Bizi Takip Edin
Men's Health Türkiye

Men's Health Türkiye

PİZZA

BESLENME

PİZZA

-

 

Doğru malzemeler ve birbirinden ünlü şeflerin taktikleriyle, gerçek bir pizza ustası olup çıkacaksınız.

01

 

02

Profesyonel Taktik

“Mutlaka bir pizza
pişirme taşınız
olmalı. Onu
fırında ısıtırken,
pizza küreği veya
ince, plastik bir
kesme tahtasının
üstünde pizzanızı
hazırlayın. Bu
sayede pizzayı
kolayca fırına
verebilirsiniz.”
—Tony
Gemignani,
ABD’deki Tony’s
Pizza Napoletana
restoranının sahibi
ve Dünya Pizza
Şampiyonası’nın
başkanı

05

HAMUR VE SOS

Mükemmel pizzayı yaratmak için, ilk önce temelini doğru atmamız gerekiyor.
Dünyanın En Kolay Hamuru
BİZİM BİLE YAPABİLECEĞİMİZ
BU TARİF, MY PIZZA
KİTABININ YAZARI
JIM LAHEY’DEN.
450 GR. (3 DOLU BARDAK ) UN,
(ÖLÇÜYÜ KAŞIKLA YAPIN)
¼ ÇAY KAŞIĞI AKTİF KURU MAYA
2 ÇAY KAŞIĞI DENİZ TUZU
1½ BARDAK SU

1-Geniş bir kâseye un,
maya ve tuzu koyun.
Suyu ilave edip, tahta
bir kaşıkla iyice
karıştırın.
2-Kâsenin ağzını streç
filmle sarın. Hamurun
kabarıp en az iki katı
kadar büyümesi için,
oda sıcaklığında 18
saat dinlendirin.
3-Şimdi hamuru dört
eşit parçaya bölün.
Hamurun kenarlarını
içe doğru katlayıp
yuvarlak bir şekil
verin. Ardından
hamuru ters çevirin.
+ Daha sağlıklı ve çıtır
bir pizza için, 300
gr. (2 bardak) normal
una, 150 gr. (1
bardak) tam buğday
unu ekleyin. Maya
miktarını ise yarım
çay kaşığına, suyu iki
bardağa çıkarın
En Hızlı
Domates
Sosu
ABD’Lİ ŞEF CATHY
WHIMS’LE, “BASİT OLAN
LEZZETLİDİR” FİKRİNDEN
YOLA ÇIKIYORUZ.
800 gram domates
ve bir çay kaşığı tuzu
mutfak robotunda
karıştırıp, püre haline
getirin. Yaklaşık üç
bardak kadar püre
çıkacaktır. Bu da 10
dilimlik pizza için
yeterlidir.

06

Üç Adımda Kusursuz Açılmış Pizza Hamuru

ABD’li pizza restoranı sahibi Tony Gemignani, profesyonellerin
pizza hamuru açma sırlarını bizimle paylasıyor.
1-Hamurdan Küçük Daireler Yapın
15 santim genişliğindeki hamur topunu
önce una bulayın. Bir elinizin
parmaklarıyla, hamurun kenarlarını
içten dışa doğru iterek hamuru açmaya
başlayın. Bir yandan da, diğer elinizle
hamuru döndürün
2-Elinizle Hamuru Büyütün
Şimdi, hamuru avucunuzla genişletmeye
devam edin. Elinizle bastırmadan
hamuru 20 santime kadar genişletmeye
çalışın. Hamuru fazla düzleştirirseniz,
içindeki hava baloncukları patlar ve
pizza pişerken kabarmaz.
3-Yumruklarınızın Üstünde Çevirin
Hafifçe yumruk yaptığınız ellerinizin üstüne
hamuru alın. Elleriniz, hamurun kenarlarından
birkaç santim içerde olmalı. Şimdi iki elinizle
hamuru yavaş yavaş döndürün. Hamurun
boyutu 30 santim kadar olduğunda, önceden
unladığınız pizza küreğine koyun.

07

Pizzanız Alev Alacak

Çelik Pizza Pisirme Taşı
Pizza pişirirken yaygın olarak seramik pizza taşları tercih
ediliyor. Ancak bizim başka bir teklifimiz var. Gerçekten iyi
pişen, çıtır pizzalar için çok fazla ısınan bir yüzeye
ihtiyacınız var. Yemek meraklılarının el kitabı olan
Modernist Cuisine kitabının yazarı Scott Heimendiger, “Yaz
aylarında çıplak ayakla taşın üstünde yürüyebilirsiniz.
Ama çeliğin üstünde bunu denerseniz ayaklarınız yanar”
sözleriyle çeliğin ideal olduğunu vurguluyor. Çünkü çelik,
ısıyı taşa göre 18 kat daha hızlı iletiyor. Bu nedenle
tercihiniz, çelik bir pizza pişirme taşı olmalı.

08

PEYNİR VE MALZEMELER

Işte eglenceli kısım başlıyor. Pizzayı tamamen damak tadınıza göre yaratın.
ÜSTÜNDE NELER OLSUN?
Bir baska hünerli pizza sefi Thomas
McNaughton, lezzetin doruguna
ulasmanız için rehberlik ediyor.
MALZEMELERİ DOĞAÇLAMA SEÇİN
Manava gidin veya buzdolabınızın kapağını açın. Mevsimin
sunduğu tüm nimetlerden faydalanın. Bahar ve yaz
sebzeleri taze ve mükemmel seçenekler olurken, kış
aylarında kendi dondurucunuzda sakladığınız sebzeleri
kullanın. Ege’nin muhteşem zeytinlerini de unutmayın.
BİRAZ SÜSLEYİN
İnce pizza hamuru çok çabuk pişeceği için (en az 8-9
dakika), malzemeleri hazırlarken bir yandan gözünüz
saatte ve fırında olsun. Tüm sebzeleri incecik doğrayın.
Salam veya sucuğu ise ince dilimler halinde kullanın ki,
pişerken karamelize olup lezzetlerini iyice bıraksınlar.
MALZEMEYİ AZ TUTUN
Kesip yemesi kolay ve çıtır dilimler elde etmek için, bol
keseden malzeme koymamalısınız. Yoksa pizzanın dilimi
çok ağır olur ve yemek zorlaşır. Malzemeleri azar azar ve
eşit olarak serpiştirin. Böylece her ısırıkta tüm sebze ve
etlerin tadını alabilirsiniz.

09

Mükemmel Pizza

İyi bir salam,
pizzaya baharatli
aromasini birakarak
muhtesem bir
lezzet katabilir.
Hamur sihirbazı Jim
Lahey, ABD’de pizza
denince aklan gelen ilk
isimlerden biri. Onun
basit stratejilerini siz de
uygulayın.
HAMURU
DİNLENDİRİN
Lahey, mükemmel
hamurun dinlenmesi
gerektiğini söylüyor: “Ne
kadar dinlenirse ve ne
kadar az dokunursanız, içi o
kadar hava dolu ve lezzetli
olur.” Lahey’e göre bu süre
18 saat olmalı. En iyisi,
hamuru gece yatmadan
önce hazırlayıp dinlendirmek.
Vaktiniz yok mu? O
halde, gidip pizzacıdan
hazır hamur satın alın.
SOSUNUZ
BASİT OLMALI
Lahey, elinizde lezzetli
ve kokulu domatesler
varsa, onları pişirmek
veya baharat
eklemekle vakit
kaybetmemenizi
öneriyor. Konservede
satılan domatesler için
de aynı şey geçerli.
Doğal bir lezzeti
olduğu sürece,
domatesin cinsi pek
de önemli değil.
KOLAY MALZEMELER,
DOĞRU TEKNİK
Pizzanın malzemelerini
ekledikten sonraki her
saniye çok önemli.
Lahey, “Facebook’a
koymak için fotoğraf
çekmekle uğraşmayın.
Malzemeler hamura iyice
nüfuz edip berbat
edebilirler” diyor. Çok
önceden pizza küreğinizi
hafifçe unlayıp, fırına
koyduğunuz pizza
pişirme taşını ısıtın.

 

10

Her Erkegin Denemesi Gereken 20 Malzeme

HER BİR KATEGORİDEN BİRKAÇ MALZEME SEÇİN. İSTEDİĞİNİZ GİBİ TAZE, TATLI VEYA BAHARATLI TADI VERECEK OLANLARI BİR ARAYA GETİRİN.
PEYNİR: 
Mozzarella (Taze, ince dilimlenmiş)
Lor Peyniri (Bir gece önceden suyu süzülmüş)
Keçi Peyniri (Taze, ufalanmış)
Fontina Peyniri (Dış kabuğu alınmış ve rendelenmiş)
Parmesan (Rendelenmiş)
BAHARATLI
Yumurta (Fırına atmadan hemen önce kırın)
Mantar (İnce dilimlenmiş)
Soğan (İnce dilimlenmiş, çiğ veya karamelize)
Siyah Zeytin (Çekirdeği alınmış
Dana Jambon (İnce dilimlenmiş)
TATLI
Elma Dilimleri (Soyulmuş)
Balzamik Sirke
Ananas Dilimleri (Taze, suyu süzülmüş konserve)
İncir (Kuru veya taze, kabuğu soyulmuş
ve ikiye bölünmüş)
Bal (Yalnızca bir çay kaşığı)
YEŞİLLİK
Ispanak (Sapları alınmış)
Karalahana (Sapları alınmış ve haşlanmış)
Roka
Kekik veya Fesleğen (Taze, yaprakları kalınca doğranmış)
Pesto Sos (Bir yemek kaşığı)

11

Profesyonel Taktik

Pizzayı malzemelerle
süsleme
sanatı, bilek hareketlerinde
gizli.
Ufak malzemeleri
eşit dağılmaları
için yüksekten
bırakın ve hamurun
tek bir kısmında
birikmesini
önleyin. Pizzanın
kenarından başlayıp,
dairesel hareketlerle
serpiştirin.
Baharatları
pizzaya pay etmenin
en iyi yolu
budur.

12

Profesyonel Taktik

Mutfağınızda
pizza gereçleri yok
mu? O halde, ünlü
şeflerin size pratik
önerileri var.
Hemen ocağın
üstünde dökme
demir tavayı ısıtın.
Biraz kızartma
yağı dökün ve
pizzanızı pişirmek
üzere üstüne
koyun. Hamur
kahverengi
oluncaya ve
baloncuklar
çıkmaya
başlayana kadar,
en yüksek ateşte
pişirin. Son derece
lezzetli ve kıtır kıtır
bir pizzanız
olacak.

13

HIZLI VE ALEVLİ SON

Fırına yapılan sıcak bir seyahat ve son bir lezzet dokunusu,
sizi pizza cennetine götürecek.
TAHTA KÜREKTEN ÇELİĞE
Hamurun pizzaya
dönüsürken yaptıgı
yolculugun en önemli
asaması, kürekten çelik
pizza tasına geçmesidir.
Tezgâhın üstünde duran
açılmıs hamuru bu teknikle
fırına tasıyın. Ipuçları, usta
sef Mathieu Palombino’dan.

14

Her Erkegin Denemesi Gereken 20 Malzeme

HER BİR KATEGORİDEN BİRKAÇ MALZEME SEÇİN. İSTEDİĞİNİZ GİBİ TAZE, TATLI VEYA BAHARATLI TADI VERECEK OLANLARI BİR ARAYA GETİRİN.
PEYNİR: 
Mozzarella (Taze, ince dilimlenmiş)
Lor Peyniri (Bir gece önceden suyu süzülmüş)
Keçi Peyniri (Taze, ufalanmış)
Fontina Peyniri (Dış kabuğu alınmış ve rendelenmiş)
Parmesan (Rendelenmiş)
BAHARATLI
Yumurta (Fırına atmadan hemen önce kırın)
Mantar (İnce dilimlenmiş)
Soğan (İnce dilimlenmiş, çiğ veya karamelize)
Siyah Zeytin (Çekirdeği alınmış)
Dana Jambon (İnce dilimlenmiş)
TATLI
Elma Dilimleri (Soyulmuş)
Balzamik Sirke
Ananas Dilimleri (Taze, suyu süzülmüş konserve)<br>
İncir (Kuru veya taze, kabuğu soyulmuş
ve ikiye bölünmüş)
Bal (Yalnızca bir çay kaşığı)
YEŞİLLİK
Ispanak (Sapları alınmış)
Karalahana (Sapları alınmış ve haşlanmış)
Roka
Kekik veya Fesleğen (Taze, yaprakları kalınca doğranmış)
Pesto Sos (Bir yemek kaşığı)

15

İster Baharatlı İster Acı

Bonus Taktikler
Pizzanıza biraz
daha çeşni katmak
istiyorsanız,
fırından çıkar
çıkmaz yeni
malzemeler ekleyin.
İşte size birkaç
öneri:
İnce dilimlenmiş
pastırma
Fesleğen,
maydanoz, tarhun
ve adaçayı gibi
hafif otlar
Sızma zeytinyağı
Taze roka
yaprakları
Konserve ançüez
(pişirmeden önce
koyarsanız kurur)

16

Nasıl Dilimlemek Istersiniz?

ABD’DE EN YAYGIN PİZZA ŞEKİLLERİ VE DİLİMLEME STİLLERİ ARASINDAN DİLEDİĞİNİZİ SEÇİN.
A. NEW HAVEN Geniş, oval pizzalar, çok ince rastgele dilimler halinde kesiliyor
B. NEW YORK Devasa, yuvarlak pizzalar, sekiz iri dilimden oluşuyor
C. MIDWEST Yuvarlak pizza, küçük kareler halinde dilimleniyor
D. KALİFORNİYA Napoliten usulü küçük, yuvarlak pizza, dilimlenmeden servis ediliyor

 

Continue Reading
Advertisement

BESLENME

Sporcunun Yemesi Gereken Yiyecekler

-

Sporcuların öğünlerine göre yemesi gereken yiyecekleri sizler için derledik. İşte sporcuların yemesi gereken yiyecekler.

Arada sırada tükettiginiz süper gıdalar dönüşümünüzü desteklemek için yeterli olmayacak. Bu nedenle, önde gelen beslenme uzmanlarından Vicky Newbold’a her öğünde size yardımcı olacak yiyecekleri sorduk.

SPORCULAR KAHVALTIDA NE YEMELİ?

Gününüze bu güçlü besin değeri olan gıdaları katın.

YAZ ORMAN MEYVELERİ

Shake’iniz veya geceden hazırlayacagınız yulaf ezmesi için mükemmel bir ilave olan bu meyvelerin tercih edeceginiz herhangi bir çesidi, çogu diger meyveden daha az seker içerir. Orman meyveleri aynı zamanda C vitamini ve toparlanmanızı iyilestirecek antioksidanlarla doludur. Kolaylık olması açısından donmus olarak alın ve besin degerlerini daha uygun iyatla elde edin.

YULAF

Çogu kahvaltının iskeletini olusturan yulalar, kaslarınızı glikojenle doldurarak antrenmanınız için yakıt saglayan kompleks, yavas salınan karbonhid-ratlardır. Kalp dostu bir tahıl olarak, sindiriminizi yavaslatan beta-glukan içerir, böylece zor kazanılan ilerlemenizin gece atıstırmalarıyla raydan çıkmasını önlemeye yardımcı olur.

SÜT

Protein alımınızı gün içine dagıtmak ideal kas gelisimi için akıllıca bir adımdır. Evden ayrılmadan önce bir bardak süt için ya da yulafınızın üzerine dökün; evet, latte’nizdeki süt de sayılır. Nasıl alırsanız alın, 330 ml’si size 11 g protein ve ek olarak iyi miktarda kalsiyum sunacaktır.

ISPANAK

Size Temel Reis’in bicepslerini vermeyebilir ancak yumurtanızın yanında tüketeceginiz bir avuç dolusu ıspanak demire ek olarak A, C, K vitaminleri ve folik asit sunar; folik asit kas hacmi ve gücü kazanmak için hayati bir besin degeridir. Kahvaltıda bu sebzeden bir porsiyon tüketmeyi atlamayın.

ÖGÜTÜLMÜŞ KETEN TOHUMU

Üst malzeme olarak biraz serpeceginiz kabuklu yemis tadındaki bu tohum, protein, omega-3 yag asitleri ve lif (çogumuzun yeterince almadıgı) kaynagıdır. Ayrıca, kardiyovasküler koruma ile iliskilendirilmis bir polifenol olan lignanlar yönünden de zengindir. Bu, kilo verme amaçlı istasyon antrenmanlarınızı güçlü bir sekilde tamamlamanızı sağlayacak.

ÖĞLE YEMEĞİNİZE YÜKLEME YAPIN

Saklama kabındaki tavuk göğüs etinizi bir kenara koyun ve gün ortası öğününüzü maksimum etki için incelikle oluşturun.

TAVUK SOSİSİ

Kırmızı et için kolay bir alternatif olan bu sosislerden iki tanesi nerdeyse 20 g protein sunar ve hacim veren niyasinle doludur. Her zamanki sosislerinizden daha az yağlıdır ancak makarna ve risotto’nuzla bir o kadar da iyi gider.

BEYAZ PEYNİR

Yağ oranı cheddar peynirinden daha düşük ve lezzetli bir tuzluluğa sahip olan bu peynirin birazı dahi öğle yemeğinize aşırı kalori eklemeden yarar sağlar. Salatalarınıza, omletinize ve yahninize birkaç küp ekleyerek kalsiyum ve iyot seviyelerinizi tek ısırıkta, suçluluk duymadan artırabilirsiniz.

TATLI PATATES

Çok yönlü bu karbonhidrat kaynağı, antrenman öncesi veya sonrası için size yüksek enerji sağlar. Tatlı patatesler B1, B2 ve B6 vitaminleri ile doludur. Bu vitaminler etkili enerji metabolizmasını destekler. Tatlı patatesi tercih edip püre haline getirin, kalın parçalar halinde güveç yapın veya cips olarak ince doğrayın. Nasıl soslamak istersiniz?

MERCİMEK

Öğle yemeğinizi kas gelişiminizi ertelemeden daha bitki bazlı hale getirmek istiyorsanız mercimeği tercih edin. Düşük yağlı olup porsiyon başına 15 g protein içeren bu enerji yükseltici gıda, oksijenin vücudunuzda taşınması için temel öneme sahip olan demir içerir.

HİNDİ KIYMASI

En yağsız yüksek proteinli etlerden biri olan hindi, diğer aromaların emilimini istisnai derecede iyi bir şekilde sağlar, bu nedenle öğle yemeği için köfte veya baharatlı gıdalar hazırlıyorsanız idealdir. Ayrıca kas gelişimi için protein sentezinde önemli rol oynayan B6 vitamini ile doludur.

AKŞAM YEMEĞİNİN KAZANANLARI

Akşam yemeğini, zor elde edilen fitness kazanımlarınıza köstek değil destek olan bir öğünle tamamlayın.

SULTANİ BEZELYE

sultani bezelyeler tabağınızda olmayı hak eden, lif zengini bir ilavedir. Büyük bir avuç dolusu bezelyede sadece 40 kcal vardır ve bir porsiyonu, günlük tüketmeniz gereken beş porsiyon sebze ve meyveden birini karşılar. Bir miktar pişirip kalanını akşam yemeği hazırlarken çiğ olarak tüketebilirsiniz.

KIRMIZI PANCAR

Pancarlar güçlü antioksidanlardır. Egzersizin oksijen maliyetini azaltan ve toleransı artıran besinsel nitratla yüklüdür, bu sayede daha uzun süre daha zorlu antrenmanlar yapabilirsiniz. Nitrik oksit seviyelerindeki yükselme, kan akışının artmasını sağlayarak kas kasılmalarını güçlendirir, bu da hacimli görünüm için kullanışlı olur.

ALABALIK

Haftada bir kez akşam öğününüze baz olarak alabalık gibi yağlı bir balığı seçin. Sahip olduğu omega-3 antienflamatuardır ve kardiyovasküler hastalık riskinizi düşürür, kas gelişimine yardımcı olur. Fırında pişirin, ızgara yapın, hızlı ve kolay yakıt takviyesi için limon ve soğanla birlikte buharda pişirerek akşam 7 civarı tüketin.

TAM TAHILLI BASMATI PİRİNCİ

Günün son öğünü için tam tahılları tercih edin. Bunlar kan glukoz seviyelerinizi beyaz pirinç kadar yükseltmeyecektir ve daha yavaş salınan karbonhidrat kaynağı sunmasıyla ertesi gün erken saatlerde antrenman yapacaksanız idealdir. Aynı zamanda doygunluğa yardımcı olarak yatmadan önce şekerli atıştırmalıklara uzanmanızı engeller.

TOFU

Et tüketmiyor olun veya olmayın, kas kazandıran süper besin tofu -diğer vegan protein kaynaklarının aksine- temel amino asitlerin dokuzunu da içerir. Nötr aroması, marinelerin ve baharatların emilimini iyi sağladığını gösterir, bu da onu tava yemeklerinde ve körili yemeklerde kullanım için ideal kılar.

ATIŞTIRMALIK ÇÖZÜMLERİ

PİRİNÇ PATLAKLARI

Yüksek glisemik indeksli pirinç patlakları, antrenmanınızdan önce idealdir. Vücudunuz tarafından hızla sindirilerek spordaki tekrarlarınıza güç vermeye hazırdır, zamanınız olmadıgında antrenmana bos bir mideyle gitmekten sizi kurtarırlar. Üstün antrenman öncesi kombinasyonu için fıstık ezmesi veya muzla süsleyin.

YUMURTA

Yüksek kaliteli protein, saglıklı yaglar ve B vitamini ile mineral saglayan besleyici güç. Sarısını ise atmamalısınız çünkü besin degerleri bütün yumurtanın içine dolusmus haldedir. Haslanmıs, tavada veya dürüm içine eklenmis olarak tüketeceginiz yumurta, günün her saatinde güvenebileceginiz hızlı bir mini ögündür.

MUZ

Hızlıca alıp tüketebileceginiz bu meyvenin enerji veren etkileri iyi bilinir ancak sahip oldugu potasyum miktarı da bir o kadar etkileyicidir. Bu önemli elektrolit ter yoluyla kaybedilir, bu nedenle antrenman sonrası sıvı alımında bunu yerine koymak oldukça önemlidir. Shake’inize karıstırın, yogurdunuza dograyın veya lezzetli bir atıstırmalık olarak fıstık ezmesiyle eslestirin.

SÜZME YOĞURT

Ne kadar sıradan ve sade görünse de bu yogurt yeniden yakıt alımı için karbonhidratları, kemik gücü için kalsiyumu ve kas kazanımınızı artırmak için whey proteini bir araya getirir. Ayrıca antrenmanınızın ilerleyen dakikalarında faydalı olacak kasein içerir ve gece boyunca kas proteini sentezini gelistirir. Aynı zamanda ertesi sabah dinlenme metabolizma hızınızı artırır.

SOMUN EKMEK

Özellikle dayanıklılık alanındaki atletler arasında popüler olan bu ekmegin bir dilimi antrenman sonrasında kas glikojenini yenileyen hızlı tepkili karbonhidratlar içerir. Etkili enerji metabolizmasını desteklemek için sıklıkla demir ve B vitaminleriyle güçlendirilen ekmek, aynı zamanda kalori eksikligi çekerken tat duyularınız için ugrassız bir ödüldür.

Devamı

anaslide

Karpuzun Daha Önce Duymadığınız Faydaları

-

Lezzetli ve ferahlatıcı etkisinin yanı sıra sağlık açısından da önemli faydalar sağlayan karpuzun yaz sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biri olduğu yadsınamaz bir gerçek.

Yüzde 92’si sudan oluşan bu leziz meyve, içerdiği yüksek su oranı,vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye, saçları beslemesinden kilo vermeye dek çok sayıda fayda sağlıyor. Üstelik çekirdeği de faydalı! Ancak şeker oranı yüksek olduğundan dolayı dikkatli tüketmende fayda var.  2 dilim (280 gram) karpuz 80 kalori olup; 20 gr şeker, 270 mg potasyum, 17 gr A vitamini, 21 gr C vitamini, 4 gr demir, 1 gr lif içeriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları mutlaka doktoruna danışmalarını; insülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişilerin de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmelerini ve 2 dilimi (280 gr) aşmamaları gerektiğini belirken, diyabet hastalarının kan şekeri dengesini sağlamak adına karpuzu peynir ile tüketmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Karpuzla gelen faydaları öğrenmeye hazır mısınız?

Ödemi azaltıyor

Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunuyor yani sık sık idrara çıkarıyor. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekliyor.

Kan basıncını dengeliyor

Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürüyor. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul ediliyor yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarıyor. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltıyor. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı oluyor.

Saç ve cilt sağlığını koruyor

Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için de mükemmel bir besin. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösteriyor. C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı oluyor; cilt hücrelerini oluşturmasının yanında hücreleri onarıyor.

 Kansere karşı savaşıyor

Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke ediyor ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engelliyor.

Kalp sağlığını koruyor

Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “Cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da koruyor. Her gün 1 avuç karpuz çekirdeği yeterli olacaktır. Çiğnemek veya doğrudan yutmak fark etmeyecektir. Çiğ olarak tadını sevmeyenler fırında kavurarak da tüketebilir.

Uykuyu düzenliyor

Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı oluyor. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltıyor.

Hafızayı güçlendiriyor

Hücre zarlarının yapısının korunmasında, sinir iletiminin sağlanmasında görev alan yağ asitlerinden zengin karpuz çekirdeği, bu etkileri sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırarak, hafızayı güçlendiriyor. Ayrıca yağ emilimine yardımcı oluyor, kronik inflamasyonu azaltıyor.

Kasları rahatlatıyor

Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas ağrısını azaltmaya yardımcı oluyor, kasları güçlendiriyor, egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırıyor. Hızlı kas toparlanması için spordan hemen sonra 1 bardak karpuz suyu içilebilir.

Beslenme ve Diyet Uzmanından karpuzlu 3 lezzetli tarif

KARPUZ SMOTHIE (200 kalori)

2 dilim karpuz

5 adet çilek

1 limonun suyu

1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı: Karpuz doğranıp çileklerle beraber 1-2 saat buzlukta bekletilir. Buzluktan çıkarılan karpuz ve çilekler, limon suyu ve bal ile beraber blender’dan geçirilir, bardaklara paylaştırılarak, dilersen üzerine taze nane yapraklarıyla servis edebilirsin.

 

2 Dilim karpuz

1 bardak kıyılmış roka

5-6 adet mozarella peyniri

Yapılışı: Karpuzları küp küp doğrayın. Kıyılmış rokaların üzerine ekleyin. En üstüne de mozarella peynirlerini ekleyerek servis yapabilirsiniz.

 

KARPUZ PİZZA (150 kalori /1 dilim)

4 pizza dilimi şeklinde kesilmiş karpuz

4 kaşık lor peyniri

4-5 dal nane

Yapılışı: Pizza dilimi şeklinde olan karpuzları tabağa yerleştir. Üzerine lor peynirlerini ekle. Nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapabilirsin.

KARPUZLU SALATA (180 kalori)

2 Dilim karpuz

1 bardak kıyılmış roka

5-6 adet mozarella peyniri

Yapılışı: Karpuzları küp küp doğrayın. Kıyılmış rokaların üzerine ekleyin. En üstüne de mozarella peynirlerini ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Herkesin merak ettiği soru: Karpuz kilo aldırır mı

Yaz mevsimiyle birlikte tüketim miktarı tavan yapan bu lezzetli meyve, kilo alma konusunda birçok kişiyi kaygılandırsa da en iyi dostlarımızdan biri

Bir dilim soğuk karpuz birçoğumuzu çocukluk günlerine geri götürse de, birçok kişi bu meyvenin tatlı olması nedeniyle beslenme programlarını sabote ettiğini düşünüyor. Öyleyse karpuzseverlere güzel bir haber verelim: karpuz yemek, yağlanma riskinizi artırmadan tatlı bir şeyler yemenin en iyi yollarından biridir. Tabii kontrollü bir biçimde tüketirseniz.

Karpuz Besin Değeri

Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, buna karşın oldukça besleyicidir. Karpuzu her ısırdığınızda ciddi oranda A, B6 ve C vitamini alırsınız. Karpuzda ayrıca bol miktarda likopen, antioksidan ve amino asit bulunur. Karpuzda ayrıca mütevazı miktarda potasyum da bulunur.

150 gram karpuzdaki kalori miktarı ise yalnızca 46’dır. 1 kilo almak için 7700 kalori tüketmeniz gerektiği düşünülürse, karpuz yiyerek kilo almak çok da kolay değildir. Zira 150 gram karpuzda 1 gramdan az yağ vardır ve karpuz düşük yağ tüketilen diyetler için idealdir.

Karpuzdaki amino asitler

Karpuz gibi antioksidan ve amino asit oranı yüksek yiyeceklerin vücudun en iyi şekilde çalışmasını sağladığını söyleyen Academy of Nutrition and Dietetics’in beslenme uzmanı Angela Lemond, “Antioksidanlar vücuttaki hasarı azaltır ve kanseri önler. Proteinleri oluştan amino asitler ise vücutta önemli görevler üstlenir” diyor.

Karpuzun içinde bulunan likopenin kalp ve kemik sağlığı için oldukça önemli olduğunu söyleyen Texas Üniversitesi Fitness Enstitüsü’nde beslenme uzmanı olarak görev yapan Victoria Jarzabkowski, “Likopen ayrıca prostat kanserini önler ve inflamasyonları engelleyen etkili bir antioksidandır” diyor.

Karpuzun içerisinde bol miktarda bulunan bir başka bileşen ise kilo vermenize yardımcı olabilir. Karpuzda yoğun miktarda bulunan sitrülin adlı bileşen, vücudun içerisinde arjinin adlı temel amino asitlerden birine dönüşür. Amino Acids dergisinde 2015 yılında yayımlanan ve hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, farelerin vücudunda artan arjinin seviyesinin yağ depolarındaki yağı azalttığı ve kas gelişimini artırdığı ortaya çıktı. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar hala devam etse de, kandaki arjinin miktarının artışının kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülüyor.

BONUS: KARPUZ YEMEK MUTLULUĞU ARTIRIYOR

Yapılan araştırmalar karpuz yemek ve mutluluk arasındaki ilişkiyi ortaya koydu.

Karpuzla mutluluk arasında bir ilişki olmalı. Biz söylemiyoruz, bilimsel araştırmalar öyle diyor: Amerikan Journal Of Public Health dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, her yemeğine meyve (ya da sebze) ekleyenlerin mutluluk katsayısı artıyor. Mutsuz hissettiğin anlarda, kıpkırmızı bir dilim karpuz atıştırmak size iyi gelebilir. Kendisi bolca vitamin ve kalp dostu likopen ile dolu. Üstelik yüzde 90’ından fazlası su! Susuzluğunuzu gidermek, sağlık ve mutluluk kazanmak için dolabınızda ona yer açın. Ancak dikkat edin: Şeker oranı da yüksek bir meyve olduğundan, aşırıya kaçmak kilo kontrolünde sorun yaratabilir.

Devamı

BESLENME

Spor Yapılmayan Günlerde Kötü Beslenmek

-

Spor yapılmayan günlerde beslenmek, daha da önemlisi spor yapılmayan günlerde kötü beslenmek mi dediniz? İşte cevabı.

Spor Yapılmayan Günlerde Kötü Beslenmek

Yalnız değilsiniz. Hafta sonu kaçamakları spor salonu kültürünün bir parçası haline geldi. Örnek vermek gerekirse, Dwayne Johnson ve dev pankekleri. Fakat herkes Johnson’ın beslenme planını kaldıramaz.

Kendinizi aç bırakıp daha sonrasında tıka basa yemek kan şekeri değerlerinizi altüst eder. Çalışmalar, bir günlük kötü beslenmenin iki gün sonra “mutsuzluk geri tepmesi” olarak geri döndüğünü gösteriyor. Ancak sürekli olarak “temiz” beslenmek de hüsranla sonuçlanabilir: “Diyetlerinin sıkıcı ya da kısıtlayıcı olduğunu düşünen çoğu insan bir noktada aşırı yemeye geri dönüyor,” diyor beslenme uzmanı Ben Coomber. Sağlıklı sayılmayan yiyecekleri hafta boyunca beslenme düzeninizin içine yaymanızı öneriyor fakat kalori alımınızın yüzde 20’sini geçmeyeceklerinden emin olmanız konusunda uyarıyor. Bu tarz yiyecekleri daha boş, yoğun çalışma gerektirmeyen günlerde tüketmeyi tercih edin.

Kaçamaklar bir zorunluluk değil ancak kendinizi sürekli ölçüyü kaçırdığınız noktada buluyorsanız, beslenme düzeninizin çok önemli bir ögeden yoksun olduğunu söyleyebiliriz: Keyif.

MUTLU ÖĞÜNLER

Daha esnek bir yaklaşımla kaçamak günlerinin suçluluğundan sıyrılın.

MOTİVASYONUNUZU KORUYUN

Antrenmanlarınızda da olduğu gibi, sürdürülebilirlik önemlidir. Diyetinizi yemekten hoşlandığınız yiyecekler üzerine kurun. Ton balığını tavuğa ya da tostu yulaflı bir kâseye tercih mi ediyorsunuz? Makrolarınızı öğrenerek tercihlerinizi ona göre yapın.

YEME İSTEĞİNE SON VERİN

Bastırılmış yeme isteği daha sonrasında aşırıya kaçmanıza neden olabilir fakat asıl olay, rotanızı değiştirmeyi öğrenmekte. Her gün işe gelirken bir poğaça almak yerine, kendinize cuma günü karışık tost sözü vererek bunun önüne geçin.

DAHA İYİ UYUYUN

Karbonhidratları diyetinizden çıkarmak, uykunuzu iyileştiren serotonin hormonunun azalmasına yol açabilir. Bu konuda daha esnek davranmak hafta içi uykularınızı iyi almanıza yardımcı olur ve böylece siz de pazar günü kontrolden çıkmazsınız.

Devamı

Popüler

 

 

www.pilioo.com