Bizi Takip Edin

BESLENME

MAKARNA HAKKINDAKİ HER ŞEY

-

 

3 sağlıklı ve lezzetli makarna tarifi, püf noktaları ve faydaları…

Makarna haşlamanın püf noktaları
Makarna haşlayacağınız suya tuz ve zeytinyağı ilave edin. Böylelikle makarnalar birbirlerine yapışmaz. Makarnayı poşetlerin üzerinde verilen sürelere göre haşlayın. Süzdüğünüz makarnayı kesinlikle soğuk sudan geçirmeyin ve geniş ve düz bir tepsiye yayın. Üzerine biraz zeytinyağı ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Makarnanın aldante (hafif diri) olması mideyi yormayacak ve sindirimi kolay olacaktır. Aldente olması için kaynarken ve süzdükten sonra soğuturken zamanlamanın iyi yapılması çok önemlidir.

 

Sebzeli spagetti

Servis: 4 kişilik
Malzemeler:
• 400 gram spagetti
• 100 gram havuç
• 100 gram kabak
• 1 adet büyük boy domates
• 50 gram kırmızı biber
• 100 gram kiraz domates
• 10 gram sarımsak
• 100 gram krema
• 40 gram parmesan
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• 50 gram soya filizi
• 5-6 adet konserve kornişon mısır
• Kekik
• Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Spagettiyi kaynar tuzlu suda haşlayıp süzün. Kabak, biber ve havucu kibrit şeklinde dilimleyin. Domates ve sarımsağı blenderden geçirin. Bir tavaya zeytinyağını alın. İçine doğranmış sebzeleri, ikiye bölünmüş kiraz domatesi, tuzu, karabiberi ve sarımsaklı domatesi ilave edip soteleyin. Sosu kısık ateşte kaynatın. Sosla önceden haşlanmış spagettiyi karıştırın. Krema ve parmesan peynirini  ekleyin. Soya filizi, kornişon mısır ve kekikle süsleyerek servis yapın.

Karidesli fusilli

Servis: 4 kişilik
Malzemeler:
• 6.400 gram fusulli makarna
• 200 gram cimcim karides
• 50 cl beyaz şarap
• 2-3 diş sarımsak
• 100 gram krema
• 40 gram parmesan peyniri
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• 1/4 demet fesleğen
• Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Makarnayı tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. Bir tavaya zeytinyağını alıp kızdırın. Sarımsak ve cimcim karidesleri ilave edin. Hafifçe çevirdikten sonra beyaz şarap ekleyip soteleyin. Tuz, karabiber, krema ve daha önceden haşlanmış makarnayı ilave edip karıştırın. Parmesan ve fesleğenle lezzetlendirip servis yapın.

Patlıcanlı paperdelle

Servis: 4 kişilik
Malzemeler:
• 400 gram papardelle makarna
• 2 adet patlıcan
• 1 su bardağı sıvıyağ
• 50 gram kaşar peyniri
• 50 gram parmesan peyniri
• 2 diş sarmısak
• 4 adet domates
• 3 yaprak fesleğen
• 50 gram krema
• Yarım çay bardağı un
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Patlıcanları küp, küp doğrayıp acısının çıkması için tuzlu suda 10 dakika bekletin. Düz bir tabağa alıp patlıcanları unla karıştırın. Unlanmış patlıcanları kızgın yağda kızartın. Makarnayı haşlamak için derin bir tencerede suyu kaynatın. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve tuz ilave edip makarnaları 8 dakika haşlayın. Diğer tarafta domatesleri rendeleyin. Tavaya kalan zeytinyağını alıp sarımsakları kavurun. Rendelenmiş domatesleri ilave edip pişirin. Sos kaynadığında kızaran patlıcanları, kremayı, parmesanı, doğranmış fesleğeni ekleyip karıştırın. Son olarak tuz, karabiber ve haşlanmış makarnaları ekleyip karıştırın. Makarnayı servis tabağına alıp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serperek servis yapın.

Porcini mantarlı tagliatelli

Servis: 4 kişilik
Malzemeler:
• 400 gram tagliatelli
• 100 gram porcini mantarı
• 100 gram krema
• 50 cl beyaz şarap
• 3-4 diş sarmısak
• 40 gram parmesan peyniri
• 1/4 demet fesleğen
• Yarım su bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Makarnayı kaynar tuzlu suda haşlayıp süzün. Porcini mantarını ince ince dilimleyin. Bir tavaya zeytinyağını alıp biraz kızdırdıktan sonra mantarları ilave edin. Sarmısak ve beyaz şarap ekleyip soteleyin. Daha önceden haşlamış olduğumuz makarnayı ilave edip karıştırın. Parmesan ve krema ile soteleyip fesleğenle lezzetlendirin ve servis yapın.

 

BESLENME

Sporcu beslenmesi nasıl olur?

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu beslenmesi konusunda son zamanlarda değişik öneriler duyuyorsanız eğer, bunların bir kısmını birlikte inceleyelim.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU

Yüksek kaliteli bir spor salonu size bunlardan ikram edebilir, ancak araştırmacılar hidrasyon için bildiğiniz normal sudan daha iyi olmadığını düşünüyor. Susadınız mı? Sebile yönelin.

AVOKADO

Araştırma üstüne araştırma, meyvenin kalp sağlığına faydalarını doğruladı. Ayrıca yüksek lif içeriği tok tutmaya yardımcı olabilir.

KIVIRCIK LAHANA

Turpgillerden olan bu sebze, âdeta doğanın CrossFit’çisi gibi pek çok şeyi başarır. Vitamin bakımından zengindir ve ayrıca kanserin büyümesini ve yayılmasını önleyebilecek kükürt bileşikleri içerir.

ACAİ ÇİLEĞİ

Bu meyveler sadece antioksidanlarla dolup taşmıyor, aynı zamanda sağlıklı bir antienflamatuvar görevi görüyor. Onları diyetinize dâhil etmek, egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olabilir ve kas hasarını sınırlayabilir.

KOMBU ÇAYI

Bağırsak sağlığını destekleyici bu içecek, homeopatik sahnenin temelini oluşturuyor. Ancak bilimsel jüri hâlâ yararları üzerinde fikir birliğine varamadı. Tadı da bir acayip.

KİNOA

Bu kadim tahıl, esansiyel amino asitleri içeren eksiksiz bir protein kaynağı. Kas büyümenizi hızlandırmak için beyaz pirinç yerine deneyin.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çaydaki kateşinlerin uzun süreli tüketimi metabolik sendromla savaşır (tip 2 diyabetin öncüsü) ve koroner hastalık riskinizi azaltabilir. Demliğin altını yakın.

ISPANAK

Yapraklı yeşillerin kaslara yardım eden demir içeriğine ek olarak, günde bir porsiyon yiyenler üzerinde yapılan bir çalışma, kalp hastalığı riskini yalnızca bir haftada azalttığını buldu.

BADEM SÜTÜ

Mineral içeriği bakımından süt ile karşılaştırılabilir, ancak protein içermez (bu yüzden yine de süt içiyorsunuz, değil mi?). Bir bardak inek sütü, bademden yapılandan beş kat fazla protein içerir.

ÇİYA TOHUMU

Etiket üzerindeki iddialarına rağmen, bu tohumlarda vücudunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğu omega-3 türü bulunmuyor. İyi bir lif kaynağı olmakla birlikte, omega almak için yağlı balık yemeniz daha iyi olur.

Devamı

BESLENME

Sebze ve meyve tüketmeden beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Karbonhidratsız, sebze ve meyve tüketmeden beslenme mevzusuu masaya yatırdık.

Hata: Karbonhidratsız beslenmek

Diyete başlayanların en büyük hatalarından biri karbonhidratlı gıdaları tamamen kesmektir. Bu amaçla sadece ekmeği değil, makarnayı da bırakırlar. Oysa yapılacak en büyük hatalardan biri sıfır karbonhidratla zayıflamaya çalışmak olacaktır çünkü bu besin grubunun yerini alacak başka bir şey yoktur. Şöyle düşünün: Karbonhidrat, anne sütünde bile bulunur ve unutmayın ki anne sütü, hali hazırda dünya üzerindeki en mucizevi besindir!

Düzeltmek için: Burada anahtar kelimeler “kaliteli karbonhidratlar” ve “ihtiyaç oranı!” Kaliteli karbonhidratlardan kasıt tam tahıllı, çavdarlı ekmekler; makarna, bulgur ve esmer pirinç gibi vücuda yararlı gıdalar. Hepsinden önemlisi de şu: Beyin hücreleriniz enerjisini karbonhidratlardan alır ve karbonhidrat tüketmek, aynı zamanda insan psikolojisini de olumlu yönde etkiler.

Hata: Sebze ve meyve tüketmemek

Yukarıda aşırı proteinle beslenmenin zararlarından söz etmiştik. Bunun nedenlerinden biri de sebze ve meyve tüketimindeki azalma… Eskiden yemekten kalkınca ortaya gelen meyve tabaklarına artık rastlanmaz oldu. Sebzeler de günlük yediklerimiz arasından yavaş yavaş çekiliyor. Çünkü beslenmeyi doymakla, tok kalmakla açıklar olduk. Bir de itiraf etmek gerekirse, kimsenin sebzelerle uğraşacak zamanı yok. Tavuğu ızgaraya atıp sofraya getirdiğiniz zaman dilimi sebzelerin yıkanıp temizlenmesine, kabuklarının soyulup doğranmasına anca yetiyor. Hal böyle olunca sebzelerden adım adım uzaklaştık ve meyvelerin yerine hazır satılan meyve suyu ve meşrubatlara yöneldik.

Düzeltmek için: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi şu: Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve yiyin! Ana öğünlerinizde yediklerinizin biri mutlaka sebze olsun, ara öğünlerde de meyveyi tercih edin.

Devamı

BESLENME

Aşırı proteinle beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Aşırı protein almak zararlı mıdır? Protein dengesi nasıl olmalı?

Her besin grubunun aşırısını tüketmek yanlış. Proteinle ilgili sorun ise şu: Son 10 yılda aşırı protein tüketimiyle birlikte hem rektum kanseri hem de kolon kanseri olarak tanımlanan kolorektal kanserin de aynı oranda artması, sadece diyet yapanların değil herkesin aşırı protein tüketiminden kaçınması gerektiğinin işareti…

Düzeltmek için: Proteinsiz yaşamaya çalışmanın bir anlamı yok; çünkü proteinin ana görevi, doku ve hücrelerin onarılması… Burada yapılması gereken, doğru miktarı bulmak… Ortalama bir rakam vermek gerekirse, vücut ağırlığınızın her kilosu için günde 0,8-1 gram protein tüketmek yeterli. Diyelim 65 kilosunuz. Bu da demektir ki günde tükettiğiniz protein miktarı en fazla 65 gram olmak zorunda. Peki, hangi proteinleri tüketeceğiz? Öncelikle tükettiğiniz kırmızı et miktarı, haftada 2-3 üç defadan fazla olmamalı. Tavuk, balık, hindi eti de diğer protein kaynakları olarak diyetinizde yer almalı. Daha da önemlisi mercimek, karabuğday, kuru fasulye,Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmelisiniz. 

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com