Bizi Takip Edin

BESLENME

BEYNİNİZİ DOYASIYA BESLEYİN

-

 

Doğru besin tercihleriyle, beyninizin ve hafızanızın zinde kalmasını sağlayın.


BALIK
Yılardır balık hakkında yapılan bilimsel araştırmalar ve klinik testler gösteriyor ki, annelerimiz boşuna bize balık yedirmeye çalışmıyorlarmış. Zira beyin için en hayati yiyeceklerden biri balık. Barındırdığı Omega 3 asitlerle balık tüketmek beyin fonksiyonlarının daha düzgün çalışmasına yardımcı oluyor. Balık yemek, ayrıca yoğun stres altında daha hızlı düşünmenize yardımcı oluyor. İronik olan şey ise içindeki Omega 3 sayesinde balığın hafızayı da kuvvetlendirmesi. Balık içerdiği protein ve amino-asitlerle de, beyin tabakasının ihtiyacı olan sıvıyı karşılayarak hafızayı güçlendiriyor.

KAHVE
İngilizlerin yaptığı bir araştırma, bir bardak kahvenin problem çözme yeteneklerini geliştirdiğini ispat etti.

ISPANAK
Çocukluğumuzda annelerimizin balıkla birlikte sürekli yememiz için baskı yaptığı bir yiyecek de ıspanaktı. Temel Reis için ıspanak bir tür steroit etkisi yaratıyor olabilir. Ancak bizim için ıspanağın görevi beynimizi zinde tutmak. Ispanakta bulunan B12 vitamini ve folik asit, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına karşı yapılan savaşta en önemli askerler. Ayrıca ıspanak yiyerek aldığımız C ve E vitaminleri de öğrenme hızımızı artırıyor.

YUMARTA
Yumurta zengin bir kolin kaynağıdır. Araştırmalara göre 3-4 gram kolin alan öğrenciler, hafıza testinde almayanlara göre daha iyi bir performans sergiliyor.

BADEM
Badem E vitamini açısından oldukça zengin bir besin. E vitamininin de beyinde yaş ile birlikte oluşabilecek gerilemeyi durdurduğunu düşünürsek, beyin için en faydalı besinlerden birinin badem olması sürpriz değil.

HİNDİ
Kuvvetli bir hafıza için dopamin çok önemlidir. Hindi de içerdiği amino asit tyrosine sayesinde beyindeki dopamin seviyesinin korunmasına yardım eder. Amerikan ordusunun yaptığı bir araştırmada, bir saat evvel tyrosine alan askerlerin hafıza testlerinde tyrosine almayanlara göre daha başarılı olduğu kanıtlandı.

ÜZÜM
Üzüm, içinde bulundurduğu bor elementi sayesinde beynine iyi bakmak isteyenlerin tercih edeceği besinlerin başında geliyor. Yapılan araştırmalar günde 3.2 gram bor tüketmenin konsantrasyonu ve hafızayı geliştirdiğini gösteriyor. Bu arada, üzüm dışında elma ve fındıkta bor açısından zengin besinler.

YULAF
Toronto Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre yulaf gibi karbonhidrat bakımından zengin besinleri tüketmek, beyinde glikoz enjekte edilmiş gibi bir etki yaratıyor. Beyindeki yüksek glikoz oranı da, hafıza ve konsantrasyonu artıran en önemli etkenlerden.

YABAN MERSİNİ
Yaban mersini ve çilek gibi bazı meyvelerde yüksek oranda antioksidan bulunuyor.  Toronto Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada, özellikle bu besinleri tüketen yaşlı insanların kısa dönem hafızalarının geliştiği görüldü.

ZEYTİNYAĞI
New York’ta yapılan bir araştırmaya göre kolesterol ve yağlı asitler beyin dokusu tarafından oldukça aranan maddelerdir. Tabii, her türlü yağ çeşidi beyniniz için faydalı değildir. Örneğin, hayvan yağı kanın beyne akışını yavaşlatarak hafıza kaybına ve bunama (dementia) hastalığına yol açabilir. Zeytinyağı ise beyninizin ve vücudunuzun ihtiyacı olan yağı size sağlarken, bu tip problemlere de yol açmaz.

BESLENME

Sebze ve meyve tüketmeden beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Karbonhidratsız, sebze ve meyve tüketmeden beslenme mevzusuu masaya yatırdık.

Hata: Karbonhidratsız beslenmek

Diyete başlayanların en büyük hatalarından biri karbonhidratlı gıdaları tamamen kesmektir. Bu amaçla sadece ekmeği değil, makarnayı da bırakırlar. Oysa yapılacak en büyük hatalardan biri sıfır karbonhidratla zayıflamaya çalışmak olacaktır çünkü bu besin grubunun yerini alacak başka bir şey yoktur. Şöyle düşünün: Karbonhidrat, anne sütünde bile bulunur ve unutmayın ki anne sütü, hali hazırda dünya üzerindeki en mucizevi besindir!

Düzeltmek için: Burada anahtar kelimeler “kaliteli karbonhidratlar” ve “ihtiyaç oranı!” Kaliteli karbonhidratlardan kasıt tam tahıllı, çavdarlı ekmekler; makarna, bulgur ve esmer pirinç gibi vücuda yararlı gıdalar. Hepsinden önemlisi de şu: Beyin hücreleriniz enerjisini karbonhidratlardan alır ve karbonhidrat tüketmek, aynı zamanda insan psikolojisini de olumlu yönde etkiler.

Hata: Sebze ve meyve tüketmemek

Yukarıda aşırı proteinle beslenmenin zararlarından söz etmiştik. Bunun nedenlerinden biri de sebze ve meyve tüketimindeki azalma… Eskiden yemekten kalkınca ortaya gelen meyve tabaklarına artık rastlanmaz oldu. Sebzeler de günlük yediklerimiz arasından yavaş yavaş çekiliyor. Çünkü beslenmeyi doymakla, tok kalmakla açıklar olduk. Bir de itiraf etmek gerekirse, kimsenin sebzelerle uğraşacak zamanı yok. Tavuğu ızgaraya atıp sofraya getirdiğiniz zaman dilimi sebzelerin yıkanıp temizlenmesine, kabuklarının soyulup doğranmasına anca yetiyor. Hal böyle olunca sebzelerden adım adım uzaklaştık ve meyvelerin yerine hazır satılan meyve suyu ve meşrubatlara yöneldik.

Düzeltmek için: Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi şu: Günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve yiyin! Ana öğünlerinizde yediklerinizin biri mutlaka sebze olsun, ara öğünlerde de meyveyi tercih edin.

Devamı

BESLENME

Aşırı proteinle beslenmek

Umut Doğan Yıldız

-

Aşırı protein almak zararlı mıdır? Protein dengesi nasıl olmalı?

Her besin grubunun aşırısını tüketmek yanlış. Proteinle ilgili sorun ise şu: Son 10 yılda aşırı protein tüketimiyle birlikte hem rektum kanseri hem de kolon kanseri olarak tanımlanan kolorektal kanserin de aynı oranda artması, sadece diyet yapanların değil herkesin aşırı protein tüketiminden kaçınması gerektiğinin işareti…

Düzeltmek için: Proteinsiz yaşamaya çalışmanın bir anlamı yok; çünkü proteinin ana görevi, doku ve hücrelerin onarılması… Burada yapılması gereken, doğru miktarı bulmak… Ortalama bir rakam vermek gerekirse, vücut ağırlığınızın her kilosu için günde 0,8-1 gram protein tüketmek yeterli. Diyelim 65 kilosunuz. Bu da demektir ki günde tükettiğiniz protein miktarı en fazla 65 gram olmak zorunda. Peki, hangi proteinleri tüketeceğiz? Öncelikle tükettiğiniz kırmızı et miktarı, haftada 2-3 üç defadan fazla olmamalı. Tavuk, balık, hindi eti de diğer protein kaynakları olarak diyetinizde yer almalı. Daha da önemlisi mercimek, karabuğday, kuru fasulye,Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmelisiniz. 

Devamı

BESLENME

Vegan öğünler oluşturma rehberi

Umut Doğan Yıldız

-

Artık makrolarınızla ilgili bir fikriniz var ve kendi öğünlerinizi oluşturmanız gerekiyor. Karşınızda alışık olmadığınız ve sizi zorlayabilecek bir süreç var.

Süpermarketin yolu gözüktü ve gittiğiniz yerin evinizde yangın çıkaracak çoklukta tütsü satan bir aktar olması gerekmiyor. Stansbury’nin yöntemlerini izleyerek kendi vegan öğününüzü yaratabilirsiniz.

DÜN YEDİĞİNİ YEME

Vegan beslenmeye bugün başladıysanız mesele yok fakat yenilikçi tavrınızı sürdürmelisiniz. Her diyette olduğu gibi vegan diyetlerde de ihtiyacınız olan tüm besinleri alabilmek için öğünlerin anahtar bileşenlerini değiştirmelisiniz. Üstelik bu sayede monotonluktan da kurtulursunuz.

BAKLAGİLLERE GÜVEN

Protein bakımından oldukça zengin olan siyah fasulye, nohut, mercimek ve barbunya, vegan bir beslenme programının temelini oluşturan besinlerdir.

TAHILINI SEÇ

Stansbury’nin favori tahılları olan kinoa, bulgur, arpa, karabuğday, esmer prinç ve basmati pirincini beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

DÖRT YA DA BEŞ SEBZELİ BİR KOMBİNASYON YAP

Buzdolabınız yeşil renkli besinlerle dolduysa, dondurucunuzu da kullanmaktan çekinmeyin. Zira donmuş sebzelerin besin değerleri oldukça yüksektir.

BAHARATLARI KULLAN

Zerdaçal, hardal tohumu, Arnavut biberi ve tarçın, vegan öğünlerinizde kullanabileceğiniz baharatlardır ve kilo vermenize yardımcı olur.

PROTEINİNİ SEÇ

Tofu, vegan protein tozları, jak meyvesi ve tempeh, protein bakımından zengin besinlerdir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com