Bizi Takip Edin

BESLENME

Sağlıklı balık tarifleri!

Umut Doğan Yıldız

-

 

Balık sezonunun açılmasıyla birlikte haftada en azından 2-3 defa, balığı sofranıza konuk etmenizde fayda var. İşte sağlıklı balık tarifleri! 

Tarhun Soslu Levrek

50 g oda sıcaklığında tereyağı

1 yemek kaşığı kıyılmış tarhun

2 limon

2 adet levrek

50 ml beyaz şarap ya da sirke

1 yemek kaşığı kapari

2 yemek kaşığı krema

Tuz

Karabiber

 

Yapılışı:

Fırını 200 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın. Küçük bir kasede tereyağı, tarhun ve rendeledikten sonra dilimlediğiniz 1 limonun kabuklarını ezin. Son olarak bir çimdik tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın.

Balıkların üzerine çizikler atın ve derili tarafı üste gelecek şekilde fırın kabına alın. Hazırladığınız tereyağlı karışımı balıkların üzerine ve özellikle kesiklerin arasına gelecek şekilde yayın.

Halkalar halinde kestiğiniz 1 limonu balıkların üzerine yerleştirin. Son olarak sirkeyi balıkların üzerinde gezdirip fırına yerleştirin ve 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız balıkları servis tabağına alın ve soğumaması için üzerlerini alüminyum folyo ile kapatın.

Sosu hazırlamak için küçük bir sos tenceresine 2 yemek kaşığı su ilave edin. Ardından kaparileri ve kremayı ekleyin. Hazırladığınız sosu balıkların üzerine dökerek, yeşil salata ile servis yapın.

Fırında Somon

2 adet fileto somon

1/2 çay bardağı zeytinyağı

2 diş sarımsak (dövülmüş)

3-4 dal taze kekik

1 adet limon suyu

1/4 demet dereotu

Yapılışı:

Sarımsakları dövün. Zeytinyağı, limon ve sarımsakları karıştırıp, somonların üzerine sürün.

Balıkları buzdolabında 1-1,5 saat dinlendirin.

Fırını 180 dereceye ayarlayın.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin.

Fırında kontrollü olarak 15-18 dakika pişirin.

Dereotlarını ince ince kıyın.

Fırından çıkan somonları taze kekik ve dereotuyla süsleyin.

Fırında Levrek

6 dilim fileto levrek

100 gram arpacık soğan

200 gram cherry domates

2 diş sarımsak

100 gram çekirdeksiz yeşil zeytin

1 çay kaşığı deniz tuzu

1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

1 yemek kaşığı kapari turşusu

4 yemek kaşığı zeytinyağı

 Yapılışı: 
 
Sadece derisi üzerinde kalan fileto levrek balıklarının kılçıklarını ayıklayın.

Arpacık soğanları kabuklarını soyduktan sonra bütün halde bırakın. Cherry domateslerin sap kısımlarını ayıklayın.

Sarımsakları incecik dilimleyin, suyunu süzdürdüğünüz kapari turşusunu bütün halde bırakın.

Fileto levrek dilimlerini deniz tuzu ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle çeşnilendirin.

Küçük boy bir fırın tepsisine aldığın balıkların arasına arpacık soğanları ve sarımsak dilimlerini yerleştirin.

Cherry domatesleri, kapari turşusunu ve çekirdeksiz yeşil zeytinleri üzerlerine serpiştirin.

Son olarak zeytinyağı eklediğiniz fileto levreklerin üzerini yağlı kağıt ile kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika kadar pişirin.

Geniş bir spatula yardımıyla bütün halde servis tabağına aldığınız fileto levrekleri, incecik kıyılmış dereotu ekleyerek afiyetle yiyin!

 

Kaynaklar: Yemek.com, Lezzet 

Continue Reading
Advertisement

BESLENME

Sebze ve meyve tüketmeden beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Karbonhidratsız, sebze ve meyve tüketmeden beslenme mevzusuu masaya yatırdık.

Hata: Karbonhidratsız beslenmek

Diyete başlayanların en büyük hatalarından biri karbonhidratlı gıdaları tamamen kesmektir. Bu amaçla sadece ekmeği değil, makarnayı da bırakırlar. Oysa yapılacak en büyük hatalardan biri sıfır karbonhidratla zayıflamaya çalışmak olacaktır çünkü bu besin grubunun yerini alacak başka bir şey yoktur. Şöyle düşünün: Karbonhidrat, anne sütünde bile bulunur ve unutmayın ki anne sütü, hali hazırda dünya üzerindeki en mucizevi besindir!

Düzeltmek için: Burada anahtar kelimeler “kaliteli karbonhidratlar” ve “ihtiyaç oranı!” Kaliteli karbonhidratlardan kasıt tam tahıllı, çavdarlı ekmekler; makarna, bulgur ve esmer pirinç gibi vücuda yararlı gıdalar. Hepsinden önemlisi de şu: Beyin hücreleriniz enerjisini karbonhidratlardan alır ve karbonhidrat tüketmek, aynı zamanda insan psikolojisini de olumlu yönde etkiler.

Hata: Sebze ve meyve tüketmemek

Yukarıda aşırı proteinle beslenmenin zararlarından söz etmiştik. Bunun nedenlerinden biri de sebze ve meyve tüketimindeki azalma… Eskiden yemekten kalkınca ortaya gelen meyve tabaklarına artık rastlanmaz oldu. Sebzeler de günlük yediklerimiz arasından yavaş yavaş çekiliyor. Çünkü beslenmeyi doymakla, tok kalmakla açıklar olduk. Bir de itiraf etmek gerekirse, kimsenin sebzelerle uğraşacak zamanı yok. Tavuğu ızgaraya atıp sofraya getirdiğiniz zaman dilimi sebzelerin yıkanıp temizlenmesine, kabuklarının soyulup doğranmasına anca yetiyor. Hal böyle olunca sebzelerden adım adım uzaklaştık ve meyvelerin yerine hazır satılan meyve suyu ve meşrubatlara yöneldik.

Düzeltmek için: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi şu: Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve yiyin! Ana öğünlerinizde yediklerinizin biri mutlaka sebze olsun, ara öğünlerde de meyveyi tercih edin.

Devamı

BESLENME

Aşırı proteinle beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Aşırı protein almak zararlı mıdır? Protein dengesi nasıl olmalı?

Her besin grubunun aşırısını tüketmek yanlış. Proteinle ilgili sorun ise şu: Son 10 yılda aşırı protein tüketimiyle birlikte hem rektum kanseri hem de kolon kanseri olarak tanımlanan kolorektal kanserin de aynı oranda artması, sadece diyet yapanların değil herkesin aşırı protein tüketiminden kaçınması gerektiğinin işareti…

Düzeltmek için: Proteinsiz yaşamaya çalışmanın bir anlamı yok; çünkü proteinin ana görevi, doku ve hücrelerin onarılması… Burada yapılması gereken, doğru miktarı bulmak… Ortalama bir rakam vermek gerekirse, vücut ağırlığınızın her kilosu için günde 0,8-1 gram protein tüketmek yeterli. Diyelim 65 kilosunuz. Bu da demektir ki günde tükettiğiniz protein miktarı en fazla 65 gram olmak zorunda. Peki, hangi proteinleri tüketeceğiz? Öncelikle tükettiğiniz kırmızı et miktarı, haftada 2-3 üç defadan fazla olmamalı. Tavuk, balık, hindi eti de diğer protein kaynakları olarak diyetinizde yer almalı. Daha da önemlisi mercimek, karabuğday, kuru fasulye,Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmelisiniz. 

Devamı

BESLENME

Vegan öğünler oluşturma rehberi

Umut Doğan Yıldız

-

Artık makrolarınızla ilgili bir fikriniz var ve kendi öğünlerinizi oluşturmanız gerekiyor. Karşınızda alışık olmadığınız ve sizi zorlayabilecek bir süreç var.

Süpermarketin yolu gözüktü ve gittiğiniz yerin evinizde yangın çıkaracak çoklukta tütsü satan bir aktar olması gerekmiyor. Stansbury’nin yöntemlerini izleyerek kendi vegan öğününüzü yaratabilirsiniz.

DÜN YEDİĞİNİ YEME

Vegan beslenmeye bugün başladıysanız mesele yok fakat yenilikçi tavrınızı sürdürmelisiniz. Her diyette olduğu gibi vegan diyetlerde de ihtiyacınız olan tüm besinleri alabilmek için öğünlerin anahtar bileşenlerini değiştirmelisiniz. Üstelik bu sayede monotonluktan da kurtulursunuz.

BAKLAGİLLERE GÜVEN

Protein bakımından oldukça zengin olan siyah fasulye, nohut, mercimek ve barbunya, vegan bir beslenme programının temelini oluşturan besinlerdir.

TAHILINI SEÇ

Stansbury’nin favori tahılları olan kinoa, bulgur, arpa, karabuğday, esmer prinç ve basmati pirincini beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

DÖRT YA DA BEŞ SEBZELİ BİR KOMBİNASYON YAP

Buzdolabınız yeşil renkli besinlerle dolduysa, dondurucunuzu da kullanmaktan çekinmeyin. Zira donmuş sebzelerin besin değerleri oldukça yüksektir.

BAHARATLARI KULLAN

Zerdaçal, hardal tohumu, Arnavut biberi ve tarçın, vegan öğünlerinizde kullanabileceğiniz baharatlardır ve kilo vermenize yardımcı olur.

PROTEINİNİ SEÇ

Tofu, vegan protein tozları, jak meyvesi ve tempeh, protein bakımından zengin besinlerdir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com