Bizi Takip Edin

BESLENME

DÜŞÜK KALORİLİ LAZANYA

-

 

Bugüne kadar yediklerinizden daha hafif bir lazanya yapmaya ne dersiniz? Tavuk, pastırma, sebze ve özel soslu bu tarif oldukça lezzetli ve pratik. 

 

Malzemeler

4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 diş sarımsak, kıyılmış
4 adet kabak, yuvarlak kesilmiş
1/2 kilo tavuk kıyması
1 büyük soğan, küp küp kesilmiş
200 g pastırma, ince doğranmış
20 adet konserve domates, doğranmış
1 bardak su
3 adet kurutulmuş defne yaprağı
Pul biber
4 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı, yağlamak için
1/2 bardak un
2 bardak süt
1,5 su bardağı Parmesan peyniri, rendelenmiş
2 bardak mozzarella, dilimlenmiş
1 kutu lazanya, diri haşlanmış

 

Bolonezi Hazırlayın
3 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencerede ve orta ateşte ısıtın. Sarımsak ve kabağı 2 dakika kızartıp bir tabağa alın. Tavuğu da 5-7 dakika yağda çevirip tabağa ekleyin. Tencereye bir kaşık zeytinyağı ve bir tutam tuz koyup, soğan ve pastırmayı 5 dakika soteleyin.Ardından domates, su, defne yaprakları, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edin. Kıvamı koyulaşıncaya kadar, yaklaşık 20 dakika kaynatın. Sonra tabaktaki malzemeleri ekleyip 15 dakika daha kaynatın.

 

Sıra Özel Sosta
Orta boy bir tavayı orta ateşte ısıtın ve tereyağını eritin. Ardından azar azar unu tavaya ekleyin ve parlak bir renk alıncaya kadar, yani yaklaşık 5 dakika boyunca sürekli karıştırın. Sonra yavaşça sütü ilave edin ve karıştırarak kaynatın. Sosun akışkan ama koyu bir kıvamı olması gerekiyor. Bu da yaklaşık 5 dakika kadar sürecek. İçine tuz da attıktan sonra sosu bir kâseye alın ve kaymak oluşmaması için üstüne streç film sarın.

 

Lazanyayı Baştan Yaratın
Fırını önceden 190 derecede ısıtın. Isıya dayanıklı bir fırın kabını tereyağıyla yağlayın. Peynirleri bir kâsede, sosları diğer bir kâsede birleştirin. Defne yapraklarını içinden çıkarın. Kaba önce yarım bardak sos dökün, üstüne bir kat lazanya dizin.Üstüne 3 yemek kaşığı peynir koyun ve bir kat daha lazanya dizin. Alt katla eşit durmasına dikkat edin. Sırasıyla bu işlemi dört kez daha yapın. Sosu bolca dökmekten çekinmeyin. Arta kalan lazanya, sos veya peyniri en üste koyun.

 

Pişirin ve Servis Edin
Fırın kabının üstüne alüminyum folyoyu gevşekçe sarın ve buharın çıkması için üstünde birkaç küçük delik açın. Lazanyayı fırın tepsisine koyup fırına verin ve üstü fokurdayıncaya kadar, yaklaşık 45 dakika pişirin. Ardından folyoyu çıkarın ve lazanyanın üstü kahverengi ve çıtır çıtır oluncaya kadar 30 dakika daha pişirin. Dilimleyip servis etmeden önce 30 dakika dinlendirin. 12 kişiliktir.

 

LAZANYAYI NASIL ISITMALI?
Bir tavada çeyrek çay bardağı zeytinyağını kızdırıp, 4 diş kıyılmış sarımsağı soteleyin. 250 gram domatesi çok küçük doğrayıp tavaya ekleyin.3-4 dakika soteledikten sonra 2 çay kaşığı fesleğen, tuz ve karabiber ilave edip, 20 dakika kaynatın. Bu sosu, önceki günden kalan lazanyanın üstüne döküp mikrodalga fırında 2 dakika ısıtın. Yepyeni bir lezzete kavuşan lazanyanız hazır.

 

1 porsiyonda 460 kalori, 26 g protein, 34 g karbonhidrat (3 g lif), 25 g yağ bulunuyor.

Continue Reading
Advertisement

BESLENME

Yeşil mercimek nasıl tüketilmeli?

Umut Doğan Yıldız

-

Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir ve nasıl tüketilmelidir? İşte cevabı.

• Çok iyi bir lif kaynağıdır. Buna bağlı olarak kan şekerinin dengede kalmasını sağlar, kolesterolü düşürmeye, kabızlık ve kolon kanserini engellemeye yardımcı olur.

• Kaliteli bir protein kaynağıdır. Ete alternatif oluşturacak kalitede protein içerir. Özellikle tahıllarla birlikte tüketildiği takdirde faydası daha da artar.
• İçerdiği kalsiyum ile kemik ve diş sağlığı, sinir sistemi ve kalp sağlığı açısından faydalıdır.

• Folik asit ve E Vitamini içeriği ile kansızlığı engellemeye yardımcı olur, aynı zamanda da cildi güzelleştirir.

• Çok az besinde bulunan tansiyon dengeleme özelliğine sahiptir.

• Düşük yağ oranı, yüksek besleyici değeri ile sağlıklı beslenen ve zayıflamak isteyenler için iyi bir alternatif oluşturur.

Nasıl kullanılmalı:
Yeşil mercimek çorbasını erişteli hazırlayarak aldığınız proteinin biyoyararlığını iki kat arttırabilirsiniz.

Bulgur veya pirinç pilavı yaparken içerisine yeşil mercimek ekleyerek sofranıza renk ve farklı bir lezzet katabilirsiniz.

Börek yapacağınız zaman alışılmışın dışına çıkarak peynir, kıyma veya patatesin yerine yeşil mercimek koymayı deneyebilirsiniz.

Devamı

BESLENME

Cevizli muzlu ekmek

Umut Doğan Yıldız

-

Yepyeni bir tarifle tekrar karşınızdayız. Cevizli muzlu ekmek tarifini mutlaka deneyin.

İhtiyacınız olanlar:
• 250 gr un
• ½  tatlı kaşığı kabartma tozu
• 85 gr bitkisel sıvı yağ
• 150 gr esmer şeker
• 2 adet olgun muz
• 100 gr süzme yoğurt
• 2  adet yumurta
• 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
• 1 tatlı kaşığı tarçın
• 50 gr ceviz içi, elle parçalara ayrılmış

Hazırlanışı:
Bir kaba un ve kabartma tozunu koyup birbirine iyice karışmasını sağlayın. Ayrı bir kapta şeker ile yumurtaları iyice çırpın. Üzerine yoğurt, yağ ve rondoda çekilmiş muzları ekleyip güzelce karıştırın. Sonra un ve kabartma tozunu da bu karışıma ilave edip güzelce çırpın. En son ceviz, tarçın ve Hindistan cevizini ekleyin ve son bir kez karıştırın. Kek kalıbına  yağlı kâğıt yerleştirin ve üzerine hamuru dökerek önceden 150 derecede ısıttığınız fırına atıp yaklaşık bir saat kadar pişirin.

Devamı

BESLENME

Quesdilla ve mısır salatası

Umut Doğan Yıldız

-

Kolay hazırlanan bu Meksika tarifi; kilo aldıran klasik hazırlanışının aksine; zayıflamanıza yardım edecek.

Malzemeler:  İçine fajita sığacak büyüklükte 4 tane tortilla· 1 diş dövülmüş sarımsak· 1 kâse az yağlı peynir karışımı· Siyah Meksika fasulyesi· 1 kâse küp küp doğranmış domates· Bir tutam kimyon

Hazırlanışı: Eti önceden ısıtın. Üstünü hafifçe pişirme kâğıdı ile örtün.· Siyah Meksika fasulyelerini, domatesi, kimyon ve sarımsağı suyunu çekene kadar geniş bir tavada orta sıcaklıktaki ateşte pişirin.· Tortillaları katlayarak, pişirme kâgıdının üstüne koyun.· Katlarını açıp bir çeyreğine fasulyeli karışımdan bir çeyreğine de peynir doldurun vee tortillayı diğer tarafa doğru katlayıp, kapatın.· Pişirme kâğıdını etin altına koyun, 3 ilâ 5 dakika ısıtın.· Daha sonra mısır salatası ile birlikte servis yapın.Servis başına; 330 kalori, 8 gram yağ, (4 gramı doymuş yağ), 540 miligram sodyum (tuz), 9 gram lif ve 21 gram protein içerir.

Hazırlama süresi: 10 dakika

Pişme süresi: 8 dakika

4 kişilik 

Güneybatı Mısır Salatası Malzemeler:  · 1 kâse donmuş güney batı sebze karışımı (mısır, biber, fasulye… vb. / çeşnisiz)· 1 kase limon suyu ile birlikte Meksika tarzı domates· Bir tutam kimyon· 1 adet küp küp doğranmış avokado

Hazırlanışı: Buzluktan çıkardığınız donmuş sebze karışımını bir kâseye boşaltıktan sonra mikrodalga fırında birkaç dakika çözülmesini sağlayın. Sonra suyunu süzün.· Sebze karışımının içine domatesi, kimyonu ve avokadoyu ekleyin. Eğer çeşnili sebze karışımı aldıysanız, kimyon kullanmayın.· Hepsini karıştırın.· Servis yapana kadar buzdolabında soğutun.

Servis başına;109 kalori, 1 gram yağ, 417 miligram sodyum (tuz), 8 gram lif, 7 gram protein içerir.


Hazırlama süresi:
 5 dakika

4 kişilik

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com