Bizi Takip Edin

BESLENME

PİZZA

-

 

Doğru malzemeler ve birbirinden ünlü şeflerin taktikleriyle, gerçek bir pizza ustası olup çıkacaksınız.

01

 

02

Profesyonel Taktik

“Mutlaka bir pizza
pişirme taşınız
olmalı. Onu
fırında ısıtırken,
pizza küreği veya
ince, plastik bir
kesme tahtasının
üstünde pizzanızı
hazırlayın. Bu
sayede pizzayı
kolayca fırına
verebilirsiniz.”
—Tony
Gemignani,
ABD’deki Tony’s
Pizza Napoletana
restoranının sahibi
ve Dünya Pizza
Şampiyonası’nın
başkanı

05

HAMUR VE SOS

Mükemmel pizzayı yaratmak için, ilk önce temelini doğru atmamız gerekiyor.
Dünyanın En Kolay Hamuru
BİZİM BİLE YAPABİLECEĞİMİZ
BU TARİF, MY PIZZA
KİTABININ YAZARI
JIM LAHEY’DEN.
450 GR. (3 DOLU BARDAK ) UN,
(ÖLÇÜYÜ KAŞIKLA YAPIN)
¼ ÇAY KAŞIĞI AKTİF KURU MAYA
2 ÇAY KAŞIĞI DENİZ TUZU
1½ BARDAK SU

1-Geniş bir kâseye un,
maya ve tuzu koyun.
Suyu ilave edip, tahta
bir kaşıkla iyice
karıştırın.
2-Kâsenin ağzını streç
filmle sarın. Hamurun
kabarıp en az iki katı
kadar büyümesi için,
oda sıcaklığında 18
saat dinlendirin.
3-Şimdi hamuru dört
eşit parçaya bölün.
Hamurun kenarlarını
içe doğru katlayıp
yuvarlak bir şekil
verin. Ardından
hamuru ters çevirin.
+ Daha sağlıklı ve çıtır
bir pizza için, 300
gr. (2 bardak) normal
una, 150 gr. (1
bardak) tam buğday
unu ekleyin. Maya
miktarını ise yarım
çay kaşığına, suyu iki
bardağa çıkarın
En Hızlı
Domates
Sosu
ABD’Lİ ŞEF CATHY
WHIMS’LE, “BASİT OLAN
LEZZETLİDİR” FİKRİNDEN
YOLA ÇIKIYORUZ.
800 gram domates
ve bir çay kaşığı tuzu
mutfak robotunda
karıştırıp, püre haline
getirin. Yaklaşık üç
bardak kadar püre
çıkacaktır. Bu da 10
dilimlik pizza için
yeterlidir.

06

Üç Adımda Kusursuz Açılmış Pizza Hamuru

ABD’li pizza restoranı sahibi Tony Gemignani, profesyonellerin
pizza hamuru açma sırlarını bizimle paylasıyor.
1-Hamurdan Küçük Daireler Yapın
15 santim genişliğindeki hamur topunu
önce una bulayın. Bir elinizin
parmaklarıyla, hamurun kenarlarını
içten dışa doğru iterek hamuru açmaya
başlayın. Bir yandan da, diğer elinizle
hamuru döndürün
2-Elinizle Hamuru Büyütün
Şimdi, hamuru avucunuzla genişletmeye
devam edin. Elinizle bastırmadan
hamuru 20 santime kadar genişletmeye
çalışın. Hamuru fazla düzleştirirseniz,
içindeki hava baloncukları patlar ve
pizza pişerken kabarmaz.
3-Yumruklarınızın Üstünde Çevirin
Hafifçe yumruk yaptığınız ellerinizin üstüne
hamuru alın. Elleriniz, hamurun kenarlarından
birkaç santim içerde olmalı. Şimdi iki elinizle
hamuru yavaş yavaş döndürün. Hamurun
boyutu 30 santim kadar olduğunda, önceden
unladığınız pizza küreğine koyun.

07

Pizzanız Alev Alacak

Çelik Pizza Pisirme Taşı
Pizza pişirirken yaygın olarak seramik pizza taşları tercih
ediliyor. Ancak bizim başka bir teklifimiz var. Gerçekten iyi
pişen, çıtır pizzalar için çok fazla ısınan bir yüzeye
ihtiyacınız var. Yemek meraklılarının el kitabı olan
Modernist Cuisine kitabının yazarı Scott Heimendiger, “Yaz
aylarında çıplak ayakla taşın üstünde yürüyebilirsiniz.
Ama çeliğin üstünde bunu denerseniz ayaklarınız yanar”
sözleriyle çeliğin ideal olduğunu vurguluyor. Çünkü çelik,
ısıyı taşa göre 18 kat daha hızlı iletiyor. Bu nedenle
tercihiniz, çelik bir pizza pişirme taşı olmalı.

08

PEYNİR VE MALZEMELER

Işte eglenceli kısım başlıyor. Pizzayı tamamen damak tadınıza göre yaratın.
ÜSTÜNDE NELER OLSUN?
Bir baska hünerli pizza sefi Thomas
McNaughton, lezzetin doruguna
ulasmanız için rehberlik ediyor.
MALZEMELERİ DOĞAÇLAMA SEÇİN
Manava gidin veya buzdolabınızın kapağını açın. Mevsimin
sunduğu tüm nimetlerden faydalanın. Bahar ve yaz
sebzeleri taze ve mükemmel seçenekler olurken, kış
aylarında kendi dondurucunuzda sakladığınız sebzeleri
kullanın. Ege’nin muhteşem zeytinlerini de unutmayın.
BİRAZ SÜSLEYİN
İnce pizza hamuru çok çabuk pişeceği için (en az 8-9
dakika), malzemeleri hazırlarken bir yandan gözünüz
saatte ve fırında olsun. Tüm sebzeleri incecik doğrayın.
Salam veya sucuğu ise ince dilimler halinde kullanın ki,
pişerken karamelize olup lezzetlerini iyice bıraksınlar.
MALZEMEYİ AZ TUTUN
Kesip yemesi kolay ve çıtır dilimler elde etmek için, bol
keseden malzeme koymamalısınız. Yoksa pizzanın dilimi
çok ağır olur ve yemek zorlaşır. Malzemeleri azar azar ve
eşit olarak serpiştirin. Böylece her ısırıkta tüm sebze ve
etlerin tadını alabilirsiniz.

09

Mükemmel Pizza

İyi bir salam,
pizzaya baharatli
aromasini birakarak
muhtesem bir
lezzet katabilir.
Hamur sihirbazı Jim
Lahey, ABD’de pizza
denince aklan gelen ilk
isimlerden biri. Onun
basit stratejilerini siz de
uygulayın.
HAMURU
DİNLENDİRİN
Lahey, mükemmel
hamurun dinlenmesi
gerektiğini söylüyor: “Ne
kadar dinlenirse ve ne
kadar az dokunursanız, içi o
kadar hava dolu ve lezzetli
olur.” Lahey’e göre bu süre
18 saat olmalı. En iyisi,
hamuru gece yatmadan
önce hazırlayıp dinlendirmek.
Vaktiniz yok mu? O
halde, gidip pizzacıdan
hazır hamur satın alın.
SOSUNUZ
BASİT OLMALI
Lahey, elinizde lezzetli
ve kokulu domatesler
varsa, onları pişirmek
veya baharat
eklemekle vakit
kaybetmemenizi
öneriyor. Konservede
satılan domatesler için
de aynı şey geçerli.
Doğal bir lezzeti
olduğu sürece,
domatesin cinsi pek
de önemli değil.
KOLAY MALZEMELER,
DOĞRU TEKNİK
Pizzanın malzemelerini
ekledikten sonraki her
saniye çok önemli.
Lahey, “Facebook’a
koymak için fotoğraf
çekmekle uğraşmayın.
Malzemeler hamura iyice
nüfuz edip berbat
edebilirler” diyor. Çok
önceden pizza küreğinizi
hafifçe unlayıp, fırına
koyduğunuz pizza
pişirme taşını ısıtın.

 

10

Her Erkegin Denemesi Gereken 20 Malzeme

HER BİR KATEGORİDEN BİRKAÇ MALZEME SEÇİN. İSTEDİĞİNİZ GİBİ TAZE, TATLI VEYA BAHARATLI TADI VERECEK OLANLARI BİR ARAYA GETİRİN.
PEYNİR: 
Mozzarella (Taze, ince dilimlenmiş)
Lor Peyniri (Bir gece önceden suyu süzülmüş)
Keçi Peyniri (Taze, ufalanmış)
Fontina Peyniri (Dış kabuğu alınmış ve rendelenmiş)
Parmesan (Rendelenmiş)
BAHARATLI
Yumurta (Fırına atmadan hemen önce kırın)
Mantar (İnce dilimlenmiş)
Soğan (İnce dilimlenmiş, çiğ veya karamelize)
Siyah Zeytin (Çekirdeği alınmış
Dana Jambon (İnce dilimlenmiş)
TATLI
Elma Dilimleri (Soyulmuş)
Balzamik Sirke
Ananas Dilimleri (Taze, suyu süzülmüş konserve)
İncir (Kuru veya taze, kabuğu soyulmuş
ve ikiye bölünmüş)
Bal (Yalnızca bir çay kaşığı)
YEŞİLLİK
Ispanak (Sapları alınmış)
Karalahana (Sapları alınmış ve haşlanmış)
Roka
Kekik veya Fesleğen (Taze, yaprakları kalınca doğranmış)
Pesto Sos (Bir yemek kaşığı)

11

Profesyonel Taktik

Pizzayı malzemelerle
süsleme
sanatı, bilek hareketlerinde
gizli.
Ufak malzemeleri
eşit dağılmaları
için yüksekten
bırakın ve hamurun
tek bir kısmında
birikmesini
önleyin. Pizzanın
kenarından başlayıp,
dairesel hareketlerle
serpiştirin.
Baharatları
pizzaya pay etmenin
en iyi yolu
budur.

12

Profesyonel Taktik

Mutfağınızda
pizza gereçleri yok
mu? O halde, ünlü
şeflerin size pratik
önerileri var.
Hemen ocağın
üstünde dökme
demir tavayı ısıtın.
Biraz kızartma
yağı dökün ve
pizzanızı pişirmek
üzere üstüne
koyun. Hamur
kahverengi
oluncaya ve
baloncuklar
çıkmaya
başlayana kadar,
en yüksek ateşte
pişirin. Son derece
lezzetli ve kıtır kıtır
bir pizzanız
olacak.

13

HIZLI VE ALEVLİ SON

Fırına yapılan sıcak bir seyahat ve son bir lezzet dokunusu,
sizi pizza cennetine götürecek.
TAHTA KÜREKTEN ÇELİĞE
Hamurun pizzaya
dönüsürken yaptıgı
yolculugun en önemli
asaması, kürekten çelik
pizza tasına geçmesidir.
Tezgâhın üstünde duran
açılmıs hamuru bu teknikle
fırına tasıyın. Ipuçları, usta
sef Mathieu Palombino’dan.

14

Her Erkegin Denemesi Gereken 20 Malzeme

HER BİR KATEGORİDEN BİRKAÇ MALZEME SEÇİN. İSTEDİĞİNİZ GİBİ TAZE, TATLI VEYA BAHARATLI TADI VERECEK OLANLARI BİR ARAYA GETİRİN.
PEYNİR: 
Mozzarella (Taze, ince dilimlenmiş)
Lor Peyniri (Bir gece önceden suyu süzülmüş)
Keçi Peyniri (Taze, ufalanmış)
Fontina Peyniri (Dış kabuğu alınmış ve rendelenmiş)
Parmesan (Rendelenmiş)
BAHARATLI
Yumurta (Fırına atmadan hemen önce kırın)
Mantar (İnce dilimlenmiş)
Soğan (İnce dilimlenmiş, çiğ veya karamelize)
Siyah Zeytin (Çekirdeği alınmış)
Dana Jambon (İnce dilimlenmiş)
TATLI
Elma Dilimleri (Soyulmuş)
Balzamik Sirke
Ananas Dilimleri (Taze, suyu süzülmüş konserve)<br>
İncir (Kuru veya taze, kabuğu soyulmuş
ve ikiye bölünmüş)
Bal (Yalnızca bir çay kaşığı)
YEŞİLLİK
Ispanak (Sapları alınmış)
Karalahana (Sapları alınmış ve haşlanmış)
Roka
Kekik veya Fesleğen (Taze, yaprakları kalınca doğranmış)
Pesto Sos (Bir yemek kaşığı)

15

İster Baharatlı İster Acı

Bonus Taktikler
Pizzanıza biraz
daha çeşni katmak
istiyorsanız,
fırından çıkar
çıkmaz yeni
malzemeler ekleyin.
İşte size birkaç
öneri:
İnce dilimlenmiş
pastırma
Fesleğen,
maydanoz, tarhun
ve adaçayı gibi
hafif otlar
Sızma zeytinyağı
Taze roka
yaprakları
Konserve ançüez
(pişirmeden önce
koyarsanız kurur)

16

Nasıl Dilimlemek Istersiniz?

ABD’DE EN YAYGIN PİZZA ŞEKİLLERİ VE DİLİMLEME STİLLERİ ARASINDAN DİLEDİĞİNİZİ SEÇİN.
A. NEW HAVEN Geniş, oval pizzalar, çok ince rastgele dilimler halinde kesiliyor
B. NEW YORK Devasa, yuvarlak pizzalar, sekiz iri dilimden oluşuyor
C. MIDWEST Yuvarlak pizza, küçük kareler halinde dilimleniyor
D. KALİFORNİYA Napoliten usulü küçük, yuvarlak pizza, dilimlenmeden servis ediliyor

 

Continue Reading
Advertisement

BESLENME

Sporcular için en önemli meyveler

Umut Doğan Yıldız

-

Tüm meyveler sağlıklıdır ancak hangisi listenin ilk sırasında hüküm  ürüyor?

Derleyen: Saide Tokuç

Çoğu yönden hangi meyvenin en sağlıklı olduğunu sormak hangi egzersizin en iyisi olduğunu sormak gibidir; cevap, hangi yararı görmek istediğinize bağlıdır.

“Bir kişinin meyvede hangi özellikleri aradığına bağlı olarak, —bu ister yüksek lif içeriği ister C vitamini gibi daha fazla vitaminler isterseniz de potasyum gibi daha fazla mineral olsun— bir meyve diğerlerine göre besin değeri açısından üstün olabilir,” diyor Appalachian State Üniversitesi’nde beslenme profesörü olan Lisa McAnulty.

USDA besin tahminlerine göre, örneğin konu potasyum olduğunda şampiyon guava (kâse başına 688 mg) iken, konu lif olduğunda ahududu (kâse başına 8 gram) yarışı önde götürüyor.

USDA’ya göre bunlar, farklı vitamin ve besin değerleri için en sağlıklı taze meyve kaynakları:

Lif: Ahududu, kâse başına 8 g
Protein: Çarkıfelek, kâse başına 5 g
Kalsiyum: Hurma, kâse başına 96 mg
Demir: Trabzon hurması, kâse başına 3,75 mg
Magnezyum: Hurma, kâse başına 81 mg
Potasyum: Guava, kâse başına 688 mg
Çinko: Böğürtlen, kâse başına 0,76 mg
C vitamini: Guava, kâse başına 377 mg
Folik asit: Guava, kâse başına 81 mg
Kolin: Klemantin mandalina, kâse başına 21 mg

Meyvenin sağlıkla ilgili faydalarını üst seviyeye çıkarmak

Duymuş olabileceğinizin aksine, konu kan şekeri seviyeniz üzerindeki etkileri olduğunda, meyveler arasında çok da büyük bir fark yok.

Fat Chance: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease kitabının yazarı ve San Francisco’da yer alan California Üniversitesi’ndeki pediatri bölümünde fahri profesör olan Dr. Robert Lustig, şeker oranı yüksek meyveler aynı zamanda hem çözünebilir hem de çözünmez lif içermeye meyillidir, bu da meyve şekerinin emilimini yavaşlatır ve böylece büyük kan şekeri artışlarını önler, diyor. “Bu nedenle, meyvelerle birlikte çok fazla şeker alıyorsanız bu şekerin emilimini gerçekleştirmiyorsunuz,” diye ekliyor.

Bu kuralın bir istisnası var: Üzümler. “Bildiğim kadarıyla kimse üzümlerin insanları metabolik olarak hasta ettiğine dair bir çalışma yapmadı ancak çok fazla şekere sahipler ve pek lif içermiyorlar,” diyor Lustig.

Ayrıca önemli not: Meyveleri parçalayıp karıştırmak (smoothie’lerde olduğu gibi) çözünmeyen lifleri parçalıyor ve daha çok meyve şekerinin vücudunuz tarafından daha kısa sürede emilimine yol açıyor. “Smoothie makinesinin bıçakları, uzun, çözünmeyen lif tellerini küçük parçacıklar haline gelene dek kesip koparıyor,” diye açıklıyor Lustig.

Meyvelerin tüm vitamin ve besin değerlerini alacak olsanız da smoothieleri abartmamaya dikkat etmeniz gerekir,” diyor.

Diyete eklenecek en iyi meyve hangisidir?

İşlenmemiş meyvelere bağlı kaldığınızı varsayarsak ve hangi meyve türünün beslenme programınıza eklemek için kesinlikle en iyisi olduğunu merak ediyorsanız, alışveriş listenizin en üstünde olması gereken bir tür var: Kırmızı meyveler.

“Her türden kırmızı meyve —yaban mersini, çilek, böğürtlen, kurt üzümü, kızılcık, siyah frenküzümü, çoban üzümü de dâhil— harika bir meyvedir çünkü yağ ve kalorileri düşüktür ve iyi bir lif ve birçok temel vitamin ve mineral kaynağıdır,” diyor McAnulty.

Ayrıca kırmızı meyveler polifenol olarak adlandırılan çeşitli sağlıklı bitkisel kimyasallarla dolu, diyor. Bunlara, araştırmaların iyileşen kalp ve beyin sağlığı, azalan kanser riskleri, iyileşen insülin hassasiyeti ve daha iyi kan basıncı değerleriyle ilişkilendirdiği antosiyaninler ve antosiyanidinler de dâhil. Daha fazla bulgu, kırmızı meyvelerdeki antioksidan biyoaktif bileşenler ile daha düşük enflamasyon seviyesi ve sağlıkla ilgili diğer faydalar arasında bağlantı kurdu. Özellikle ahududu, sizin için iyi olan meyveler arasından bu yarışın kazananı olabilir. Yukarıda bahsedilen sağlıklı kırmızı meyve özelliklerine ek olarak, USDA’nın hesaplamalarına göre ahududu şekerden çok lif içeriyor. Bu, oldukça iyi bir şey. Araştırmalar, besinsel lifi sürekli olarak daha düşük hastalık ve ölüm oranıyla ilişkilendiriyor ancak çoğu kişi yeterli lif tüketmiyor. (Institute of Medicine, yetişkin erkeklerin günde 30 ila 38 gram lif yemesini tavsiye ediyor ancak ortalama bir erkek bunun yarısı kadar tüketiyor.) Bu da ahududuları diyetiniz için özellikle sağlıklı bir ilave kılıyor. Bu yüzden bu ve diğer kırmızı meyvelerden bolca tüketin; meyveler nakliye depolarında ya da mağaza raflarında ne kadar uzun süre kalırsa sağlıklı besin değerlerinin bir kısmını o kadar kaybetmeye eğilimli olduğundan, McAnulty taze toplananların en iyisi olduğunu söylüyor. Başka bir iyi seçenek ise donmuş kırmızı meyveler tüketmek olabilir çünkü genellikle kırmızı meyveler hasattan sonra hemen dondurulur, bu da besin değerlerini muhafaza etme oranını en üst seviyeye çıkarır,” diye ekliyor.

Son olarak, çok çeşitli meyveler yemenin ideal olduğunu unutmayın. “Farklı meyveler, sağlık için faydalı çok çeşitli etkiler ortaya koyabildiklerinden ve farklı bitki kökenli kimyasallar içerdiklerinden, yalnızca tek bir tür meyve tüketmek akıllıca olmaz,” diyor McAnulty ve sağlıklı bir beslenme düzeninin günde iki kâse çeşitli meyvelerden oluşması gerektiğini de ekliyor.

Devamı

BESLENME

Bağışıklık güçlendiren biftekli omlet

Umut Doğan Yıldız

-

Antiviral sarımsak ve zencefille dolu bir tarif: Zor günlerinizde yanınızda olan bağışıklık güçlendiren omlet tarifi!

En güncel sporcu tarifleri için web sitemize göz atmayı unutmayın!

Bağışıklık güçlendiren omlet tarifi için malzemeler

Beş kişilik kırmızı soğan, 150 G,
Küp doğranmış zencefil 30 G,
Dilimlenmiş sarımsak 10 G,
SARIMSAK, 10 G,
Dana kıyma 500 G,
Pirinç şarabı 75 ML,
Pul biber 4 yemek kaşığı,
Light soya sosu 40 ML
İnce toz şeker, 12 G
Porçini tozu, 5 G
Tavuk suyu, 60 ML
Yumurta, 10

350 KCAL

39 g PROTEİN

3.5 g KARB.

20 g YAĞ

Omlet yapılışı

1/ Soğanı, sarımsağı ve zencefili yumuşayana kadar kavurun. Kıymayı da ekleyip kahverengileşene kadar kavurduktan (dana enerji verici B vitaminleri bakımından zengindir) sonra tavuk suyu ve yumurta dışındaki bütün malzemeleri tavaya alın. 20 dakika pişirin.

2/ Tavuk suyunu ekleyip 20 dakika daha pişirin. Kıymanız hazır olduğunda bir kâsede iki yumurtayı çırpın. Geniş bir tavada, yüksek ısıda biraz tereyağı eritin ve yağ kızınca yumurtaları ekleyin.

3/Tavanın altını kısın ve kas yapıcı kıymayı yumurtanın üzerine koyun. Katlayın ve mideye indirin.

Tarif The Modern Pantry’nin şefi Anna Hansen’den alınmıştır.

Devamı

BESLENME

Minik karpuz ürettiler

Umut Doğan Yıldız

-

Uzun bir süredir küçük boyutlarda ürün yetiştiren firma, şimdi de zeytin boyutunda karpuz üretti.

Firmanın ürettiği mini karpuzlar, 26. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı‘nda (26. FoodProduct) katılımcıların ilgisini çekti.

Alınan bilgilere göre, çocuklara meyve ve sebzeleri sevdirmek için böyle bir küçültme yolu seçtiğini söyleyen firma yetkilileri, minik ürünlerin çocukların ilgisini çektiğini ifade ediyorlar.

Uzun bir süredir mini sebze ve meyveler üreten bir Türk firması şimdi de mini karpuz üretti. Zeytin boyutunda olan karpuzun kabuğu karpuz, içerisi ise salatalık tadını andırıyor.


Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com