Bizi Takip Edin

BESLENME

EN BÜYÜK 5 BESLENME HATASI

-

 

5_beslenme_hata

İyi bir vücudun %20’si spor salonunda, %80’i mutfakta inşa edilir. Hayallerinizdeki vücuda kavuşmak için öncelikle tabağınızı doğru düzenleyin.

 

Yeteri kadar yememek

Kilo almanın matematiksel formülü çok basittir: Alınan kaloriler eksi harcanan kaloriler. Eğer artıdaysanız, pantolonları değiştirmenin vakti yaklaşıyor demektir. Eğer eksideyseniz de -gerçek anlamıyla- kemerleri sıkmanın vaktidir. Tabii ki, biliyorsunuz, kilo verebilmek için hiç bir şey yememek ya da yeterli biçimde beslenmemek, kas inşası konusunda en büyük hatalardan biri. O ayarı iyi tutturmak gerek.

Eğer bir kalori hesaplama sistemine girişirseniz, her gün neyi ne kadar yemeniz gerektiği konusunda daha rahat ve kesin davranabilirsiniz. Aldığınız kalorilerin %30’unu yağlardan, %40’ın karbonhidratlardan ve %30’unu proteinlerden almaya çalışın. Proteinleri artırmak kas inşası konusunda önünüzü açacaktır. Unutmayın ki ne kadar kaslanırsanız, -hiç bir şey yapmasanız dahi- o kadar kalori yakarsınız. Yani şöyle sağlam bir uyku bile vücudunuzu şekillendirmenize yardım edecektir.

 

Yağlardan sakının

“Yağ” almak size kilo aldırmaz. Sadece haşlanmış tavuk yemek ve fakat bütün gün sandalyede oturup kalmak bir işe yaramaz açıkçası. Öğlen bir dilim biftek yedikten sonra, akşam çekeceğiniz şınavlar daha çok işinize yarayacaktır.

Kilo vermek peşindeyseniz yağı kesmek akıllıca olabilir. Aynı gramajdaki zeytinyağı, proteinin iki katı kalori içerir. Fakat yağı tamamen kesmek de bir hatadır. Yağ olmadan proteinleri kasa çeviren hormonlar üretilemez. Günlük kalori alımınızın %30’ı kadarını yağlar oluşturun ve sonra kendinizi spor salonuna atın. Sert davranın.

 

Geç saatte çok fazla yemek

Hızlı başlayan sabahlar ve uzun süren öğle yemekleri bir yere kadar kabul edilebilir. Fakat -özellikle yüksek karbonhidrat içeren- akşam yemekleri, o yemekte alınan kaloriler konusunda sıkıntı çıkaracaktır; emin olun.

Şu basit ve bildik yöntemi izleyebilirsiniz: “Krallar gibi kahvaltı, prensler gibi öğle yemeği, Hint fakiri gibi akşam yemeği”. İspanyol uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma, günlük kalori alımını ağırlıklı olarak öğlen 3’ten evvel yapanların daha çok kilo verdiklerini ortaya koymuş. Çünkü bu alınan kaloriler gün içinde, daha geniş bir zaman diliminde enerji sağlıyor ve yakılıyor.

 

Karbonhidratları tamamen kesmek

Gerçekten de karbonhidratlara bir yerde dur demek gerekiyor. Hele ki, elle kesilmiş ya da birkaç kez kızartılmışlarsa… Fakat tamamen kesmek, vücudunuzun en önemli yakıtlarından birini kesmek anlamına geliyor; bunu da unutmayın.

Yani karbonhidrat alımınızı düşürün, karbonhidratlarınızı günün erken saatlerinde almaya çalışın. Basit bir kural vardır: Beyaz ise sakattır. (Ekmek, makarna, pilav, vesaire…) Kulağınızın bir köşesinde dursun…

 

Glutensiz, laktozsuz, her neysesiz yiyecekler

Glutensiz ya da laktozsuz yiyecekler tüketmek elbette ki vücudunuzun minnettar kalacağı bir şeydir. Aynı tuvaleti paylaştığınız insanlar da bu durumdan çok memnun kalacaklardır, emin olun! Fakat unutmayın ki, bir yerden “kesilen” başka bir yerden çıkar; glutensiz ürünler başka türlü içeriklere sahiptirler ve glutensiz gıdalara bu denli kanalize olursanız, tartıda çok da büyük değişimler beklemeye hakkınız yoktur.

İnsanların yalnızca %10’luk bir dilimi glutene karşı tolerans gösteremiyorken kalan %90’ın glutensiz gıdalara bu denli bel bağlamaları biraz tuhaf. Ekmeği kesmeye niyetliyseniz, bir süre yağ oranı düşük patates cipsiyle idare etmeyi deneyin; işe yarayacaktır.

BESLENME

Minik karpuz ürettiler

Umut Doğan Yıldız

-

Uzun bir süredir küçük boyutlarda ürün yetiştiren firma, şimdi de zeytin boyutunda karpuz üretti.

Firmanın ürettiği mini karpuzlar, 26. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı‘nda (26. FoodProduct) katılımcıların ilgisini çekti.

Alınan bilgilere göre, çocuklara meyve ve sebzeleri sevdirmek için böyle bir küçültme yolu seçtiğini söyleyen firma yetkilileri, minik ürünlerin çocukların ilgisini çektiğini ifade ediyorlar.

Uzun bir süredir mini sebze ve meyveler üreten bir Türk firması şimdi de mini karpuz üretti. Zeytin boyutunda olan karpuzun kabuğu karpuz, içerisi ise salatalık tadını andırıyor.


Devamı

BESLENME

Sağlıklı omlet tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Bu sağlıklı omlet tarifi ile spor salonundaki ağırlıkların hakkını vereceksiniz.

Sporcular için omlet tarifi

Kas yapan yemek tarifleri, sporcu beslenmesi denildiği zaman akla ilk Men’s Health gelir.

Malzemeler

Üç kişilik

Süt, 500 ML
Tane karabiber ¼ yemek kaşığı
Kuru soğan, yarım
Tütsülenmiş mezgit, 500 G
Tereyağı
Katkısız un, 100 G
Krema, 150 G
Hollandaise sos, 150 G
Yumurta, 9
Rendelenmiş parmesan, 10 G

Yapılışı

1/ Sütü küçük bir tavaya dökün, karabiber ve soğanı da ekleyin. Kaynamadan hemen öncesine kadar ısıtın ve derisi altta kalacak şekilde mezgiti ekleyin. Dört dakika yavaşça kaynatın, çıkarıp derisini ayıkladıktan sonra didikleyin. Sütü süzün ve derin bir tavada ısıtın.

2/ Başka bir tavada tereyağını eritin ve unu kavurun. Pürüzsüz bir sos yapmak için sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Yağda çözünebilen D vitamini ve yüksek miktarda kalsiyum için kremayı çırpın ve Hollandaise sosla birlikte karışıma ekleyin.

3/ Yumurtaları çırpın, tavaya ekleyin ve karıştırın. Altı pişmiş, üstü yumuşakken, didiklenmiş mezgiti ekleyin ve bir kaşıkla sosu ince bir tabaka olacak şekilde üstüne yayın. Rendelenmiş parmesanı da ekledikten sonra biraz kahverengileşene kadar tavada tutun. İşte bu kadar. Tadını çıkarın.

Tarif The Beehive’ın şefi Dominic Chapman’dan alınmıştır.

Devamı

BESLENME

Antrenman öncesi omlet tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Egzersizden önce bu protein ve karbonhidrat deposu omleti deneyin.

Antrenman öncesi beslenme tarifleri için sitemize göz atmayı unutmayın.

Sporcular için omlet tarifi ve malzemeler

Dört kişilik

Büyük kuru soğan 2, piyazlık doğranmış olmalı
Saf sızma zeytinyağı
Bir adet defne yaprağı
Patates, 900 g, dilimlenmiş olmalı
Yumurta, 9 
Tuz ve karabiber

Antrenman öncesi omlet yapılışı

1/ Bir tavada soğanları defne yaprağıyla beraber kavurun. Soğanlar yumuşayınca patatesleri ekleyin, kısık ateşte 10 dakika pişirin ve altın rengine dönene kadar karıştırın. Patates hem glikojen (kas yakıtı) deposudur hem de kas fonksiyonlarına yardımcı olan potasyum bakımından zengindir.

2/ Yumurtaları bir kâsede tuz ve karabiber ekleyerek çırpın. Patatesleri ve soğanları da ekleyerek karıştırın. Orta ateşte bir tavaya alın ve dört dakika pişirin.

3/ Üstünü bir tabakla kapatın ve omleti tabağa ters çevirmeden önce dört dakika daha pişirin. Beş dakika dinlendirin ve spor salonuna götürmek üzere dilimleyin. Tarif, Camino’nun şefi Nacho del Campo’dan alınmıştır.

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com