Bizi Takip Edin

BESLENME

SEBZELERİ WOK’LAYIN

-

 

Mutfağınızda wok tavalara yer açın. Yüksek ateş ve pratik pişirme yöntemi sayesinde, lezzetli sebze ve et yemeklerinden oluşan öğünler hazırlayın.

Eti Önceden Hazırlayın

Yumuşak ve sulu bir tavuk hazırlamak için
önceden pişirin. 350 gr. derisiz ve
kemiksiz tavuk göğsünü bir santim
kalınlığında parçalar halinde kesin. Orta
büyüklükte bir kâseye koyup, iki yemek
kaşığı çırpılmış yumurta beyazı, iki çay
kaşığı mısır unu ve çeyrek çay kaşığı tuz
ekleyip karıştırın. İki çay kaşığı ayçiçek yağı
ilave edip, 30 dakika dinlendirin.
Tencerede bir litre su ve bir yemek kaşığı
ayçiçek yağını kaynatın. Kaynadığında
tavuğu içine koyun ve bir dakika daha
pişirin. Suyunu süzüp kenara koyun.

Koy, Karıştır, Ye

Yiyecekleri yüksek ateşte sürekli
karıştırarak pişirme işlemi için, wok tavayı
ısıtmadan önce malzemeleri hazırlayın.
1) KESKİN AROMALI SOS
Küçük bir kâsede, bir çay bardağı
tavuk suyu, iki çay kaşığı soya sosu,
çeyrek çay kaşığı pul biber ve mısır
ununu karıştırın.
2) YAĞA AROMA KATAN BAHARATLAR
• 1 yemek kaşığı kıyılmış zencefil
• 2 çay kaşığı kıyılmış sarımsak
• ⅓ kâse dilimlenmiş kırmızı soğan
3) EKSTRA LEZZET VE KIVAM
• 1 adet yeşil dolmalık biber,
ince şeritler halinde doğranmış
• 1 adet mango, kabuğu soyulmuş ve
kalın şeritler halinde doğranmış

Isıyı Körükleyin

Wok tavaya damlattığınız su iki saniyede
buharlaşıyorsa, yeterince ısınmış demektir. Bir
yemek kaşığı ayçiçek yağı dökün ve tavanın
her yerine yayın. Zencefil, sarımsak ve soğan
ekleyin. Mis gibi kokusunu salıncaya kadar,
yaklaşık 10 saniye karıştırın. Pul biberi ekleyip
bir dakika daha karıştırın. Ardından tavuğu ve
sosu ekleyip, tuz ilave edin. Tavuğun iyice
pişmesi ve sosun kıvamını alması için tavayı
bir dakika kadar çevirin. Mangoyu ekleyip,
esmer pirinç pilavı üstünde servis edin.

HIZLA TAVA ÇEVİRME USTASI OLUN

Wok tavada Çin yemeği pişirmek isteyenler, “stir-frying”
kavramıyla tanışmalı. Bu yöntemi, sebze ve etleri yüksek
ateşte, tavayı hızla çevirerek pişirmek olarak tanımlayabiliriz.
Tavayı bileğinizden güç alıp öne ve arkaya doğru sallayarak
sebzeleri çevirmeniz gerekiyor. Her tarafının eşit pişmesi için
spatulayla da çevirebilirsiniz. Böylece sebzeler tavanın en
sıcak kısımlarına temas eder ve daha çabuk pişerler.

01 (1)

Adım Adım “Stir-Fry”

Bu yöntemle yemek pişirirken zamanlama çok önemli. Sebzeleri
kalınlıklarına göre ayırıp, fazla pişmelerini önlemek için tavaya doğru
zamanda koymanız gerekiyor. Ayrıca, tavaya çok fazla sebze koymamaya
çalışın ve iyice kızarmaları için ıslak olmadıklarından emin olun.

1-

Sert Sebzeler
Havuç, brokoli
Havuç ve brokoli
saplarını eşit pişmeleri
için 10 milim
kalınlığında dilimler
halinde kesin.
Brokolinin çiçekli
kısmını ise ikiye bölün.
Bu sebzeleri pişirme
işleminin başında,
soğan ve sarımsaktan
hemen sonra ekleyin.

Orta Sertlikte Sebzeler
Kabak, dolmalık biber,
kuşkonmaz
Kabağı 10 milim
kalınlığında dilimler
halinde, dolmalık biberleri
10 milim genişliğinde
şeritler halinde,
kuşkonmazı ise beş
santimlik dilimler halinde
kesin. Bu sebzeleri pişme
sürecinin ortasına doğru
tavaya ekleyin.

Yumuşak ve Yeşil
Yapraklı Sebzeler
Mantar, domates, ıspanak,
karalahana
Yüksek miktarda su içeren
sebzeler hızlı pişer. Mantar
ve domatesleri ikiye veya
dörde bölün. Yapraklı sebzeleri
ise elinizle kopartarak
parçalayın. Yıkayıp
güzelce kurulayın. Renklerinin
solmaması için tavaya
en son yeşillikleri atın.

02

2-

Doğal Yapışmaz Tava
Wok tavayı kullanmadan önce, yapışmaz bir yüzey
elde etmek için bu işlemi uygulayın.<p>
Wok tavadaki pas
önleyici kimyasalları
temizlemek için,
paslanmaz çelikten
bir bulaşık süngeri ve
sabunlu sıcak suyla
iyice yıkayın. Ardından
güzelce durulayın,
ancak bu aşamada
kurulamanıza
gerek yok.

03 (1)

3-

Mutfağın camlarını açıp
aspiratörü çalıştırın.
Tavayı düşük ateşe
koyup, içine damlattığınız
su anında buharlaşıncaya
kadar ısıtın. Duman
çıkmaya ve yanık kokusu
yayılmaya başlayabilir;
ancak bunlar normal.
Sonra, tavayı ocaktan
alıp soğumaya bırakın.

04 (1)

4-

Şimdi tavayı yüksek
ateşe koyun ve damlattığınız
su bir saniyede
buharlaşıncaya kadar
kızdırın. Ardından, iki
yemek kaşığı ayçiçek
yağı, yarım bardak soyulmadan
dilimlenmiş zencefil
ve bir bağ yeşil
soğanı doğrayıp tavaya
koyup, orta ateşte pişirin.

05

5-

Tavayı temizleyin. Sıcak
suyun altına tutup
yıkayın. Bulaşık deterjanı
kullanmadan, süngerin
yumuşak yüzeyiyle
ovalayın. Ardından
kurumaya bırakın. İşte
şimdi tavanız yemek
pişirmeye hazır.

06

SİHİRLİ SOSUNUZ

SARIMSAKLI MEKSİKA
FASULYESİ SOSU
Fermante edilmiş Meksika
fasulyesi ve sarımsakla
yapılan bu keskin çeşnili
sos, soya sosundan
daha lezzetli. Kırmızı et,
tavuk veya karideslere bir
yemek kaşığı ekleyerek
pişirebilirsiniz. Yeşil fasulye,
mantar, erişte, haşlanmış
brokoli ve ince ince
dilimlenmiş soğanlar için de
mükemmel bir eşlikçi.

07

36 cm, karbon çelik teflon wok tava

Yapışmaz tavaları tercih etmeyin.
Çünkü Grace Young, “Karbon
çelik tavalarda sebzeler ve etler
daha iyi kızarır” diyor. Basit bir
yöntemle (sağ sütundaki yazıya
göz atın) yapışmaz
yapabileceğiniz bir tava işinizi
görür. Destek sapı olan bu
modeli deneyebilirsiniz.

 

 

 

BESLENME

Sporcu beslenmesi nasıl olur?

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu beslenmesi konusunda son zamanlarda değişik öneriler duyuyorsanız eğer, bunların bir kısmını birlikte inceleyelim.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU

Yüksek kaliteli bir spor salonu size bunlardan ikram edebilir, ancak araştırmacılar hidrasyon için bildiğiniz normal sudan daha iyi olmadığını düşünüyor. Susadınız mı? Sebile yönelin.

AVOKADO

Araştırma üstüne araştırma, meyvenin kalp sağlığına faydalarını doğruladı. Ayrıca yüksek lif içeriği tok tutmaya yardımcı olabilir.

KIVIRCIK LAHANA

Turpgillerden olan bu sebze, âdeta doğanın CrossFit’çisi gibi pek çok şeyi başarır. Vitamin bakımından zengindir ve ayrıca kanserin büyümesini ve yayılmasını önleyebilecek kükürt bileşikleri içerir.

ACAİ ÇİLEĞİ

Bu meyveler sadece antioksidanlarla dolup taşmıyor, aynı zamanda sağlıklı bir antienflamatuvar görevi görüyor. Onları diyetinize dâhil etmek, egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olabilir ve kas hasarını sınırlayabilir.

KOMBU ÇAYI

Bağırsak sağlığını destekleyici bu içecek, homeopatik sahnenin temelini oluşturuyor. Ancak bilimsel jüri hâlâ yararları üzerinde fikir birliğine varamadı. Tadı da bir acayip.

KİNOA

Bu kadim tahıl, esansiyel amino asitleri içeren eksiksiz bir protein kaynağı. Kas büyümenizi hızlandırmak için beyaz pirinç yerine deneyin.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çaydaki kateşinlerin uzun süreli tüketimi metabolik sendromla savaşır (tip 2 diyabetin öncüsü) ve koroner hastalık riskinizi azaltabilir. Demliğin altını yakın.

ISPANAK

Yapraklı yeşillerin kaslara yardım eden demir içeriğine ek olarak, günde bir porsiyon yiyenler üzerinde yapılan bir çalışma, kalp hastalığı riskini yalnızca bir haftada azalttığını buldu.

BADEM SÜTÜ

Mineral içeriği bakımından süt ile karşılaştırılabilir, ancak protein içermez (bu yüzden yine de süt içiyorsunuz, değil mi?). Bir bardak inek sütü, bademden yapılandan beş kat fazla protein içerir.

ÇİYA TOHUMU

Etiket üzerindeki iddialarına rağmen, bu tohumlarda vücudunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğu omega-3 türü bulunmuyor. İyi bir lif kaynağı olmakla birlikte, omega almak için yağlı balık yemeniz daha iyi olur.

Devamı

BESLENME

Sebze ve meyve tüketmeden beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Karbonhidratsız, sebze ve meyve tüketmeden beslenme mevzusuu masaya yatırdık.

Hata: Karbonhidratsız beslenmek

Diyete başlayanların en büyük hatalarından biri karbonhidratlı gıdaları tamamen kesmektir. Bu amaçla sadece ekmeği değil, makarnayı da bırakırlar. Oysa yapılacak en büyük hatalardan biri sıfır karbonhidratla zayıflamaya çalışmak olacaktır çünkü bu besin grubunun yerini alacak başka bir şey yoktur. Şöyle düşünün: Karbonhidrat, anne sütünde bile bulunur ve unutmayın ki anne sütü, hali hazırda dünya üzerindeki en mucizevi besindir!

Düzeltmek için: Burada anahtar kelimeler “kaliteli karbonhidratlar” ve “ihtiyaç oranı!” Kaliteli karbonhidratlardan kasıt tam tahıllı, çavdarlı ekmekler; makarna, bulgur ve esmer pirinç gibi vücuda yararlı gıdalar. Hepsinden önemlisi de şu: Beyin hücreleriniz enerjisini karbonhidratlardan alır ve karbonhidrat tüketmek, aynı zamanda insan psikolojisini de olumlu yönde etkiler.

Hata: Sebze ve meyve tüketmemek

Yukarıda aşırı proteinle beslenmenin zararlarından söz etmiştik. Bunun nedenlerinden biri de sebze ve meyve tüketimindeki azalma… Eskiden yemekten kalkınca ortaya gelen meyve tabaklarına artık rastlanmaz oldu. Sebzeler de günlük yediklerimiz arasından yavaş yavaş çekiliyor. Çünkü beslenmeyi doymakla, tok kalmakla açıklar olduk. Bir de itiraf etmek gerekirse, kimsenin sebzelerle uğraşacak zamanı yok. Tavuğu ızgaraya atıp sofraya getirdiğiniz zaman dilimi sebzelerin yıkanıp temizlenmesine, kabuklarının soyulup doğranmasına anca yetiyor. Hal böyle olunca sebzelerden adım adım uzaklaştık ve meyvelerin yerine hazır satılan meyve suyu ve meşrubatlara yöneldik.

Düzeltmek için: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi şu: Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve yiyin! Ana öğünlerinizde yediklerinizin biri mutlaka sebze olsun, ara öğünlerde de meyveyi tercih edin.

Devamı

BESLENME

Aşırı proteinle beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Aşırı protein almak zararlı mıdır? Protein dengesi nasıl olmalı?

Her besin grubunun aşırısını tüketmek yanlış. Proteinle ilgili sorun ise şu: Son 10 yılda aşırı protein tüketimiyle birlikte hem rektum kanseri hem de kolon kanseri olarak tanımlanan kolorektal kanserin de aynı oranda artması, sadece diyet yapanların değil herkesin aşırı protein tüketiminden kaçınması gerektiğinin işareti…

Düzeltmek için: Proteinsiz yaşamaya çalışmanın bir anlamı yok; çünkü proteinin ana görevi, doku ve hücrelerin onarılması… Burada yapılması gereken, doğru miktarı bulmak… Ortalama bir rakam vermek gerekirse, vücut ağırlığınızın her kilosu için günde 0,8-1 gram protein tüketmek yeterli. Diyelim 65 kilosunuz. Bu da demektir ki günde tükettiğiniz protein miktarı en fazla 65 gram olmak zorunda. Peki, hangi proteinleri tüketeceğiz? Öncelikle tükettiğiniz kırmızı et miktarı, haftada 2-3 üç defadan fazla olmamalı. Tavuk, balık, hindi eti de diğer protein kaynakları olarak diyetinizde yer almalı. Daha da önemlisi mercimek, karabuğday, kuru fasulye,Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmelisiniz. 

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com