Bizi Takip Edin

BESLENME

HER ALANDA UZMAN OL!

-

 

“Punch Bowl” kokteyl kitabının ABD’li yazarı Dan Searing sizi punch kokteylinin ustası yapmaya kararlı.

YUMRUK KADAR SERT KOKTEYLLER

TATLI VE EKŞİYİ BİRLEŞTİRİN
Nüans yakalamak adına 20 farklı tadı
karıştırmak şart değil. Klasik yolu seçin.
İçerisine beş litre sıvı koyabileceğiniz
büyüklükte bir kase alın. 75 santilitrelik sert
bir şarabı kaba boşaltın. Yarım bardaktan
biraz fazla şeri, yarım bardak konyak, çeyrek
bardak pudra şekeri ve çeyrek çay kaşığı taze
rendelenmiş Hindistan cevizini karıştırın. İnce
limon dilimleri eklemeyi de unutmayın.
SOĞUTUN
Kokteylinizi buzdolabında saklamak onu
sadece servise uygun hale getirmez, aynı
zamanda aromaların da birbirleriyle
harmanlanmasını sağlar. Punch kokteylinizi
servis etmeden önce muhakkak üç saat
boyunca soğutucuda bekletin.
BUZ TAKVİYESİ
Soğutucudan çıkardıktan sonra kabın içine buz
parçacıkları yerleştirmek kokteylinizin
sulanmasını geciktirir. Bir gece önceden geniş
buz kaplarını ya da bir kartonu su ile doldurun
ve dondurucuda saklayın. Karışımı servis
etmeden önce başka bir kabın içine buz
bloğunu yerleştirdikten sonra kokteyli de
ekleyin. İçkinizi biraz daha lezzetlendirmek
istiyorsanız çeyrek bardak maden suyu da
ekleyebilirsiniz. Kokteyl 18-26 kişiliktir.
DAHA İYİ BİR KASE
Kepçe kullanacağınız için derin kaseleri tercih
etmekte fayda var. 12 litre alabilecek kâseler
en ideal olanıdır. Ayrıca bardak seçiminize de
dikkat etmelisiniz. Tercihinizi bir set almaktan
yana kullanın. Böylece kase, bardak ve
kepçeniz aynı model olur ve şık bir sunum
hazırlamış olursunuz.

KAYA TIRMANIŞINI FETHEDİN

Halat kullanmadan küçük kayalara tırmanmak daha gelişmiş
kaslara sahip olmanızı sağlayabilir. Aynı zamanda korkularınızı
da yenebilirsiniz. Birkaç arkadaşınızla bir araya gelerek
yoğunlaştırılmış ve heyecan verici antrenmanlar yapabilirsiniz.

01 (2)

EKİPMANI TAMAMLAYIN

Tırmanmak için halata ya da
kemere ihtiyacınız yok. Büyük
ve geniş bir çarpma tamponuyla
sağlam bir tırmanma ayakkabısı
yeter. Küçük bir çantaya da
ihtiyaç duyabilirsiniz.

02

NEREYE TIRMANMALI?

İnternetten kendinize en yakın
tırmanılacak kayayı bulun. Seattle
Kaya Tırmanışı Derneği’nden
Chris Potts “Tırmanacağız bölge
düz ve 3-5 metre yüksekliğinde
olmalı. Rahatça yükselebilmeniz
için duvarda tutacaklar
bulunmalı” diyor. Sizden önce
tırmananların bıraktığı tebeşir
izleri de işinizi görebilir.

03

ROTANIZI ÇİZİN

Potts “Hedefinizi belirleyin.
Bu, zirveye varmak, çapraz ya
da düz tırmanmak da olabilir”
diyor. Arkadaşınızla beraber
tırmanıyorsanız, onun hedefi
sizi geçmek değil düşmenizi
engellemek olmalı.

04

HIZINIZI KORUYUN

Çaylaklar tırmanma sırasında
ayaklarını kaya parçasına
paralel koyarlar. Bu güç
kaybına neden olur. Bunun
yerine parmak uçlarınız
üzerinde durun. Potts’a göre bu,
baldırlarınızı çalıştırır. Dengenizi
korumanıza yardımcı olur.

Uzun Yolda Uyanık Kalın

1. Rahatsızlık yaratın
ABD’li rekortmen ralli
pilotu Alex Roy,
“Otomobilin içinin
sıcağı ve rahat
ortamlar uyku için
elverişlidir. Bu yüzden
tam tersini yaratmaya
çalışın. Koltuğunuzun
ayarlarını değiştirin.
Kış aylarında ise
klima sisteminizle
sadece ayaklarınızı
ısıtın. Temiz havanın
içeriye dolması için
camları açık bırakın”
diyor. Böylece uyku
hissi son bulacak.
2. Atıştırın
ABD’li beslenme
uzmanı Prof. Dr. Mike
Roussell “Fıstık ve kuru
üzüm gibi atıştırmalıklar
hem protein açısından
zengindir hem de
fazla karbonhidrat
barındırmaz. Daha
doyurucu bir menü
arayanlar içinse
ton balıklı salata
mükemmel bir seçim.
Bir konserve ton balığı,
bir paket mayonez, bir
tutam ay çekirdeği ve
üzüm ihtiyacınız olan
malzemeler” diyor.
3. Esneyin
Antrenör Joe Dowdell
“Esnemek için
arabayı kenara çekin.
Koltuğunuzun sağ
tarafını sağ elinizle
tutun. Sol kolunuzu
ise başınızın
üstünden geçirerek
sağ kulağınızı
kavrayabilmek için
kullanın. Kendinizi
sola doğru çekin ve
15 saniye boyunca bu
pozisyonda bekleyin.
Ardından tarafları
değiştirerek hareketi
tekrarlayın” diyor.
Aşağıdaki taktiklerle yolculuk boyunca direksiyondayken gözünüz açık kalsın.

BESLENME

Badem nasıl tüketilmeli?

Umut Doğan Yıldız

-

Bu diyet türüyle daha fazla yemek yiyerek kilo verecek, yağ kaybederken kas oranını arttıracaksınız.Badem nasıl tüketilir, bir bakalım.

ABD’deki en popüler diyet kitabı olan The Abs Diet For Women kitabından tüyolar duymaya hazır mısınız? The Abs Diet For Women, karnınızı dümdüz yapmayı, karın kaslarını belirginleştirmeyi, zayıf ve sağlıklı bir hayat sürmenizi amaçlayan altı haftalık bir plan. Bu diyet türüyle daha fazla yemek yiyerek kilo verecek, yağ kaybederken kas oranını arttıracaksınız. 

Bademle ilgili bilmen gerekenler 

Süper güçleri: Kas yapar, açlık krizleriyle savaşır, karın bölgesindeki yağlanmayı engeller.
Gizli silahları: Protein, tekli doymamış yağlar, E Vitamini, lif, magnezyum, folik asit, fosfor.
Düşmanları: Obezite, kalp hastalıkları, kas kaybı, kırışıklıklar, kanser, yüksek tansiyon.
Yakın arkadaşları: Kabak çekirdeği, ay çekirdeği, ceviz, yer fıstığı ve avakado.
Taklitleri: Tuzlanmış veya kavrulmuş fıstıklar. İçerdikleri çok miktarlı tuz tansiyonu yükseltir.

Nasıl tüketmek gerekiyor?
Bir avuç kadarını salata, kahvaltı gevreği, yoğurt, yulaf ya da diyet dondurmanın üzerine koyarak tüketebilirsiniz. Hızlı bir öğün hazırlaman gerektiğinde az miktarda bademi bir tabak kepekli makarna, 100 gram tavuk göğsü ve iki çorba kaşığı mozzarella peyniriyle karıştırarak yiyebilirsiniz.

Hafif tatlı bir seçenek içinse fırını 200 dereceye getirin. Bir avuç bademe pişirme spreyi sık ve beş ile 10 dakika arasında fırında kızarmasını sağlayın. Bademler kavrulduktan sonra üzerine kahverengi şeker ve tarçın serpiştirin.

Süper karışım
• 250 gram badem
• 250 gram pekan cevizi
• 100 gram yulaf
• 2 çorba kaşığı bal
• ½  çay kaşığı tarçın
• 250 gram yaban mersini
• 250 gram kuru kayısı
• Karabiber
• Nane

Hazırlanışı

Fırını 120 dereceye ayarla. Badem ve pekan cevizlerini bir kâseye koyun ve üzerine çok hafif pişirme spreyi sıkın (Üç fıs kadar). Üzerine bir çorba kaşığı bal ve tarçını ilave ettikten sonra iyice karıştırın. Karışımı hazırladıktan sonra fırın tepsisine eşit bir şekilde dağıtın ve 15 dakika boyunca tepsiyi sık sık sallayarak kavrulmasını sağlayın. Fırından çıkardıktan sonra biraz soğumasını bekleyin ve üzerine kalan diğer bir çorba kaşığı bal ve kuru meyveleri ilave edin.

4 porsiyon oluşturur.

Servis başına: 170 kalori, 9 gram yağ (0 gramı doymuş), 18 gram karbonhidrat, 0 miligram sodyum, 3 gram lif, 3 gram protein.

Devamı

BESLENME

Avokado ve tofunun faydaları

Umut Doğan Yıldız

-

Takipçilerimizden gelen, “Avokado ve tofu hakkında beni bilgilendirir misiniz?” sorusunu yanıtladık.

Avokado A, C ve E Vitamini bakımından zengindir. Özellikle kalp ve damar sağlığını korur ve tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Kandaki kötü kolesterolü düşürücü tekli doymamış yağlar ve diğer meyvelere nazaran daha fazla protein içerir. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca hücre yenilenmesine de katkıda bulunur. 100 gr’da 165–170 kalori vardır. Bir tanesi ortalama 250 kaloridir. Tofu, demirden ve özellikle B grubu vitaminler açısından zengindir. Yapımında kalsiyum tuzu kullanılmışsa iyi bir kalsiyum kaynağı da olabilir. Tofunun içeriğindeki kalorinin yarısı yağlardan gelse de 100 gr tofu porsiyonunda yalnızca 6 gr yağ bulunur ve kolesterol içermez. Genel olarak tofu ne kadar yumuşaksa yağ oranı da o denli düşüktür. Tofu sodyum kısıtlaması yani tuz kısıtlaması olan diyetler için iyi bir alternatif besindir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aylin Yılmaz / AY Beslenme Danışmanlığı

Devamı

BESLENME

Florentine usulü yumurta tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Pratik, sağlıklı, protein ve vitamin deposu bir öğün için bu tarifi uygulayabilirsiniz. İşte Florentine usulü yumurta tarifi!

Malzemeler:
• 2 çay kaşığı tuzsuz tereyağı
• 180 gram bebek ıspanak
• 2 yumurta
• 1 tam tahıllı muffin, ikiye bölünmüş ve tost makinesinde kızartılmış
• Tuz ve karabiber

Hazırlanışı: 

Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın. Ufak bir tavada orta ateşte tereyağını eritin. Ispanakları ilâve edip canlılığını yitirene kadar karıştırın. Ateşin üzerinden alın. İki adet muhallebi kabının içini yağlayın ve her birine bir yemek kaşığı su koyun. Yumurtaları içine kırın. 15-20 dakika arası fırınlayın. Yarım muffinlerin üzerine ıspanak ve yumurtayı koyun. İsteğe göre baharat serpin.

(2 kişilik) Kişi başına: 207 kalori, 10 gr yağ (4 gramı doymuş), 23 gr karbonhidrat, 361 mg sodyum, 6 gr lif, 11 gr protein.

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com