Bizi Takip Edin

BESLENME

PİZZA

-

 

Doğru malzemeler ve birbirinden ünlü şeflerin taktikleriyle, gerçek bir pizza ustası olup çıkacaksınız.

01

 

02

Profesyonel Taktik

“Mutlaka bir pizza
pişirme taşınız
olmalı. Onu
fırında ısıtırken,
pizza küreği veya
ince, plastik bir
kesme tahtasının
üstünde pizzanızı
hazırlayın. Bu
sayede pizzayı
kolayca fırına
verebilirsiniz.”
—Tony
Gemignani,
ABD’deki Tony’s
Pizza Napoletana
restoranının sahibi
ve Dünya Pizza
Şampiyonası’nın
başkanı

05

HAMUR VE SOS

Mükemmel pizzayı yaratmak için, ilk önce temelini doğru atmamız gerekiyor.
Dünyanın En Kolay Hamuru
BİZİM BİLE YAPABİLECEĞİMİZ
BU TARİF, MY PIZZA
KİTABININ YAZARI
JIM LAHEY’DEN.
450 GR. (3 DOLU BARDAK ) UN,
(ÖLÇÜYÜ KAŞIKLA YAPIN)
¼ ÇAY KAŞIĞI AKTİF KURU MAYA
2 ÇAY KAŞIĞI DENİZ TUZU
1½ BARDAK SU

1-Geniş bir kâseye un,
maya ve tuzu koyun.
Suyu ilave edip, tahta
bir kaşıkla iyice
karıştırın.
2-Kâsenin ağzını streç
filmle sarın. Hamurun
kabarıp en az iki katı
kadar büyümesi için,
oda sıcaklığında 18
saat dinlendirin.
3-Şimdi hamuru dört
eşit parçaya bölün.
Hamurun kenarlarını
içe doğru katlayıp
yuvarlak bir şekil
verin. Ardından
hamuru ters çevirin.
+ Daha sağlıklı ve çıtır
bir pizza için, 300
gr. (2 bardak) normal
una, 150 gr. (1
bardak) tam buğday
unu ekleyin. Maya
miktarını ise yarım
çay kaşığına, suyu iki
bardağa çıkarın
En Hızlı
Domates
Sosu
ABD’Lİ ŞEF CATHY
WHIMS’LE, “BASİT OLAN
LEZZETLİDİR” FİKRİNDEN
YOLA ÇIKIYORUZ.
800 gram domates
ve bir çay kaşığı tuzu
mutfak robotunda
karıştırıp, püre haline
getirin. Yaklaşık üç
bardak kadar püre
çıkacaktır. Bu da 10
dilimlik pizza için
yeterlidir.

06

Üç Adımda Kusursuz Açılmış Pizza Hamuru

ABD’li pizza restoranı sahibi Tony Gemignani, profesyonellerin
pizza hamuru açma sırlarını bizimle paylasıyor.
1-Hamurdan Küçük Daireler Yapın
15 santim genişliğindeki hamur topunu
önce una bulayın. Bir elinizin
parmaklarıyla, hamurun kenarlarını
içten dışa doğru iterek hamuru açmaya
başlayın. Bir yandan da, diğer elinizle
hamuru döndürün
2-Elinizle Hamuru Büyütün
Şimdi, hamuru avucunuzla genişletmeye
devam edin. Elinizle bastırmadan
hamuru 20 santime kadar genişletmeye
çalışın. Hamuru fazla düzleştirirseniz,
içindeki hava baloncukları patlar ve
pizza pişerken kabarmaz.
3-Yumruklarınızın Üstünde Çevirin
Hafifçe yumruk yaptığınız ellerinizin üstüne
hamuru alın. Elleriniz, hamurun kenarlarından
birkaç santim içerde olmalı. Şimdi iki elinizle
hamuru yavaş yavaş döndürün. Hamurun
boyutu 30 santim kadar olduğunda, önceden
unladığınız pizza küreğine koyun.

07

Pizzanız Alev Alacak

Çelik Pizza Pisirme Taşı
Pizza pişirirken yaygın olarak seramik pizza taşları tercih
ediliyor. Ancak bizim başka bir teklifimiz var. Gerçekten iyi
pişen, çıtır pizzalar için çok fazla ısınan bir yüzeye
ihtiyacınız var. Yemek meraklılarının el kitabı olan
Modernist Cuisine kitabının yazarı Scott Heimendiger, “Yaz
aylarında çıplak ayakla taşın üstünde yürüyebilirsiniz.
Ama çeliğin üstünde bunu denerseniz ayaklarınız yanar”
sözleriyle çeliğin ideal olduğunu vurguluyor. Çünkü çelik,
ısıyı taşa göre 18 kat daha hızlı iletiyor. Bu nedenle
tercihiniz, çelik bir pizza pişirme taşı olmalı.

08

PEYNİR VE MALZEMELER

Işte eglenceli kısım başlıyor. Pizzayı tamamen damak tadınıza göre yaratın.
ÜSTÜNDE NELER OLSUN?
Bir baska hünerli pizza sefi Thomas
McNaughton, lezzetin doruguna
ulasmanız için rehberlik ediyor.
MALZEMELERİ DOĞAÇLAMA SEÇİN
Manava gidin veya buzdolabınızın kapağını açın. Mevsimin
sunduğu tüm nimetlerden faydalanın. Bahar ve yaz
sebzeleri taze ve mükemmel seçenekler olurken, kış
aylarında kendi dondurucunuzda sakladığınız sebzeleri
kullanın. Ege’nin muhteşem zeytinlerini de unutmayın.
BİRAZ SÜSLEYİN
İnce pizza hamuru çok çabuk pişeceği için (en az 8-9
dakika), malzemeleri hazırlarken bir yandan gözünüz
saatte ve fırında olsun. Tüm sebzeleri incecik doğrayın.
Salam veya sucuğu ise ince dilimler halinde kullanın ki,
pişerken karamelize olup lezzetlerini iyice bıraksınlar.
MALZEMEYİ AZ TUTUN
Kesip yemesi kolay ve çıtır dilimler elde etmek için, bol
keseden malzeme koymamalısınız. Yoksa pizzanın dilimi
çok ağır olur ve yemek zorlaşır. Malzemeleri azar azar ve
eşit olarak serpiştirin. Böylece her ısırıkta tüm sebze ve
etlerin tadını alabilirsiniz.

09

Mükemmel Pizza

İyi bir salam,
pizzaya baharatli
aromasini birakarak
muhtesem bir
lezzet katabilir.
Hamur sihirbazı Jim
Lahey, ABD’de pizza
denince aklan gelen ilk
isimlerden biri. Onun
basit stratejilerini siz de
uygulayın.
HAMURU
DİNLENDİRİN
Lahey, mükemmel
hamurun dinlenmesi
gerektiğini söylüyor: “Ne
kadar dinlenirse ve ne
kadar az dokunursanız, içi o
kadar hava dolu ve lezzetli
olur.” Lahey’e göre bu süre
18 saat olmalı. En iyisi,
hamuru gece yatmadan
önce hazırlayıp dinlendirmek.
Vaktiniz yok mu? O
halde, gidip pizzacıdan
hazır hamur satın alın.
SOSUNUZ
BASİT OLMALI
Lahey, elinizde lezzetli
ve kokulu domatesler
varsa, onları pişirmek
veya baharat
eklemekle vakit
kaybetmemenizi
öneriyor. Konservede
satılan domatesler için
de aynı şey geçerli.
Doğal bir lezzeti
olduğu sürece,
domatesin cinsi pek
de önemli değil.
KOLAY MALZEMELER,
DOĞRU TEKNİK
Pizzanın malzemelerini
ekledikten sonraki her
saniye çok önemli.
Lahey, “Facebook’a
koymak için fotoğraf
çekmekle uğraşmayın.
Malzemeler hamura iyice
nüfuz edip berbat
edebilirler” diyor. Çok
önceden pizza küreğinizi
hafifçe unlayıp, fırına
koyduğunuz pizza
pişirme taşını ısıtın.

 

10

Her Erkegin Denemesi Gereken 20 Malzeme

HER BİR KATEGORİDEN BİRKAÇ MALZEME SEÇİN. İSTEDİĞİNİZ GİBİ TAZE, TATLI VEYA BAHARATLI TADI VERECEK OLANLARI BİR ARAYA GETİRİN.
PEYNİR: 
Mozzarella (Taze, ince dilimlenmiş)
Lor Peyniri (Bir gece önceden suyu süzülmüş)
Keçi Peyniri (Taze, ufalanmış)
Fontina Peyniri (Dış kabuğu alınmış ve rendelenmiş)
Parmesan (Rendelenmiş)
BAHARATLI
Yumurta (Fırına atmadan hemen önce kırın)
Mantar (İnce dilimlenmiş)
Soğan (İnce dilimlenmiş, çiğ veya karamelize)
Siyah Zeytin (Çekirdeği alınmış
Dana Jambon (İnce dilimlenmiş)
TATLI
Elma Dilimleri (Soyulmuş)
Balzamik Sirke
Ananas Dilimleri (Taze, suyu süzülmüş konserve)
İncir (Kuru veya taze, kabuğu soyulmuş
ve ikiye bölünmüş)
Bal (Yalnızca bir çay kaşığı)
YEŞİLLİK
Ispanak (Sapları alınmış)
Karalahana (Sapları alınmış ve haşlanmış)
Roka
Kekik veya Fesleğen (Taze, yaprakları kalınca doğranmış)
Pesto Sos (Bir yemek kaşığı)

11

Profesyonel Taktik

Pizzayı malzemelerle
süsleme
sanatı, bilek hareketlerinde
gizli.
Ufak malzemeleri
eşit dağılmaları
için yüksekten
bırakın ve hamurun
tek bir kısmında
birikmesini
önleyin. Pizzanın
kenarından başlayıp,
dairesel hareketlerle
serpiştirin.
Baharatları
pizzaya pay etmenin
en iyi yolu
budur.

12

Profesyonel Taktik

Mutfağınızda
pizza gereçleri yok
mu? O halde, ünlü
şeflerin size pratik
önerileri var.
Hemen ocağın
üstünde dökme
demir tavayı ısıtın.
Biraz kızartma
yağı dökün ve
pizzanızı pişirmek
üzere üstüne
koyun. Hamur
kahverengi
oluncaya ve
baloncuklar
çıkmaya
başlayana kadar,
en yüksek ateşte
pişirin. Son derece
lezzetli ve kıtır kıtır
bir pizzanız
olacak.

13

HIZLI VE ALEVLİ SON

Fırına yapılan sıcak bir seyahat ve son bir lezzet dokunusu,
sizi pizza cennetine götürecek.
TAHTA KÜREKTEN ÇELİĞE
Hamurun pizzaya
dönüsürken yaptıgı
yolculugun en önemli
asaması, kürekten çelik
pizza tasına geçmesidir.
Tezgâhın üstünde duran
açılmıs hamuru bu teknikle
fırına tasıyın. Ipuçları, usta
sef Mathieu Palombino’dan.

14

Her Erkegin Denemesi Gereken 20 Malzeme

HER BİR KATEGORİDEN BİRKAÇ MALZEME SEÇİN. İSTEDİĞİNİZ GİBİ TAZE, TATLI VEYA BAHARATLI TADI VERECEK OLANLARI BİR ARAYA GETİRİN.
PEYNİR: 
Mozzarella (Taze, ince dilimlenmiş)
Lor Peyniri (Bir gece önceden suyu süzülmüş)
Keçi Peyniri (Taze, ufalanmış)
Fontina Peyniri (Dış kabuğu alınmış ve rendelenmiş)
Parmesan (Rendelenmiş)
BAHARATLI
Yumurta (Fırına atmadan hemen önce kırın)
Mantar (İnce dilimlenmiş)
Soğan (İnce dilimlenmiş, çiğ veya karamelize)
Siyah Zeytin (Çekirdeği alınmış)
Dana Jambon (İnce dilimlenmiş)
TATLI
Elma Dilimleri (Soyulmuş)
Balzamik Sirke
Ananas Dilimleri (Taze, suyu süzülmüş konserve)<br>
İncir (Kuru veya taze, kabuğu soyulmuş
ve ikiye bölünmüş)
Bal (Yalnızca bir çay kaşığı)
YEŞİLLİK
Ispanak (Sapları alınmış)
Karalahana (Sapları alınmış ve haşlanmış)
Roka
Kekik veya Fesleğen (Taze, yaprakları kalınca doğranmış)
Pesto Sos (Bir yemek kaşığı)

15

İster Baharatlı İster Acı

Bonus Taktikler
Pizzanıza biraz
daha çeşni katmak
istiyorsanız,
fırından çıkar
çıkmaz yeni
malzemeler ekleyin.
İşte size birkaç
öneri:
İnce dilimlenmiş
pastırma
Fesleğen,
maydanoz, tarhun
ve adaçayı gibi
hafif otlar
Sızma zeytinyağı
Taze roka
yaprakları
Konserve ançüez
(pişirmeden önce
koyarsanız kurur)

16

Nasıl Dilimlemek Istersiniz?

ABD’DE EN YAYGIN PİZZA ŞEKİLLERİ VE DİLİMLEME STİLLERİ ARASINDAN DİLEDİĞİNİZİ SEÇİN.
A. NEW HAVEN Geniş, oval pizzalar, çok ince rastgele dilimler halinde kesiliyor
B. NEW YORK Devasa, yuvarlak pizzalar, sekiz iri dilimden oluşuyor
C. MIDWEST Yuvarlak pizza, küçük kareler halinde dilimleniyor
D. KALİFORNİYA Napoliten usulü küçük, yuvarlak pizza, dilimlenmeden servis ediliyor

 

BESLENME

Pirincin kalorisini düşürmek için ne yapılır?

Umut Doğan Yıldız

-

Pirinci pişirdikten sonra soğumasını beklemek, kalori oranının azalmasını sağlıyor. 

Sri Lanka’daki The College of Chemical Sciences’ta görevli bir ekip, beyaz pirinci pişirmiş ve 12 saat buzdolabında bıraktıktan sonra tekrar ısıtmış. Sonuç olarak pirincin kalori içeriğinin yüzde 10-12 oranında düştüğü gözlenmiş. Bu rakamın bazı pirinç çeşitlerinde yüzde 50’yi bulabileceği ön görülüyor. Ancak dikkat etmen gereken bir şey var: Pirinci Hindistan cevizi yağıyla (180 gr pirinç için bir tatlı kaşığı kadar) pişirmen gerekiyor. Bu yağ ve soğutma işlemi, pirincin yapısını değiştiriyor. İnce bağırsakta glikoza dönüşmeyen, dirençli nişasta içeriğini artırıyor. Bu da düşük kalori anlamına geliyor.

Devamı

BESLENME

Hacim kazandıran proteinli pancake

Umut Doğan Yıldız

-

Hacim kazandıran proteinli pancake tarifi ile hem lezzete doyun hem de kaslarınızı geliştirin.

MALZEMELER

Yumurta beyazı, 1
Vanilyalı protein tozu, 15 g
Kabartma tozu, 1/3 çay kaşığı
Kakao, 2 dolu çay kaşığı
Stevia, 1 çay kaşığı
Yarım yağlı süt, 50 ml
Su, 100 ml
Yaban mersini, avuç dolusu
Ezilmiş ceviz, serpmek için
Öğütülmüş badem, serpmek için
Kurutulmuş Hindistan cevizi

YAPILIŞI

1/ Tüm malzemeleri bir kâsede karıştırın.
2/ Düşük sıcaklıktaki yapışmaz tavada kızartmadan önce beş ila 10 dakika dinlendirin. Üst kısmının hafif piştiğini gördüğünüzde tersini çevirip hazır olana dek bir ila iki dakika pişirin.
3/ Yaban mersini, ezilmiş ceviz, öğütülmüş badem ve kurutulmuş Hindistan cevizi ile servis edin.

Devamı

BESLENME

Tok tutan wrap tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Açlığınızı yok edecek, sağlıklı ve besleyici bir wrap tarifi veriyoruz.

Malzemeler:
50 gram bulgur
1 adet Ispanaklı tortilla
100 gram roka
20 gram soya filizi
Bir tutam köri

Salsa sos için:
2 adet domates kabuğu
30 gram maydanoz
15 gram kırmızı soğan
10 gram sivri biber
Tuz

Hazırlanışı:
Bulgura üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Bulgurların şişmesini bekleyin. Süzgeçten geçir suyunu iyice çektikten sonra köri ilave edip karıştırın. Salsa sos için domatesin kabuklarını, kıyılmış maydanozu, kıyılmış soğanı, halka şeklinde doğranmış sivri biber ve tuzu karıştırın. Ispanaklı tortillanın içine körili bulgur, roka, soya filizi ve salsa sosunu koyduktan sonra sıkıca sarın. Kalan roka ve soya filizlerinden yanına garnitür bir salata hazırlayabilirsiniz. İçine rendelenmiş havuç ve kıyılmış kırmızılahana ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız besleyici Türk Usulü Wrap’i ikiye kesin. Salata ile birlikte servis yapın.

Servis: 1 kişilik

1 porsiyon: 443 kalori

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com