Bizi Takip Edin

BESLENME

SALATA SAĞLIKTIR

-

 

Hazırlayan: Selda Toptaş
Her erkeğin hazırlayabileceği kolay tarifler.

Sağlıklı yaşam için salata yemeği alışkanlık haline getirmek gerekir. Bazı diyet programları sadece salatadan oluşur. Bundan da anlaşılabileceği gibi genel anlamda salatada vücuda zararlı maddeler yok denecek kadar azdır. Ayrıca salatalar sofranın görünümüne olumlu katkıda bulunan besinlerdir. Lezzetini, besleyici değerini koruyarak salata yapmak için birkaç noktaya dikkat etmek gerekir.

• Taze sebze ile hazırlanan salatanın malzemesi içinde bir çorba kaşığı sirke eklenmiş su dolu kapta önce bekletip, sonra akan suda yıkanmalıdır.

• Sebzelerin besin değerini ve kendine özgü kokularının korunması için suda 10 dakikadan fazla tutmamak gerekir.

• Çiğ sebze ile yapılan salatanın iri doğranması ya da bıçaksız koparılması vitaminini korumasını sağlar.

• Pişmiş sebze ile yapılan salatalar, ya buharda pişirilmeli ya da az su ile haşlanmalıdır.

• Salatada yağ, sızma zeytinyağı olursa, sağlıklı yaşama katkıda bulunulmuş olunur.

• Özellikle çiğ hazırlanan salatalar, hemen tüketilmelidir ki tazeliğini koruyarak vitamin kaybına uğramasın.

• Salatanın tuzu servisten hemen önce eklenmelidir, tuz sebzelerin çabuk solmasına neden olur.

• Ekşilik vermesi için sirke, nar ekşisi, koruk suyu ve limon gibi malzemeler kullanılır. Salata yapımında hep aynı ekşilik verici madde kullanmak yerine değişik zamanlarda değişik ekşileştiriciler kullanmak, vücuda alınan vitaminleri de çeşitlendirir.

İşte Noa Restoran’ın aşçılarının sizler için seçtiği, birbirinden sağlıklı ve lezzetli salatalar.

Ton balıklı salata
Servis: 1 kişilik

Malzemeler:

Akdeniz yeşillikleri
Ton balığı
Taze soğan
Yumurta
Soya filizi
Çeri domates
Kapari
Dereotu
Salatalık
Zeytinyağı
Limon suyu
Grisini

Hazırlanışı:
Akdeniz yeşilliklerini yıkayıp servis tabağına alın. Üzerine ton balığını yerleştirin. Taze soğanı minik, salatalığı halka şeklinde dilimleyin. Çeri domates, soya filizi, haşlanmış yumurtayı salatanın üzerine yerleştirin. Zeytinyağı ve limon suyunu salatanın üzerine gezdirin. Grisini ve cipsle süsleyerek servis yapın.

Akdeniz salata
Servis:
1 kişilik

Malzemeler:
Akdeniz yeşillikleri
Kırmızı lahana
Çeri domates
Mısır
Kapari
Salatalık
Beyaz peynir
Venigret sos
Soya filizi

Hazırlanışı:
Akdeniz yeşilliklerini ve ince doğranmış kırmızı lahanayı servis tabağına alın. Salatalığı sebze soyacağı ile uzun şeritler şeklinde dilimleyin. Çeri domates, kapari, renkli biber, mısır ve soya filizini servis tabağına alın. Venigret sosu salatanın üzerine gezdirip beyaz peyniri rendeleyip servis yapın.

Mevsim salata

Servis:
1 kişilik

Malzemeler:
Akdeniz yeşillikleri
Roka
Nane
Fesleğen
Kırmızı lahana
Çeri domates
Konserve nohut
Venigret sos
Mısır
Soya filizi

Hazırlanışı:
Akdeniz yeşillikleri, roka, nane ve fesleğeni yıkayıp servis tabağına alın. İnce doğranmış lahana, çeri domates, renkli biber dilimleri, konserve nohut ve soya filizini servis tabağına alın. Üzerine venigret sos gezdirip servis yapın.

Tavuklu salata

Servis:
1 kişilik

Malzemeler:
Akdeniz yeşillikleri
Havuç
Domates
Salatalık
Tavuk
Kırmızı biber
Yeşil biber
Soğan
Venigret sos
Hardal sos

Hazırlanışı:
Akdeniz yeşilliklerini yıkayıp servis tabağına alın. Tavuk etlerini parmak kalınlığında, soğan ve renkli biberleri de şerit şeklinde doğrayın. Tavuk etlerini soğan ve biberlerle yapışmaz yüzeyli bir tavada soteleyin. Sebzeli tavuk etini servis tabağına alın. İnce dilimlenmiş havuç ve salatalığı servis tabağına alıp üzerine venigret sosla karıştırdığınız haldal sosu gezdirin. En üste ekmek dilimi ve grisini yerleştirip servis yapın.

Roka salatası

Servis:
1 kişilik

Malzemeler:
Roka yaprakları
Zeytin
Sarı biber
Kırmızı biber
Çeri domates
Permasan
Mantar
Yağ
Limon sos
Nohut
Brokoli

Hazırlanışı:
Roka yapraklarını yıkayıp servis tabağına alın. Brokolileri bol tuzlu suda haşlayın. Mantarları kızartın. Çeri domates, haşlanmış brokoli, ızgara mantar, dilimlenmiş renkli biberleri ve konserve nohutları servis tabağına alın. Üzerine yağ ve limon sosu gezdirip servis yapın.

BESLENME

Sporcu beslenmesi nasıl olur?

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu beslenmesi konusunda son zamanlarda değişik öneriler duyuyorsanız eğer, bunların bir kısmını birlikte inceleyelim.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU

Yüksek kaliteli bir spor salonu size bunlardan ikram edebilir, ancak araştırmacılar hidrasyon için bildiğiniz normal sudan daha iyi olmadığını düşünüyor. Susadınız mı? Sebile yönelin.

AVOKADO

Araştırma üstüne araştırma, meyvenin kalp sağlığına faydalarını doğruladı. Ayrıca yüksek lif içeriği tok tutmaya yardımcı olabilir.

KIVIRCIK LAHANA

Turpgillerden olan bu sebze, âdeta doğanın CrossFit’çisi gibi pek çok şeyi başarır. Vitamin bakımından zengindir ve ayrıca kanserin büyümesini ve yayılmasını önleyebilecek kükürt bileşikleri içerir.

ACAİ ÇİLEĞİ

Bu meyveler sadece antioksidanlarla dolup taşmıyor, aynı zamanda sağlıklı bir antienflamatuvar görevi görüyor. Onları diyetinize dâhil etmek, egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olabilir ve kas hasarını sınırlayabilir.

KOMBU ÇAYI

Bağırsak sağlığını destekleyici bu içecek, homeopatik sahnenin temelini oluşturuyor. Ancak bilimsel jüri hâlâ yararları üzerinde fikir birliğine varamadı. Tadı da bir acayip.

KİNOA

Bu kadim tahıl, esansiyel amino asitleri içeren eksiksiz bir protein kaynağı. Kas büyümenizi hızlandırmak için beyaz pirinç yerine deneyin.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çaydaki kateşinlerin uzun süreli tüketimi metabolik sendromla savaşır (tip 2 diyabetin öncüsü) ve koroner hastalık riskinizi azaltabilir. Demliğin altını yakın.

ISPANAK

Yapraklı yeşillerin kaslara yardım eden demir içeriğine ek olarak, günde bir porsiyon yiyenler üzerinde yapılan bir çalışma, kalp hastalığı riskini yalnızca bir haftada azalttığını buldu.

BADEM SÜTÜ

Mineral içeriği bakımından süt ile karşılaştırılabilir, ancak protein içermez (bu yüzden yine de süt içiyorsunuz, değil mi?). Bir bardak inek sütü, bademden yapılandan beş kat fazla protein içerir.

ÇİYA TOHUMU

Etiket üzerindeki iddialarına rağmen, bu tohumlarda vücudunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğu omega-3 türü bulunmuyor. İyi bir lif kaynağı olmakla birlikte, omega almak için yağlı balık yemeniz daha iyi olur.

Devamı

BESLENME

Sebze ve meyve tüketmeden beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Karbonhidratsız, sebze ve meyve tüketmeden beslenme mevzusuu masaya yatırdık.

Hata: Karbonhidratsız beslenmek

Diyete başlayanların en büyük hatalarından biri karbonhidratlı gıdaları tamamen kesmektir. Bu amaçla sadece ekmeği değil, makarnayı da bırakırlar. Oysa yapılacak en büyük hatalardan biri sıfır karbonhidratla zayıflamaya çalışmak olacaktır çünkü bu besin grubunun yerini alacak başka bir şey yoktur. Şöyle düşünün: Karbonhidrat, anne sütünde bile bulunur ve unutmayın ki anne sütü, hali hazırda dünya üzerindeki en mucizevi besindir!

Düzeltmek için: Burada anahtar kelimeler “kaliteli karbonhidratlar” ve “ihtiyaç oranı!” Kaliteli karbonhidratlardan kasıt tam tahıllı, çavdarlı ekmekler; makarna, bulgur ve esmer pirinç gibi vücuda yararlı gıdalar. Hepsinden önemlisi de şu: Beyin hücreleriniz enerjisini karbonhidratlardan alır ve karbonhidrat tüketmek, aynı zamanda insan psikolojisini de olumlu yönde etkiler.

Hata: Sebze ve meyve tüketmemek

Yukarıda aşırı proteinle beslenmenin zararlarından söz etmiştik. Bunun nedenlerinden biri de sebze ve meyve tüketimindeki azalma… Eskiden yemekten kalkınca ortaya gelen meyve tabaklarına artık rastlanmaz oldu. Sebzeler de günlük yediklerimiz arasından yavaş yavaş çekiliyor. Çünkü beslenmeyi doymakla, tok kalmakla açıklar olduk. Bir de itiraf etmek gerekirse, kimsenin sebzelerle uğraşacak zamanı yok. Tavuğu ızgaraya atıp sofraya getirdiğiniz zaman dilimi sebzelerin yıkanıp temizlenmesine, kabuklarının soyulup doğranmasına anca yetiyor. Hal böyle olunca sebzelerden adım adım uzaklaştık ve meyvelerin yerine hazır satılan meyve suyu ve meşrubatlara yöneldik.

Düzeltmek için: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi şu: Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve yiyin! Ana öğünlerinizde yediklerinizin biri mutlaka sebze olsun, ara öğünlerde de meyveyi tercih edin.

Devamı

BESLENME

Aşırı proteinle beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Aşırı protein almak zararlı mıdır? Protein dengesi nasıl olmalı?

Her besin grubunun aşırısını tüketmek yanlış. Proteinle ilgili sorun ise şu: Son 10 yılda aşırı protein tüketimiyle birlikte hem rektum kanseri hem de kolon kanseri olarak tanımlanan kolorektal kanserin de aynı oranda artması, sadece diyet yapanların değil herkesin aşırı protein tüketiminden kaçınması gerektiğinin işareti…

Düzeltmek için: Proteinsiz yaşamaya çalışmanın bir anlamı yok; çünkü proteinin ana görevi, doku ve hücrelerin onarılması… Burada yapılması gereken, doğru miktarı bulmak… Ortalama bir rakam vermek gerekirse, vücut ağırlığınızın her kilosu için günde 0,8-1 gram protein tüketmek yeterli. Diyelim 65 kilosunuz. Bu da demektir ki günde tükettiğiniz protein miktarı en fazla 65 gram olmak zorunda. Peki, hangi proteinleri tüketeceğiz? Öncelikle tükettiğiniz kırmızı et miktarı, haftada 2-3 üç defadan fazla olmamalı. Tavuk, balık, hindi eti de diğer protein kaynakları olarak diyetinizde yer almalı. Daha da önemlisi mercimek, karabuğday, kuru fasulye,Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmelisiniz. 

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com