Bizi Takip Edin

BESLENME

MUHTEŞEM İNCİK TARİFİ

-

 

Ağır ateşte piştiğinde eti lokum gibi olan dana inciği, akşam yemeği için oldukça lezzetli ve özel bir seçim. Sizin için hazırladığımız ve adım adım anlattığımız detaylı tarifle, evde pişirip tüm övgüleri toplayabilirsiniz.  

En İyisini Alın

Neden dana inciği? Cosentino’ya göre, çok zengin bir lezzeti olduğu için sofraların baş tacı. Üstelik, çoğu et türü kadar pahalı değil ve pişirmesi filetodan daha kolay. Kasabınızdan kemiğiyle birlikte iki kiloluk bir dana inciği alın ve üstündeki fazlalık yağları temizlemesini rica edin. Siparişi bir gün önceden vermeniz ve gidip hazır almanız daha pratik olur.

Bağlayıp Mühürleyin

Önce inciği bağlayın (yöntemi bir sonraki sayfada). Bol tuz ve karabiber dökün. Geniş bir borcama veya paslanmaz çelik bir kaba koyun. 320 ml kırmızı şarap, üç adet soyulup dilimlenmiş soğan, 10 diş soyulmuş sarımsak, yarım bağ maydanoz ve iki dal biberiye ekleyin. Üstünü kapatıp, arada bir çevirerek bir gün marine edin.

02

SARIP SARMALAYIN

Önceden inciği bağlamak, fırında pişerken bütün kalmasını sağlıyor. İpler olmasa, et suyun içinde dağılıp gider ve incik çorbası haline gelir. Emin olun, bunu istemezsiniz.
1) 120 santim uzunluğunda bir kasap ipi alın. Uzun gelirse, eti bağladıktan sonra kesin. İnciğin sonundan başlayıp, ipi enine dolayın ve basit bir düğüm atın.
2) İpi, düğümden 3-4 santim aşağıya uzatıp üstüne parmağınızı koyun. Daha sonra, diğer elinizle ipi tekrar inciğin etrafından dolayın. İpi, parmağınızın altında tuttuğunuz yerin altından geçirin.
3) İkinci aşamayı tekrar ederek, tüm inciğin etrafını iple dolayın. Düğümlerin arasında kalan mesafenin 4 santimi aşmadığından emin olun. Son düğümün açılmaması için birkaç kez bağlayın ve ipin geri kalanını kesin.

Dışı Kıtır Olsun

Etin dışını kıtırlaştırmak ona doku katar ve lezzetini artırır. Fırında kullanılabilen büyük ve geniş bir tencereyi orta ateşe koyup, içinde iki yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın. Yağ kızmaya başlamadan inciği koyun ve dışı iyice karamelize oluncaya kadar her tarafını iyice kızartın. Bu işlem yaklaşık 15-20 dakika sürecektir. Kızardıktan sonra büyükçe bir tabağa alın.

Ağır Ateşte Pişirin

Eti marine ederken kullandığınız malzemeleri ve suyunu ayrı kaplara alın. Tencereyi orta ateşe koyup, malzemeleri üstüne ekleyin. Soğanlar karamelize oluncaya kadar, yaklaşık 20 dakika pişirin. Ayırdığınız suyu ekleyip, soğanların çekmesi için 20 dakika daha pişirin. Ardından 8 bardak et suyu ilave edin. Kaynayınca altını kapatın.

Fırında Son Dokunuş

Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Artık kahverengi olmuş inciği tencereye koyup, yemeğin suyunun etin yüzde 75’ini kapladığından emin olun. Tencerenin kapağını kapatın ve fırına yerleştirin. Düzenli olarak suyunu kaşıkla üzerinde gezdirerek, et kemikten kolayca ayrılacak kıvama gelinceye kadar pişirin. En az üç saate ihtiyacınız olacak.

01

Profesyonel Püre Yapma Tekniği

Suudi Arabistan’da şef aşçılık yapan David Arnold, “Patatesleri rastgele dövüp ezmenize gerek yok. Aşçıların kullandığı tekniği deneyin” diyor. <p>
Fırında Kurutun
Patatesleri kuruladıktan sonra büyük bir borcama alıp, 120 derecede ısınmış fırında beş dakika bekletin. Isı, fazla nemi buharlaştırıp, patatesin krema kıvamına gelmesini sağlayacak.<p>
Elinize Hakim Olun
Patatesleri fazla ezerseniz cıvık olurlar. Mikser de kullanmayın; o da aynı etkiyi yaratır. En iyisi, krema kıvamına gelmeleri için patates ezici kullanmak. Biraz topaklanması sorun olmaz. <p>
Hemen Yağ Ekleyin
Sıcak patatesleri püre yaptıktan hemen sonra tereyağı eklerseniz, daha kolay karışırlar. Hâlâ yeteri kadar kıvamlı değilse, sıcak süt veya krema ilave edin. Soğuk süt, patatesin katılaşmasına neden olur.

03

İKİNCİ GÜN YİYİN

İnciği, servis etmeden bir gün önce pişirin. Hem zaman kazanırsınız, hem de ikinci gün tadı daha lezzetli olur. Isıtmak için 150 dereceye ayarladığınız fırına koyun. Etin suyunu sık sık üstünde gezdirerek, inciğin üstü koyu kahverengi bir renk alıncaya kadar 30 dakika daha pişirin.

Kalanları Değerlendirin

Arta kalan dana inciğiyle, İngilizlerin geleneksel yemeği “shepherd’s pie” yapabilirsiniz. Doğranmış soğan, havuç ve kerevizi zeytinyağında çevirin. Üstüne, inciğin tenceresinde kalan suyu dökün. Kıvamı koyulaşınca, küçük küçük doğradığınız inciği katıp, tencereden alın ve geniş bir borcama koyun. Üstüne patates püresi ve parmesan peyniri koyun. 180 derecelik fırında, üstü kabarıncaya kadar pişirin.

BESLENME

Kuru yemişler nasıl yenir?

Umut Doğan Yıldız

-

Kuru yemiş, sporcuların vazgeçilmez besinlerinden. Peki kuru yemişler nasıl tüketilmeli? İşte cevabı.

Yer Fıstığı ne kadar yenmeli?

Hem lezzetli, hem de vitamin yönünden zengin bir  besindir. Enerji ve tokluk hissi verir. Kavrulmamış, çiğ  olanları tercih et.
MH Öneriyor: Egzersiz öncesi, yarım muzla birlikte yediğinizde harika bir atıştırmalıktır.
İdeal porsiyon: 16 adet
Bir porsiyonda: 80 kalori, 1,2 gr karbonhidrat, 7 gr yağ,  1,6 mg sodyum, 1,6 gr lif, 3,6 gr protein

Fındık ne kadar yenmeli?

Fınfık, kolesterolü düşürür. E Vitamini yönünden zengin olduğu için cinsel yaşama iyi gelir.

MH Öneriyor: İki çorba kaşığı kuru üzümle birlikte, önerdiğimiz miktarda fındığı çantanıza atın. Acıktığınız anda bu ikili hayatınızı kurtaracak!
İdeal porsiyon: 11 adet
Bir porsiyonda: 110 kalori, 1,9 gr karbonhidrat, 10,9 gr yağ, 0,4 mg sodyum, 1,4 gr lif, 2,1 gr protein

Siirt Fıstığı ne zaman yenir?

İyi yağlar dediğimiz kuru yemişlerdeki yağlar kalbi korur. Antioksidan yönünden zengin olan Siirt fıstığı bağışıklık sistemine iyi gelir. Kabuklarını soymakla uğraşacağınız için elinizi oyalar; bu açıdan tatmin edici bir ara öğündür.
MH Öneriyor: Günün ilk ara öğünü olarak tercih edin. Yanında sütlü kahve içebilir veya bir kutu yağsız yoğurt yiyebilirsiniz.
İdeal porsiyon: 30 adet
Bir porsiyonda: 99 kalori, 4,9 gr karbonhidrat, 8 gr yağ, 1,8 mg sodyum, 1,8 gr lif, 3,7 gr protein

Kaju nasıl yenmeli?

Tokluk hissi verir. Kalp ile çok iyi anlaşır, damarları korur. Antioksidan yönünden de zengindir. Protein içeriği ağırlık çalışanlar için faydalı olabilir.
MH Öneriyor: Kalorisi yüksek bir çerez olduğu için porsiyon kontrolüne özen gösterin.
İdeal porsiyon: 8 adet
Bir porsiyonda: 100 kalori, 1,5 gr karbonhidrat, 7,6 gr yağ, 2,5 mg sodyum, 0,5 gr lif, 3,2 gr protein

Ceviz nasıl tüketilmeli?

Güçlü bir kalp ve çok iyi bir hafıza istiyorsanız, her gün ceviz yemelisiniz. Omega-3 yönünden zengin olan ceviz, vejetaryenler için de önemli bir besindir.
MH Öneriyor: Üç, dört tane kuru kayısıyla birlikte yiyebilirsiniz.Yanında bitki çayı da içerseniz keyifli ve sağlıklı bir ara öğün  yapmış olursunuz.
İdeal porsiyon: 7,5 yarım
Bir porsiyonda: 100 kalori, 1,6 gr karbonhidrat, 9,4 gr yağ, 0,3 mg sodyum, 0,9 gr lif, 2,2 gr protein

Badem nasıl tüketilmeli?

İçeriğindeki faydalı yağlar tok kalmanıza yardımcı olur. Güçlü saçlar, tırnaklar ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar.
MH Öneriyor: Sabahları yulaf ezmenize ekleyebilir veya bir adet kuru incirle birlikte ara öğünde yiyebilirsiniz. Çiğ olanlarını tercih edin. Bulamıyorsanız suda bir gece beklettikten sonra tüketin.
İdeal porsiyon: 14 adet
Bir porsiyonda: 140 kalori, 1 gr karbonhidrat, 13,6 gr yağ, 1,3 mg sodyum, 3,8 gr lif, 4,8 gr protein

Devamı

BESLENME

Sporcular için yumurta tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Fitness ve vücut geliştirme ile uğraşan sporcular yumurtanın farklı tariflerini merak ediyorlar. İşte sporcular için yumurta tarifi.

MALZEMELER:

2 adet yumurta*, suda pişmiş

2 çorba kaşığı yağsız yoğurt, ¼ tatlı kaşığı dereotu, ¼ tatlı kaşığı limon suyu ve ½ tatlı kaşığı limon rendesi

1 dal taze dereotu

1 tam buğday sandviç ekmeği

1 küçük elma

* Kahvaltıda yumurta yiyenler daha çok doyduğunu söylüyor ve takip eden 36 saat içinde, simit yiyen kişilere oranla daha az kalori tüketiyor.

Toplam: 353 kalori

Devamı

BESLENME

Korili tavuk salatası tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcular için yeni bir tarif: Korili tavuk salatası tarifi.

Malzemeler:

2 çorba kaşığı kuru üzüm

2 çorba kaşığı diyet mayonez

1 tatlı kaşığı köri

2 tatlı kaşığı limon suyu

1 adet taze soğanın yeşil kısımları, ince kıyılmış

125 gr haşlanmış tavuk, didiklenmiş

Tatlandırmak için tuz ve karabiber

Servis için bebek ıspanak yaprakları

Kuru üzümleri küçük bir kâseye alıp sıcak suyla ıslatın, şişinceye kadar 10 dakika bekletin. Süzün ve kenara alın. Mayonez, köri ve limon suyunu pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Taze soğan, kuru üzüm ve tavukları karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İki servis tabağına bebek ıspanakları yayın, salatayı tabaklara eşit olarak paylaştırın.

Bir porsiyonda: 210 kalori, 8 gr yağ (2 gr’ı doymuş), 700 mg sodyum, 22 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 14 gr protein

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com