Bizi Takip Edin

BESLENME

MİNİ FIRINDA PİŞEN PRATİK TARİFLER

-

 

Hızlı, yapımı kolay, gurmelere layık… Bu yemekler için tek ihtiyacınız bir mini fırın.

1

Çeyrek bardak zeytinyağı
1 adet kemiksiz, derisiz tavuk göğsü, 1,5 santim kalınlığında olacak şekilde dövülmüş
Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
1 diş sarımsak, kıyılmış
1 küçük domates, doğranmış
Yarım rezene kökü
Yarım kase dilimlenmiş mantar
2 yemek kaşığı doğranmış siyah zeytin
1 buçuk çay kaşığı kapari
1 yemek kaşığı kekik
1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI
Mini fırının tepsisine folyo serip, üzerine biraz zeytinyağı sürün. Fırının sıcaklık ayarını 200 dereceye ayarlayın. Tavuk göğsünün her iki tarafını da tuz ve biberle terbiyeledikten sonra tepsiye koyun. Sarımsak, domates, mantar, zeytin, kapari, kekik ve maydanozu küçük bir kapta karıştırın. Tuz ve karabiberle birlikte yağın kalan kısmını üzerinde gezdirin. Karışımı tavuğun üzerine dökün ve 10-12 dakika pişirin. 1 kişiliktir.

1 Tavuk piştikten sonra tepside kalan lezzetli yağı da tavuğun üzerine dökün.
2 Zeytin ve kapari gibi salamura malzemeler kullanıyorsanız, aşırı tuzlu olmaması için yemeğe az miktarda tuz dökün.
3 Kalın sebzelerin daha uzun süre pişmesi gerekir. Bu yüzden rezene kökünü ince dilimler halinde doğrarsanız domates ve mantarla aynı sürede pişer.
4 Yemeği sandviç haline dönüştürmek için tavuğu ve sebzeleri, tam buğday unlu lavaş ekmeğinin üstünde servis edebilirsiniz.

2

1 adet derisiz somon fileto
Deniz tuzu ve yeni çekilmiş beyaz toz biber
1 çay kaşığı hardal
1 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı doğranmış yaprak soğanı
1 yemek kaşığı ekşi krema
Yarım limonun suyu

YAPILIŞI
Fırın tepsisine folyo yerleştirin. Somonu tuz ve karabiberle terbiyeleyip tepsiye koyun ve hardalı üzerine dökün. Galeta ununu hardalın üstüne serpiştirin. Balığın üzerindeki karışım kızarıncaya kadar, 7-9 dakika fırında pişirin. Somon pişerken, yaprak soğanını ve limon suyunu ekşi kremayla birlikte karıştırın. Tuz ve beyaz toz biber, ekleyin. Somonu ekşi kremayla birlikte servis edin. Bir kişiliktir.

1 Galeta unu aşçılar tarafından yemeklere kattığı hafif çıtırlık nedeniyle tercih ediliyor.
2 Daha çok lezzet vermesi için ekşi kremanın içine salatalık doğrayın. Veya kremayı boş verip, biraz mango, kırmızı soğan ve taze kişnişle tropikal bir garnitür hazırlayın.
3 Somonun piştiğini anlamak için filetonun en kalın tarafına bir şiş sokun. Üç saniye sonra şişi çıkarın ve alt dudağınızın altındaki deriye değdirin. Soğuk mu? O zaman biraz daha pişmesi gerekiyor. Sıcak mı? Fazla pişmiş demektir. Ilık mı? O halde yeme zamanı.

3

2 orta boy patlıcan, yıkanmış ve doğranmış
2 yemek kaşığı beyaz miso kreması
2 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı bal
2 çay kaşığı sebze suyu
1 yemek kaşığı soya sosu
1 buçuk yemek kaşığı limon suyu
Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber

YAPILIŞI
Fırın tepsisine folyo serip patlıcan dilimlerini üstüne yerleştirin. Fırını önceden ısıtın. Miso kreması, su, bal, yağ, soya sosu ve bir yemek kaşığı limon suyunu bir kapta karıştırın. Patlıcanlara tuz ve biber ekleyip, üzerlerine miso karışımını dökün. Patlıcanlar güzelce karamelize olup yumuşayıncaya kadar, yani yaklaşık 8-10 dakika pişirin. Patlıcanların üzerine kalan limon suyunu serpiştirin. İki kişiliktir.

 

BESLENME

Hindi füme sandviç tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Biliyoruz son dönemde hindi füme işine girdiniz. Hindi fümeyi sevenler için işte tarifimiz. Kinoa ve çiyalı hindi füme sandviç.

Sporcu beslenmesinin en güncel adresi Men’s Health Türkiye, sporcu tarifleri ermeye devam ediyor.

1/ Tam buğday ekmeği (İçine bir tutam çiya ve kinoa tohumu ekleyin

2/ Hindi füme

3/ Soya filizi ( İsteğe bağlı)

4/ Fesleğen yaprağı (Nane de olur)

5/ Beyaz peynir, dilimlenmiş

6/ Domates, dilimlenmiş

7/ Maskolin yeşillik (Yerine sevdiğiniz bir yeşilliği ekleyebilirsiniz)

Hardallı sos tarifi

1 Yumurta sarısı, Yarım yemek kaşığı hardal, Zeytinyağı, Limon

YAPILIŞI

Bir yumurta sarısı, yarım yemek kaşığı hardal, biraz zeytinyağı ve limon suyunu bir kâsede iyice çırpın. Karışımı ekmeğinize sürün. Domates ve yeşillikleri yıkayın, domatesi ve peyniri isteğinize göre dilimleyin. Geriye kalan tek şey ise tüm malzemeleri sandviç ekmeğinize doldurmak. Hızlı bir öğün için paketleyip yanınıza alın.

Devamı

BESLENME

Mandalinanın 10 faydası

Umut Doğan Yıldız

-

Mandalinanın vücuda faydaları nelerdir? İşte kış aylarının vazgeçilmez meyvesi mandalinanın sağlık açısından olumlu etkileri.

Kış aylarının vazgeçilmezi ve turunçgillerin baş tacı olan mandalina C vitamini başta olmak üzere içerdiği A, B vitaminleri, kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor ile tam bir sağlık deposu. Bağışıklık sistemini güçlendirmekten kanser riskini düşürmeye, iştah kontrolünü sağlamaktan yüksek kan basıncını önlemeye kadar sağlığımız üzerinde pek çok önemli faydalar sağlıyor.Bu nedenle sofralarımızda düzenli olarak bulunmayı fazlasıyla hak ediyor. Ancak mandalinanın faydalarından en etkili şekilde yararlanmak için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Örneğin bol gözenekli bir kabuğa sahip olan mandalina diğer turunçgillere göre daha çabuk su kaybettiği için aldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketmeniz biyo yararlılığı açısından önemli. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik mandalinanın sağlığımız üzerindeki önemli yararlarını anlattı, tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu!

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Zengin C vitamini içeriği ve flavonoidler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor.

Yeni hücrelerin oluşumunu destekliyor

B vitamininden de oldukça zengin olan mandalina vücutta DNA ve RNA oluşumunda görev alarak yeni hücrelerin oluşmasını destekliyor.

Kansere kalkan oluyor

İçeriğindeki folat sayesinde kansere yol açabilecek DNA değişikliklerini önleyerek akciğer, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin gelişimini önlemede etkili oluyor.

İştah kontrolünü sağlıyor

İçeriğindeki çözünür lif olan pektin daha uzun süre tokluk sağlıyor. Yapılan çalışmalara göre, mandalina obezite sorunu olan kişilerde iştah kontrolüne katkıda bulunarak kalori alımını azaltıyor.

Yüksek kan basıncını önlüyor

Mandalinanın potasyum içeriğiyle yüksek kan basıncını önleyerek kalp krizi riskini azalttığı da, yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilen faydaları arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik ayrıca içeriğindeki flavonoidler sayesinde kolesterolün düşmesinde de etkili olduğunu belirtiyor.

Kemik erimesine karşı etkili

Potasyum aynı zamanda kemik sağlığı için de gerekli olan bir mineral. Mandalina içerdiği potasyum ve A vitamini sayesinde sağlıklı kemik gelişiminin sağlanmasında ve kemik erimesinin önlenmesinde etkili oluyor.

Yaraların daha hızlı iyileşmesine katkı sağlıyor

Mandalinada bolca bulunan C vitamini vücutta kollajen sentezi için önemli. Kollajen yaraların hızlı iyileşmesini sağlıyor.

Demirin emilimini artırıyor

C vitamini aynı zamanda besinlerle alınan demirin vücuttaki emilimini artırıyor.

Göz hastalıklarını geciktirebiliyor

Mandalinada bolca bulunan A vitamini göz sağlığı için de önemli. A vitaminin yeterli alınması başta gece körlüğü olmak üzere makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu geciktiriyor.

Kan şekeri dalgalanmalarına karşı etkili

Mandalinada bulunan flavonoidler diyabetle savaşmada da rol oynuyorlar. Flavonoidler hastalığa neden olan molekülleri nötralize eden antioksidanlar. Uygun porsiyon tüketildiğinde (1 porsiyon meyve=2 küçük mandalina) kan şekerindeki dalgalanmaları önleyerek tatlıya olan ihtiyacı azaltıyor.

Devamı

BESLENME

Doğal Kolajen: İlikli Kemik Suyu

Umut Doğan Yıldız

-

Sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biri de ilikli kemik suyu tüketmek.

Gurvita İlikli Kemik Suyu antibiyotik,hormon, GDO kontrollü hayvanların ilikli kemikleri kullanılarak özel bir pişirme tekniği ile taze, jöle kıvamında hazırlandı.  Sağlıklı cam kavanozlarda soğuk zincir ile Migros,Macro Center  mağazalarında kasap bölümünde +4 derece dolaplarda ayrıca, markanın internet sitesinde satışa sunuldu.

Aynı şekilde taze, jöle kıvamında Paça,Kelle Paça, İşkembe Çorba çeşitleri de Gurmeler için satışa..

Şifa kaynağı İlikli Kemik Suyu ve sakatatçorbalarını neden kullanmalıyız?

  • Yüksek Protein, Kolajen, Amino Asit içerir,
  • Bağışlıklık sisteminin güçlenmesi
  • Çocuk gelişimi
  • Güçlü kemikler ,
  • Eklem, kıkırdak, bağdoku sağlığı ,
  • İlik üretimi ,
  • Sağlıklı kan,
  • Damar sağlığı,
  • Cilt, saç, tırnak, diş sağlığı ,
  • Selülit tedavisi ,
  • Güç ve kas gelişimi ,
  • Yaşlanma karşıtı ,
  • Kilo kontrolü ,
  • Kireçlenme ,
  • Romatizmal hastalıklar,
  • Sedef hastalığı ,
  • Yaraların iyileşmesi , 
  • Bulaşıcı hastalıklar , 
  • Sindirim bozuklukları ,
  • Akıl, beyin, sinir sistemi hastalıkları , 
  • Ağrı ve iltihapları azaltma,
  • İyi uyku.

Devamı

Popüler