Bizi Takip Edin

BESLENME

DAHA DOĞRU ATIŞTIRMA KARARLARI ALMAK İÇİN BU 2 SANİYELİK NUMARAYI DENEYİN

-

 

snackBuzdolabına baktığınızda daha kontrollü olmanızı sağlayabilir.

Sağlıksız atıştırmalıklar yeme alışkanlığınız mı var? Karışık zihninizi suçlayabilirsiniz: California Institute of Technology’da gerçekleştirilen yeni araştırmaya göre ne yiyeceğimizi seçerken beynimiz otomatik olarak faydalarını düşünmekten önce tat faktörünü göz önüne alır.

Araştırmada katılımcılar bilgisayar ekranından iki besin türü arasında seçim yapıyorlar. Araştırmacılar kişilerin karar verme mekanizmalarını mouseu hareket ettirme şekillerinden takip etmeye çalışıyorlar. Bulgular lezzetin sağlıktan önce geldiğini gösteriyor. Fakat öz kontrolleri gelişmiş insanlar kısa sürede sağlığı önceliğe alabiliyorlar.

Araştırmacı Nicolette Sullivan’a göre tadın ilk olarak akla gelmesinin sebebi somut ve iç organlarla alakalı bir özelliği olması. Sevdiğiniz aperatiflerin lezzetli olup olmadığını düşünmek zorunda değilsiniz. Öte yandan, bir gıdanın sizin için iyi olup olmadığını belirlemek için biraz değerlendirmeye ihtiyacını var çünkü beyin için hesaplamak kolay değil.

Sullivan’a göre tat faktörleri önce geldiği için kararlarınızı yönlendirebilir. Fakat atıştırma zamanları biraz daha kontrollü olmaya çalışın. Eliniz otomatik olarak cipse giderken bir saniye durun ve düşünün.

Sullivan “Beklemenin sağlığınız için son kertede daha mantıklı kararlar vermenizi sağlayabilir.” olduğunu söylüyor. “Bekleme süresi çok uzun da olmak zorunda değil. Herhangi bir insanın kolayca yapabileceği şekilde 1-2 saniyeden bahsediyoruz.”

BESLENME

Yeşil humuslu çavdarlı sandviç

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu beslenmesi konusunda kafası karışık olanlara, evde hazırlanacak sporcu yemekleri, sporcu tarifleri ve pratik sandviç önerileri sunmaya devam ediyoruz.

MALZEMELER

1/ Çavdarlı sandviç ekmeği

2/ Marul

3/ Beyaz soğan, halka doğranmış

4/ Kaşar peyniri

5/ Domates, dilimlenmiş

6/ Soya filizi

Yeşil Humus Sos:

50 gram bezelye

25 gram edamame yeşil soya fasulyesi

1 yemek kaşığı susam yağı

Yarım çay kaşığı toz zencefil

YAPILIŞI:

Humusu hazırlamak için malzemelerin hepsini blenderdan geçirin. Bezelyeler yağ kaybı ve enerji dengesini destekleyen bakır ve manganez yönünden zengindir ve edamame de protein içeriğini artıracaktır.Ekmeklerinizin birer yüzüne humus karışımını sürün. Hazırlamış olduğunuz diğer tüm malzemeleri arasına ekleyerek sandviçinizi tamamlayın.

Devamı

BESLENME

Yeni sporcu sandviç tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Evinizde hazırlayıp, işe, okula, dışarı götürebileceğiniz kolay ve besleyici sporcu sandviçleri tariflerine devam ediyoruz.

Sporcu tarifleri, sporcu beslenmesi konusunda daha fazla bilgi almak için beslenme kategorimizi tıklayın.

Sandviç için malzemeler

1/ Çok Tahıllı ve Siyez Buğdaylı ekmek

2/ Salatalık, küp doğranmış

3/ Domates, küp doğranmış

4/ Beyaz peynir, küp doğranmış

5/ Fındık turp, ince, yuvarlak doğranmış

6/ Yeşil zeytin, küp doğranmış

Guacamole Sos tarifi:

Yarım olgun avokado

Çeyrek yemek kaşığı yeşil limon veya limon suyu

Yarım yemek kaşığı kırmızı soğan, ince doğranmış

Yarım yemek kaşığı kişniş, iyice doğranmış

Yarım yeşil acı biber, iyice doğranmış (isteğe bağlı)

Tuz

Karabiber

YAPILIŞI

Bir dilim çok tahıllı ekmeğin üzerine, guacamole için verilen malzemeleri blenderdan geçirerek sos olarak hazırlayıp sürün. Geriye kalan malzemeleri de ekmeğin üzerine koyup tuz, karabiber ve dilediğiniz baharatla tatlandırın. Açık sandviç, düşük karbonhidrat almanızı sağlayacak ve mükemmel lezzetin yanında avokadodaki sağlıklı yağı da almanızı sağlayacaktır.

Devamı

BESLENME

Toksin atıcı smoothie tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie’ler hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Smoothie dosyamızın bir başka konuğu: Toksin atıcı smoothie tarifi

Gamze’nin Fit Notu: Zerdeçal, özellikle enflamasyonu (iltihap) önleyici etki gösterir. İçeriğinde bulunan kurkumin adlı madde kansere karşı koruyucu etki gösteren çok güçlü bir antioksidandır. Kurkumin sayesinde yağ sentezini azaltarak zayıflamayı destekler, toksin atıcı etki yaratır.

MALZEMELER
10 yaprak ıspanak
1 çay bardağı donmuş yabanmersini
10 adet çiğ badem
1 yemek kaşığı haşlanmış kinoa
Yarım çay kaşığı toz zencefil
Yarım çay kaşığı toz zerdeçal
1 top karabiber
1 dal taze nane
200 ml su

Süslemek için
10 adet taze karadut
1 dal Frenk üzümü

YAPILIŞI
Smoothie yapımı için karadut hariç tüm malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hâle gelene dek karıştırın ve yarısını ayırın. Karadutları ezin, smoothie karışımının ara katına koyun ve üzerini süsleyin.

Devamı

Popüler