Bizi Takip Edin

BESLENME

YAĞLI GEÇMİŞİNİZ BUGÜN SİZİ ZORA SOKUYOR OLABİLİR Mİ?

-

 

obezEğer gençlikte göbekli, yağlı biri idiyseniz, bugün amansız hastalıkların riski daha yüksek olabilir. 

Eski fast food günleriniz bugün de peşinizi bırakmayabilir: İsveç’de gerçekleştirilen araştırmaya göre ergenlikte kilolu olmak ilerleyen yıllarda kolon kanseri riskini artırabiliyor.

Neredeyse 200.000 erkeğin tıbbi kayıtlarının incelendiği araştırmada, araştırmacılar 16-20 yaş arasında obezite seviyesinde beden kütle indeksine sahip olan kişilerin ilerleyen 35 yıl içerisinde kolon kanserine yakalanma risklerinin normal sayılacak sayılara sahip kişilere kıyasla iki kat daha fazla olduğunu keşfetmiş.

Kilo fazlası olan kişiler iltihaplanma gibi sorunları sık yaşarlar. Bu kolon kanserinin ilerlemesinde bir sebep olabilir. Fakat araştırmacılardan Dr. Elizabeth Kantor’a göre bağlantının sebebinin bu olduğu belli değil.

Araştırmacılar yetişkinlerde fazla kiloları vermenin kolon kanseri riskini azaltıp azaltmadığına tam olarak karar veremeseler de denemenin bir zararı yok çünkü sağlıklı bir kilo için fazlaları vermek her zaman iyi olacaktır. Kilolu insanların kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı ve diyabet konularında zaten sıkıntılar yaşayabildiğini biliyoruz.

Bu arada yapılması gereken sizi kolon kanserine karşı koruyabilecek bir şekilde beslenme düzeninde küçük değişiklikler yapmak. İngilizlerin araştırmalarına göre günlük lifli gıda tüketimi riski azaltabilir.

Meyve, sebze ve tahıllı gıdalar tüketerek lif açısından zengin besinleri vücudunuza alın. Öte yandan lif takviyelerinin kansere karşı koruma sağladığı iddiası ise pek geçerli değil.

BESLENME

Quesdilla ve mısır salatası

Umut Doğan Yıldız

-

Kolay hazırlanan bu Meksika tarifi; kilo aldıran klasik hazırlanışının aksine; zayıflamanıza yardım edecek.

Malzemeler:  İçine fajita sığacak büyüklükte 4 tane tortilla· 1 diş dövülmüş sarımsak· 1 kâse az yağlı peynir karışımı· Siyah Meksika fasulyesi· 1 kâse küp küp doğranmış domates· Bir tutam kimyon

Hazırlanışı: Eti önceden ısıtın. Üstünü hafifçe pişirme kâğıdı ile örtün.· Siyah Meksika fasulyelerini, domatesi, kimyon ve sarımsağı suyunu çekene kadar geniş bir tavada orta sıcaklıktaki ateşte pişirin.· Tortillaları katlayarak, pişirme kâgıdının üstüne koyun.· Katlarını açıp bir çeyreğine fasulyeli karışımdan bir çeyreğine de peynir doldurun vee tortillayı diğer tarafa doğru katlayıp, kapatın.· Pişirme kâğıdını etin altına koyun, 3 ilâ 5 dakika ısıtın.· Daha sonra mısır salatası ile birlikte servis yapın.Servis başına; 330 kalori, 8 gram yağ, (4 gramı doymuş yağ), 540 miligram sodyum (tuz), 9 gram lif ve 21 gram protein içerir.

Hazırlama süresi: 10 dakika

Pişme süresi: 8 dakika

4 kişilik 

Güneybatı Mısır Salatası Malzemeler:  · 1 kâse donmuş güney batı sebze karışımı (mısır, biber, fasulye… vb. / çeşnisiz)· 1 kase limon suyu ile birlikte Meksika tarzı domates· Bir tutam kimyon· 1 adet küp küp doğranmış avokado

Hazırlanışı: Buzluktan çıkardığınız donmuş sebze karışımını bir kâseye boşaltıktan sonra mikrodalga fırında birkaç dakika çözülmesini sağlayın. Sonra suyunu süzün.· Sebze karışımının içine domatesi, kimyonu ve avokadoyu ekleyin. Eğer çeşnili sebze karışımı aldıysanız, kimyon kullanmayın.· Hepsini karıştırın.· Servis yapana kadar buzdolabında soğutun.

Servis başına;109 kalori, 1 gram yağ, 417 miligram sodyum (tuz), 8 gram lif, 7 gram protein içerir.


Hazırlama süresi:
 5 dakika

4 kişilik

Devamı

BESLENME

Hindili pita pizza tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Kaslarınız için yağ yakma özelliğine sahip kuvvetli bir besin mi arıyorsunuz. İşte karşınızda hindili pita pizza tarifi.

Sporcu beslenmesi konusunda yeni tarifler arayanlara özel!

Hindili pita pizza
İhtiyacın olanlar:
• 2 çorba kaşığı marine sosu
• 1 tane 10 cm’lik pita
• 2 dilim hindi füme
• 1 çorba kaşığı taze soğan
• 2 çorba kaşığı yarım yağlı mozarella peyniri

Hazırlanışı:
Fırını önceden 250°de ısıt. Marine sosu pitanın üzerine eşit oranda yaydıktan sonra üzerine hindi, soğan ve peyniri yerleştirin. Dört ile altı dakika arasında peynir eriyene kadar pişmesi için fırına koyun.

Pizza başına: 169 kalori, 5 gram yağ (2 gramı doymuş), 21 gram karbonhidrat, 676 mg sodyum, 3 gram lif, 10 gr protein

Devamı

BESLENME

Kabaklı omlet tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Güne, lezzetli ve pratik bir tarifle zinde başlayın. İşte kabaklı omlet tarifi.

Malzemeler:

· 1 adet büyük boy kabak

· 1 çorba kaşığı zeytinyağı

· 4 adet yumurta

· 100 gram beyaz peynir

· Tuz

Hazırlanışı:

1. Kabağı yıkayıp kabuğunu kazıdıktan sonra yarısını yuvarlak dilimler halinde, diğer yarısını küp şeklinde doğrayın.

2. Yapışmaz yüzeyli bir tavada zeytinyağını kızdırıp kabakları hafifçe renk alana kadar çevirin.

3. Bezelyeleri de tavaya alıp tuz ilave edin. Diğer tarafta yumurtaları bir kasede çatalla çırptıktan sonra beyaz peyniri ekleyip tavadaki malzemeyle karıştırın.

4. Omleti karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp pişirin.

5. Geniş bir tabak veya tencere   kapağı yardımıyla üst kısmını alta getirip pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Servis: 4 kişilik
1 porsiyon: 175 kcal

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com