Bizi Takip Edin

BESLENME

ETTEN KASLARA KISA BİR YOLCULUK

-

 

Artık herkes bu konuda hemfikir: Et yemek kas yapımına yardımcı oluyor. Peki ama nasıl? Süreci iyice öğrendikten sonra öğünlerinize et eklemek için bir bahaneniz daha olacak.

%30 – 35’İ PROTEİNDEN OLUŞAN ÖĞÜNLER DAHA HIZLI YAĞ YAKMANIZI SAĞLAR.

Eti parçalara ayırma.

İşlem ağzınızda, mekanik sindirim ile başlıyor. Yani dişleriniz eti kesiyor, parçalıyor ve ufak parçalara bölüyor. Tükürüğünüzle karışan bu parçalar ise yarı katı bir yığın olarak sonraki aşamaya geçiyor.

Proteini
sindirme
Yuttuğunuz bu yığın yemek borusundan geçerek midenize ulaşıyor. Burada ise pepsin gibi enzimler, eti parçalayarak amino asit zincirleri haline getiriyor. Böylece tüm et yığını kimüs adlı bir likit yapıya dönüşüyor.

Kullanılabilir parçalar elde etmek.
Likit yapıdaki kimüs bu işlemin ardından ince bağırsağınıza geçiyor, orada tripsin ve kimotripsin adlı diğer enzimlerle baş başa kalarak tek ve çift amino asitler haline dönüşene kadar işlem görmeye devam ediyor.

Taşımaya hazırlamak.
İşlem görmüş olan amino asitler bağırsağınızın duvarlarını çevreleyen hücreler boyunca yolculuğa çıkar.Artık görevlerini gerçekleştirmek üzere kan hücreleri yoluyla kaslarınıza gönderilmeye hazır hale gelirler.

RADARIMIZA TAKILANLAR

Pıhtılara son mu?Meyve, sebze ve çayda bulunan bir kimyasal madde, kalp krizi ve felç riskini azaltıyor. Harvard Üniversitesi araştırmacıları, flavonoid antioksidanlarının farelerde pıhtılaşmayı engellediğini ortaya çıkardı. Zira flavonoidler, trombositlerin kan damarlarında birikip pıhtılaşmayı tetiklemesini engelliyor. İnsanlardaki etkisini incelemek için daha fazla araştırma yapılması bekleniyor.

01 (3)

GÖZÜN GÖRDÜĞÜNÜ AĞIZ YER

Elmalarınızı saklarken
koyduğunuz kaba dikkat edin. Zira ABD’deki St. Bonaventure Üniversitesi araştırmasına göre, meyveleri ancak görebildiğiniz sürece yiyorsunuz. Araştırmada görüldü ki insanlar kollarını uzatabilecekleri mesafede bulunan şeffaf kaptaki elmalardan aynı uzaklıktaki koyu renkli bir kaptaki elmalardan daha fazla sayıda yiyor. Meyvelerin görüntüsü beyninize güzel tatlarını hatırlatır ve beyninizin ödül bölgelerini harekete geçirerek bir ısırık için sizi yönlendirir.

ÇOĞU ZARAR  AZI KARAR

Biliyorsunuz ki çok fazla şarap midenizi bozabilir. Oysaki azı midenizin en büyük dostu. İspanyol uzmanların yaptığı araştırmada, 20 gün boyunca her gün şarap içen erkeklerin midelerinde faydalı bakterilerin sayısı artarken bağırsak hastalıklarına ve kansere neden olan klostridyum bakterisinin azaldığı görüldü. Araştırmacılar şaraptaki polifenol antioksidanlarının bakteriler arasında iyi bir denge tutturduğunu söylüyor. Bu arada araştırmadaki katılımcıların günde çeyrek litre yani yaklaşık iki kadeh şarap içtiklerini de ekleyelim.

02 (1)

BROKOLİ

Bu koyu yeşil renkli sebzenin tadı kimilerine yavan gelir ama yaprakları ve sapları bile vitamin ve lifle doludur.
Neden sağlıklı?
Bir demet pişmiş brokolide 17 gram bitki proteini, 12 gram lif ve günlük ihtiyacımız olan A,C ve K vitaminleri vardır.
Nasıl yenmeli?
Brokoliyi tuzlu suda yaklaşık 5 dakika gevrek bir kıvama gelene kadar haşlayın. Süzün, sarımsak ve kırmızı pul biber ekleyerek zeytinyağında soteleyin. Izgara tavuğun yanına ya da sandviçlerinize koyabilirsiniz.

BESLENME

Pirincin kalorisini düşürmek için ne yapılır?

Umut Doğan Yıldız

-

Pirinci pişirdikten sonra soğumasını beklemek, kalori oranının azalmasını sağlıyor. 

Sri Lanka’daki The College of Chemical Sciences’ta görevli bir ekip, beyaz pirinci pişirmiş ve 12 saat buzdolabında bıraktıktan sonra tekrar ısıtmış. Sonuç olarak pirincin kalori içeriğinin yüzde 10-12 oranında düştüğü gözlenmiş. Bu rakamın bazı pirinç çeşitlerinde yüzde 50’yi bulabileceği ön görülüyor. Ancak dikkat etmen gereken bir şey var: Pirinci Hindistan cevizi yağıyla (180 gr pirinç için bir tatlı kaşığı kadar) pişirmen gerekiyor. Bu yağ ve soğutma işlemi, pirincin yapısını değiştiriyor. İnce bağırsakta glikoza dönüşmeyen, dirençli nişasta içeriğini artırıyor. Bu da düşük kalori anlamına geliyor.

Devamı

BESLENME

Hacim kazandıran proteinli pancake

Umut Doğan Yıldız

-

Hacim kazandıran proteinli pancake tarifi ile hem lezzete doyun hem de kaslarınızı geliştirin.

MALZEMELER

Yumurta beyazı, 1
Vanilyalı protein tozu, 15 g
Kabartma tozu, 1/3 çay kaşığı
Kakao, 2 dolu çay kaşığı
Stevia, 1 çay kaşığı
Yarım yağlı süt, 50 ml
Su, 100 ml
Yaban mersini, avuç dolusu
Ezilmiş ceviz, serpmek için
Öğütülmüş badem, serpmek için
Kurutulmuş Hindistan cevizi

YAPILIŞI

1/ Tüm malzemeleri bir kâsede karıştırın.
2/ Düşük sıcaklıktaki yapışmaz tavada kızartmadan önce beş ila 10 dakika dinlendirin. Üst kısmının hafif piştiğini gördüğünüzde tersini çevirip hazır olana dek bir ila iki dakika pişirin.
3/ Yaban mersini, ezilmiş ceviz, öğütülmüş badem ve kurutulmuş Hindistan cevizi ile servis edin.

Devamı

BESLENME

Tok tutan wrap tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Açlığınızı yok edecek, sağlıklı ve besleyici bir wrap tarifi veriyoruz.

Malzemeler:
50 gram bulgur
1 adet Ispanaklı tortilla
100 gram roka
20 gram soya filizi
Bir tutam köri

Salsa sos için:
2 adet domates kabuğu
30 gram maydanoz
15 gram kırmızı soğan
10 gram sivri biber
Tuz

Hazırlanışı:
Bulgura üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Bulgurların şişmesini bekleyin. Süzgeçten geçir suyunu iyice çektikten sonra köri ilave edip karıştırın. Salsa sos için domatesin kabuklarını, kıyılmış maydanozu, kıyılmış soğanı, halka şeklinde doğranmış sivri biber ve tuzu karıştırın. Ispanaklı tortillanın içine körili bulgur, roka, soya filizi ve salsa sosunu koyduktan sonra sıkıca sarın. Kalan roka ve soya filizlerinden yanına garnitür bir salata hazırlayabilirsiniz. İçine rendelenmiş havuç ve kıyılmış kırmızılahana ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız besleyici Türk Usulü Wrap’i ikiye kesin. Salata ile birlikte servis yapın.

Servis: 1 kişilik

1 porsiyon: 443 kalori

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com