Bizi Takip Edin

BESLENME

MAKARNA USTASI OLUN

-

 

Philadelphia’daki Alla Spina restoranının şefi Marc Vetri, birçok insanın makarna yapmayı beceremediğini söylüyor. İşin püf noktasını ustasından öğrenin.

1

Bol Su Koyun

Makarnaların birbirine yapışmaması için tencereye bol su koymak gerekiyor. Bu yüzden bir paket makarna için tencerenin dörtte üçünü sıcak suyla doldurun. Böylece daha çabuk kaynar.

2

Tuz Ekleyin

Ocağı yüksek ısıda ayarlayın ve suya bol bol tuz koyun. Bir paket makarna için üç yemek kaşığı tuz yeterli olur. Tuzun büyük kısmı suda kalacak ve makarnayı güzelce tuzlayacaktır. Daha hızlı kaynaması için tencerenin kapağını kapatın.

3

Makarnayı Koyup Karıştırın

Su kaynadığında makarnayı ekleyin ve hemen karıştırın. Böylece makarnanın birbirine yapışmayacağından emin olursunuz. Zeytinyağı eklemeye gerek yok çünkü yapışmayı önlemez. Sadece haşlayıncaya kadar ara ara karıştırın.

4

Dişinizle Test Edin

Amacınız ‘al dente’ yani diri makarna yapmak olmalı. Kutuda satılan makarnalar pakette satılanlardan yaklaşık bir dakika önce ‘al dente’ olur. Bunu anlamanın en iyi yöntemi ise, tencereden bir tel makarna almak ve yemektir. Eğer kıtırsa biraz daha kaynamasına izin verin. Bir dakika sonra tekrar tadına bakın.

5

Yemeğe Hazır

Makarna asla süzgeçte bekletilmemeli. Yoksa yapış yapış olur. Hızlıca hazırlamak için makarnalar pişerken süzgeci lavaboya koyun. Bu sırada sosunuzu da hazırlayın ve beklemeye alın. Makarna suyundan çeyrek bardak kadar alın ve makarnayı süzün. Sonra makarnaları tekrar tencereye koyun. Sosu ve kenara ayırdığınız makarna suyunu ekleyin. Makarna suyundaki nişasta, sosun makarnaya tutunmasını sağlar. Böylece daha lezzetli bir makarna elde edersiniz. Servis etmeden önce iyice karıştırın.

BESLENME

Korili tavuk salatası tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcular için yeni bir tarif: Korili tavuk salatası tarifi.

Malzemeler:

2 çorba kaşığı kuru üzüm

2 çorba kaşığı diyet mayonez

1 tatlı kaşığı köri

2 tatlı kaşığı limon suyu

1 adet taze soğanın yeşil kısımları, ince kıyılmış

125 gr haşlanmış tavuk, didiklenmiş

Tatlandırmak için tuz ve karabiber

Servis için bebek ıspanak yaprakları

Kuru üzümleri küçük bir kâseye alıp sıcak suyla ıslatın, şişinceye kadar 10 dakika bekletin. Süzün ve kenara alın. Mayonez, köri ve limon suyunu pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Taze soğan, kuru üzüm ve tavukları karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İki servis tabağına bebek ıspanakları yayın, salatayı tabaklara eşit olarak paylaştırın.

Bir porsiyonda: 210 kalori, 8 gr yağ (2 gr’ı doymuş), 700 mg sodyum, 22 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 14 gr protein

Devamı

BESLENME

Yemeklerden sonra meyve yenir mi?

Umut Doğan Yıldız

-

Sizden gelen soruları yanıtlıyoruz: Yemeklerden sonra meyve yenir mi? İşte cevabı.

Bilimsel olarak yemeklerden sonra meyve yemenin herhangi bir sakıncası yok. Ana öğünlerde dengeli bir beslenme uygulamak istiyorsanız meyve, süt, kuru meyve, meyve suyu gibi gıdaları ara öğünlerde tüketme alışkanlığı kazanmanız çok önemli. Böylece sık aralıklarla atıştırmaya başlayacak ve midenizi yormadan ve hazımsızlık yaşamadan daha keyifli günler geçireceksiniz. Meyve, bazik bir kimyaya sahiptir. Mideyi ve bağırsakları yormaz. Lif açısından zengin olduğu için de tokluk sağlar. Tek öğünde bir-iki adet meyve tüketmek yeterlidir. Günde üç adet meyve almaya ve bunları ara öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz.

Devamı

BESLENME

Yepyeni patates püresi tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu tarifleri içeriklerine bir yenisini ekledik. İşte yepyeni, sporcular için patates püresi tarifi.

Eğer günlük yağ alma oranını düşürmek istiyorsanız, tereyağı yerine 2 çay kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz.

2 orta boy tatlı patates, soyulmuş ve 2 cm’lik parçalara bölünmüş

3 yemek kaşığı yağsız süt

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen yaprağı

1 yemek kaşığı rendelenmiş az yağlı Parmesan

1 çay kaşığı doğranmış taze sarımsak

Tuz ve karabiber

1. Patatesleri iyice haşlanana kadar 15-20 dakika tuzlu suda kaynat.

2. Süt ve tereyağını karıştırıp mikrodalgada kullanabileceğin bir kaba koy. Yaklaşık bir dakika tereyağı eriyene kadar ısıt.

3. Patatesleri rahatça ezebileceğin bir kaba al. Üzerine yaptığın karışımı, fesleğen, peynir ve sarımsağı da ilave edip karıştırıcıyla iyice yumuşayana kadar karıştır. Son olarak tuz ve karabiber ekle.

Bu tarif orta boy bir kâseye denk gelir.

Bir porsiyonda: 205 kalori, 4 gr protein, 43 g karbonhidrat, 2 gr yağ (1 gr doymuş yağ), 5 g fiber, 75 mg sodyum

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com