Bizi Takip Edin

BESLENME

PROTEİN NASIL KASA DÖNÜŞÜR?

-

 

Kaslarınızı, protein tozlarını üzerlerine serpiştirerek büyütemezsiniz. Mary Hardin-Baylor Üniversitesi’nden egzersiz bilimci Dr. Colin Wilborn ve Stirling Üniversitesi’nden Oliver Witard, yediğiniz yumurtanın vücutta nasıl kasa dönüştüğünü anlatıyor.

 

1. SİNDİRİM

Mide ve ince bağırsağınızdaki enzimler, proteinleri iki ya da üç farklı amino asitten meydana gelen peptitlere böler. Amino asitler ise vücudun temel yapı taşlarıdır. Ardından diğer enzimler de peptitleri ayrı amino asitlere böler.

2. TAŞIMA

Amino asitler, kapı toplardamarları yoluyla doğrudan sindirim kanalından karaciğere taşınır. Karaciğerin ana görevi kanı zararlı maddelerden temizlemek olsa da, kasların beslenebilmesi için de amino asitleri kanınıza taşır.

3. TEPKİ

Kaslar uzun lif demetlerinden oluşur. Kuvvet antrenmanları ise bu liflerde mikro yırtıklara yol açar. Bu da bağışıklık sisteminize şöyle bir sinyal iletir: “Zarar gören bölgelere hemen ekip (büyüme hormonu ve kök hücreler) ve tamirat gereçleri (amino asitler) yolla!”

4. İNŞAAT

DNA’nız vücudunuzda ustabaşı görevi görür. Belirli amino asitleri vücudunuzda gerekli yerlere dağıtır ve görevlerini belirler. Kas lifleriniz ise onlara tedarik edilen amino asitlerle miyofibrilleri oluşturur. Bunlar, kas kasılmalarında önemli rol oynayan protein filament miyosin ve aktinlerden meydana gelir.

5. YENİLENME VE BÜYÜME

Yeni inşa edilen miyofibriller, zarar gören kas liflerinizle bir araya gelirler. Ancak mikro yırtıkların tamir edilmesi bir yama işinden çok daha fazlasıdır. Bu miyofibriller, aynı zamanda kaslarınızı eskisinden daha büyük ve kuvvetli gösterirler. Şimdi antrenman zamanı!

BESLENME

Korili tavuk salatası tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcular için yeni bir tarif: Korili tavuk salatası tarifi.

Malzemeler:

2 çorba kaşığı kuru üzüm

2 çorba kaşığı diyet mayonez

1 tatlı kaşığı köri

2 tatlı kaşığı limon suyu

1 adet taze soğanın yeşil kısımları, ince kıyılmış

125 gr haşlanmış tavuk, didiklenmiş

Tatlandırmak için tuz ve karabiber

Servis için bebek ıspanak yaprakları

Kuru üzümleri küçük bir kâseye alıp sıcak suyla ıslatın, şişinceye kadar 10 dakika bekletin. Süzün ve kenara alın. Mayonez, köri ve limon suyunu pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Taze soğan, kuru üzüm ve tavukları karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İki servis tabağına bebek ıspanakları yayın, salatayı tabaklara eşit olarak paylaştırın.

Bir porsiyonda: 210 kalori, 8 gr yağ (2 gr’ı doymuş), 700 mg sodyum, 22 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 14 gr protein

Devamı

BESLENME

Yemeklerden sonra meyve yenir mi?

Umut Doğan Yıldız

-

Sizden gelen soruları yanıtlıyoruz: Yemeklerden sonra meyve yenir mi? İşte cevabı.

Bilimsel olarak yemeklerden sonra meyve yemenin herhangi bir sakıncası yok. Ana öğünlerde dengeli bir beslenme uygulamak istiyorsanız meyve, süt, kuru meyve, meyve suyu gibi gıdaları ara öğünlerde tüketme alışkanlığı kazanmanız çok önemli. Böylece sık aralıklarla atıştırmaya başlayacak ve midenizi yormadan ve hazımsızlık yaşamadan daha keyifli günler geçireceksiniz. Meyve, bazik bir kimyaya sahiptir. Mideyi ve bağırsakları yormaz. Lif açısından zengin olduğu için de tokluk sağlar. Tek öğünde bir-iki adet meyve tüketmek yeterlidir. Günde üç adet meyve almaya ve bunları ara öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz.

Devamı

BESLENME

Yepyeni patates püresi tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu tarifleri içeriklerine bir yenisini ekledik. İşte yepyeni, sporcular için patates püresi tarifi.

Eğer günlük yağ alma oranını düşürmek istiyorsanız, tereyağı yerine 2 çay kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz.

2 orta boy tatlı patates, soyulmuş ve 2 cm’lik parçalara bölünmüş

3 yemek kaşığı yağsız süt

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen yaprağı

1 yemek kaşığı rendelenmiş az yağlı Parmesan

1 çay kaşığı doğranmış taze sarımsak

Tuz ve karabiber

1. Patatesleri iyice haşlanana kadar 15-20 dakika tuzlu suda kaynat.

2. Süt ve tereyağını karıştırıp mikrodalgada kullanabileceğin bir kaba koy. Yaklaşık bir dakika tereyağı eriyene kadar ısıt.

3. Patatesleri rahatça ezebileceğin bir kaba al. Üzerine yaptığın karışımı, fesleğen, peynir ve sarımsağı da ilave edip karıştırıcıyla iyice yumuşayana kadar karıştır. Son olarak tuz ve karabiber ekle.

Bu tarif orta boy bir kâseye denk gelir.

Bir porsiyonda: 205 kalori, 4 gr protein, 43 g karbonhidrat, 2 gr yağ (1 gr doymuş yağ), 5 g fiber, 75 mg sodyum

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com