yemek.

Devamı

Popüler