Bizi Takip Edin

BESLENME

MANGALDA SOMON PARTİSİ

-

 

Izgara somonun lezzetini daha önce tattınız mı? Pirzolaları şimdilik bir kenara koyun. Size vereceğimiz taktiklerle eşsiz bir mangal deneyimine hazırlanın.

01

Lezzetini İkiye Katlayın

Somon balığı, omega-3 zengini yağlardan oluşan kalın şeritler
sayesinde, hafif sulu bir yapıya sahip. Şefimiz Moonen’in
tercihi, Chinook cinsi somon balığından yana. Eğer bulabilirseniz,
balığın baş kısmından kesilen 4 santim kalınlığında
bir fileto alın. Lezzeti için derisi mutlaka üstünde olmalı.

1-

A Salamura Yapın
Geniş bir tabakta bir
bardak su, yarımşar
bardak tuz ve şeker,
bir adet arpacık
soğanı, iki diş sarımsak,
iki dal dereotu,
kişniş ve yarım limonun
kabuğunu karıştırın.
Derisi üstünde
somon filetoları da
ekleyip, üzerini alüminyum
folyo ile
kapatın. 3-4 saat
buzdolabında
bekletin.
B Ateşi Hazırlayın
Mangalda kömürleri
yakıp mangalın
tek bir tarafında
toplayın. Somon
filetoları dolaptan
çıkarın. Ekmek tahtası
büyüklüğünde
bir tahta bulup, her
tarafını salamura
karışımına batırın.
Hem somonun ızgaraya
yapışmasını
önleyecek, hem de
odunsu tadı balığa
lezzet katacaktır.
C Tütsüleyip Servis Edin
Önce tahtayı doğrudan
ateşe tutun.
Sonra ızgaranın
diğer tarafına yerleştirip,
somonları
üstüne dizin. Balığın
derili kısmı alt tarafa
gelmeli. Çatalı sapladığınızda
balık pul
pul dağılıncaya
kadar, yaklaşık
15-20 dakika pişirin.
Beş dakika dinlendirip
servis edin.

02

Mutlaka Pişirmeniz Gereken Deniz Mahsulleri

ABD’li şef aşçı Matthew Busetto, bu deniz mahsullerini
hayatta en az bir kez tatmanızı öneriyor.
Sardalya
Raflarda tozlanan konserve
sardalyaları önermiyoruz.
Mutlaka taze ve temizlenmiş bir
sardalya olmalı. Izgarada
pişirdikten sonra domates
dilimleri, kızarmış ekmek, limon
suyu, zeytinyağı, tuz ve
istediğiniz baharatlarla servis
edebilirsiniz.

03 (1)

Uzun Kanat Orkinos

Busetto, mavi kanat orkinos
yerine, uzun kanat orkinosları
tavsiye ediyor. Çünkü ızgara
yapıldığında aynı lezzete ve et
kalitesine sahip olmalarına
rağmen, uzun kanatlar daha
ucuz. Servis etmeden önce
üstlerine bolca taze sıkılmış
limon suyu dökün.

 

04

Pasifik Morina

Genellikle büyük, lezzetli bir pul
tabakasına sahip ve ağzınızda
eriyip dağılan bir yapısı var.
Busetto, tadının çok hafif olduğunu,
bu yüzden balık sevmeyenlerin
bile tüketebileceğini
söylüyor. Izgaradan önce, yarım
kilo balığı bir çay kaşığı deniz
tuzu ve zeytinyağıyla ovalayın.

05

Kalamar

Izgarayla pişirdiğinizde
kalamarda hoş bir yanık izi
oluşuyor. Güzel pişmesi için,
kalamarı kağıt havluyla
kurulayın. Ardından,
zeytinyağıyla ovalayıp, tuz ve
kırmızı pul biberle terbiyeleyin.
Hafifçe yanıp, matlaşıncaya
kadar yüksek ateşte pişirin.

06

Sebzeleri Izgarada Yakmadan Pişirmenin Sırları

Sebzeleri yükselen alevlerden koruyun. River Cottage Veg isimli
yemek kitabının yazarı Hugh Fearnley-Whittingstall, basit
tekniklerini paylaşıyorı
KABAK
Yaz mevsiminde
tezgâhlara düşen
dolmalık kabakları
yuvarlak dilimler
halinde keserseniz,
çevirmesi zor olur ve
kömürlerin üstüne
düşerler. En iyisi,
uzunlamasına şeritler
halinde kesmek.
Izgaraya yanlamasına
dizerseniz, düşme
tehlikesi kalmaz. Fazla
pişirmeyin, kıtır olmaları
yeter.

07

PATATES

Patates gibi kalın
sebzeleri yakmadan
yumuşatıp pişirmek
zordur. Bu yüzden,
iki aşamalı pişirme
gerekiyor. Küçük
patatesler seçip, ikiye
bölün ve tuzlu suda
5 dakika haşlayın.
Suyunu süzüp,
üstlerine zeytinyağı
sürün, baharat ekleyin
ve kahverengi oluncaya
kadar, yaklaşık 5 dakika
ızgarada pişirin.

08

KUŞKONMAZ

Kalın olan kök kısımları
kırıp alın. Geriye kalan
sapları iki dakika kaynar
suda haşlayın. Bu
sırada, suda ıslattığınız
iki adet tahta şişi
ızgaranın üstüne
yerleştirin.
Kuşkonmazları da bu
şişlerin üstüne dizin.
Böylece, tek seferde
kolayca çevirebilirsiniz.
Yalnızca bir kez
çevirerek, 3-5 dakika
süreyle pişirin.

09

Ferahlatıcı

• 1 kalıp tuzsuz tereyağı*
• ½ çay kaşığı deniz tuzu
• 1 yemek kaşığı nane
• 1 yemek kaşığı tarhun

*Deniz tuzu hoş bir çıtırlık verdiği için, tereyağını tuzsuz kullanmanız gerekiyor. Aksi halde
balık çok fazla tuzlu olur.

10

Acı Sevenlere

• 1 kalıp tuzsuz tereyağı
• ½ çay kaşığı deniz tuzu
• 2 çay kaşığı pul biber
• 1 yemek kaşığı kıyılmış sarımsak
• 2 adet limonun rendelenmiş kabuğu

11

Akdeniz Esintisi

• 1 kalıp tuzsuz tereyağı
• ½ çay kaşığı deniz tuzu
• 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
• 2 çay kaşığı kekik
• 2 yemek kaşığı doğranmış zeytin

 

 

BAHARATLI TEREYAĞI

Hafif erimiş tereyağını bu baharatlarla karıştırın ve
ızgara balığa lezzet katmak için üstünde gezdirin.
İşte Busetto’nun tarifleri.

 

ALEVE NE GEREK VAR!

Mangalla aranız pek yok mu? O halde
dökme demir tavayı, fırının tavanındaki
ızgara rezistansın 16 santim altına yerleştirin.
Balığın üstüne tuz döküp, erimiş
tereyağı sürün. Ardından tavaya koyun ve
yaklaşık 8 dakika pişirin.

BESLENME

Sporcu beslenmesi nasıl olur?

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu beslenmesi konusunda son zamanlarda değişik öneriler duyuyorsanız eğer, bunların bir kısmını birlikte inceleyelim.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU

Yüksek kaliteli bir spor salonu size bunlardan ikram edebilir, ancak araştırmacılar hidrasyon için bildiğiniz normal sudan daha iyi olmadığını düşünüyor. Susadınız mı? Sebile yönelin.

AVOKADO

Araştırma üstüne araştırma, meyvenin kalp sağlığına faydalarını doğruladı. Ayrıca yüksek lif içeriği tok tutmaya yardımcı olabilir.

KIVIRCIK LAHANA

Turpgillerden olan bu sebze, âdeta doğanın CrossFit’çisi gibi pek çok şeyi başarır. Vitamin bakımından zengindir ve ayrıca kanserin büyümesini ve yayılmasını önleyebilecek kükürt bileşikleri içerir.

ACAİ ÇİLEĞİ

Bu meyveler sadece antioksidanlarla dolup taşmıyor, aynı zamanda sağlıklı bir antienflamatuvar görevi görüyor. Onları diyetinize dâhil etmek, egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olabilir ve kas hasarını sınırlayabilir.

KOMBU ÇAYI

Bağırsak sağlığını destekleyici bu içecek, homeopatik sahnenin temelini oluşturuyor. Ancak bilimsel jüri hâlâ yararları üzerinde fikir birliğine varamadı. Tadı da bir acayip.

KİNOA

Bu kadim tahıl, esansiyel amino asitleri içeren eksiksiz bir protein kaynağı. Kas büyümenizi hızlandırmak için beyaz pirinç yerine deneyin.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çaydaki kateşinlerin uzun süreli tüketimi metabolik sendromla savaşır (tip 2 diyabetin öncüsü) ve koroner hastalık riskinizi azaltabilir. Demliğin altını yakın.

ISPANAK

Yapraklı yeşillerin kaslara yardım eden demir içeriğine ek olarak, günde bir porsiyon yiyenler üzerinde yapılan bir çalışma, kalp hastalığı riskini yalnızca bir haftada azalttığını buldu.

BADEM SÜTÜ

Mineral içeriği bakımından süt ile karşılaştırılabilir, ancak protein içermez (bu yüzden yine de süt içiyorsunuz, değil mi?). Bir bardak inek sütü, bademden yapılandan beş kat fazla protein içerir.

ÇİYA TOHUMU

Etiket üzerindeki iddialarına rağmen, bu tohumlarda vücudunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğu omega-3 türü bulunmuyor. İyi bir lif kaynağı olmakla birlikte, omega almak için yağlı balık yemeniz daha iyi olur.

Devamı

BESLENME

Sebze ve meyve tüketmeden beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Karbonhidratsız, sebze ve meyve tüketmeden beslenme mevzusuu masaya yatırdık.

Hata: Karbonhidratsız beslenmek

Diyete başlayanların en büyük hatalarından biri karbonhidratlı gıdaları tamamen kesmektir. Bu amaçla sadece ekmeği değil, makarnayı da bırakırlar. Oysa yapılacak en büyük hatalardan biri sıfır karbonhidratla zayıflamaya çalışmak olacaktır çünkü bu besin grubunun yerini alacak başka bir şey yoktur. Şöyle düşünün: Karbonhidrat, anne sütünde bile bulunur ve unutmayın ki anne sütü, hali hazırda dünya üzerindeki en mucizevi besindir!

Düzeltmek için: Burada anahtar kelimeler “kaliteli karbonhidratlar” ve “ihtiyaç oranı!” Kaliteli karbonhidratlardan kasıt tam tahıllı, çavdarlı ekmekler; makarna, bulgur ve esmer pirinç gibi vücuda yararlı gıdalar. Hepsinden önemlisi de şu: Beyin hücreleriniz enerjisini karbonhidratlardan alır ve karbonhidrat tüketmek, aynı zamanda insan psikolojisini de olumlu yönde etkiler.

Hata: Sebze ve meyve tüketmemek

Yukarıda aşırı proteinle beslenmenin zararlarından söz etmiştik. Bunun nedenlerinden biri de sebze ve meyve tüketimindeki azalma… Eskiden yemekten kalkınca ortaya gelen meyve tabaklarına artık rastlanmaz oldu. Sebzeler de günlük yediklerimiz arasından yavaş yavaş çekiliyor. Çünkü beslenmeyi doymakla, tok kalmakla açıklar olduk. Bir de itiraf etmek gerekirse, kimsenin sebzelerle uğraşacak zamanı yok. Tavuğu ızgaraya atıp sofraya getirdiğiniz zaman dilimi sebzelerin yıkanıp temizlenmesine, kabuklarının soyulup doğranmasına anca yetiyor. Hal böyle olunca sebzelerden adım adım uzaklaştık ve meyvelerin yerine hazır satılan meyve suyu ve meşrubatlara yöneldik.

Düzeltmek için: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi şu: Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve yiyin! Ana öğünlerinizde yediklerinizin biri mutlaka sebze olsun, ara öğünlerde de meyveyi tercih edin.

Devamı

BESLENME

Aşırı proteinle beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Aşırı protein almak zararlı mıdır? Protein dengesi nasıl olmalı?

Her besin grubunun aşırısını tüketmek yanlış. Proteinle ilgili sorun ise şu: Son 10 yılda aşırı protein tüketimiyle birlikte hem rektum kanseri hem de kolon kanseri olarak tanımlanan kolorektal kanserin de aynı oranda artması, sadece diyet yapanların değil herkesin aşırı protein tüketiminden kaçınması gerektiğinin işareti…

Düzeltmek için: Proteinsiz yaşamaya çalışmanın bir anlamı yok; çünkü proteinin ana görevi, doku ve hücrelerin onarılması… Burada yapılması gereken, doğru miktarı bulmak… Ortalama bir rakam vermek gerekirse, vücut ağırlığınızın her kilosu için günde 0,8-1 gram protein tüketmek yeterli. Diyelim 65 kilosunuz. Bu da demektir ki günde tükettiğiniz protein miktarı en fazla 65 gram olmak zorunda. Peki, hangi proteinleri tüketeceğiz? Öncelikle tükettiğiniz kırmızı et miktarı, haftada 2-3 üç defadan fazla olmamalı. Tavuk, balık, hindi eti de diğer protein kaynakları olarak diyetinizde yer almalı. Daha da önemlisi mercimek, karabuğday, kuru fasulye,Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmelisiniz. 

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com