Bizi Takip Edin

BESLENME

UÇAKTA YEMEKLERİN TADI NEDEN GARİP OLUR?

-

 

tatKabin takırtısı uçaklarda tat duyularınızın değişmesini sağlayan gizli malzeme olabilir.

Yerden 9000 metre yüksekteki hayata alışmak kolay değil. Tat duyularımız da bu geçişte zorlanabiliyor. Cornell University’nin araştırmasına göre uçakta yemek yemek tat hassasiyetlerinizi de etkiliyor.

Araştırmada, katılımcılara yoğun şehir trafiği gürültüsüne denk düşecek şekilde 80-85 desibel bir frekans verilen kulaklıklar takılıyor. Katılımcılardan kulaklıklarla beraber, şekerli şeyler yiyenler içerisinde gürültü seviyesi tatlılık algısını seyreltilmesini sağlıyor.

Fakat tuzlu, baharatlı yiyecekler tüketenlerin ise bu tatları daha yoğun hissettikleri söyleniyor.

Nedeni şu: Karşıt akustikler “chorda tympani” sinirlerinizin (tat hakkındaki bilgileri dilin ön tarafından beyinsapına taşıyan mekanizma) bilgileri taşırken türbülans yaşamasına sebep olur.

Araştırmacılardan Dr. Robin Dando’ya göre bu sinirler kulak zarına yakın oldukları için yüksek seslerin yarattığı titreşimlerin kulaklarınızda yarattığı çınlamalar, beynin bazı tatları algılamasını etkileyebiliyor.

Yani gürültülü bir ortamda (uçak ya da bir stadyum) kaldığınızda şekerli besinleri gereksiz yere, oburca tüketebilirsiniz çünkü tat tomurcukları beyninize yeteri kadar tatmin olup doyduğunuzu iletemez.

Uçakta yanınızda oturan yolcunun kurabiyelerini çalmadan önce daha baharatlı, tuzlu yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bir peynir tabağı ya da sandviç gibi.

Dando’ya göre “Bazı tatlar beyne iletilirken farklı şekilde kodlanabilirler.”. Desibel seviyesi yükseldikçe tuzlu tatları algılama arttığı için bu tarz yiyeceklerden tüketmek bu ortamlarda açlığınızı daha doğru şekilde tatmin edebilir.

Dando’ya göre yoğun gürültüler durduğu zaman tat algınız da normale dönecektir.

BESLENME

Pirincin kalorisini düşürmek için ne yapılır?

Umut Doğan Yıldız

-

Pirinci pişirdikten sonra soğumasını beklemek, kalori oranının azalmasını sağlıyor. 

Sri Lanka’daki The College of Chemical Sciences’ta görevli bir ekip, beyaz pirinci pişirmiş ve 12 saat buzdolabında bıraktıktan sonra tekrar ısıtmış. Sonuç olarak pirincin kalori içeriğinin yüzde 10-12 oranında düştüğü gözlenmiş. Bu rakamın bazı pirinç çeşitlerinde yüzde 50’yi bulabileceği ön görülüyor. Ancak dikkat etmen gereken bir şey var: Pirinci Hindistan cevizi yağıyla (180 gr pirinç için bir tatlı kaşığı kadar) pişirmen gerekiyor. Bu yağ ve soğutma işlemi, pirincin yapısını değiştiriyor. İnce bağırsakta glikoza dönüşmeyen, dirençli nişasta içeriğini artırıyor. Bu da düşük kalori anlamına geliyor.

Devamı

BESLENME

Hacim kazandıran proteinli pancake

Umut Doğan Yıldız

-

Hacim kazandıran proteinli pancake tarifi ile hem lezzete doyun hem de kaslarınızı geliştirin.

MALZEMELER

Yumurta beyazı, 1
Vanilyalı protein tozu, 15 g
Kabartma tozu, 1/3 çay kaşığı
Kakao, 2 dolu çay kaşığı
Stevia, 1 çay kaşığı
Yarım yağlı süt, 50 ml
Su, 100 ml
Yaban mersini, avuç dolusu
Ezilmiş ceviz, serpmek için
Öğütülmüş badem, serpmek için
Kurutulmuş Hindistan cevizi

YAPILIŞI

1/ Tüm malzemeleri bir kâsede karıştırın.
2/ Düşük sıcaklıktaki yapışmaz tavada kızartmadan önce beş ila 10 dakika dinlendirin. Üst kısmının hafif piştiğini gördüğünüzde tersini çevirip hazır olana dek bir ila iki dakika pişirin.
3/ Yaban mersini, ezilmiş ceviz, öğütülmüş badem ve kurutulmuş Hindistan cevizi ile servis edin.

Devamı

BESLENME

Tok tutan wrap tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Açlığınızı yok edecek, sağlıklı ve besleyici bir wrap tarifi veriyoruz.

Malzemeler:
50 gram bulgur
1 adet Ispanaklı tortilla
100 gram roka
20 gram soya filizi
Bir tutam köri

Salsa sos için:
2 adet domates kabuğu
30 gram maydanoz
15 gram kırmızı soğan
10 gram sivri biber
Tuz

Hazırlanışı:
Bulgura üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Bulgurların şişmesini bekleyin. Süzgeçten geçir suyunu iyice çektikten sonra köri ilave edip karıştırın. Salsa sos için domatesin kabuklarını, kıyılmış maydanozu, kıyılmış soğanı, halka şeklinde doğranmış sivri biber ve tuzu karıştırın. Ispanaklı tortillanın içine körili bulgur, roka, soya filizi ve salsa sosunu koyduktan sonra sıkıca sarın. Kalan roka ve soya filizlerinden yanına garnitür bir salata hazırlayabilirsiniz. İçine rendelenmiş havuç ve kıyılmış kırmızılahana ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız besleyici Türk Usulü Wrap’i ikiye kesin. Salata ile birlikte servis yapın.

Servis: 1 kişilik

1 porsiyon: 443 kalori

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com