Bizi Takip Edin

BESLENME

CACIKLI DÖNER SANDVIÇ

-

 

Geleneksel döneri birbirinden lezzetli baharatlarla ve sarımsaklı cacıkla sıra dışı bir sandviçe dönüştürmeye ne dersiniz? 

MALZEMELER
500 g kemiksiz kuzu budu (kuzu pirzola da olur)
1 bardak kırmızı şarap
1/2 bardak şeker
3 diş sarımsak, kıyılmış
2 dal yeşil soğan, doğranmış
2 adet defne yaprağı
2 yemek kaşığı fesleğen
2 yemek kaşığı deniz tuzu
3 yemek kaşığı kimyon tohumu
2 yemek kaşığı sarı hardal tohumu
1 yemek kaşığı rezene tohumu
1/2 yemek kaşığı kişniş
1/2 yemek kaşığı kakule tohumu
1/2 yemek kaşığı çekilmiş tarçın
Bir tutam öğütülmüş karanfil
4 adet lavaş
1/2 bardak zeytinyağı
Cacık
1 adet limon
Salatalık, domates ve kırmızı soğan, küp şeklinde doğranmış

Döner Etini
Hazırlayın
Kuzu budunu 10 dakika buzlukta bekletin ki, dilimlemesi daha kolay olsun. Bir bıçak yardımıyla üstündeki fazla yağları alın. Sonra keskin bir et bıçağıyla 3 mm kalınlığında ve 8 cm uzunluğunda, yanlamasına şeritler halinde kesin.
Marine Edin
Orta boy bir tavaya şarap, şeker, sarımsak, yeşil soğan, defne yaprağı, fesleğen, tuz ve iki bardak suyu koyun. Kaynattıktan sonra, suyun yarısını çekinceye kadar kısık ateşte bırakın. Yaklaşık 20 dakika sürecektir. Ardından dolapta soğutup, etle birlikte ağzı fermuarlı plastik bir poşete koyun ve buzdolabında 30 dakika bekletin.Baharatlayın
Geniş bir tavayı orta ateşte ısıtın. Baharat tohumlarıyla birlikte kişniş, tarçın ve karanfili tavaya koyun. 5-10 dakika boyunca sık sık karıştırın. Ardından baharat değirmeninde öğütün.Ateşi Harlayın
Izgaranızı yüksek ateşte ısıtın. Eti dolaptan çıkarıp, bu baharat karışımından istediğiniz kadar dökün. Etlerin her bir yüzünü 1-2 dakika ızgarada pişirdikten sonra tabağa alın. Lavaşların üstüne zeytinyağı sürüp tuz, kırmızıbiber ve fesleğen serpiştirin. Lavaşların da her bir tarafını 15 saniye kadar ızgarada ısıtabilirsiniz.Dürmeye Başlayın
Lavaşların yumuşak olan yüzlerine kaşıkla cacık sürün. Etleri lavaşların arasında paylaştırın ve üstlerine zeytinyağı ile limon suyu sürüp, salatalık, domates ve kırmızı soğanları koyun. 4 kişiliktir.

MH070814_ADV_GUY_03 (1)

Yazın En Ferah Sosu
Dönerin üstüne cacık döküp yemeyi hiç denediniz mi? Veya dilerseniz pidenin üstüne sürüp, fesleğen, domates ve birkaç dilim salamla süsleyip yiyin.

MALZEMELER
1 adet salatalık
5 diş sarımsak, kıyılmış
1/2 çay bardağı sirke
2 sap yeşil soğan, doğranmış
4-5 dal dereotu
350 gram yoğurt
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu

Salatalığı soyup uzunlamasına dörde bölün. Sonra küp şeklinde doğrayın. Mutfak robotu veya miksere sarımsak, sirke, yeşil soğan ve dereotunu koyup iyice karıştırın. Salatalık ve yoğurtla birlikte bir kâseye alın. Zeytinyağı ve limon suyunu da ilave ettikten sonra servis edin. 2 kişiliktir.

01

Afiyetle Yiyin
Dönerin arkasında kalan folyoyu aşağıya çekerek sandviçin ısıracağınız kısmını açın. Bu noktada döneri dik tutarak üstüne cacık ve zeytinyağı döküp, isteğe göre sebze ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun!

02

Sarmalayın

Folyonun sağ tarafını sol tarafın üstüne getirip sandviçi kapatın. Şu an sandviç dağılmadan güvenle elinizi gevşetebilmeniz gerekiyor. Dağılıyorsa ikinci aşamayı tekrarlayın.

03

Köşesini Kapatın
Dönerin alt kısmında kalan fazlalık folyoyu sosu içerde tutmak için katlayın. Sağ elinizle de folyonun sol üst köşesini dönerin üstüne doğru katlayın. Kağıt sandviçe iyice sarılmış olmalı.

04

Pideyi Yerleştirin
Döneri bir parça alüminyum folyoya çapraz olarak yerleştirin. Dönerin altı kağıdın sol alt köşesine denk gelsin. Eğer sol elinizle yiyorsanız tam tersini yapın. Sol elinizi folyonun altına koyup döneri tutun.

 

BESLENME

Kuru yemişler nasıl yenir?

Umut Doğan Yıldız

-

Kuru yemiş, sporcuların vazgeçilmez besinlerinden. Peki kuru yemişler nasıl tüketilmeli? İşte cevabı.

Yer Fıstığı ne kadar yenmeli?

Hem lezzetli, hem de vitamin yönünden zengin bir  besindir. Enerji ve tokluk hissi verir. Kavrulmamış, çiğ  olanları tercih et.
MH Öneriyor: Egzersiz öncesi, yarım muzla birlikte yediğinizde harika bir atıştırmalıktır.
İdeal porsiyon: 16 adet
Bir porsiyonda: 80 kalori, 1,2 gr karbonhidrat, 7 gr yağ,  1,6 mg sodyum, 1,6 gr lif, 3,6 gr protein

Fındık ne kadar yenmeli?

Fınfık, kolesterolü düşürür. E Vitamini yönünden zengin olduğu için cinsel yaşama iyi gelir.

MH Öneriyor: İki çorba kaşığı kuru üzümle birlikte, önerdiğimiz miktarda fındığı çantanıza atın. Acıktığınız anda bu ikili hayatınızı kurtaracak!
İdeal porsiyon: 11 adet
Bir porsiyonda: 110 kalori, 1,9 gr karbonhidrat, 10,9 gr yağ, 0,4 mg sodyum, 1,4 gr lif, 2,1 gr protein

Siirt Fıstığı ne zaman yenir?

İyi yağlar dediğimiz kuru yemişlerdeki yağlar kalbi korur. Antioksidan yönünden zengin olan Siirt fıstığı bağışıklık sistemine iyi gelir. Kabuklarını soymakla uğraşacağınız için elinizi oyalar; bu açıdan tatmin edici bir ara öğündür.
MH Öneriyor: Günün ilk ara öğünü olarak tercih edin. Yanında sütlü kahve içebilir veya bir kutu yağsız yoğurt yiyebilirsiniz.
İdeal porsiyon: 30 adet
Bir porsiyonda: 99 kalori, 4,9 gr karbonhidrat, 8 gr yağ, 1,8 mg sodyum, 1,8 gr lif, 3,7 gr protein

Kaju nasıl yenmeli?

Tokluk hissi verir. Kalp ile çok iyi anlaşır, damarları korur. Antioksidan yönünden de zengindir. Protein içeriği ağırlık çalışanlar için faydalı olabilir.
MH Öneriyor: Kalorisi yüksek bir çerez olduğu için porsiyon kontrolüne özen gösterin.
İdeal porsiyon: 8 adet
Bir porsiyonda: 100 kalori, 1,5 gr karbonhidrat, 7,6 gr yağ, 2,5 mg sodyum, 0,5 gr lif, 3,2 gr protein

Ceviz nasıl tüketilmeli?

Güçlü bir kalp ve çok iyi bir hafıza istiyorsanız, her gün ceviz yemelisiniz. Omega-3 yönünden zengin olan ceviz, vejetaryenler için de önemli bir besindir.
MH Öneriyor: Üç, dört tane kuru kayısıyla birlikte yiyebilirsiniz.Yanında bitki çayı da içerseniz keyifli ve sağlıklı bir ara öğün  yapmış olursunuz.
İdeal porsiyon: 7,5 yarım
Bir porsiyonda: 100 kalori, 1,6 gr karbonhidrat, 9,4 gr yağ, 0,3 mg sodyum, 0,9 gr lif, 2,2 gr protein

Badem nasıl tüketilmeli?

İçeriğindeki faydalı yağlar tok kalmanıza yardımcı olur. Güçlü saçlar, tırnaklar ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar.
MH Öneriyor: Sabahları yulaf ezmenize ekleyebilir veya bir adet kuru incirle birlikte ara öğünde yiyebilirsiniz. Çiğ olanlarını tercih edin. Bulamıyorsanız suda bir gece beklettikten sonra tüketin.
İdeal porsiyon: 14 adet
Bir porsiyonda: 140 kalori, 1 gr karbonhidrat, 13,6 gr yağ, 1,3 mg sodyum, 3,8 gr lif, 4,8 gr protein

Devamı

BESLENME

Sporcular için yumurta tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Fitness ve vücut geliştirme ile uğraşan sporcular yumurtanın farklı tariflerini merak ediyorlar. İşte sporcular için yumurta tarifi.

MALZEMELER:

2 adet yumurta*, suda pişmiş

2 çorba kaşığı yağsız yoğurt, ¼ tatlı kaşığı dereotu, ¼ tatlı kaşığı limon suyu ve ½ tatlı kaşığı limon rendesi

1 dal taze dereotu

1 tam buğday sandviç ekmeği

1 küçük elma

* Kahvaltıda yumurta yiyenler daha çok doyduğunu söylüyor ve takip eden 36 saat içinde, simit yiyen kişilere oranla daha az kalori tüketiyor.

Toplam: 353 kalori

Devamı

BESLENME

Korili tavuk salatası tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcular için yeni bir tarif: Korili tavuk salatası tarifi.

Malzemeler:

2 çorba kaşığı kuru üzüm

2 çorba kaşığı diyet mayonez

1 tatlı kaşığı köri

2 tatlı kaşığı limon suyu

1 adet taze soğanın yeşil kısımları, ince kıyılmış

125 gr haşlanmış tavuk, didiklenmiş

Tatlandırmak için tuz ve karabiber

Servis için bebek ıspanak yaprakları

Kuru üzümleri küçük bir kâseye alıp sıcak suyla ıslatın, şişinceye kadar 10 dakika bekletin. Süzün ve kenara alın. Mayonez, köri ve limon suyunu pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Taze soğan, kuru üzüm ve tavukları karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İki servis tabağına bebek ıspanakları yayın, salatayı tabaklara eşit olarak paylaştırın.

Bir porsiyonda: 210 kalori, 8 gr yağ (2 gr’ı doymuş), 700 mg sodyum, 22 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 14 gr protein

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com