Bizi Takip Edin

BESLENME

YANLIŞ YEDiĞiNiZ 5 GIDA

-

 

Sebze ve meyveleri besin değerleri kaybolmadan tüketmek için bu yöntemleri kullanın.

Sağlıklı beslenme kavramıyla tanışıklığı olan herkes, takviyeler yerine tam tahıllı gıdalar, işlenmiş bir patates cipsi yerine taze atıştırmalıklar tüketmesi gerektiğini bilir. Ancak bu besinlerin bize sunduğu tüm faydalardan yararlanabilmek için bilmemiz gereken bazı teknikler var. Tüm bir hafta boyunca yiyeceğiniz salatayı önceden yapıp dolapta saklamak doğru bir yöntem mi? Smoothie yaparken kullandığınız meyveler taze mi olmalı, yoksa dondurulmuş mu? Sebzeleri pişirirken hangi yöntemi kullanmak doğru; haşlamak mı, buharda pişirmek mi?<p>
En sağlıklı pişirme ve hazırlık yöntemleri yemekten yemeğe değişiyor. Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Beslenme Uzmanı Dr. Mary Cluskey, “Isı, su, saklama koşulları ve havaya maruz kalması gibi etkenler, bazı gıdaların besin değerlerini kaybetmesine yol açabiliyor” diyerek bize ipucunu veriyor. O halde, en sevdiğimiz gıdaları yerken yaptığımız hataları ve onları en faydalı şekilde tüketmenin sırlarını öğrenme zamanı.

01

Sebzeler

Hata Mikrodalga fırında pişirmek veya haşlamak<p>

Ne yapmalı?
Buharda pişirin.
Neden?Kansere karşı etkin bir madde olan sulforafen, brokoli, karnabahar, karalahana ve roka gibi turpgiller familyasında bolca bulunuyor. Bu etkin maddenin vücutta salınması için mirosinaz enzimi gerekiyor. Çoğu pişirme yöntemi bu enzimi yok ediyor. Buharda pişirirken ise düşük ısı nedeniyle zarar görmüyor. Brokoliyi buharlı pişiricide 3-4 dakika pişirin.

02

Çilek

Hata Yemeden önce dilimlemek

Ne yapmalı? Bütün yiyin.
Neden? 2011 yılında Brezilya’da yapılan bir araştırmaya göre bütün çilek, dilimlenmiş meyveden yüzde 8-12 oranında daha fazla C vitamini içeriyor. Nedeni ise, C vitamininin ışık ve oksijene maruz kaldığında bozulmaya başlaması. Yüklü miktarda C vitamini almak istiyorsanız, çilekleri bütün olarak buzdolabında saklayın. Düşük ısı da C vitaminini koruyor.

03

Şarap

Hata Şişenin “nefes almasını” sağlamak

Ne yapmalı?Ağzı yeni açılmış bir şişeden için.
Neden? Şarabı sürahiye boşalttıktan sonra 12 saat geçerse, içindeki organik asitler ve polifenoller bozulmaya başlıyor. Bunu keşfeden Çinli uzmanlara göre, şişeyi bir gece boyunca açık bırakmak, bir kadeh şarabın sağladığı faydaları yok ediyor. Bu faydalar arasında depresyonun azalması, testosteronun artması ve daha sağlıklı bir kalp var.

04

Domates

Hata Çiğ yemek

Ne yapmalı?Sıcak tüketin.
Neden? Domatesin erkeklerde felç riskini azalttığı, prostat kanserine karşı savaşta yardımcı olduğu ve yaş aldıkça beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Domatesleri ısıttığımızdaysa, antioksidan seviyesini yükselten bir kimyasal olan likopen miktarı önemli ölçüde artıyor. The British Journal of Nutrition dergisinde yer alan bir araştırma, gıdaları çoğunlukla çiğ tüketmeyi seven insanların likopen eksikliği çektiğini ortaya çıkardı. Domatesten tam anlamıyla verim almak için, zeytinyağında çevirerek pişirin. Likopen yağda çözünebiliyor. Ve vücudunuzda tam anlamıyla özümsenmesi için, yemeklerinize sağlıklı yağlar eklemeniz gerekiyor.

Dondurulmuş   Gıdalar

Hata Marketteyken dondurulmuş gıda reyonunu pas geçmek

Ne yapmalı?Bazı gıdaları dondurulmuş tüketmeye çalışın.
Neden?Beslenme Uzmanı Mary Cluskey, “İnsanlar yalnızca taze gıdaların sağlıklı olduğu yanılgısına düşüyor” diyor. Aslına bakarsanız, İngiliz bilim insanları üç testten ikisinde, dondurulmuş meyve ve sebzelerin taze olanlara göre daha fazla antioksidan, polifenol, C vitamini ve beta karoten içerdiğini gözlemlemiş. Tarım ürünleri uzun süre kaldığında, besin değerleri değişmeye ve bozulmaya başlıyor. Bu nedenle, bir haftadır raflarda bekleyen meyve ve sebzeler yemektense, besin değerleri azalmadan ve olgunken dondurulmuş olanları tercih etmelisiniz.

HAYAT KURTARAN YEMİŞLER

Kuruyemişlerin vücudumuza sonsuz faydası olduğunu gösteren onlarca araştırma var. Bu üç yemişten her gün bir avuç yiyerek, kalp hastalıklarına ve fazla kilolara savaş açın.
CEVİZ
Tüm yemişler kalbinizi korur ama ceviz en güçlüsü. LDL (kötü) kolesterolü, trigliserit seviyesini ve kalp hastalığı riskini düşürüyor.
BADEM
Lif yönünden çok zengin olduğu için fazlasıyla doyurucu. Diyet yapmayıp kilosunu korumak isteyenler her gün bir avuç yemeli.
KAJU
Günlük kalsiyum ve magnezyum ihtiyacınızın yüzde 20’sini karşıladığı için kemiklerinizi güçlendirip, sizi kemik erimesine karşı korur.

 

BESLENME

Pirincin kalorisini düşürmek için ne yapılır?

Umut Doğan Yıldız

-

Pirinci pişirdikten sonra soğumasını beklemek, kalori oranının azalmasını sağlıyor. 

Sri Lanka’daki The College of Chemical Sciences’ta görevli bir ekip, beyaz pirinci pişirmiş ve 12 saat buzdolabında bıraktıktan sonra tekrar ısıtmış. Sonuç olarak pirincin kalori içeriğinin yüzde 10-12 oranında düştüğü gözlenmiş. Bu rakamın bazı pirinç çeşitlerinde yüzde 50’yi bulabileceği ön görülüyor. Ancak dikkat etmen gereken bir şey var: Pirinci Hindistan cevizi yağıyla (180 gr pirinç için bir tatlı kaşığı kadar) pişirmen gerekiyor. Bu yağ ve soğutma işlemi, pirincin yapısını değiştiriyor. İnce bağırsakta glikoza dönüşmeyen, dirençli nişasta içeriğini artırıyor. Bu da düşük kalori anlamına geliyor.

Devamı

BESLENME

Hacim kazandıran proteinli pancake

Umut Doğan Yıldız

-

Hacim kazandıran proteinli pancake tarifi ile hem lezzete doyun hem de kaslarınızı geliştirin.

MALZEMELER

Yumurta beyazı, 1
Vanilyalı protein tozu, 15 g
Kabartma tozu, 1/3 çay kaşığı
Kakao, 2 dolu çay kaşığı
Stevia, 1 çay kaşığı
Yarım yağlı süt, 50 ml
Su, 100 ml
Yaban mersini, avuç dolusu
Ezilmiş ceviz, serpmek için
Öğütülmüş badem, serpmek için
Kurutulmuş Hindistan cevizi

YAPILIŞI

1/ Tüm malzemeleri bir kâsede karıştırın.
2/ Düşük sıcaklıktaki yapışmaz tavada kızartmadan önce beş ila 10 dakika dinlendirin. Üst kısmının hafif piştiğini gördüğünüzde tersini çevirip hazır olana dek bir ila iki dakika pişirin.
3/ Yaban mersini, ezilmiş ceviz, öğütülmüş badem ve kurutulmuş Hindistan cevizi ile servis edin.

Devamı

BESLENME

Tok tutan wrap tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Açlığınızı yok edecek, sağlıklı ve besleyici bir wrap tarifi veriyoruz.

Malzemeler:
50 gram bulgur
1 adet Ispanaklı tortilla
100 gram roka
20 gram soya filizi
Bir tutam köri

Salsa sos için:
2 adet domates kabuğu
30 gram maydanoz
15 gram kırmızı soğan
10 gram sivri biber
Tuz

Hazırlanışı:
Bulgura üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Bulgurların şişmesini bekleyin. Süzgeçten geçir suyunu iyice çektikten sonra köri ilave edip karıştırın. Salsa sos için domatesin kabuklarını, kıyılmış maydanozu, kıyılmış soğanı, halka şeklinde doğranmış sivri biber ve tuzu karıştırın. Ispanaklı tortillanın içine körili bulgur, roka, soya filizi ve salsa sosunu koyduktan sonra sıkıca sarın. Kalan roka ve soya filizlerinden yanına garnitür bir salata hazırlayabilirsiniz. İçine rendelenmiş havuç ve kıyılmış kırmızılahana ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız besleyici Türk Usulü Wrap’i ikiye kesin. Salata ile birlikte servis yapın.

Servis: 1 kişilik

1 porsiyon: 443 kalori

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com