Bizi Takip Edin

BESLENME

YEMEKLER ALEV ALIYOR

-

 

Üç derste ateşli ve baharatlı yemeklerin ustası olacaksınız.

Erkekler ne kadar acı yiyebildikleriyle övünmeye   bayılırlar. Her yemeğin yanında onlarca acı biber yiyen de var, acılı Adana kebabını ağzına götüremeyen de. Acı biberlerin birbirinden lezzetli çeşnilerle birleşip, yepyeni tatlara dönüştüğü tariflerle sizi tanıştırmak isteriz. Şunu her erkek bilmeli ki, gerçekten iyi yapılmış baharatlı ve acılı yemekler sadece ağzınızı yakıp, diğer duyularınızı felce uğratmaz. Aksine, doğru miktarda acı diğer lezzetleri de yüceltir ve damağınızın farkındalığını artırır. Fazla acı ise tat alma duyunuzu köreltir. Yeşil süs biberinin acılığının tereyağı, ekşi misket limonu veya tatlı esmer şekerle dengeleyen bir yemek, sadece yakıcı tadını ön plana çıkan basit bir yemekten çok daha tatmin edicidir. Biberin ter attıran aleviyle çeşnisinin canlılık veren lezzeti arasındaki ince çizgede mutlulukla yürümeniz için üç ünlü şefin kapısını çaldık. Bu tarifler, acı sevenler derneği üyelerine armağanımız olsun.

01

2 Yeni Tarifle Acı Sos

KREMA KIVAMINDA SOS
Basit bir krema sosuna çeşni
katmak için içine biraz
mayonez, elma sirkesi, limon
suyu, ince kıyılmış arpacık
soğanı, dereotu ve biraz acı sos
ekleyin. Kızarmış tavuk
salatası üzerinde
deneyebilirsiniz.
İŞTAH AÇICI
YULAF EZMESİ
Yulaf ezmesini kısık ateşte
pişirirken biraz tereyağı, süt ve
taze kekik yaprağı ekleyin.
Yulaf ezmesinin üzerine
sahanda yumurta koyun ve bol
bol acı sos dökün.

02

YEŞİL BİBERİ FETHEDİN

YEŞİL BİBERLER ÖZELLİKLE TAYLAND YEMEKLERİNDE BAŞROLE YÜKSELİR.
Bu yüzden modern Thai mutfağı ustaları biberler konusunda
uzmanlaşmışlardır. ABD’li şef Harold Dieterle de biberle yakıcı bir
deneyim sayesinde tanışmış. Tayland’a yaptığı bir gezide yediği et soteden
sonra kelimenin tam anlamıyla gözlerinden yaşlar akan şef, daha sonra
biberli yemek pişirme sanatında ustalaşmış. Biberlerin acısını azaltmak
için biberin tohumlarını çıkaran şef, baharatlı dana etini bol miktarda
misket limonu suyu ve taze bitkilerle eşleştirerek, biberi alevler çıkaran
bir tat yerine canlandıran ve enerji veren bir lezzete dönüştürüyor.
BAHARATLI KIYMA SALATASI
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Yarım kilo dana kıyması
1 adet arpacık soğanı, kıyılmış
2 diş sarımsak, kıyılmış
2 çay kaşığı taze zencefil, kıyılmış
1 adet yeşil süs biberi, ince
doğranmış
2 adet Arnavut biberi
Yarım kase yeşil fasulye, doğranmış
1 buçuk kase fesleğen ve nane
2 yemek kaşığı limon suyu
Bütün marul yaprakları
1)Yağı derin bir tavaya döküp orta
ateşte kızdırın. Kıymayı ekleyip
karıştırarak kahverengi oluncaya
kadar pişirin. Daha sonra yağını süzün.
2)Arpacık soğanı, sarımsak, zencefil,
yeşil süs biberi ve Arnavut biberini
tavaya ekleyip bir dakika kadar
karıştırarak pişirin. Yeşil fasulyeyi
ekledikten sonra bir dakika daha
karıştırın. Yeşil bitkileri ve limon
suyunu da ekledikten sonra tadına
bakın. Arzunuza göre biraz daha acı
ekleyin.
3)Marul yapraklarını servis tabağının
üzerine dizin. Hazırladığınız kıyma
karışımını kaşık yardımıyla marul
yapraklarının içine doldurun.
4 kişiliktir.

2 Yeni Tarifle Yeşil Süs Biberi

TAYLAND USULÜ MANGO
İnce doğranmış taze yeşil biberi
şeker ve tuzla karıştırın. Mango dilimlerinin
üzerine bu tatlı ve acılı karışımdan
koyun.
BİBERLİ CİN
Yeşil süs biberlerini bir gün boyunca
cinin içinde beklettikten sonra
çıkarın. Ardından cini limonata
ve buzla karıştırarak
için.

03

BİBERİN EN İYİ ARKADAŞI

BİBERİN EN İYİ ARKADAŞI
ÇİN’E ÖZGÜ BAZI YEMEKLER ACI TANIMINA YEPYENİ BİR BOYUT
kazandıracak cinsten. Ancak öyle bir tarif var ki, acı tat çeşnili bir
lezzete bürünüyor. Kurutulmuş biberleri limonun ekşisiyle ve
karabiber tanelerinin kendine özgü yakıcı tadıyla birleştirerek, acı
severler için yepyeni bir lezzet yaratabilirsiniz. Evde bu komboyu
yaratabilmek için ABD’li şef Jason Wang’in güzel bir tarifi var:
“Limon ve karabiberin eşsiz uyumu biberli yemeklerle şaşırtıcı bir
uyum gösteriyor. Çünkü damağınızda uzun süre kalan çeşnili ve
yakan bir tat bırakıyor.”
ÇEŞNİLİ DİLİMLENMİŞ
TAVUK SALATASI
700 gram kemiksiz, derisiz tavuk
göğsü, ince şeritler halinde kesilmiş
2 dilim taze zencefil
2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 yemek kaşığı limon suyu
2 çay kaşığı şeker
2 çay kaşığı susam yağı
1 adet yeşil süs biber
6 çay kaşığı soya sosu
TERCİHİNİZE GÖRE GARNİTÜR
İnce dilimlenmiş kereviz
Jülyen doğranmış yeşil soğan
Kişniş yaprağı
Susam

1)Tavuğu ve zencefili küçük bir tavaya
koyun. Soğuk su ekleyip kaynattıktan
sonra 10 dakika kısık ateşte kaynamaya
bırakın. Bir yandan genişçe bir kaseye buz
gibi su doldurun.
2)Tavuk piştiğinde süzgeçle suyunu
süzün ve tavukları süzgeçle birlikte soğuk
duya daldırıp şok etkisi verin. Tavuk
soğumaya başladığında suyunu süzün ve
ağzı fermuarlı plastik bir poşete koyun.
Poşetin ağzını kapatın ve küçük bir
tavayla hafifçe tavuğu dövüp bir kenara
koyun.
3) Büyükçe bir kasede karabiberi, limon
suyunu, şekeri, susam yağını, biberi ve 4
çay kaşığı soya sosunu karıştırın. Tavuğu
küçük dilimler halinde doğrayarak kaseye
ekleyin. İstediğiniz garnitürleri ekledikten
sonra servis edin. 4 kişiliktir.

2 Yeni Tarifle Karabiber ve Limon

PATATES SALATASI
Haşlanmış patatesi bir çay kaşığı tuz,
yarım çay kaşığı susam yağı, karabiber,
şeker ve yarım yemek kaşığı limon
suyuyla bir kasede karıştırın.
ÇİN USULÜ YEŞİL FASULYE
Haşlanmış yeşil fasulyeyi bir yemek
kaşığı kıyılmış sarımsak, bir çay
kaşığı şeker, soya sosu, pirinç
sirkesi ve acı biberle
karıştırın.

04

ACIYI AZALTIN

Yeşil süs biberlerinin acısını azaltmak için biberleri
ikiye bölün ve tohumlarıyla ince zarını bıçakla
çıkarın. Sonra yumuşatmak için ılık suya sokun. Biberlerle uğraştıktan sonra
ellerinizi yıkamayı sakın unutmayın. Yoksa sevgilinize sarıldığınız an dokunduğunuz
yerler alev alır.Yeşil süs biberlerinin acısını azaltmak için biberleri
ikiye bölün ve tohumlarıyla ince zarını bıçakla
çıkarın. Sonra yumuşatmak için ılık suya sokun. Biberlerle uğraştıktan sonra
ellerinizi yıkamayı sakın unutmayın. Yoksa sevgilinize sarıldığınız an dokunduğunuz
yerler alev alır.

05

TAVAYLA EZİN

Karabiber tanelerini taze çekmek yemeklere ayrı
bir tat katıyor. Karabiber değirmeniniz yok mu?
Karabiber tanelerini temiz bir tavanın tabanıyla ezin. Tavanın sapını iki elinizle
birden kavrayın ve kesme tahtasının üstündeki karabiberlere ölçülü
ve hafif bir hareketle vurun.

 

BESLENME

Sporcu beslenmesi nasıl olur?

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu beslenmesi konusunda son zamanlarda değişik öneriler duyuyorsanız eğer, bunların bir kısmını birlikte inceleyelim.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU

Yüksek kaliteli bir spor salonu size bunlardan ikram edebilir, ancak araştırmacılar hidrasyon için bildiğiniz normal sudan daha iyi olmadığını düşünüyor. Susadınız mı? Sebile yönelin.

AVOKADO

Araştırma üstüne araştırma, meyvenin kalp sağlığına faydalarını doğruladı. Ayrıca yüksek lif içeriği tok tutmaya yardımcı olabilir.

KIVIRCIK LAHANA

Turpgillerden olan bu sebze, âdeta doğanın CrossFit’çisi gibi pek çok şeyi başarır. Vitamin bakımından zengindir ve ayrıca kanserin büyümesini ve yayılmasını önleyebilecek kükürt bileşikleri içerir.

ACAİ ÇİLEĞİ

Bu meyveler sadece antioksidanlarla dolup taşmıyor, aynı zamanda sağlıklı bir antienflamatuvar görevi görüyor. Onları diyetinize dâhil etmek, egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olabilir ve kas hasarını sınırlayabilir.

KOMBU ÇAYI

Bağırsak sağlığını destekleyici bu içecek, homeopatik sahnenin temelini oluşturuyor. Ancak bilimsel jüri hâlâ yararları üzerinde fikir birliğine varamadı. Tadı da bir acayip.

KİNOA

Bu kadim tahıl, esansiyel amino asitleri içeren eksiksiz bir protein kaynağı. Kas büyümenizi hızlandırmak için beyaz pirinç yerine deneyin.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çaydaki kateşinlerin uzun süreli tüketimi metabolik sendromla savaşır (tip 2 diyabetin öncüsü) ve koroner hastalık riskinizi azaltabilir. Demliğin altını yakın.

ISPANAK

Yapraklı yeşillerin kaslara yardım eden demir içeriğine ek olarak, günde bir porsiyon yiyenler üzerinde yapılan bir çalışma, kalp hastalığı riskini yalnızca bir haftada azalttığını buldu.

BADEM SÜTÜ

Mineral içeriği bakımından süt ile karşılaştırılabilir, ancak protein içermez (bu yüzden yine de süt içiyorsunuz, değil mi?). Bir bardak inek sütü, bademden yapılandan beş kat fazla protein içerir.

ÇİYA TOHUMU

Etiket üzerindeki iddialarına rağmen, bu tohumlarda vücudunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğu omega-3 türü bulunmuyor. İyi bir lif kaynağı olmakla birlikte, omega almak için yağlı balık yemeniz daha iyi olur.

Devamı

BESLENME

Sebze ve meyve tüketmeden beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Karbonhidratsız, sebze ve meyve tüketmeden beslenme mevzusuu masaya yatırdık.

Hata: Karbonhidratsız beslenmek

Diyete başlayanların en büyük hatalarından biri karbonhidratlı gıdaları tamamen kesmektir. Bu amaçla sadece ekmeği değil, makarnayı da bırakırlar. Oysa yapılacak en büyük hatalardan biri sıfır karbonhidratla zayıflamaya çalışmak olacaktır çünkü bu besin grubunun yerini alacak başka bir şey yoktur. Şöyle düşünün: Karbonhidrat, anne sütünde bile bulunur ve unutmayın ki anne sütü, hali hazırda dünya üzerindeki en mucizevi besindir!

Düzeltmek için: Burada anahtar kelimeler “kaliteli karbonhidratlar” ve “ihtiyaç oranı!” Kaliteli karbonhidratlardan kasıt tam tahıllı, çavdarlı ekmekler; makarna, bulgur ve esmer pirinç gibi vücuda yararlı gıdalar. Hepsinden önemlisi de şu: Beyin hücreleriniz enerjisini karbonhidratlardan alır ve karbonhidrat tüketmek, aynı zamanda insan psikolojisini de olumlu yönde etkiler.

Hata: Sebze ve meyve tüketmemek

Yukarıda aşırı proteinle beslenmenin zararlarından söz etmiştik. Bunun nedenlerinden biri de sebze ve meyve tüketimindeki azalma… Eskiden yemekten kalkınca ortaya gelen meyve tabaklarına artık rastlanmaz oldu. Sebzeler de günlük yediklerimiz arasından yavaş yavaş çekiliyor. Çünkü beslenmeyi doymakla, tok kalmakla açıklar olduk. Bir de itiraf etmek gerekirse, kimsenin sebzelerle uğraşacak zamanı yok. Tavuğu ızgaraya atıp sofraya getirdiğiniz zaman dilimi sebzelerin yıkanıp temizlenmesine, kabuklarının soyulup doğranmasına anca yetiyor. Hal böyle olunca sebzelerden adım adım uzaklaştık ve meyvelerin yerine hazır satılan meyve suyu ve meşrubatlara yöneldik.

Düzeltmek için: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi şu: Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve yiyin! Ana öğünlerinizde yediklerinizin biri mutlaka sebze olsun, ara öğünlerde de meyveyi tercih edin.

Devamı

BESLENME

Aşırı proteinle beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Aşırı protein almak zararlı mıdır? Protein dengesi nasıl olmalı?

Her besin grubunun aşırısını tüketmek yanlış. Proteinle ilgili sorun ise şu: Son 10 yılda aşırı protein tüketimiyle birlikte hem rektum kanseri hem de kolon kanseri olarak tanımlanan kolorektal kanserin de aynı oranda artması, sadece diyet yapanların değil herkesin aşırı protein tüketiminden kaçınması gerektiğinin işareti…

Düzeltmek için: Proteinsiz yaşamaya çalışmanın bir anlamı yok; çünkü proteinin ana görevi, doku ve hücrelerin onarılması… Burada yapılması gereken, doğru miktarı bulmak… Ortalama bir rakam vermek gerekirse, vücut ağırlığınızın her kilosu için günde 0,8-1 gram protein tüketmek yeterli. Diyelim 65 kilosunuz. Bu da demektir ki günde tükettiğiniz protein miktarı en fazla 65 gram olmak zorunda. Peki, hangi proteinleri tüketeceğiz? Öncelikle tükettiğiniz kırmızı et miktarı, haftada 2-3 üç defadan fazla olmamalı. Tavuk, balık, hindi eti de diğer protein kaynakları olarak diyetinizde yer almalı. Daha da önemlisi mercimek, karabuğday, kuru fasulye,Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmelisiniz. 

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com