Bizi Takip Edin

BESLENME

ERKEĞİN MUTFAĞI

-

 

30 dakika pişen bu lezzetli tarifler mideyi doldurup kasları şişirirken, açlık krizlerini de engelliyor.

Yoksa siz hâlâ, yemek yapmanın neredeyse ütü yapmak kadar zor,  hatta tamamen ‘kadın işi’ olduğunu mu düşünüyorsunuz? Önyargılarınızı bir kenara bırakın artık. Kendi yemeğinizi pişirmek, size sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralamakla kalmayacak, hayatınızı da birçok açıdan kolaylaştıracak. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ve obezite problemi yaşama riskiniz çok daha az olacak. Sizi yemek yaparken izlemek isteyecek seksi kadınlardan bahsetmiyoruz bile! Lezzet garantili tariflerimize mutlaka göz atın. Hatta mutfağa girin ve hepsini uygulayın. Emin olun ki yemek yapmak, pizza siparişini beklemekten çok daha keyifli!

1

SEBZELİ IZGARA KILIÇ BALIĞI

İşe tartar sosunu hazırlayarak başlayın. Bir yemek kaşığı tarhun otu, bir yemek kaşığı hardal, iki yemek kaşığı kıyılmış maydanoz, bir fincan mayonez ve bir diş sarımsağı bir kapta iyice harmanlayın. Diğer taraftan iki adet havuç ve iki adet Arnavut biberini doğrayıp bir miktar yağda biraz kavurun. Izgarayı orta derecede ısıtın, üzerine balık filetolarını koyun ve her iki tarafını da iyice pişirin. Balıkları sebzelerin ve sosun üzerine yatırın. Ardından süsleyerek servis edin.

2

PEYNİRLİ BİFTEKLİ SANDVİÇ

Bir adet soğanı piyazlık doğrayıp üzerine tuz ekleyin. Yağda renkleri hafifçe pembeleşene kadar kavurun. Bir süre sonra içine iki yemek kaşığı balzamik sirke ekleyip kısık ateşte bir miktar daha kavurun ve altını kapatın. Diğer taraftan 150 gram bifteği bir miktar tuz, karabiber ve bir yemek kaşığı sıvı yağla karıştırıp orta sıcaklıktaki ızgarada 10-15 dakika boyunca iyice kızarana kadar pişirin. Pişen bifteği beş dakika dinlendirdikten sonra ince ince parçalar halinde kesin. Bir adet sandviç ekmeğinin alt tarafına önce bir miktar roka ve halka halinde doğranmış bir adet domates dizin. Üzerine etleri, sonra da soğan karışımını ilave edin. En sonunda biraz diyet mayonez ve kaşar peyniri ekleyin. İşte pratik ve lezzetli bir başka öğüne daha imzanızı atmış oldunuz. Afiyet olsun.

3

SUSAMLI IZGARA TAVUK

İşe yemeğe adını veren susamlardan başlayın. Yağsız teflon bir tavada iki yemek kaşığı susamı renkleri değişene kadar kavurun. Susamların yarısını havanda döverek toz haline getirin. Diğer yarısını da bir kenara koyun. Diğer taraftan 3-4 diş sarımsağı iyice ezin. Büyükçe bir kap alıp içine dövülmüş susam, sarmısak, bir tatlı kaşığı ezilmiş zencefil, iki yemek kaşığı soya sosu, iki yemek kaşığı susam yağı, bir yemek kaşığı şeker, bir miktar tuz, karabiber ve 50 mililitre kadar suyu koyun. İyice karıştırın. Sıra geldi tavuklara. 3-4 adet derisi sıyrılmış tavuk budunu hazırlamış olduğunuz sosta marine edin.  Izgarayı orta derecede bir ısıya ayarlayın ve tavuklar çıtır hale gelene kadar kızartın.

4

SEBZELİ KUZU ŞİŞ

Bir miktar zeytinyağı, kekik, tuz, karabiber ve önceden ezdiğiniz 1-2 diş sarımsağı bir kapta harmanlayın. Ardından 600 gram kuşbaşı doğranmış kuzu etini ve halka şeklinde doğranmış bir adet kabağı bu sosun içinde marine edin. Bir parça et, bir parça kabak ve eğer mangalda yapacaksanız bir de defne yaprağını sırasıyla şişe dizin. Sıra geldi pişirme işlemine. İyice ısınmış olan ızgaranın üzerinde şişleri çevire çevire ve her tarafını eşit şekilde yaklaşık 20-25 dakika boyunca pişirin ve sıcak olarak servis yapın. İşte size ağzınıza layık bir yemek daha.

BESLENME

Sebze ve meyve tüketmeden beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Karbonhidratsız, sebze ve meyve tüketmeden beslenme mevzusuu masaya yatırdık.

Hata: Karbonhidratsız beslenmek

Diyete başlayanların en büyük hatalarından biri karbonhidratlı gıdaları tamamen kesmektir. Bu amaçla sadece ekmeği değil, makarnayı da bırakırlar. Oysa yapılacak en büyük hatalardan biri sıfır karbonhidratla zayıflamaya çalışmak olacaktır çünkü bu besin grubunun yerini alacak başka bir şey yoktur. Şöyle düşünün: Karbonhidrat, anne sütünde bile bulunur ve unutmayın ki anne sütü, hali hazırda dünya üzerindeki en mucizevi besindir!

Düzeltmek için: Burada anahtar kelimeler “kaliteli karbonhidratlar” ve “ihtiyaç oranı!” Kaliteli karbonhidratlardan kasıt tam tahıllı, çavdarlı ekmekler; makarna, bulgur ve esmer pirinç gibi vücuda yararlı gıdalar. Hepsinden önemlisi de şu: Beyin hücreleriniz enerjisini karbonhidratlardan alır ve karbonhidrat tüketmek, aynı zamanda insan psikolojisini de olumlu yönde etkiler.

Hata: Sebze ve meyve tüketmemek

Yukarıda aşırı proteinle beslenmenin zararlarından söz etmiştik. Bunun nedenlerinden biri de sebze ve meyve tüketimindeki azalma… Eskiden yemekten kalkınca ortaya gelen meyve tabaklarına artık rastlanmaz oldu. Sebzeler de günlük yediklerimiz arasından yavaş yavaş çekiliyor. Çünkü beslenmeyi doymakla, tok kalmakla açıklar olduk. Bir de itiraf etmek gerekirse, kimsenin sebzelerle uğraşacak zamanı yok. Tavuğu ızgaraya atıp sofraya getirdiğiniz zaman dilimi sebzelerin yıkanıp temizlenmesine, kabuklarının soyulup doğranmasına anca yetiyor. Hal böyle olunca sebzelerden adım adım uzaklaştık ve meyvelerin yerine hazır satılan meyve suyu ve meşrubatlara yöneldik.

Düzeltmek için: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi şu: Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve yiyin! Ana öğünlerinizde yediklerinizin biri mutlaka sebze olsun, ara öğünlerde de meyveyi tercih edin.

Devamı

BESLENME

Aşırı proteinle beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Aşırı protein almak zararlı mıdır? Protein dengesi nasıl olmalı?

Her besin grubunun aşırısını tüketmek yanlış. Proteinle ilgili sorun ise şu: Son 10 yılda aşırı protein tüketimiyle birlikte hem rektum kanseri hem de kolon kanseri olarak tanımlanan kolorektal kanserin de aynı oranda artması, sadece diyet yapanların değil herkesin aşırı protein tüketiminden kaçınması gerektiğinin işareti…

Düzeltmek için: Proteinsiz yaşamaya çalışmanın bir anlamı yok; çünkü proteinin ana görevi, doku ve hücrelerin onarılması… Burada yapılması gereken, doğru miktarı bulmak… Ortalama bir rakam vermek gerekirse, vücut ağırlığınızın her kilosu için günde 0,8-1 gram protein tüketmek yeterli. Diyelim 65 kilosunuz. Bu da demektir ki günde tükettiğiniz protein miktarı en fazla 65 gram olmak zorunda. Peki, hangi proteinleri tüketeceğiz? Öncelikle tükettiğiniz kırmızı et miktarı, haftada 2-3 üç defadan fazla olmamalı. Tavuk, balık, hindi eti de diğer protein kaynakları olarak diyetinizde yer almalı. Daha da önemlisi mercimek, karabuğday, kuru fasulye,Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmelisiniz. 

Devamı

BESLENME

Vegan öğünler oluşturma rehberi

Umut Doğan Yıldız

-

Artık makrolarınızla ilgili bir fikriniz var ve kendi öğünlerinizi oluşturmanız gerekiyor. Karşınızda alışık olmadığınız ve sizi zorlayabilecek bir süreç var.

Süpermarketin yolu gözüktü ve gittiğiniz yerin evinizde yangın çıkaracak çoklukta tütsü satan bir aktar olması gerekmiyor. Stansbury’nin yöntemlerini izleyerek kendi vegan öğününüzü yaratabilirsiniz.

DÜN YEDİĞİNİ YEME

Vegan beslenmeye bugün başladıysanız mesele yok fakat yenilikçi tavrınızı sürdürmelisiniz. Her diyette olduğu gibi vegan diyetlerde de ihtiyacınız olan tüm besinleri alabilmek için öğünlerin anahtar bileşenlerini değiştirmelisiniz. Üstelik bu sayede monotonluktan da kurtulursunuz.

BAKLAGİLLERE GÜVEN

Protein bakımından oldukça zengin olan siyah fasulye, nohut, mercimek ve barbunya, vegan bir beslenme programının temelini oluşturan besinlerdir.

TAHILINI SEÇ

Stansbury’nin favori tahılları olan kinoa, bulgur, arpa, karabuğday, esmer prinç ve basmati pirincini beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

DÖRT YA DA BEŞ SEBZELİ BİR KOMBİNASYON YAP

Buzdolabınız yeşil renkli besinlerle dolduysa, dondurucunuzu da kullanmaktan çekinmeyin. Zira donmuş sebzelerin besin değerleri oldukça yüksektir.

BAHARATLARI KULLAN

Zerdaçal, hardal tohumu, Arnavut biberi ve tarçın, vegan öğünlerinizde kullanabileceğiniz baharatlardır ve kilo vermenize yardımcı olur.

PROTEINİNİ SEÇ

Tofu, vegan protein tozları, jak meyvesi ve tempeh, protein bakımından zengin besinlerdir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com