Bizi Takip Edin

BESLENME

Gece olunca acıkıyorum!

Umut Doğan Yıldız

-

 

Günün çoğunda yemeğe karşı ilgisizsiniz. Ancak gece olduğunda yemeye başlıyorsunuz. Gece olunca acıkıyorum diyenler mutlaka okusun.

Önce büyük bir akşam yemeği geliyor. Sonra da otomatik olarak yüksek kalorili atıştırmalıklara gömülüyorsunuz.

İnsan fizyolojisi geceleri uyuyacak şekilde tasarlanmış, ön kanıtlar da yemeği günün erken saatlerinde yiyip akşam pek de yememeniz gerektiğini gösteriyor. Bu yüzden vücut ısınız ve metabolik hızınız düşüyor.

Beslenme çalışmak için Pennington’a gelmeden önce fizik doktorasını Harvard’da yapmış olan araştırmacı Courtney Peterson, yemek zamanlaması üzerine ezber bozan iki çalışmayı yeni tamamladı. Bulguları gece geç saatlerde yenen yemeğin insülin hassasiyetini bozduğunu, kan basıncını yükselttiğini ve yağ yakımını azalttığını gösterdi. “Gece geç saatlerde yemek yemek vücut saatinizin farklı saat dilimlerinde olmasına neden oluyor; vücudunuz metabolizmayı hızlandırıp hızlandırmama konusunda çatışan sinyaller alıyor,” diye belirtiyor.

Çalışmalarından birinde, denekler tüm yemeklerini 08.00 ile 14.00 arasında yedi. İlk sonuçlar, normal programa göre yiyen kontrol grubuna kıyasla daha fazla yağ yaktıklarını ve daha az aç hissettiklerini gösterdi. Peterson, ilk grubun en büyük şikâyetinin dar bir süreçte fazla tok hissetmeleri ve gece vakti çok aç hissetmemeleri olduğunu belirtti.

Çalışmadaki Independence, Louisiana’lı mezun bir öğrenci, Jeff Coslan, öğlenin erken saatlerinde akşam yemeği yemenin verdiği o tıka basa doyma hissinden korktuğunu söylüyor. Ancak beş haftalık test sürecinin sonunda kilo verdi ve tüm değerleri, yani kan şekeri, kan basıncı ve lipitleri ciddi derecede gelişme gösterdi.

Büyükanneniz ve büyükbabanız bile 16.00’dan önce akşam yemeği yemeyi düşünmezdi. Ancak son araştırma da aynı sonucu verirse burada pratik bir çıkarım vardır: Akşam yemeğinizi olabildiğince erken saatte, insülin hassasiyetiniz sonlanmadan yiyin. “Kahvaltıyı es geçmenin iyi ya da kötü olması üzerine çok uzun süre odaklanmış olmamız ironik,” diyor Peterson. “Akşam yemeği ve onu ne zaman yediğiniz, günün en önemli öğünü olabilir.”

ÇÖZÜM:

❱ YEMEĞİNİZİ ERKEN PLANLAYIN: 19.00’da akşam yemeğiyle biten bir yemek programı hazırlayın.

❱YEMEK YERİNE GEÇECEK AKTİVİTELER BULUN: Bu yeni beslenme kalıbına alışana dek sizi meşgul tutacak yollar arayın. Örneğin, spor yapmak

❱ UYKUNUZU ALIN: Geç saatlere kadar uyumadığınız zamanları kısıtlarsanız beslenme stratejilerinizi mahvetme imkânlarınızı da ortadan kaldırırsınız.

❱ BESİNLERİ ÖNCEDEN YÜKLEYİN: Krallar gibi kahvaltı edin, prensler gibi bir öğle yemeği ve yoksullar gibi bir akşam yemeği yiyin.

❱ YAVAŞLAYIN: Dolu bir midenin beyne yemeyi bırakmayı söylemesi kabaca 20 dakika alır. Doyma hissine ancak yavaş yiyerek sizi yakalama şansı tanırsınız.

 

Continue Reading
Advertisement

BESLENME

Yeşil humuslu çavdarlı sandviç

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu beslenmesi konusunda kafası karışık olanlara, evde hazırlanacak sporcu yemekleri, sporcu tarifleri ve pratik sandviç önerileri sunmaya devam ediyoruz.

MALZEMELER

1/ Çavdarlı sandviç ekmeği

2/ Marul

3/ Beyaz soğan, halka doğranmış

4/ Kaşar peyniri

5/ Domates, dilimlenmiş

6/ Soya filizi

Yeşil Humus Sos:

50 gram bezelye

25 gram edamame yeşil soya fasulyesi

1 yemek kaşığı susam yağı

Yarım çay kaşığı toz zencefil

YAPILIŞI:

Humusu hazırlamak için malzemelerin hepsini blenderdan geçirin. Bezelyeler yağ kaybı ve enerji dengesini destekleyen bakır ve manganez yönünden zengindir ve edamame de protein içeriğini artıracaktır.Ekmeklerinizin birer yüzüne humus karışımını sürün. Hazırlamış olduğunuz diğer tüm malzemeleri arasına ekleyerek sandviçinizi tamamlayın.

Devamı

BESLENME

Yeni sporcu sandviç tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Evinizde hazırlayıp, işe, okula, dışarı götürebileceğiniz kolay ve besleyici sporcu sandviçleri tariflerine devam ediyoruz.

Sporcu tarifleri, sporcu beslenmesi konusunda daha fazla bilgi almak için beslenme kategorimizi tıklayın.

Sandviç için malzemeler

1/ Çok Tahıllı ve Siyez Buğdaylı ekmek

2/ Salatalık, küp doğranmış

3/ Domates, küp doğranmış

4/ Beyaz peynir, küp doğranmış

5/ Fındık turp, ince, yuvarlak doğranmış

6/ Yeşil zeytin, küp doğranmış

Guacamole Sos tarifi:

Yarım olgun avokado

Çeyrek yemek kaşığı yeşil limon veya limon suyu

Yarım yemek kaşığı kırmızı soğan, ince doğranmış

Yarım yemek kaşığı kişniş, iyice doğranmış

Yarım yeşil acı biber, iyice doğranmış (isteğe bağlı)

Tuz

Karabiber

YAPILIŞI

Bir dilim çok tahıllı ekmeğin üzerine, guacamole için verilen malzemeleri blenderdan geçirerek sos olarak hazırlayıp sürün. Geriye kalan malzemeleri de ekmeğin üzerine koyup tuz, karabiber ve dilediğiniz baharatla tatlandırın. Açık sandviç, düşük karbonhidrat almanızı sağlayacak ve mükemmel lezzetin yanında avokadodaki sağlıklı yağı da almanızı sağlayacaktır.

Devamı

BESLENME

Toksin atıcı smoothie tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie’ler hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Smoothie dosyamızın bir başka konuğu: Toksin atıcı smoothie tarifi

Gamze’nin Fit Notu: Zerdeçal, özellikle enflamasyonu (iltihap) önleyici etki gösterir. İçeriğinde bulunan kurkumin adlı madde kansere karşı koruyucu etki gösteren çok güçlü bir antioksidandır. Kurkumin sayesinde yağ sentezini azaltarak zayıflamayı destekler, toksin atıcı etki yaratır.

MALZEMELER
10 yaprak ıspanak
1 çay bardağı donmuş yabanmersini
10 adet çiğ badem
1 yemek kaşığı haşlanmış kinoa
Yarım çay kaşığı toz zencefil
Yarım çay kaşığı toz zerdeçal
1 top karabiber
1 dal taze nane
200 ml su

Süslemek için
10 adet taze karadut
1 dal Frenk üzümü

YAPILIŞI
Smoothie yapımı için karadut hariç tüm malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hâle gelene dek karıştırın ve yarısını ayırın. Karadutları ezin, smoothie karışımının ara katına koyun ve üzerini süsleyin.

Devamı

Popüler