Bizi Takip Edin

BESLENME

MAKARNA HAKKINDAKİ HER ŞEY

-

 

3 sağlıklı ve lezzetli makarna tarifi, püf noktaları ve faydaları…

Makarna haşlamanın püf noktaları
Makarna haşlayacağınız suya tuz ve zeytinyağı ilave edin. Böylelikle makarnalar birbirlerine yapışmaz. Makarnayı poşetlerin üzerinde verilen sürelere göre haşlayın. Süzdüğünüz makarnayı kesinlikle soğuk sudan geçirmeyin ve geniş ve düz bir tepsiye yayın. Üzerine biraz zeytinyağı ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Makarnanın aldante (hafif diri) olması mideyi yormayacak ve sindirimi kolay olacaktır. Aldente olması için kaynarken ve süzdükten sonra soğuturken zamanlamanın iyi yapılması çok önemlidir.

 

Sebzeli spagetti

Servis: 4 kişilik
Malzemeler:
• 400 gram spagetti
• 100 gram havuç
• 100 gram kabak
• 1 adet büyük boy domates
• 50 gram kırmızı biber
• 100 gram kiraz domates
• 10 gram sarımsak
• 100 gram krema
• 40 gram parmesan
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• 50 gram soya filizi
• 5-6 adet konserve kornişon mısır
• Kekik
• Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Spagettiyi kaynar tuzlu suda haşlayıp süzün. Kabak, biber ve havucu kibrit şeklinde dilimleyin. Domates ve sarımsağı blenderden geçirin. Bir tavaya zeytinyağını alın. İçine doğranmış sebzeleri, ikiye bölünmüş kiraz domatesi, tuzu, karabiberi ve sarımsaklı domatesi ilave edip soteleyin. Sosu kısık ateşte kaynatın. Sosla önceden haşlanmış spagettiyi karıştırın. Krema ve parmesan peynirini  ekleyin. Soya filizi, kornişon mısır ve kekikle süsleyerek servis yapın.

Karidesli fusilli

Servis: 4 kişilik
Malzemeler:
• 6.400 gram fusulli makarna
• 200 gram cimcim karides
• 50 cl beyaz şarap
• 2-3 diş sarımsak
• 100 gram krema
• 40 gram parmesan peyniri
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• 1/4 demet fesleğen
• Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Makarnayı tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. Bir tavaya zeytinyağını alıp kızdırın. Sarımsak ve cimcim karidesleri ilave edin. Hafifçe çevirdikten sonra beyaz şarap ekleyip soteleyin. Tuz, karabiber, krema ve daha önceden haşlanmış makarnayı ilave edip karıştırın. Parmesan ve fesleğenle lezzetlendirip servis yapın.

Patlıcanlı paperdelle

Servis: 4 kişilik
Malzemeler:
• 400 gram papardelle makarna
• 2 adet patlıcan
• 1 su bardağı sıvıyağ
• 50 gram kaşar peyniri
• 50 gram parmesan peyniri
• 2 diş sarmısak
• 4 adet domates
• 3 yaprak fesleğen
• 50 gram krema
• Yarım çay bardağı un
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Patlıcanları küp, küp doğrayıp acısının çıkması için tuzlu suda 10 dakika bekletin. Düz bir tabağa alıp patlıcanları unla karıştırın. Unlanmış patlıcanları kızgın yağda kızartın. Makarnayı haşlamak için derin bir tencerede suyu kaynatın. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve tuz ilave edip makarnaları 8 dakika haşlayın. Diğer tarafta domatesleri rendeleyin. Tavaya kalan zeytinyağını alıp sarımsakları kavurun. Rendelenmiş domatesleri ilave edip pişirin. Sos kaynadığında kızaran patlıcanları, kremayı, parmesanı, doğranmış fesleğeni ekleyip karıştırın. Son olarak tuz, karabiber ve haşlanmış makarnaları ekleyip karıştırın. Makarnayı servis tabağına alıp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serperek servis yapın.

Porcini mantarlı tagliatelli

Servis: 4 kişilik
Malzemeler:
• 400 gram tagliatelli
• 100 gram porcini mantarı
• 100 gram krema
• 50 cl beyaz şarap
• 3-4 diş sarmısak
• 40 gram parmesan peyniri
• 1/4 demet fesleğen
• Yarım su bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Makarnayı kaynar tuzlu suda haşlayıp süzün. Porcini mantarını ince ince dilimleyin. Bir tavaya zeytinyağını alıp biraz kızdırdıktan sonra mantarları ilave edin. Sarmısak ve beyaz şarap ekleyip soteleyin. Daha önceden haşlamış olduğumuz makarnayı ilave edip karıştırın. Parmesan ve krema ile soteleyip fesleğenle lezzetlendirin ve servis yapın.

 

BESLENME

Toksin atıcı smoothie tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie’ler hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Smoothie dosyamızın bir başka konuğu: Toksin atıcı smoothie tarifi

Gamze’nin Fit Notu: Zerdeçal, özellikle enflamasyonu (iltihap) önleyici etki gösterir. İçeriğinde bulunan kurkumin adlı madde kansere karşı koruyucu etki gösteren çok güçlü bir antioksidandır. Kurkumin sayesinde yağ sentezini azaltarak zayıflamayı destekler, toksin atıcı etki yaratır.

MALZEMELER
10 yaprak ıspanak
1 çay bardağı donmuş yabanmersini
10 adet çiğ badem
1 yemek kaşığı haşlanmış kinoa
Yarım çay kaşığı toz zencefil
Yarım çay kaşığı toz zerdeçal
1 top karabiber
1 dal taze nane
200 ml su

Süslemek için
10 adet taze karadut
1 dal Frenk üzümü

YAPILIŞI
Smoothie yapımı için karadut hariç tüm malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hâle gelene dek karıştırın ve yarısını ayırın. Karadutları ezin, smoothie karışımının ara katına koyun ve üzerini süsleyin.

Devamı

BESLENME

Spor öncesi smoothie tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie’ler, almamız gereken besin değerlerini en kısa hazırlama ve tüketim süresiyle, en sağlıklı şekilde almanın bir yolu. İşte Spor öncesi smoothie tarifi!

Bir smoothie’nin yapımı vaktinizi beş dakikadan fazla almıyor. Meyve suları gibi oksitlenme de yapmadığından önceki geceden hazırlayabiliyor, tüm malzemelerin posası içinde kaldığından her besinden en iyi şekilde yararlanıyorsunuz. Smoothie’leri her gün güvenle tüketebilirsiniz çünkü diyet programlarına destek oluyor ve sindirim sisteminizi yormadan bağırsak sağlığınızı iyileştiriyor.

Birazdan göreceğiniz tarifler, Diyetisyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şanlı Ak’ın yazdığı, ülkemizin gastronomi literatüründeki bir diyetisyen tarafından yazılmış ilk smoothie kitabı olma özelliğini taşıyan Fit Smoothie kitabından. Kitabı yazmaktaki amacının, “insanların sağlıklı, temiz, hafif beslenmesine; yeterli besin öğelerini alarak ve sindirimi destekleyerek formda kalmalarına yardımcı olacak, pratik ve özgün tariflerden oluşan faydalı bir kitap sunmak” olduğunu belirtiyor. “Sağlık yönünden oluşturduğu artıları ile birlikte, smoothie hazırlaması çok kolay bir besin ve kilo vermeyi destekliyor.”

SPOR ÖNCESİ ENERJİ

Gamze’nin Fit Notu: Zencefil, içerdiği gingerol maddesi sayesinde sindirime yardımcı olurken vücut sıcaklığını yükseltir ve yemeklerden sonra metabolizma hızını yaklaşık yüzde 20 oranında artırır. Vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasına yardımcı olur.

MALZEMELER
Yarım orta boy donmuş muz
Yarım donmuş mango
1 yemek kaşığı Frenk üzümü
2 yemek kaşığı haşlanmış kinoa
200 ml light kefir
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı toz zencefil

Süslemek için
1 tatlı kaşığı
matcha tozu
1 dal Frenk üzümü

YAPILIŞI
Smoothie yapımı için tüm malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hâle gelene dek karıştırın ve üzerini süsleyin.

Devamı

BESLENME

Karbonhidrat düşmanımız mı?

Umut Doğan Yıldız

-

Proteinin, yağla savaşan en üst düzey makro olma tahtından inmesinin tam zamanı.

ESKİ KURAL
Dambılları elinizden bıraktığınız gibi et ve yumurta dolu bir tabağa uzanmak, en üst seviye yağ yakan bitirici harekettir. Karbonhidratlar? Hayır, teşekkürler. Onlar sizi sadece şişirecektir.

YENİ KURAL
Karbonhidratlar istikrarlı olarak gelen ödeme çeki gibidir: Onlara ne kadar bel bağlarsanız, yokluğunda o kadar mücadele edersiniz. Vücut karbonhidratsız bir diyete adapte olabilir ancak bu nadiren sürdürülebilir olur ve keşişler gibi bir perhiz hayatına kendini adamak istemeyenlerimiz için yağ kaybı hedeflerine ulaşmaya faydası olmaz.

Karbonhidratları tamamen keserseniz, vücudunuz metabolizmanız için hayati önem taşıyan tiroit hormonu T3’ten daha az üretir,” diye açıklıyor Embody Fitness’tan vücut dönüşüm uzmanı Chris Walton. “Müşterilerimizi karbonhidratlarının çoğunu egzersiz sonrası, vücutlarının yeniden kas ve karaciğer glikojenini depolamaya cevap verdiği anda almaları için teşvik ediyoruz.” Ancak sisteminizin yoksun kalmasına izin verirseniz kas kütlenizi parçalayacaktır, aslına bakılırsa göbeğiniz yerine bicepslerinizden yakacaktır.

Bir süredir yeterli miktarda tüketmiyorsanız bu iki katı önemli olur. “Düşük karbonhidratlı diyetlerde kortizol artar,” diyor Zolkiewicz. “Bunun az uyku ve zorlu antrenmanla birleşimi, adrenal tükenmişliğin reçetesidir.” Semptomları neler mi? Düşük enerji ve karın bölgesinden kilo kazanımı.

Proteinin kas kütlesini korumada hayati bir rol oynadığını ileri sürmüyoruz, sadece besin değerlerinin derisi yüzülmüş tavukla başlayıp bitmediğini söylüyoruz. Şimdi, patatesleri bize uzatır mısınız?

Devamı

Popüler