Bizi Takip Edin

BESLENME

GECE ATIŞTIRMALARINI ÇOK YAPMANIZIN GERÇEK SEBEBİ

-

 

buzdolabiGece yarısı buzdolabını talan etmenizin arkasında yatan bilimsel gerçeklere göz atın.

Gece yarısı karşı koyamadığınız atıştırmaları neden yapıyorsunuz hiç merak ettiniz mi? Brigham Young University’nin yeni araştırmasına göre beyninizin ödüllendirme merkezi akşam yenilen yemeklere karşı daha az istekli olmakta. Bu da gece yaşanan acıkmaları tatmin etmek için daha yüksek kalorili yiyeceklere ihtiyaç duymamıza neden oluyor.

BYU’da master öğrencisi olan ve araştırmada çalışan Travis Masterson şöyle açıklıyor: “Sabahları yemeye odaklanırsınız çünkü gün için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarsınız. Geceleri ise vücudunuz kendini kapatmaya hazırlar ve bu da yemekleri daha az tatmin edici algılamamızı sağlar.”

Problem şu: Geceleri beynimiz istediği tatmini sağlamadığında, istek karşılanmadığı için daha fazla yemek yeriz. Akşam yemeklerinden sonra dondurma tabağını hüpletmek (hatta bir tanesini daha yesem yerim demek) bundan dolayı kolay görünür.

Bu araştırma kadınlar üzerinden gerçekleştirilmiş olsa da, Masterson’a göre bu bulguların erkekler için de geçerli olduğu söylenebilir.

Fakat buzdolabından uzak kalmak için güçsüz hissetmenize gerek yok. Arzulayacağınız bir yemeği görmek de bu açlığı tetikleyebilir ve yeme isteği uyandırabilir.

Şunu deneyin: Araştırmaya göre cezbedici yemekleri göz önünde uzaklaştırmak akşam yemeği sonrası yenecek yiyecek isteklerini azaltabilir. Bankonun üstünde bir kurabiye kavanozu tutmayın. Bir dolaba koyarsanız göz önünüzde olmaz. Reklamlar da tetikleyici olabildiği için kendinizi onlardan da uzak tutun.

Masterson’a göre bu “Ekstra uyarılmalardan korunmak için bir stratejidir.”.

Continue Reading
Advertisement

BESLENME

Korili tavuk salatası tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcular için yeni bir tarif: Korili tavuk salatası tarifi.

Malzemeler:

2 çorba kaşığı kuru üzüm

2 çorba kaşığı diyet mayonez

1 tatlı kaşığı köri

2 tatlı kaşığı limon suyu

1 adet taze soğanın yeşil kısımları, ince kıyılmış

125 gr haşlanmış tavuk, didiklenmiş

Tatlandırmak için tuz ve karabiber

Servis için bebek ıspanak yaprakları

Kuru üzümleri küçük bir kâseye alıp sıcak suyla ıslatın, şişinceye kadar 10 dakika bekletin. Süzün ve kenara alın. Mayonez, köri ve limon suyunu pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Taze soğan, kuru üzüm ve tavukları karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İki servis tabağına bebek ıspanakları yayın, salatayı tabaklara eşit olarak paylaştırın.

Bir porsiyonda: 210 kalori, 8 gr yağ (2 gr’ı doymuş), 700 mg sodyum, 22 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 14 gr protein

Devamı

BESLENME

Yemeklerden sonra meyve yenir mi?

Umut Doğan Yıldız

-

Sizden gelen soruları yanıtlıyoruz: Yemeklerden sonra meyve yenir mi? İşte cevabı.

Bilimsel olarak yemeklerden sonra meyve yemenin herhangi bir sakıncası yok. Ana öğünlerde dengeli bir beslenme uygulamak istiyorsanız meyve, süt, kuru meyve, meyve suyu gibi gıdaları ara öğünlerde tüketme alışkanlığı kazanmanız çok önemli. Böylece sık aralıklarla atıştırmaya başlayacak ve midenizi yormadan ve hazımsızlık yaşamadan daha keyifli günler geçireceksiniz. Meyve, bazik bir kimyaya sahiptir. Mideyi ve bağırsakları yormaz. Lif açısından zengin olduğu için de tokluk sağlar. Tek öğünde bir-iki adet meyve tüketmek yeterlidir. Günde üç adet meyve almaya ve bunları ara öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz.

Devamı

BESLENME

Yepyeni patates püresi tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu tarifleri içeriklerine bir yenisini ekledik. İşte yepyeni, sporcular için patates püresi tarifi.

Eğer günlük yağ alma oranını düşürmek istiyorsanız, tereyağı yerine 2 çay kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz.

2 orta boy tatlı patates, soyulmuş ve 2 cm’lik parçalara bölünmüş

3 yemek kaşığı yağsız süt

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen yaprağı

1 yemek kaşığı rendelenmiş az yağlı Parmesan

1 çay kaşığı doğranmış taze sarımsak

Tuz ve karabiber

1. Patatesleri iyice haşlanana kadar 15-20 dakika tuzlu suda kaynat.

2. Süt ve tereyağını karıştırıp mikrodalgada kullanabileceğin bir kaba koy. Yaklaşık bir dakika tereyağı eriyene kadar ısıt.

3. Patatesleri rahatça ezebileceğin bir kaba al. Üzerine yaptığın karışımı, fesleğen, peynir ve sarımsağı da ilave edip karıştırıcıyla iyice yumuşayana kadar karıştır. Son olarak tuz ve karabiber ekle.

Bu tarif orta boy bir kâseye denk gelir.

Bir porsiyonda: 205 kalori, 4 gr protein, 43 g karbonhidrat, 2 gr yağ (1 gr doymuş yağ), 5 g fiber, 75 mg sodyum

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com