Bizi Takip Edin

BESLENME

SALATA SAĞLIKTIR

-

 

Hazırlayan: Selda Toptaş
Her erkeğin hazırlayabileceği kolay tarifler.

Sağlıklı yaşam için salata yemeği alışkanlık haline getirmek gerekir. Bazı diyet programları sadece salatadan oluşur. Bundan da anlaşılabileceği gibi genel anlamda salatada vücuda zararlı maddeler yok denecek kadar azdır. Ayrıca salatalar sofranın görünümüne olumlu katkıda bulunan besinlerdir. Lezzetini, besleyici değerini koruyarak salata yapmak için birkaç noktaya dikkat etmek gerekir.

• Taze sebze ile hazırlanan salatanın malzemesi içinde bir çorba kaşığı sirke eklenmiş su dolu kapta önce bekletip, sonra akan suda yıkanmalıdır.

• Sebzelerin besin değerini ve kendine özgü kokularının korunması için suda 10 dakikadan fazla tutmamak gerekir.

• Çiğ sebze ile yapılan salatanın iri doğranması ya da bıçaksız koparılması vitaminini korumasını sağlar.

• Pişmiş sebze ile yapılan salatalar, ya buharda pişirilmeli ya da az su ile haşlanmalıdır.

• Salatada yağ, sızma zeytinyağı olursa, sağlıklı yaşama katkıda bulunulmuş olunur.

• Özellikle çiğ hazırlanan salatalar, hemen tüketilmelidir ki tazeliğini koruyarak vitamin kaybına uğramasın.

• Salatanın tuzu servisten hemen önce eklenmelidir, tuz sebzelerin çabuk solmasına neden olur.

• Ekşilik vermesi için sirke, nar ekşisi, koruk suyu ve limon gibi malzemeler kullanılır. Salata yapımında hep aynı ekşilik verici madde kullanmak yerine değişik zamanlarda değişik ekşileştiriciler kullanmak, vücuda alınan vitaminleri de çeşitlendirir.

İşte Noa Restoran’ın aşçılarının sizler için seçtiği, birbirinden sağlıklı ve lezzetli salatalar.

Ton balıklı salata
Servis: 1 kişilik

Malzemeler:

Akdeniz yeşillikleri
Ton balığı
Taze soğan
Yumurta
Soya filizi
Çeri domates
Kapari
Dereotu
Salatalık
Zeytinyağı
Limon suyu
Grisini

Hazırlanışı:
Akdeniz yeşilliklerini yıkayıp servis tabağına alın. Üzerine ton balığını yerleştirin. Taze soğanı minik, salatalığı halka şeklinde dilimleyin. Çeri domates, soya filizi, haşlanmış yumurtayı salatanın üzerine yerleştirin. Zeytinyağı ve limon suyunu salatanın üzerine gezdirin. Grisini ve cipsle süsleyerek servis yapın.

Akdeniz salata
Servis:
1 kişilik

Malzemeler:
Akdeniz yeşillikleri
Kırmızı lahana
Çeri domates
Mısır
Kapari
Salatalık
Beyaz peynir
Venigret sos
Soya filizi

Hazırlanışı:
Akdeniz yeşilliklerini ve ince doğranmış kırmızı lahanayı servis tabağına alın. Salatalığı sebze soyacağı ile uzun şeritler şeklinde dilimleyin. Çeri domates, kapari, renkli biber, mısır ve soya filizini servis tabağına alın. Venigret sosu salatanın üzerine gezdirip beyaz peyniri rendeleyip servis yapın.

Mevsim salata

Servis:
1 kişilik

Malzemeler:
Akdeniz yeşillikleri
Roka
Nane
Fesleğen
Kırmızı lahana
Çeri domates
Konserve nohut
Venigret sos
Mısır
Soya filizi

Hazırlanışı:
Akdeniz yeşillikleri, roka, nane ve fesleğeni yıkayıp servis tabağına alın. İnce doğranmış lahana, çeri domates, renkli biber dilimleri, konserve nohut ve soya filizini servis tabağına alın. Üzerine venigret sos gezdirip servis yapın.

Tavuklu salata

Servis:
1 kişilik

Malzemeler:
Akdeniz yeşillikleri
Havuç
Domates
Salatalık
Tavuk
Kırmızı biber
Yeşil biber
Soğan
Venigret sos
Hardal sos

Hazırlanışı:
Akdeniz yeşilliklerini yıkayıp servis tabağına alın. Tavuk etlerini parmak kalınlığında, soğan ve renkli biberleri de şerit şeklinde doğrayın. Tavuk etlerini soğan ve biberlerle yapışmaz yüzeyli bir tavada soteleyin. Sebzeli tavuk etini servis tabağına alın. İnce dilimlenmiş havuç ve salatalığı servis tabağına alıp üzerine venigret sosla karıştırdığınız haldal sosu gezdirin. En üste ekmek dilimi ve grisini yerleştirip servis yapın.

Roka salatası

Servis:
1 kişilik

Malzemeler:
Roka yaprakları
Zeytin
Sarı biber
Kırmızı biber
Çeri domates
Permasan
Mantar
Yağ
Limon sos
Nohut
Brokoli

Hazırlanışı:
Roka yapraklarını yıkayıp servis tabağına alın. Brokolileri bol tuzlu suda haşlayın. Mantarları kızartın. Çeri domates, haşlanmış brokoli, ızgara mantar, dilimlenmiş renkli biberleri ve konserve nohutları servis tabağına alın. Üzerine yağ ve limon sosu gezdirip servis yapın.

BESLENME

Toksin atıcı smoothie tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie’ler hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Smoothie dosyamızın bir başka konuğu: Toksin atıcı smoothie tarifi

Gamze’nin Fit Notu: Zerdeçal, özellikle enflamasyonu (iltihap) önleyici etki gösterir. İçeriğinde bulunan kurkumin adlı madde kansere karşı koruyucu etki gösteren çok güçlü bir antioksidandır. Kurkumin sayesinde yağ sentezini azaltarak zayıflamayı destekler, toksin atıcı etki yaratır.

MALZEMELER
10 yaprak ıspanak
1 çay bardağı donmuş yabanmersini
10 adet çiğ badem
1 yemek kaşığı haşlanmış kinoa
Yarım çay kaşığı toz zencefil
Yarım çay kaşığı toz zerdeçal
1 top karabiber
1 dal taze nane
200 ml su

Süslemek için
10 adet taze karadut
1 dal Frenk üzümü

YAPILIŞI
Smoothie yapımı için karadut hariç tüm malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hâle gelene dek karıştırın ve yarısını ayırın. Karadutları ezin, smoothie karışımının ara katına koyun ve üzerini süsleyin.

Devamı

BESLENME

Spor öncesi smoothie tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie’ler, almamız gereken besin değerlerini en kısa hazırlama ve tüketim süresiyle, en sağlıklı şekilde almanın bir yolu. İşte Spor öncesi smoothie tarifi!

Bir smoothie’nin yapımı vaktinizi beş dakikadan fazla almıyor. Meyve suları gibi oksitlenme de yapmadığından önceki geceden hazırlayabiliyor, tüm malzemelerin posası içinde kaldığından her besinden en iyi şekilde yararlanıyorsunuz. Smoothie’leri her gün güvenle tüketebilirsiniz çünkü diyet programlarına destek oluyor ve sindirim sisteminizi yormadan bağırsak sağlığınızı iyileştiriyor.

Birazdan göreceğiniz tarifler, Diyetisyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şanlı Ak’ın yazdığı, ülkemizin gastronomi literatüründeki bir diyetisyen tarafından yazılmış ilk smoothie kitabı olma özelliğini taşıyan Fit Smoothie kitabından. Kitabı yazmaktaki amacının, “insanların sağlıklı, temiz, hafif beslenmesine; yeterli besin öğelerini alarak ve sindirimi destekleyerek formda kalmalarına yardımcı olacak, pratik ve özgün tariflerden oluşan faydalı bir kitap sunmak” olduğunu belirtiyor. “Sağlık yönünden oluşturduğu artıları ile birlikte, smoothie hazırlaması çok kolay bir besin ve kilo vermeyi destekliyor.”

SPOR ÖNCESİ ENERJİ

Gamze’nin Fit Notu: Zencefil, içerdiği gingerol maddesi sayesinde sindirime yardımcı olurken vücut sıcaklığını yükseltir ve yemeklerden sonra metabolizma hızını yaklaşık yüzde 20 oranında artırır. Vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasına yardımcı olur.

MALZEMELER
Yarım orta boy donmuş muz
Yarım donmuş mango
1 yemek kaşığı Frenk üzümü
2 yemek kaşığı haşlanmış kinoa
200 ml light kefir
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı toz zencefil

Süslemek için
1 tatlı kaşığı
matcha tozu
1 dal Frenk üzümü

YAPILIŞI
Smoothie yapımı için tüm malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hâle gelene dek karıştırın ve üzerini süsleyin.

Devamı

BESLENME

Karbonhidrat düşmanımız mı?

Umut Doğan Yıldız

-

Proteinin, yağla savaşan en üst düzey makro olma tahtından inmesinin tam zamanı.

ESKİ KURAL
Dambılları elinizden bıraktığınız gibi et ve yumurta dolu bir tabağa uzanmak, en üst seviye yağ yakan bitirici harekettir. Karbonhidratlar? Hayır, teşekkürler. Onlar sizi sadece şişirecektir.

YENİ KURAL
Karbonhidratlar istikrarlı olarak gelen ödeme çeki gibidir: Onlara ne kadar bel bağlarsanız, yokluğunda o kadar mücadele edersiniz. Vücut karbonhidratsız bir diyete adapte olabilir ancak bu nadiren sürdürülebilir olur ve keşişler gibi bir perhiz hayatına kendini adamak istemeyenlerimiz için yağ kaybı hedeflerine ulaşmaya faydası olmaz.

Karbonhidratları tamamen keserseniz, vücudunuz metabolizmanız için hayati önem taşıyan tiroit hormonu T3’ten daha az üretir,” diye açıklıyor Embody Fitness’tan vücut dönüşüm uzmanı Chris Walton. “Müşterilerimizi karbonhidratlarının çoğunu egzersiz sonrası, vücutlarının yeniden kas ve karaciğer glikojenini depolamaya cevap verdiği anda almaları için teşvik ediyoruz.” Ancak sisteminizin yoksun kalmasına izin verirseniz kas kütlenizi parçalayacaktır, aslına bakılırsa göbeğiniz yerine bicepslerinizden yakacaktır.

Bir süredir yeterli miktarda tüketmiyorsanız bu iki katı önemli olur. “Düşük karbonhidratlı diyetlerde kortizol artar,” diyor Zolkiewicz. “Bunun az uyku ve zorlu antrenmanla birleşimi, adrenal tükenmişliğin reçetesidir.” Semptomları neler mi? Düşük enerji ve karın bölgesinden kilo kazanımı.

Proteinin kas kütlesini korumada hayati bir rol oynadığını ileri sürmüyoruz, sadece besin değerlerinin derisi yüzülmüş tavukla başlayıp bitmediğini söylüyoruz. Şimdi, patatesleri bize uzatır mısınız?

Devamı

Popüler