Bizi Takip Edin

BESLENME

Keçiboynuzlu Brownie tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

 

Kim Demiş Yiyemezsin? kitabının yazarı, Beslenme uzmanı Gülşen Altın’dan Men’s Health Türkiye okurlarına özel tarifler.

Dergimizde hiç hamur işi yiyecekler ya da karbonhidrat bombası gibi görünen tarifler gördünüz mü? Evet, muhtemelen görmediniz. Hamur işinin Men’s Health gibi bir dergide ne işi olabilir ki? Yok artık! Aslına bakarsanız, var artık. Beslenme Uzmanı Gülşen Altın sayesinde, artık hamur işi tarifleri gönlünüzce menünüze ekleyebilir hatta spor salonuna bile götürebilirsiniz. Mutluluk gözyaşlarınızı silin ve mutfak önlüğünüzü üstünüze geçirin.

Gülşen Altın’ın kitabı Kim Demiş Yiyemezsin? sandığınız gibi sıradan bir yemek tarifi kitabı değil. Çocukluğunda geçirdiği rahatsızlıklara reaktif hipoglisemi teşhisi konmasını hayatın ona verdiği hediyelerden biri olarak değerlendiren Altın, beslenme uzmanı olmasında kendi sağlık sorununun en büyük etken olduğunu söylüyor ve kendi deneyimlerinden yola çıkarak danışanlarının sorunlarını çok daha hızlı fark edip onlara beslenme alışkanlıklarına uygun çözümler sunuyor.

İşte ilk tarifimiz.

MALZEMELER

(17 Dilim)

• 4 yumurta
• 5 yemek kaşığı tereyağı
• 8 yemek kaşığı meyveden şeker
• 20 gr keçiboynuzu pekmezi
veya normal pekmez
• 1,5 su bardağı süt
• 50 gr kakao
• 1 paket vanilya
• 1 paket kabartma tozu
• 1/2 su bardağı tam buğday unu
• 1/2 su bardağı keçiboynuzu unu
Süslemek için
• Hindistan cevizi rendesi

1 DİLİM: 80 KALORİ, 12 GRAM PROTEİN

HAZIRLANIŞI

Tereyağını tavada eritin. Yumurtayı, eriyen tereyağını, meyveden şekeri, pekmezi, vanilyayı, kakaoyu ve sütü çırpma kabına alarak beş dakika boyunca mikserle çırpın. Bu karışımdan bir su bardağı kadarını kek piştikten sonra üzerine dökmek için ayırın. Kalan karışıma unları ve kabartma tozunu ekleyerek 2-3 dakika boyunca çırpın ve kek hamurunu hazır hâle getirin. Kek hamurunun yapışmaması için fırın kabını yağlayıp hafifçe un serpin ve daha sonra hamuru bu kaba boşaltın. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. (Pişip pişmediğini kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz.) 30 dakika sonra kekiniz pişmemiş ise ısıyı biraz düşürerek içi iyice pişene kadar fırında tutun. Fırından çıkarınca, hâlâ sıcakken bir çatal yardımıyla 8-10 yerinden delik açın. Üzerine ayırdığınız karışımı dökün. Süslemek için de Hindistan cevizi rendesini serpin.

Continue Reading
Advertisement

BESLENME

Yüksek proteinli pancake

Umut Doğan Yıldız

-

Yüksek proteinli bu tarifi uygulayarak kaslarınıza bayram ettirin.

MALZEMELER

Yumurta proteini tozu, 1 ölçek Yulaf unu, 4 yemek kaşığı Süt, 1 yemek kaşığı Tarçın, 1 çay kaşığı

YAPILIŞI

1/ Bir kâseye bir yumurta kırın ve ardından pürüzsüz bir hale gelene dek kalan malzemeleri bir çatalla karıştırın. İster inanın ister inanmayın, pancake’leriniz neredeyse hazır.

2/ Şimdi ise küçük bir tabak alın, karışımı yarım santimetre kalınlığında döküp tabağa ufak ufak vurarak bir halka halinde eşit şekilde yayın. Dikkat edin; çalıştığınız yüzeylerden pancake hamurunu kazımaya çalışmak değerli vaktinizi harcar.

3/ Mikrodalgada bir dakika en yüksek sıcaklıkta pişirin. Hala sıvı kıvamdaysa 30 saniye daha tutun, ardından aç kalan kaslarınızı hemen besleyin. 30 gramlık büyüme yakıtınızı almak için pancake hamurunuz bitene dek tekrarlayın.

Devamı

BESLENME

Orman meyveli proteinli pancake

Umut Doğan Yıldız

-

Orman meyveli proteinli pancake ile kaslarınıza ihtiyacı olan enerjiyi verin.

Whey Proteinle yapılan tarifler için web sitemizde arama yapın.

MALZEMELER

Whey protein, 1 ölçek Hindistan cevizi yağı Yumurta beyazı, 3 Yulaf, 5 yemek kaşığı Muz, 1 Yaban mersini, çilek veya ahududu, büyük bir avuç dolusu Kabartma tozu, 2 yemek kaşığı İsteğe bağlı: Orta boy tatlı patates

YAPILIŞI

1/ Yulafları bir mutfak robotuna atın ve un benzeri bir yapıya gelene dek robotta çekin. (Tatlı patates kullanıyorsanız beş dakika mikrodalgada tutun, küp doğrayın ve ardından ilave karbonhidrat vuruşu için karışıma ekleyin.)

2/ Yumurtaları, muzu, proteini ve kabartma tozunu ekleyip pütürsüz olana dek karıştırın.

3/ Yaban mersinini, ahududunu veya çileği ekleyin.

4/ Yapışmaz bir tavaya biraz Hindistan cevizi yağı ekleyin.

5/ Karışımdan bir miktar alıp tavaya dökün, her iki tarafını da birer dakika pişirin.

6/ Gece buzdolabında bekletip sabah ısıtın, bir parça yer fıstığı ezmesi ve/veya balla servis edin.

Devamı

BESLENME

Pirincin kalorisini düşürmek için ne yapılır?

Umut Doğan Yıldız

-

Pirinci pişirdikten sonra soğumasını beklemek, kalori oranının azalmasını sağlıyor. 

Sri Lanka’daki The College of Chemical Sciences’ta görevli bir ekip, beyaz pirinci pişirmiş ve 12 saat buzdolabında bıraktıktan sonra tekrar ısıtmış. Sonuç olarak pirincin kalori içeriğinin yüzde 10-12 oranında düştüğü gözlenmiş. Bu rakamın bazı pirinç çeşitlerinde yüzde 50’yi bulabileceği ön görülüyor. Ancak dikkat etmen gereken bir şey var: Pirinci Hindistan cevizi yağıyla (180 gr pirinç için bir tatlı kaşığı kadar) pişirmen gerekiyor. Bu yağ ve soğutma işlemi, pirincin yapısını değiştiriyor. İnce bağırsakta glikoza dönüşmeyen, dirençli nişasta içeriğini artırıyor. Bu da düşük kalori anlamına geliyor.

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com