Bizi Takip Edin

BESLENME

EZBERİNİZİ BOZAN HAMBURGERLER

-

 

Büyük boy köfteli, lezzetli bir hamburgerin verdiği zevki kim reddedebilir?

1

1-

Biz, nice hamburgerlere taş çıkartacak sağlıklı bir tarif biliyoruz. Üstelik vejetaryen. “Etsiz hamburger de olur muymuş” demeyin. Et severler ‘vejetaryen hamburger’ kavramını bir oksimoron olarak görebilir. Hamburger sırf etsiz diye lezzetsiz olmak zorunda değil. “Grain Mains” isimli yemek kitabının ABD’li yazarı Bruce Weinstein, tadı damağınızda kalacak müthiş bir tarif hazırladı.

2

2-

Kinoa ve yulaf, köftenize bitki bazlı proteinler katacak. Ayrıca içlerinde nemi tuttukları için köftenin kıvamını da koruyacaklar.
⅔ bardak pişmiş kinoa (eğer siyah kinoa bulabilirseniz, köfteniz ete daha çok benzer)

1¾ bardak yıkanmış konserve kara fasulye
⅔ bardak yulaf ezmesi

3

3-

Şimdi ana malzemeleri lezzetlendirme zamanı. İster Weinstein’in aşağıda verdiği karışımlarından birini deneyin, isterseniz de kendi kafanızdan size özel lezzet fırtınasını yaratın.
<strong>Southwest Burger
3 yemek kaşığı barbekü sosu
1 yemek kaşığı Worcestershire sosu
2 yemek kaşığı doğranmış Meksika biberi
1 yemek kaşığı biber
1 yemek kaşığı kırmızı biber tozu
1 çay kaşığı kimyon
Curry Burger
3 yemek kaşığı mango
2 yemek kaşığı sarı köri tozu
¼ çay kaşığı tuz
Asian Burger
3 kaşık hoisin sosu
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı karabiber

4

4-

Malzemelerinizi, oyun hamuru kıvamına gelinceye kadar mikserden geçirin. Eğer çok cıvık olduysa, kuru malzemelerden, çok katı olduysa baharatlardan daha fazla ekleyin.

5

5-

Yapışmaz tavayı orta ateşte ısıtın. Bir yemek kaşığı yağ ekleyin. Fasulye karışımını kaseye koyun ve ellerinizi ıslatın. Fasulye karışımını avucunuza alıp avuç içinizle ezerek hamburger köftesi şekline getirin. Köfteleri dikkatlice tavaya koyun. İki tarafını da kızarıncaya kadar dörder dakika pişirin.

 

6

6-

Hamburgerde marul, domates ve soğanın krallığını kimse inkar edemez. Hevesli aşçılar bambaşka lezzetler de yaratabilir. Bu ilginç malzemelerle yeni bir tat yakalayacaksınız.

7

7-

Meksika biberi

Kırmızı soğanın ekşi tadını verir. Tabii dilleri yakan o meşhur acı tada sahip kapsaisin maddesi de cabası. Hazır dilimlenmiş olanlarından alın.

8

Közlenmiş kırmızı biber

Kırmızı biber göze hoş görünmekle kalmıyor, yeşil biberlerin iki katı E vitamini ve 10 katı A vitamini içeriyor. Aceleniz varsa kavanozda satılan közlenmiş biberler işinizi görür.

9

Avokado

Fasulye ve tahıllarda çok az yağ var. Avokadoya yönelirseniz, bir hamburgerden beklediğiniz ağız dolusu tadı yakalarsınız. Avokadoyu hafifçe sıktığınızda, bastırdığınız yer içe göçüyorsa, o avokado olgunlaşmış demektir.

10

Ananas

Halka şeklinde kestikten sonra,
iki tarafını da ızgarada beşer dakika pişirin. Çıtırlaşan ve karamelize olan ananas dilimlerini kağıt havluyla kuruladıktan sonra hamburgerinize ekleyin.

 

FOTOĞRAFLAR: MEN’S HEALTH ARŞİVİ

BESLENME

Yemek yemeden duramıyorum!

Umut Doğan Yıldız

-

Yemek yemeden duramayanların, doyduğunda bırakmalarını sağlayacak 6 öneri!

Yeme davranışını kontrol etmek ve ipleri eline almak isteyenler için 
Dr. Diyetisyen Gamze Şanlı Ak‘ın tavsiyeleri!

Hedeflediğiniz kiloya ulaşmanızdaki en büyük engel, hesaba katmadığınız fazla kalorilerdir. Hiçbir şeyden mahrum kalmadan, porsiyonları azaltarak bilinçli yediğinizde, bu kalorileri en kolay yoldan saf dışı bırakmış olursunuz. Bilinçli yemek, bir diyet çeşidi değildir.Ne yediğinize değil, nasıl yediğinize yönelik davranış değişiklikleri ile ilgilidir.Yeme davranışını kontrol ederek neler başarabileceğinizi öğrenmek ister misiniz?

1- Her lokmada çatalı bırakın

Bir lokma aldıktan sonra yutmayı bile beklemeden yenisi için tabağa mı yöneliyorsunuz? Yemek yerken otomatik olarak elimiz ağzımıza gidiyor ve 5 dakikada tabağımızı silip süpürüyoruz ancak beynimiz yemek yediğini 20 dakika sonra anlar. Bu nedenle yemek yemek için kendinize zaman ayırmanızı öneririm. Lokmalar arası çatalı bırakmak, doyup doymadığınızı anlamanız için size zaman verir. Çünkü bilinçli beslenmede amaç tıka basa yemek değil doyduğunu hissetmektir.

2- Yarım Porsiyona Ne Dersin?

“Ben doydum, gözüm doymadı” lafını hepimiz hayatımız boyunca en az bir kez söylemişizdir.  Tabağımızdaki her şeyi yemeye programlı olmamız bu güdü ile birleşince ortaya pek de hoşlandığımız sonuçlar çıkmıyor.Aslında tabağınızı yarım doldurursanız gözünüzün midenizden büyük olmadığını anlayacaksınız. Unutmayın, gerçekten doymazsanız kimse yemeği sizden kaçırmayacak.

3- İlk Lokmanın Tadına var

Yemek, sanılanın aksine sadece lezzetle ilgili değil tüm duyularla ilgilidir. Çoğunlukla yemek yerken, yemeğimiz hariç her şeyi düşündüğümüz için vasat denecek birçok şey yememize rağmen bunu fark etmeyiz. Yemeğe başlamadan birkaç saniye bekleyin ve gerçekten yemeğinize odaklan. Neye benziyor? Nasıl kokuyor? Tanımlamanız için 3 kelime seçmeniz gerekirse ne olurdu? Yemeğin dokusuna ve yerken çıkan seslere konsantre olun. Ağzınızdan midenize inene kadar geçecek süreyi hayal edin. Böylece tokluk sinyallerinin aşırı yemenize fırsat vermeden salınmasına zaman tanımış olursunuz.

4- Televizyonu kapat

Yemek yerken televizyonu açmak %14 daha fazla yemeye zemin hazırlar. Yediğinizle bağ kurun ve ekrana bakmak yerine tabağınıza bakın. Çünkü yemek molası, başka şeylerle de uğraşılacak boş zaman değildir.

5- Yemekten 30 dakika önce su için

Susamanın açlıkla karıştırabildiğini biliyor muydunuz? Yani yeteri kadar su içerseniz boş yere açlık hissetmezsiniz.

6- Yerken yumruğunu sık

Ne kadar garip olduğunun farkındayım ama gerçekten işe yarıyor. Fiziksel hareketler zihnimizi de etkiler. “Hayır”denilen şeye karşı duyarlılık oluşur ve elimizi yumruk yaparız. Çünkü bu “dur”demektir. Bu psikoloji ile alakalı “şekillenmiş biliş”  teorisi olarak bilinir. Elini yumruk yapmak,yemeğin her anında açlığınızı sorgulamanızı ve gerektiği yerde durmanızı hatırlatır.

Dr. Dyt.(PhD) Gamze Şanlı Ak 

Devamı

BESLENME

Smoothie nasıl hazırlanır?

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie dosyasını açıyoruz. Smoothie’lerden alınacak verimi maksimum seviyeye çıkarmak için tavsiyeler.

SIVI BAZ/PROTEİN KAYNAĞINI SEÇİN

Smoothilere süt yerine sıvı baz olarak su, maden suyu, yeşil çay, yoğurt, kefir veya süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Smoothie’nize ekleyeceğiniz protein kaynağı, daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır; yoğurt ve sütle bunu elde edebilirsiniz. Ancak bitkisel kaynaklı sütlerin protein içerikleri daha düşük olduğundan, Hindistan cevizi veya badem sütü eklerseniz sağlıklı yağ da eklediğinizden emin olun.

Kış için smoothie tarifi!

SEBZE EKLEYİN

Yeşil yapraklı sebzeler kanserden kalp hastalıklarına, diyabetten kilo sorunları ve hormonal problemlere kadar karşılaşabileceğiniz birçok hastalıktan koruyucu içeriklere sahiptir. Smoothie’niz için en iyi tercihlerden olan ıspanak ve pazıyı kullanabilirsiniz. Mevsiminde olduğu sürece, kabak, maydanoz, havuç, salatalık gibi çoğu sebzeyi smoothie’nize ekleyebilirsiniz.

SAĞLIKLI YAĞ KULLANIN

Yağlar da proteinlere benzer şekilde tokluk sürecinizi uzatır ve sebze ve meyvelerde bulunan, yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Özellikle smoothie kâsesi hazırlayacağınız zaman daha yoğun kıvam elde etmek için avokado, kaju veya fıstık ezmesini deneyebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz diğer sağlıklı yağ kaynaklarına örnek olarak badem, fındık, ceviz, keten tohumu, tahin ve chia tohumunu sayabiliriz.

Metabolizma hızlandıran smoothie!

MEYVE İLE LEZZET KATIN

Meyvelerin smoothie’nizin tadını güzelleştirdiğini biliyoruz ancak smoothie’nizin şeker ve kalori bombası hâline gelmemesi için kontrollü miktarlarda, bir ya da iki porsiyon meyve kullanmalısınız. Muz, çilek gibi popüler tatlar yanında yaban mersini, böğürtlen, elma, armut, kivi, mango, şeftali gibi birçok meyveyi de deneyebilirsiniz. Smoothie kâseniz içinse donmuş meyve kullanmak daha hoş bir kıvam elde etmenizi sağlayacaktır.

KOMPLEKS TAHIL SEÇİN

Günlük olarak ihtiyacımız olan enerjiyi karşılamak için karbonhidratlara ihtiyaç duyarız. Bu nedenle smoothie’nize yulaf ekleyebilirsiniz ancak glüten hassasiyetiniz varsa kinoa, karabuğday, amarant gibi seçenekler, smoothie’niz için mükemmel tercihler olacaktır. Haşlanmış baklagiller de smoothie kâselerinize iyi bir kıvam veren karbonhidrat kaynaklarıdır.

BAHARATLARDAN FAYDALANIN

Smoothie’nize tat katacak ve aynı zamanda size fayda sağlayacak baharatlar ve lezzetlendiriciler de kullanabilirsiniz. Tatlı bir smoothie için tarçın, vanilya, agave şurubu, bal veya pekmez gibi ürünler, ferahlatıcı bir deneyim içinse açai, spirulina, zerdeçal, matcha ve zencefil deneyebilirsiniz. Sabah smoothie’nizdeki kahve ve matcha, canlandırıcı bir kafein desteği olarak en iyi dostunuz olacaktır.

Devamı

BESLENME

Cinsel gücü artıran 12 yiyecek

Umut Doğan Yıldız

-

Cinsel gücün ve isteğin artıp azalmasında yeme alışkanlıklarının etkili olduğu bir gerçek. O halde cinsel gücü artıran yiyeceklere bir bakın.

Devamı

Popüler