Bizi Takip Edin

BESLENME

MANGALDA SOMON PARTİSİ

-

 

Izgara somonun lezzetini daha önce tattınız mı? Pirzolaları şimdilik bir kenara koyun. Size vereceğimiz taktiklerle eşsiz bir mangal deneyimine hazırlanın.

01

Lezzetini İkiye Katlayın

Somon balığı, omega-3 zengini yağlardan oluşan kalın şeritler
sayesinde, hafif sulu bir yapıya sahip. Şefimiz Moonen’in
tercihi, Chinook cinsi somon balığından yana. Eğer bulabilirseniz,
balığın baş kısmından kesilen 4 santim kalınlığında
bir fileto alın. Lezzeti için derisi mutlaka üstünde olmalı.

1-

A Salamura Yapın
Geniş bir tabakta bir
bardak su, yarımşar
bardak tuz ve şeker,
bir adet arpacık
soğanı, iki diş sarımsak,
iki dal dereotu,
kişniş ve yarım limonun
kabuğunu karıştırın.
Derisi üstünde
somon filetoları da
ekleyip, üzerini alüminyum
folyo ile
kapatın. 3-4 saat
buzdolabında
bekletin.
B Ateşi Hazırlayın
Mangalda kömürleri
yakıp mangalın
tek bir tarafında
toplayın. Somon
filetoları dolaptan
çıkarın. Ekmek tahtası
büyüklüğünde
bir tahta bulup, her
tarafını salamura
karışımına batırın.
Hem somonun ızgaraya
yapışmasını
önleyecek, hem de
odunsu tadı balığa
lezzet katacaktır.
C Tütsüleyip Servis Edin
Önce tahtayı doğrudan
ateşe tutun.
Sonra ızgaranın
diğer tarafına yerleştirip,
somonları
üstüne dizin. Balığın
derili kısmı alt tarafa
gelmeli. Çatalı sapladığınızda
balık pul
pul dağılıncaya
kadar, yaklaşık
15-20 dakika pişirin.
Beş dakika dinlendirip
servis edin.

02

Mutlaka Pişirmeniz Gereken Deniz Mahsulleri

ABD’li şef aşçı Matthew Busetto, bu deniz mahsullerini
hayatta en az bir kez tatmanızı öneriyor.
Sardalya
Raflarda tozlanan konserve
sardalyaları önermiyoruz.
Mutlaka taze ve temizlenmiş bir
sardalya olmalı. Izgarada
pişirdikten sonra domates
dilimleri, kızarmış ekmek, limon
suyu, zeytinyağı, tuz ve
istediğiniz baharatlarla servis
edebilirsiniz.

03 (1)

Uzun Kanat Orkinos

Busetto, mavi kanat orkinos
yerine, uzun kanat orkinosları
tavsiye ediyor. Çünkü ızgara
yapıldığında aynı lezzete ve et
kalitesine sahip olmalarına
rağmen, uzun kanatlar daha
ucuz. Servis etmeden önce
üstlerine bolca taze sıkılmış
limon suyu dökün.

 

04

Pasifik Morina

Genellikle büyük, lezzetli bir pul
tabakasına sahip ve ağzınızda
eriyip dağılan bir yapısı var.
Busetto, tadının çok hafif olduğunu,
bu yüzden balık sevmeyenlerin
bile tüketebileceğini
söylüyor. Izgaradan önce, yarım
kilo balığı bir çay kaşığı deniz
tuzu ve zeytinyağıyla ovalayın.

05

Kalamar

Izgarayla pişirdiğinizde
kalamarda hoş bir yanık izi
oluşuyor. Güzel pişmesi için,
kalamarı kağıt havluyla
kurulayın. Ardından,
zeytinyağıyla ovalayıp, tuz ve
kırmızı pul biberle terbiyeleyin.
Hafifçe yanıp, matlaşıncaya
kadar yüksek ateşte pişirin.

06

Sebzeleri Izgarada Yakmadan Pişirmenin Sırları

Sebzeleri yükselen alevlerden koruyun. River Cottage Veg isimli
yemek kitabının yazarı Hugh Fearnley-Whittingstall, basit
tekniklerini paylaşıyorı
KABAK
Yaz mevsiminde
tezgâhlara düşen
dolmalık kabakları
yuvarlak dilimler
halinde keserseniz,
çevirmesi zor olur ve
kömürlerin üstüne
düşerler. En iyisi,
uzunlamasına şeritler
halinde kesmek.
Izgaraya yanlamasına
dizerseniz, düşme
tehlikesi kalmaz. Fazla
pişirmeyin, kıtır olmaları
yeter.

07

PATATES

Patates gibi kalın
sebzeleri yakmadan
yumuşatıp pişirmek
zordur. Bu yüzden,
iki aşamalı pişirme
gerekiyor. Küçük
patatesler seçip, ikiye
bölün ve tuzlu suda
5 dakika haşlayın.
Suyunu süzüp,
üstlerine zeytinyağı
sürün, baharat ekleyin
ve kahverengi oluncaya
kadar, yaklaşık 5 dakika
ızgarada pişirin.

08

KUŞKONMAZ

Kalın olan kök kısımları
kırıp alın. Geriye kalan
sapları iki dakika kaynar
suda haşlayın. Bu
sırada, suda ıslattığınız
iki adet tahta şişi
ızgaranın üstüne
yerleştirin.
Kuşkonmazları da bu
şişlerin üstüne dizin.
Böylece, tek seferde
kolayca çevirebilirsiniz.
Yalnızca bir kez
çevirerek, 3-5 dakika
süreyle pişirin.

09

Ferahlatıcı

• 1 kalıp tuzsuz tereyağı*
• ½ çay kaşığı deniz tuzu
• 1 yemek kaşığı nane
• 1 yemek kaşığı tarhun

*Deniz tuzu hoş bir çıtırlık verdiği için, tereyağını tuzsuz kullanmanız gerekiyor. Aksi halde
balık çok fazla tuzlu olur.

10

Acı Sevenlere

• 1 kalıp tuzsuz tereyağı
• ½ çay kaşığı deniz tuzu
• 2 çay kaşığı pul biber
• 1 yemek kaşığı kıyılmış sarımsak
• 2 adet limonun rendelenmiş kabuğu

11

Akdeniz Esintisi

• 1 kalıp tuzsuz tereyağı
• ½ çay kaşığı deniz tuzu
• 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
• 2 çay kaşığı kekik
• 2 yemek kaşığı doğranmış zeytin

 

 

BAHARATLI TEREYAĞI

Hafif erimiş tereyağını bu baharatlarla karıştırın ve
ızgara balığa lezzet katmak için üstünde gezdirin.
İşte Busetto’nun tarifleri.

 

ALEVE NE GEREK VAR!

Mangalla aranız pek yok mu? O halde
dökme demir tavayı, fırının tavanındaki
ızgara rezistansın 16 santim altına yerleştirin.
Balığın üstüne tuz döküp, erimiş
tereyağı sürün. Ardından tavaya koyun ve
yaklaşık 8 dakika pişirin.

BESLENME

Smoothie nasıl hazırlanır?

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie dosyasını açıyoruz. Smoothie’lerden alınacak verimi maksimum seviyeye çıkarmak için tavsiyeler.

SIVI BAZ/PROTEİN KAYNAĞINI SEÇİN

Smoothilere süt yerine sıvı baz olarak su, maden suyu, yeşil çay, yoğurt, kefir veya süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Smoothie’nize ekleyeceğiniz protein kaynağı, daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır; yoğurt ve sütle bunu elde edebilirsiniz. Ancak bitkisel kaynaklı sütlerin protein içerikleri daha düşük olduğundan, Hindistan cevizi veya badem sütü eklerseniz sağlıklı yağ da eklediğinizden emin olun.

Kış için smoothie tarifi!

SEBZE EKLEYİN

Yeşil yapraklı sebzeler kanserden kalp hastalıklarına, diyabetten kilo sorunları ve hormonal problemlere kadar karşılaşabileceğiniz birçok hastalıktan koruyucu içeriklere sahiptir. Smoothie’niz için en iyi tercihlerden olan ıspanak ve pazıyı kullanabilirsiniz. Mevsiminde olduğu sürece, kabak, maydanoz, havuç, salatalık gibi çoğu sebzeyi smoothie’nize ekleyebilirsiniz.

SAĞLIKLI YAĞ KULLANIN

Yağlar da proteinlere benzer şekilde tokluk sürecinizi uzatır ve sebze ve meyvelerde bulunan, yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Özellikle smoothie kâsesi hazırlayacağınız zaman daha yoğun kıvam elde etmek için avokado, kaju veya fıstık ezmesini deneyebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz diğer sağlıklı yağ kaynaklarına örnek olarak badem, fındık, ceviz, keten tohumu, tahin ve chia tohumunu sayabiliriz.

Metabolizma hızlandıran smoothie!

MEYVE İLE LEZZET KATIN

Meyvelerin smoothie’nizin tadını güzelleştirdiğini biliyoruz ancak smoothie’nizin şeker ve kalori bombası hâline gelmemesi için kontrollü miktarlarda, bir ya da iki porsiyon meyve kullanmalısınız. Muz, çilek gibi popüler tatlar yanında yaban mersini, böğürtlen, elma, armut, kivi, mango, şeftali gibi birçok meyveyi de deneyebilirsiniz. Smoothie kâseniz içinse donmuş meyve kullanmak daha hoş bir kıvam elde etmenizi sağlayacaktır.

KOMPLEKS TAHIL SEÇİN

Günlük olarak ihtiyacımız olan enerjiyi karşılamak için karbonhidratlara ihtiyaç duyarız. Bu nedenle smoothie’nize yulaf ekleyebilirsiniz ancak glüten hassasiyetiniz varsa kinoa, karabuğday, amarant gibi seçenekler, smoothie’niz için mükemmel tercihler olacaktır. Haşlanmış baklagiller de smoothie kâselerinize iyi bir kıvam veren karbonhidrat kaynaklarıdır.

BAHARATLARDAN FAYDALANIN

Smoothie’nize tat katacak ve aynı zamanda size fayda sağlayacak baharatlar ve lezzetlendiriciler de kullanabilirsiniz. Tatlı bir smoothie için tarçın, vanilya, agave şurubu, bal veya pekmez gibi ürünler, ferahlatıcı bir deneyim içinse açai, spirulina, zerdeçal, matcha ve zencefil deneyebilirsiniz. Sabah smoothie’nizdeki kahve ve matcha, canlandırıcı bir kafein desteği olarak en iyi dostunuz olacaktır.

Devamı

BESLENME

Cinsel gücü artıran 12 yiyecek

Umut Doğan Yıldız

-

Cinsel gücün ve isteğin artıp azalmasında yeme alışkanlıklarının etkili olduğu bir gerçek. O halde cinsel gücü artıran yiyeceklere bir bakın.

Devamı

BESLENME

Sık aralıklı beslenme doğru mu?

Umut Doğan Yıldız

-

Kurallar değişiyor. Sık aralıklı beslenme, iki ila üç saatte bir altı küçük öğün tüketmek artık doğru kabul edilmiyor.

YEMEK PROGRAMINIZI PARÇALAYIN

Aşırı değişken beslenme kalıpları yüzünden gerilmeyin. Adaptasyon, günümüzün kuralı.

ESKİ KURAL

İstikrarlı yağ kaybı, azimli bir beslenme planıyla kazanılır: İki ila üç saatte bir altı küçük öğün tüketin; kahvaltıyı atlarsanız risk alırsınız. İyisi mi siz tüm o saklama kapları için daha büyük bir iş çantası alın.

YENİ KURAL

Klişe olsa da doğru: En iyi diyet, sadık kalabildiğiniz diyettir. Bu nedenle, iş günü boyunca aç hisse- diyorsanız, dilediğiniz kadar sık yemek yiyin. Ancak yakıtsız kalan vücudunuzun acıyla çığlık atmasın- dan korkup, kahvaltıdan iki saat sonra fıstık ezmeli pirinç patlaklarını zorla yemeye çalışmanıza gerek yok. Tıbbi bir inceleme, öğün sıklığı ile yağ kaybı arasında kayda değer bir ilişki göremedi. Aynı zamanda, Plos One’daki bir çalışmada da günde üç öğün tüketmenin aslında metaboliz- manızı hızlandırdığı keşfedildi.

Vücudunuzun açlık sinyallerini reddettiğinizde, daha büyük bir kilo alma riskiyle karşı karşıyasınız demektir: Cornell Üniversitesi’ndeki bilim insanları, karınları yemeleri gerektiğinin işaretini verene dek bekleyen insanlara kıyasla, iştahları fark etmeksizin saate göre beslenenlerin kan şekerlerinin daha çok yükseldiğini gördü. Ekstra kütle kazanmak istiyorsanız bu işe yarayacak olsa da yağ kaybettiğiniz dönemde ters tepecektir.

Aralıklı orucun büyük bir hayranı-yım,” diyor Zolkiewicz. “Model olarak yaptığım fotoğraf çekimleri için hazırlanmak amacıyla bunu kullanıyorum ve vücudumun açlık sinyalleriyle temasta kalmama yardımcı oluyor.”

Beslenme uzmanlarının “öğün atlama” dediği zaman kısıtlamalı beslenme programının, yağ oksidasyonunu artırdığı görüldü. Diğer bir deyişle, ofise gitmeden önceki yulaf lapası zamanını kaçırırsanız endişelenmeyin. Acıktıysanız da tek yapmanız gereken bir şeyler yemek.

Devamı

Popüler