Bizi Takip Edin

BESLENME

Kemik suyunun faydaları ve lezzetli tarifler!

Umut Doğan Yıldız

-

 

Ölüyü dirilten meşhur güçleri çok abartılmış olsa da bu hayvansal ürün kendi dirilişini yaşıyor. MH kemik suyunun faydalarını klişelerden ayırıyor.

01 Doğal seleksiyon

Yeşil sebze suyunun çok övülen sebzelerin özü olması gibi, kemik suyunun da hayvansal ürünlerin daha sindirilebilir bir formdaki besinsel konsantresi olduğu iddia ediliyor. Ancak barlardaki tüm başarılı (veya başarısız) kavgacı tiplerin de katılacağı üzere, hangi kemiği seçeceğini bilmek önem taşır. Buna göre tercih yapın.

02 Ne varsa tencereye atın

Kemik suyu yapmak için gerçekten ihtiyacınız olan tek şey kapağı olan bir tenceredir. Ancak kemikleri küçültmek için doğrarken ağır bir et satırı işinize yarayacaktır. Paslanmaz çelikten bir süzgeç ise içimi kolay bir kemik suyu kaynatmak isteyenlere fayda sağlar. Neyse ki kemik suyunun faydalarından yararlanmayı hafta sonuna veya dışarı çıkamadığınız yağmurlu günlere bırakmanıza gerek yok; programlanabilir bir yavaş pişiriciyle, yaptığınız kemik suyunun sırf işten sonra spora gitmeyi tercih ettiğiniz için buharlaşıp uçmasından korkmadan mutfağınızdan ayrılabilirsiniz. Alternatif olarak, Good+Simple’ın yaratıcıları Jasmine ve Melissa Hemsley de düdüklü tencere (basınçlı bir pişirici) öneriyor. Bu ürün hazırlama sürenizi üç saate kadar kısaltabilir; daha yüksek basınç altında pişirmek besin değerlerinin daha hızlı salınmasını sağlar. Size de hızla elde edeceğiniz bolca kemik suyu kalır.

SIĞIR

Kas inşası, fazladan ağırlığı desteklemek için eklemlerinizi daha fazla çalışmaya zorlar. Kas kazandıkça kaynatacağınız inek kemiklerinden glukozamin ve kondroitin alırsınız. Almanya’da yapılan bir araştırma, bu maddelerin eklem gücü ve mobilitenin artmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

KUZU

Büyükbaş hayvanlar kadar ilaç ve gdo’lu yem gibi maddelere maruz kalmadığından daha sağlıklı olabilir. Kuzuların incik ve kaval kemikleri, ilik miktarının en yoğun olduğu yerlerdir ve bu yüzden kolajen kaynağıdır. Mümkünse genç hayvanların kemikleri tercih edilmelidir.

TAVUK

Tavuk suyu tüketmenin “besleyici” olduğunu anlıyoruz. Bunu umursamıyor değiliz ancak gerçekten bir anlamı olan kelimelere yakınlık göstermeyi tercih ederiz. Bağışıklık sisteminizin iyi durumda kalmasını sağlayan antienflamatuar bileşen karnosin gibi…

BALIK

Beyni güçlendiren DHA ve EPA ile dolu balık suyu, dört seçenek arasında en yüksek besin değerine sahip olan olabilir. Ayrıca en ucuz ve hazırlaması en kolay olanı; dil balığı veya pisi balığı gibi düz balıkların hazırlanması yalnızca 40 dakika alıyor. Morina balığı ve levrek ise beş saatten sonra hazır oluyor.

03 İlik zaferleri

Kemik suyu, tüm sadeliğiyle hızlı (ve hesaplı) kas kazanımının formülüdür. Ancak Hemsley’lerden bu tariflerin de gösterdiği gibi, o kadarıyla yetinmek zorunda değilsiniz. Kemik suyunuz çorbalar, yahniler ve ramen gibi diğer yemekler için oldukça besleyici bir temel malzeme olabilir. Kemikleri ne kadar kaynatırsanız kemik suyu da o kadar güçlü ve besleyici olacaktır.

Not: Bir tarifte “kemik suyu” yazıyorsa Sade Kemik Suyu adlı tarifi kullanın.

SADE KEMIK SUYU

MALZEMELER
Kemikler
Biraz limon suyu veya
elma sirkesi
Su
Defne yaprakları (isteğe
bağlı)

YAPILIŞI

Kemikleri limon suyu veya elma sirkesi ve birkaç defne yaprağıyla tencereye ekleyin. Üzerini 5 cm geçecek şekilde soğuk su ekleyin ve kaynatın. Ardından hafif kaynamaya bırakın. Kapağı kapatın ve altı ila 12 saat boyunca bu halde bırakın, üzerine yükselen köpükleri alın. İşlem tamamlandığında kemik suyunu süzün ve ister hemen kullanın, isterseniz de saklamadan önce soğumaya bırakın. Kemik suyu buzdolabında bir hafta kadar dayanacaktır.

ENERJI VEREN KEMIK SUYU

1 KİŞİLİK
300 ml kemik suyu
1 çay kaşığı rendelenmiş
taze zencefil veya yarım
çay kaşığı toz zencefil
Yarım çay kaşığı toz
zerdeçal
Bir tutam acı toz
kırmızıbiber
Sıkılmış limon suyu
Bir tutam deniz tuzu

YAPILIŞI

Bu tarif için daha önce bahsettiğimiz bağışıklığı güçlendiren özellikleri sebebiyle tavuk suyu kullanmanızı öneriyoruz. Tavuk suyunu zencefille birlikte tencereye ekleyin ve kaynatın. Ardından birkaç dakika boyunca hafif kaynamaya bırakın. Suyu kâseye aktarın ve tavuk suyunuzun soğuk algınlığını yenen özelliklerini daha da güçlendirmek için zerdeçal, acı toz biber, limon suyu ve tuzu da karıştırın.

ZENCEFİLLİ MISO KEMİK SUYU

2 KİŞİLİK
600 ml kemik suyu
1 çay kaşığı rendelenmiş
taze zencefil
2 çay kaşığı pastörize
edilmemiş miso macunu
2 yumurta (isteğe bağlı)
Tat vermesi için deniz
tuzu
Sıkılmış limon suyu
Pul biber (isteğe bağlı)

YAPILIŞI

Kemik suyunu bir tencerede kaynatın ve ardından birkaç dakikalığına hafif kaynamaya bırakın. Ocağı kapatın ve zencefili tencereye rendeleyin, miso macununu da ekleyin. Dilerseniz ekstra 12 gram proteinden yararlanmak için iki yumurta kırın. Pürüzsüz olana dek karıştırın, bir kâseye dökün ve deniz tuzu ile limon suyunu da karıştırın. Son olarak pul biberlerle süsleyip kemik suyunuzu hüpletin. Miso kasları!

MAŞ FASULYELİ KEMİK SUYU

6 KİŞİLİK
550 gram maş fasulyesi
1,5 yemek kaşığı
Hindistan cevizi yağı
İyice dilimlenmiş soğan
2 adet dilimlenmiş
zencefil
4 diş kıyılmış sarımsak
400 ml Hindistan cevizi
sütü
750 ml kemik suyu
400 ml tamari sosu
Tat vermesi için karabiber
6 avuç dolusu yeşillik

YAPILIŞI

Maş fasulyelerini bir gece önceden iki katı suda bırakın. Yağı ısıtın ve soğan, zencefil ve sarımsakları sekiz dakika boyunca veya soğanlar yumuşayana dek soteleyin. Suyunu süzdüğünüz maş fasulyelerini, Hindistan cevizi sütünü, kemik suyunu ekleyin, ardından fasulyeler pişene dek, 60 dakikaya kadar yavaş yavaş kaynatın. Tamari ve karabiberi ekleyin. Yeşillikleri doğrayın, ekleyin, yumuşayana dek yavaşça kaynatın. Süper türlünüz servise hazır.

 

 

 

BESLENME

Sporcu beslenmesi nasıl olur?

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu beslenmesi konusunda son zamanlarda değişik öneriler duyuyorsanız eğer, bunların bir kısmını birlikte inceleyelim.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU

Yüksek kaliteli bir spor salonu size bunlardan ikram edebilir, ancak araştırmacılar hidrasyon için bildiğiniz normal sudan daha iyi olmadığını düşünüyor. Susadınız mı? Sebile yönelin.

AVOKADO

Araştırma üstüne araştırma, meyvenin kalp sağlığına faydalarını doğruladı. Ayrıca yüksek lif içeriği tok tutmaya yardımcı olabilir.

KIVIRCIK LAHANA

Turpgillerden olan bu sebze, âdeta doğanın CrossFit’çisi gibi pek çok şeyi başarır. Vitamin bakımından zengindir ve ayrıca kanserin büyümesini ve yayılmasını önleyebilecek kükürt bileşikleri içerir.

ACAİ ÇİLEĞİ

Bu meyveler sadece antioksidanlarla dolup taşmıyor, aynı zamanda sağlıklı bir antienflamatuvar görevi görüyor. Onları diyetinize dâhil etmek, egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olabilir ve kas hasarını sınırlayabilir.

KOMBU ÇAYI

Bağırsak sağlığını destekleyici bu içecek, homeopatik sahnenin temelini oluşturuyor. Ancak bilimsel jüri hâlâ yararları üzerinde fikir birliğine varamadı. Tadı da bir acayip.

KİNOA

Bu kadim tahıl, esansiyel amino asitleri içeren eksiksiz bir protein kaynağı. Kas büyümenizi hızlandırmak için beyaz pirinç yerine deneyin.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çaydaki kateşinlerin uzun süreli tüketimi metabolik sendromla savaşır (tip 2 diyabetin öncüsü) ve koroner hastalık riskinizi azaltabilir. Demliğin altını yakın.

ISPANAK

Yapraklı yeşillerin kaslara yardım eden demir içeriğine ek olarak, günde bir porsiyon yiyenler üzerinde yapılan bir çalışma, kalp hastalığı riskini yalnızca bir haftada azalttığını buldu.

BADEM SÜTÜ

Mineral içeriği bakımından süt ile karşılaştırılabilir, ancak protein içermez (bu yüzden yine de süt içiyorsunuz, değil mi?). Bir bardak inek sütü, bademden yapılandan beş kat fazla protein içerir.

ÇİYA TOHUMU

Etiket üzerindeki iddialarına rağmen, bu tohumlarda vücudunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğu omega-3 türü bulunmuyor. İyi bir lif kaynağı olmakla birlikte, omega almak için yağlı balık yemeniz daha iyi olur.

Devamı

BESLENME

Sebze ve meyve tüketmeden beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Karbonhidratsız, sebze ve meyve tüketmeden beslenme mevzusuu masaya yatırdık.

Hata: Karbonhidratsız beslenmek

Diyete başlayanların en büyük hatalarından biri karbonhidratlı gıdaları tamamen kesmektir. Bu amaçla sadece ekmeği değil, makarnayı da bırakırlar. Oysa yapılacak en büyük hatalardan biri sıfır karbonhidratla zayıflamaya çalışmak olacaktır çünkü bu besin grubunun yerini alacak başka bir şey yoktur. Şöyle düşünün: Karbonhidrat, anne sütünde bile bulunur ve unutmayın ki anne sütü, hali hazırda dünya üzerindeki en mucizevi besindir!

Düzeltmek için: Burada anahtar kelimeler “kaliteli karbonhidratlar” ve “ihtiyaç oranı!” Kaliteli karbonhidratlardan kasıt tam tahıllı, çavdarlı ekmekler; makarna, bulgur ve esmer pirinç gibi vücuda yararlı gıdalar. Hepsinden önemlisi de şu: Beyin hücreleriniz enerjisini karbonhidratlardan alır ve karbonhidrat tüketmek, aynı zamanda insan psikolojisini de olumlu yönde etkiler.

Hata: Sebze ve meyve tüketmemek

Yukarıda aşırı proteinle beslenmenin zararlarından söz etmiştik. Bunun nedenlerinden biri de sebze ve meyve tüketimindeki azalma… Eskiden yemekten kalkınca ortaya gelen meyve tabaklarına artık rastlanmaz oldu. Sebzeler de günlük yediklerimiz arasından yavaş yavaş çekiliyor. Çünkü beslenmeyi doymakla, tok kalmakla açıklar olduk. Bir de itiraf etmek gerekirse, kimsenin sebzelerle uğraşacak zamanı yok. Tavuğu ızgaraya atıp sofraya getirdiğiniz zaman dilimi sebzelerin yıkanıp temizlenmesine, kabuklarının soyulup doğranmasına anca yetiyor. Hal böyle olunca sebzelerden adım adım uzaklaştık ve meyvelerin yerine hazır satılan meyve suyu ve meşrubatlara yöneldik.

Düzeltmek için: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi şu: Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve yiyin! Ana öğünlerinizde yediklerinizin biri mutlaka sebze olsun, ara öğünlerde de meyveyi tercih edin.

Devamı

BESLENME

Aşırı proteinle beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Aşırı protein almak zararlı mıdır? Protein dengesi nasıl olmalı?

Her besin grubunun aşırısını tüketmek yanlış. Proteinle ilgili sorun ise şu: Son 10 yılda aşırı protein tüketimiyle birlikte hem rektum kanseri hem de kolon kanseri olarak tanımlanan kolorektal kanserin de aynı oranda artması, sadece diyet yapanların değil herkesin aşırı protein tüketiminden kaçınması gerektiğinin işareti…

Düzeltmek için: Proteinsiz yaşamaya çalışmanın bir anlamı yok; çünkü proteinin ana görevi, doku ve hücrelerin onarılması… Burada yapılması gereken, doğru miktarı bulmak… Ortalama bir rakam vermek gerekirse, vücut ağırlığınızın her kilosu için günde 0,8-1 gram protein tüketmek yeterli. Diyelim 65 kilosunuz. Bu da demektir ki günde tükettiğiniz protein miktarı en fazla 65 gram olmak zorunda. Peki, hangi proteinleri tüketeceğiz? Öncelikle tükettiğiniz kırmızı et miktarı, haftada 2-3 üç defadan fazla olmamalı. Tavuk, balık, hindi eti de diğer protein kaynakları olarak diyetinizde yer almalı. Daha da önemlisi mercimek, karabuğday, kuru fasulye,Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmelisiniz. 

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com