Bizi Takip Edin

BESLENME

LEZZET BOMBASI

-

 

Mis kokulu domatesleri söğüş yapıp yemek, yazın en lezzetli keyiflerinden biridir. Domatesle yapabileceğiniz bu harika tarifleri de deneyin.

00

İyi bir yaz domatesini kestiğiniz an kıpkırmızı suyu akmaya başlamalı, mis gibi kokusu burnunuza dolmalı ve tatlı aromasıyla damağınızı şenlendirmeli. Okurken bile ağzınızın suyu aktı değil mi? Bahçe domateslerinin tam mevsimini yaşarken, domatesler hakkında daha fazla şey öğrenmemiz gerekiyor. Kışın yediğimiz domateslerin çoğu yeşilken koparılıyor ve etilen gazı yardımıyla yapay yollardan olgunlaştırılıyor. Buna dikkat etmemiz çok önemli. Çünkü İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre, dalında olgunlaşan domatesler daha fazla likopen, C vitamini, fenol ve flavonoid içeriyor.

Bu bileşenlerin sağlığa pek çok faydası var. Finlandiya’da yapılan bir araştırmada, yüksek miktarda likopen tüketen erkeklerde felç riskinin önemli ölçüde azaldığı keşfedildi. Japonya’daki araştırma ise, domateste bulunan bir maddenin kan dolaşımındaki lipidlerin parçalanmasına yardımcı olarak, kalp hastalıkları riskini azalttığını kanıtladı. Ayrıca, McGill Üniversitesi’nde yapılan meta analiz çalışmalarının sonucunda, yüksek likopen düzeyinin prostat kanseri riskini azalttığı keşfedildi. Böylesi süper güçlere sahip domateslerin lezzetini ve besin değerlerini artırmak için, ABD’li restoran sahibi ve “Franny’s: Simple Seasonal Italian” kitabının yazarı Andrew Feinberg’ün tavsiyelerine kulak verin.

Sayfalar: 1 2 3 4 5

BESLENME

Korili tavuk salatası tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcular için yeni bir tarif: Korili tavuk salatası tarifi.

Malzemeler:

2 çorba kaşığı kuru üzüm

2 çorba kaşığı diyet mayonez

1 tatlı kaşığı köri

2 tatlı kaşığı limon suyu

1 adet taze soğanın yeşil kısımları, ince kıyılmış

125 gr haşlanmış tavuk, didiklenmiş

Tatlandırmak için tuz ve karabiber

Servis için bebek ıspanak yaprakları

Kuru üzümleri küçük bir kâseye alıp sıcak suyla ıslatın, şişinceye kadar 10 dakika bekletin. Süzün ve kenara alın. Mayonez, köri ve limon suyunu pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Taze soğan, kuru üzüm ve tavukları karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İki servis tabağına bebek ıspanakları yayın, salatayı tabaklara eşit olarak paylaştırın.

Bir porsiyonda: 210 kalori, 8 gr yağ (2 gr’ı doymuş), 700 mg sodyum, 22 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 14 gr protein

Devamı

BESLENME

Yemeklerden sonra meyve yenir mi?

Umut Doğan Yıldız

-

Sizden gelen soruları yanıtlıyoruz: Yemeklerden sonra meyve yenir mi? İşte cevabı.

Bilimsel olarak yemeklerden sonra meyve yemenin herhangi bir sakıncası yok. Ana öğünlerde dengeli bir beslenme uygulamak istiyorsanız meyve, süt, kuru meyve, meyve suyu gibi gıdaları ara öğünlerde tüketme alışkanlığı kazanmanız çok önemli. Böylece sık aralıklarla atıştırmaya başlayacak ve midenizi yormadan ve hazımsızlık yaşamadan daha keyifli günler geçireceksiniz. Meyve, bazik bir kimyaya sahiptir. Mideyi ve bağırsakları yormaz. Lif açısından zengin olduğu için de tokluk sağlar. Tek öğünde bir-iki adet meyve tüketmek yeterlidir. Günde üç adet meyve almaya ve bunları ara öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz.

Devamı

BESLENME

Yepyeni patates püresi tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu tarifleri içeriklerine bir yenisini ekledik. İşte yepyeni, sporcular için patates püresi tarifi.

Eğer günlük yağ alma oranını düşürmek istiyorsanız, tereyağı yerine 2 çay kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz.

2 orta boy tatlı patates, soyulmuş ve 2 cm’lik parçalara bölünmüş

3 yemek kaşığı yağsız süt

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen yaprağı

1 yemek kaşığı rendelenmiş az yağlı Parmesan

1 çay kaşığı doğranmış taze sarımsak

Tuz ve karabiber

1. Patatesleri iyice haşlanana kadar 15-20 dakika tuzlu suda kaynat.

2. Süt ve tereyağını karıştırıp mikrodalgada kullanabileceğin bir kaba koy. Yaklaşık bir dakika tereyağı eriyene kadar ısıt.

3. Patatesleri rahatça ezebileceğin bir kaba al. Üzerine yaptığın karışımı, fesleğen, peynir ve sarımsağı da ilave edip karıştırıcıyla iyice yumuşayana kadar karıştır. Son olarak tuz ve karabiber ekle.

Bu tarif orta boy bir kâseye denk gelir.

Bir porsiyonda: 205 kalori, 4 gr protein, 43 g karbonhidrat, 2 gr yağ (1 gr doymuş yağ), 5 g fiber, 75 mg sodyum

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com