Bizi Takip Edin

BESLENME

SEBZELERİ WOK’LAYIN

-

 

Mutfağınızda wok tavalara yer açın. Yüksek ateş ve pratik pişirme yöntemi sayesinde, lezzetli sebze ve et yemeklerinden oluşan öğünler hazırlayın.

Eti Önceden Hazırlayın

Yumuşak ve sulu bir tavuk hazırlamak için
önceden pişirin. 350 gr. derisiz ve
kemiksiz tavuk göğsünü bir santim
kalınlığında parçalar halinde kesin. Orta
büyüklükte bir kâseye koyup, iki yemek
kaşığı çırpılmış yumurta beyazı, iki çay
kaşığı mısır unu ve çeyrek çay kaşığı tuz
ekleyip karıştırın. İki çay kaşığı ayçiçek yağı
ilave edip, 30 dakika dinlendirin.
Tencerede bir litre su ve bir yemek kaşığı
ayçiçek yağını kaynatın. Kaynadığında
tavuğu içine koyun ve bir dakika daha
pişirin. Suyunu süzüp kenara koyun.

Koy, Karıştır, Ye

Yiyecekleri yüksek ateşte sürekli
karıştırarak pişirme işlemi için, wok tavayı
ısıtmadan önce malzemeleri hazırlayın.
1) KESKİN AROMALI SOS
Küçük bir kâsede, bir çay bardağı
tavuk suyu, iki çay kaşığı soya sosu,
çeyrek çay kaşığı pul biber ve mısır
ununu karıştırın.
2) YAĞA AROMA KATAN BAHARATLAR
• 1 yemek kaşığı kıyılmış zencefil
• 2 çay kaşığı kıyılmış sarımsak
• ⅓ kâse dilimlenmiş kırmızı soğan
3) EKSTRA LEZZET VE KIVAM
• 1 adet yeşil dolmalık biber,
ince şeritler halinde doğranmış
• 1 adet mango, kabuğu soyulmuş ve
kalın şeritler halinde doğranmış

Isıyı Körükleyin

Wok tavaya damlattığınız su iki saniyede
buharlaşıyorsa, yeterince ısınmış demektir. Bir
yemek kaşığı ayçiçek yağı dökün ve tavanın
her yerine yayın. Zencefil, sarımsak ve soğan
ekleyin. Mis gibi kokusunu salıncaya kadar,
yaklaşık 10 saniye karıştırın. Pul biberi ekleyip
bir dakika daha karıştırın. Ardından tavuğu ve
sosu ekleyip, tuz ilave edin. Tavuğun iyice
pişmesi ve sosun kıvamını alması için tavayı
bir dakika kadar çevirin. Mangoyu ekleyip,
esmer pirinç pilavı üstünde servis edin.

HIZLA TAVA ÇEVİRME USTASI OLUN

Wok tavada Çin yemeği pişirmek isteyenler, “stir-frying”
kavramıyla tanışmalı. Bu yöntemi, sebze ve etleri yüksek
ateşte, tavayı hızla çevirerek pişirmek olarak tanımlayabiliriz.
Tavayı bileğinizden güç alıp öne ve arkaya doğru sallayarak
sebzeleri çevirmeniz gerekiyor. Her tarafının eşit pişmesi için
spatulayla da çevirebilirsiniz. Böylece sebzeler tavanın en
sıcak kısımlarına temas eder ve daha çabuk pişerler.

01 (1)

Adım Adım “Stir-Fry”

Bu yöntemle yemek pişirirken zamanlama çok önemli. Sebzeleri
kalınlıklarına göre ayırıp, fazla pişmelerini önlemek için tavaya doğru
zamanda koymanız gerekiyor. Ayrıca, tavaya çok fazla sebze koymamaya
çalışın ve iyice kızarmaları için ıslak olmadıklarından emin olun.

1-

Sert Sebzeler
Havuç, brokoli
Havuç ve brokoli
saplarını eşit pişmeleri
için 10 milim
kalınlığında dilimler
halinde kesin.
Brokolinin çiçekli
kısmını ise ikiye bölün.
Bu sebzeleri pişirme
işleminin başında,
soğan ve sarımsaktan
hemen sonra ekleyin.

Orta Sertlikte Sebzeler
Kabak, dolmalık biber,
kuşkonmaz
Kabağı 10 milim
kalınlığında dilimler
halinde, dolmalık biberleri
10 milim genişliğinde
şeritler halinde,
kuşkonmazı ise beş
santimlik dilimler halinde
kesin. Bu sebzeleri pişme
sürecinin ortasına doğru
tavaya ekleyin.

Yumuşak ve Yeşil
Yapraklı Sebzeler
Mantar, domates, ıspanak,
karalahana
Yüksek miktarda su içeren
sebzeler hızlı pişer. Mantar
ve domatesleri ikiye veya
dörde bölün. Yapraklı sebzeleri
ise elinizle kopartarak
parçalayın. Yıkayıp
güzelce kurulayın. Renklerinin
solmaması için tavaya
en son yeşillikleri atın.

02

2-

Doğal Yapışmaz Tava
Wok tavayı kullanmadan önce, yapışmaz bir yüzey
elde etmek için bu işlemi uygulayın.<p>
Wok tavadaki pas
önleyici kimyasalları
temizlemek için,
paslanmaz çelikten
bir bulaşık süngeri ve
sabunlu sıcak suyla
iyice yıkayın. Ardından
güzelce durulayın,
ancak bu aşamada
kurulamanıza
gerek yok.

03 (1)

3-

Mutfağın camlarını açıp
aspiratörü çalıştırın.
Tavayı düşük ateşe
koyup, içine damlattığınız
su anında buharlaşıncaya
kadar ısıtın. Duman
çıkmaya ve yanık kokusu
yayılmaya başlayabilir;
ancak bunlar normal.
Sonra, tavayı ocaktan
alıp soğumaya bırakın.

04 (1)

4-

Şimdi tavayı yüksek
ateşe koyun ve damlattığınız
su bir saniyede
buharlaşıncaya kadar
kızdırın. Ardından, iki
yemek kaşığı ayçiçek
yağı, yarım bardak soyulmadan
dilimlenmiş zencefil
ve bir bağ yeşil
soğanı doğrayıp tavaya
koyup, orta ateşte pişirin.

05

5-

Tavayı temizleyin. Sıcak
suyun altına tutup
yıkayın. Bulaşık deterjanı
kullanmadan, süngerin
yumuşak yüzeyiyle
ovalayın. Ardından
kurumaya bırakın. İşte
şimdi tavanız yemek
pişirmeye hazır.

06

SİHİRLİ SOSUNUZ

SARIMSAKLI MEKSİKA
FASULYESİ SOSU
Fermante edilmiş Meksika
fasulyesi ve sarımsakla
yapılan bu keskin çeşnili
sos, soya sosundan
daha lezzetli. Kırmızı et,
tavuk veya karideslere bir
yemek kaşığı ekleyerek
pişirebilirsiniz. Yeşil fasulye,
mantar, erişte, haşlanmış
brokoli ve ince ince
dilimlenmiş soğanlar için de
mükemmel bir eşlikçi.

07

36 cm, karbon çelik teflon wok tava

Yapışmaz tavaları tercih etmeyin.
Çünkü Grace Young, “Karbon
çelik tavalarda sebzeler ve etler
daha iyi kızarır” diyor. Basit bir
yöntemle (sağ sütundaki yazıya
göz atın) yapışmaz
yapabileceğiniz bir tava işinizi
görür. Destek sapı olan bu
modeli deneyebilirsiniz.

 

 

 

BESLENME

Smoothie nasıl hazırlanır?

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie dosyasını açıyoruz. Smoothie’lerden alınacak verimi maksimum seviyeye çıkarmak için tavsiyeler.

SIVI BAZ/PROTEİN KAYNAĞINI SEÇİN

Smoothilere süt yerine sıvı baz olarak su, maden suyu, yeşil çay, yoğurt, kefir veya süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Smoothie’nize ekleyeceğiniz protein kaynağı, daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır; yoğurt ve sütle bunu elde edebilirsiniz. Ancak bitkisel kaynaklı sütlerin protein içerikleri daha düşük olduğundan, Hindistan cevizi veya badem sütü eklerseniz sağlıklı yağ da eklediğinizden emin olun.

Kış için smoothie tarifi!

SEBZE EKLEYİN

Yeşil yapraklı sebzeler kanserden kalp hastalıklarına, diyabetten kilo sorunları ve hormonal problemlere kadar karşılaşabileceğiniz birçok hastalıktan koruyucu içeriklere sahiptir. Smoothie’niz için en iyi tercihlerden olan ıspanak ve pazıyı kullanabilirsiniz. Mevsiminde olduğu sürece, kabak, maydanoz, havuç, salatalık gibi çoğu sebzeyi smoothie’nize ekleyebilirsiniz.

SAĞLIKLI YAĞ KULLANIN

Yağlar da proteinlere benzer şekilde tokluk sürecinizi uzatır ve sebze ve meyvelerde bulunan, yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Özellikle smoothie kâsesi hazırlayacağınız zaman daha yoğun kıvam elde etmek için avokado, kaju veya fıstık ezmesini deneyebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz diğer sağlıklı yağ kaynaklarına örnek olarak badem, fındık, ceviz, keten tohumu, tahin ve chia tohumunu sayabiliriz.

Metabolizma hızlandıran smoothie!

MEYVE İLE LEZZET KATIN

Meyvelerin smoothie’nizin tadını güzelleştirdiğini biliyoruz ancak smoothie’nizin şeker ve kalori bombası hâline gelmemesi için kontrollü miktarlarda, bir ya da iki porsiyon meyve kullanmalısınız. Muz, çilek gibi popüler tatlar yanında yaban mersini, böğürtlen, elma, armut, kivi, mango, şeftali gibi birçok meyveyi de deneyebilirsiniz. Smoothie kâseniz içinse donmuş meyve kullanmak daha hoş bir kıvam elde etmenizi sağlayacaktır.

KOMPLEKS TAHIL SEÇİN

Günlük olarak ihtiyacımız olan enerjiyi karşılamak için karbonhidratlara ihtiyaç duyarız. Bu nedenle smoothie’nize yulaf ekleyebilirsiniz ancak glüten hassasiyetiniz varsa kinoa, karabuğday, amarant gibi seçenekler, smoothie’niz için mükemmel tercihler olacaktır. Haşlanmış baklagiller de smoothie kâselerinize iyi bir kıvam veren karbonhidrat kaynaklarıdır.

BAHARATLARDAN FAYDALANIN

Smoothie’nize tat katacak ve aynı zamanda size fayda sağlayacak baharatlar ve lezzetlendiriciler de kullanabilirsiniz. Tatlı bir smoothie için tarçın, vanilya, agave şurubu, bal veya pekmez gibi ürünler, ferahlatıcı bir deneyim içinse açai, spirulina, zerdeçal, matcha ve zencefil deneyebilirsiniz. Sabah smoothie’nizdeki kahve ve matcha, canlandırıcı bir kafein desteği olarak en iyi dostunuz olacaktır.

Devamı

BESLENME

Cinsel gücü artıran 12 yiyecek

Umut Doğan Yıldız

-

Cinsel gücün ve isteğin artıp azalmasında yeme alışkanlıklarının etkili olduğu bir gerçek. O halde cinsel gücü artıran yiyeceklere bir bakın.

Devamı

BESLENME

Sık aralıklı beslenme doğru mu?

Umut Doğan Yıldız

-

Kurallar değişiyor. Sık aralıklı beslenme, iki ila üç saatte bir altı küçük öğün tüketmek artık doğru kabul edilmiyor.

YEMEK PROGRAMINIZI PARÇALAYIN

Aşırı değişken beslenme kalıpları yüzünden gerilmeyin. Adaptasyon, günümüzün kuralı.

ESKİ KURAL

İstikrarlı yağ kaybı, azimli bir beslenme planıyla kazanılır: İki ila üç saatte bir altı küçük öğün tüketin; kahvaltıyı atlarsanız risk alırsınız. İyisi mi siz tüm o saklama kapları için daha büyük bir iş çantası alın.

YENİ KURAL

Klişe olsa da doğru: En iyi diyet, sadık kalabildiğiniz diyettir. Bu nedenle, iş günü boyunca aç hisse- diyorsanız, dilediğiniz kadar sık yemek yiyin. Ancak yakıtsız kalan vücudunuzun acıyla çığlık atmasın- dan korkup, kahvaltıdan iki saat sonra fıstık ezmeli pirinç patlaklarını zorla yemeye çalışmanıza gerek yok. Tıbbi bir inceleme, öğün sıklığı ile yağ kaybı arasında kayda değer bir ilişki göremedi. Aynı zamanda, Plos One’daki bir çalışmada da günde üç öğün tüketmenin aslında metaboliz- manızı hızlandırdığı keşfedildi.

Vücudunuzun açlık sinyallerini reddettiğinizde, daha büyük bir kilo alma riskiyle karşı karşıyasınız demektir: Cornell Üniversitesi’ndeki bilim insanları, karınları yemeleri gerektiğinin işaretini verene dek bekleyen insanlara kıyasla, iştahları fark etmeksizin saate göre beslenenlerin kan şekerlerinin daha çok yükseldiğini gördü. Ekstra kütle kazanmak istiyorsanız bu işe yarayacak olsa da yağ kaybettiğiniz dönemde ters tepecektir.

Aralıklı orucun büyük bir hayranı-yım,” diyor Zolkiewicz. “Model olarak yaptığım fotoğraf çekimleri için hazırlanmak amacıyla bunu kullanıyorum ve vücudumun açlık sinyalleriyle temasta kalmama yardımcı oluyor.”

Beslenme uzmanlarının “öğün atlama” dediği zaman kısıtlamalı beslenme programının, yağ oksidasyonunu artırdığı görüldü. Diğer bir deyişle, ofise gitmeden önceki yulaf lapası zamanını kaçırırsanız endişelenmeyin. Acıktıysanız da tek yapmanız gereken bir şeyler yemek.

Devamı

Popüler