Bizi Takip Edin

BESLENME

MESUT YAR: BİR SAĞLIKLI BESLENME ÖYKÜSÜ

-

 

Yaptığı onlarca diyet girişimi hüsranla sonuçlanan usta televizyoncu hatalarından ders çıkardı. Alışkanlıklarını değiştirdi, düzenli beslenmeyle 40 kilodan fazla verdi. 

Onun başarı öyküsünün temelinde 40 küsur kilo vermiş olması değil, bunu hüsranla sonuçlanan sayısız girişimin ardından başarmış olması yatıyor. Kimden mi bahsediyoruz? Tabii ki Mesut Yar’dan. Genellikle Men’s Health sayfalarında fiziksel dönüşüm geçirmiş oyunculara ya da sunuculara yer vermiyoruz. Daha doğrusu veremiyoruz… Çünkü konu ne zaman zayıflama hikayelerine gelse “Üç hafta boyunca sadece sıvı gıdalarla beslendim” gibi bizim şalterimizi indiren cümlelerle karşılaşıyoruz.

Mesut Yar’ın hikayesi de bunun bir benzeri olabilirdi. Aslında daha önceki girişimleri aynen bu şekilde olmuş. “Bundan seneler önce, tartıda 143 sayısını gördüğümde hayatıma diyet kelimesini sokmaya karar verdim” diyor başarısızlıkla sonuçlanan ilk denemesini anlatırken. Öğünleri giderek azaltmış. Kısa süre içinde midesini şişirmek için bir avuç leblebi ve gazlı diyet içecekle yaşar hâle gelmiş. Literatürde ‘Sibel Can diyeti’ olarak adlandırılan, bu kadar ince planlanmış bir diyet hiç başarısız olabilir mi? “85 kiloya kadar düşmüştüm. Ancak ortaya her an ölecek gibi duran bir adam çıkmıştı” diyor o günleri hatırlayınca. Sonrası ise tam bir diyet klişesi. “Bir sene içinde eski kiloma geri döndüm…”

Peki bu seferki hikayenin farkı ne? Öncelikle diyet gitmiş, yerine sağlıklı beslenme prensipleri gelmiş. Artık mönüsünde tok tutacak lifli yiyecekler, tatlı krizini bastıracak pratik tarifler ve metabolizmasını hızlandıracak baharatlar yer alıyor. Ayrıca egzersiz, özellikle de aralıklı kardiyo, hayatının önemli bir parçası. Hatta kendi evini spor salonuna dönüştürmüş durumda. İşte adım adım Mesut Yarın’ın diyet, pardon sağlıklı beslenme günlüğü. 

Birinci hafta 
Kriz: Her Pazartesi sabahı, “Yeni bir Mesut olacağım” parolası ile yola çıkardım. Ancak açlık duygusu beni esir alınca rejimim, aynı günün akşamı kebapçıda son bulurdu.

Krizi nasıl yendim?
Bir dahiliye uzmanına gittim ve kan değerlerimi ölçtürdüm. Çıkan sonuçlar ürkütücüydü. Durumun sadece estetik bir sorun olmadığını fark ettim. Trigliserit ve LDL değerlerim uçmuş, karaciğer enzimlerimse çöküşe geçmişti. Midem delinmek için uygun fırsatı kolluyordu. Günlerden perşembe olduğunu iyi hatırlıyorum. Yeni bir pazartesi maratonuna mecalim yoktu. Hemen şimdi bir şeyler yapmalıydım. 

 

İkinci hafta
Kriz: Dilediğim gibi yemek yiyemediğim için huysuzlanmaya başladım.

Krizi nasıl yendim?
Dervişlerin çile yolu dediği dönem bittiğinde ulaştıkları adreste ne kadar mutlu olduklarını anlatmama gerek var mı acaba? İnançla atılan her adım, doğru yoldaysanız mutlaka sizi gitmek istediğiniz yere çıkartır.

1 2

BESLENME

Yeşil mercimek nasıl tüketilmeli?

Umut Doğan Yıldız

-

Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir ve nasıl tüketilmelidir? İşte cevabı.

• Çok iyi bir lif kaynağıdır. Buna bağlı olarak kan şekerinin dengede kalmasını sağlar, kolesterolü düşürmeye, kabızlık ve kolon kanserini engellemeye yardımcı olur.

• Kaliteli bir protein kaynağıdır. Ete alternatif oluşturacak kalitede protein içerir. Özellikle tahıllarla birlikte tüketildiği takdirde faydası daha da artar.
• İçerdiği kalsiyum ile kemik ve diş sağlığı, sinir sistemi ve kalp sağlığı açısından faydalıdır.

• Folik asit ve E Vitamini içeriği ile kansızlığı engellemeye yardımcı olur, aynı zamanda da cildi güzelleştirir.

• Çok az besinde bulunan tansiyon dengeleme özelliğine sahiptir.

• Düşük yağ oranı, yüksek besleyici değeri ile sağlıklı beslenen ve zayıflamak isteyenler için iyi bir alternatif oluşturur.

Nasıl kullanılmalı:
Yeşil mercimek çorbasını erişteli hazırlayarak aldığınız proteinin biyoyararlığını iki kat arttırabilirsiniz.

Bulgur veya pirinç pilavı yaparken içerisine yeşil mercimek ekleyerek sofranıza renk ve farklı bir lezzet katabilirsiniz.

Börek yapacağınız zaman alışılmışın dışına çıkarak peynir, kıyma veya patatesin yerine yeşil mercimek koymayı deneyebilirsiniz.

Devamı

BESLENME

Cevizli muzlu ekmek

Umut Doğan Yıldız

-

Yepyeni bir tarifle tekrar karşınızdayız. Cevizli muzlu ekmek tarifini mutlaka deneyin.

İhtiyacınız olanlar:
• 250 gr un
• ½  tatlı kaşığı kabartma tozu
• 85 gr bitkisel sıvı yağ
• 150 gr esmer şeker
• 2 adet olgun muz
• 100 gr süzme yoğurt
• 2  adet yumurta
• 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
• 1 tatlı kaşığı tarçın
• 50 gr ceviz içi, elle parçalara ayrılmış

Hazırlanışı:
Bir kaba un ve kabartma tozunu koyup birbirine iyice karışmasını sağlayın. Ayrı bir kapta şeker ile yumurtaları iyice çırpın. Üzerine yoğurt, yağ ve rondoda çekilmiş muzları ekleyip güzelce karıştırın. Sonra un ve kabartma tozunu da bu karışıma ilave edip güzelce çırpın. En son ceviz, tarçın ve Hindistan cevizini ekleyin ve son bir kez karıştırın. Kek kalıbına  yağlı kâğıt yerleştirin ve üzerine hamuru dökerek önceden 150 derecede ısıttığınız fırına atıp yaklaşık bir saat kadar pişirin.

Devamı

BESLENME

Quesdilla ve mısır salatası

Umut Doğan Yıldız

-

Kolay hazırlanan bu Meksika tarifi; kilo aldıran klasik hazırlanışının aksine; zayıflamanıza yardım edecek.

Malzemeler:  İçine fajita sığacak büyüklükte 4 tane tortilla· 1 diş dövülmüş sarımsak· 1 kâse az yağlı peynir karışımı· Siyah Meksika fasulyesi· 1 kâse küp küp doğranmış domates· Bir tutam kimyon

Hazırlanışı: Eti önceden ısıtın. Üstünü hafifçe pişirme kâğıdı ile örtün.· Siyah Meksika fasulyelerini, domatesi, kimyon ve sarımsağı suyunu çekene kadar geniş bir tavada orta sıcaklıktaki ateşte pişirin.· Tortillaları katlayarak, pişirme kâgıdının üstüne koyun.· Katlarını açıp bir çeyreğine fasulyeli karışımdan bir çeyreğine de peynir doldurun vee tortillayı diğer tarafa doğru katlayıp, kapatın.· Pişirme kâğıdını etin altına koyun, 3 ilâ 5 dakika ısıtın.· Daha sonra mısır salatası ile birlikte servis yapın.Servis başına; 330 kalori, 8 gram yağ, (4 gramı doymuş yağ), 540 miligram sodyum (tuz), 9 gram lif ve 21 gram protein içerir.

Hazırlama süresi: 10 dakika

Pişme süresi: 8 dakika

4 kişilik 

Güneybatı Mısır Salatası Malzemeler:  · 1 kâse donmuş güney batı sebze karışımı (mısır, biber, fasulye… vb. / çeşnisiz)· 1 kase limon suyu ile birlikte Meksika tarzı domates· Bir tutam kimyon· 1 adet küp küp doğranmış avokado

Hazırlanışı: Buzluktan çıkardığınız donmuş sebze karışımını bir kâseye boşaltıktan sonra mikrodalga fırında birkaç dakika çözülmesini sağlayın. Sonra suyunu süzün.· Sebze karışımının içine domatesi, kimyonu ve avokadoyu ekleyin. Eğer çeşnili sebze karışımı aldıysanız, kimyon kullanmayın.· Hepsini karıştırın.· Servis yapana kadar buzdolabında soğutun.

Servis başına;109 kalori, 1 gram yağ, 417 miligram sodyum (tuz), 8 gram lif, 7 gram protein içerir.


Hazırlama süresi:
 5 dakika

4 kişilik

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com