Bizi Takip Edin

BESLENME

AĞIZ ŞAPIRDATMANIN İLGİNÇ FAYDASI

-

 

Ağız şapırdatmak kadar sinir bozucu bir şey var mı bilinmez; ancak uzmanlara göre yüksek sesle yemek yemenin zayıflama konusunda olumlu etkileri bulunuyor.

1Yanında sürekli ağzını şapırdatan birisi varken yemek yemenin ne denli sinir bozucu bir işe dönüştüğünü elbet bilirsiniz. Ortamda böyle birisi varsa sinirleriniz bozulmaya başlar ve bir süre sonra o şapırtı seslerinden başka hiçbir şey duyamaz olursunuz. Peki, sinirlerinizi daha da bozalım. O şapırdatıcı, kilo verme konusunda sizden bir adım önde olabilir.

Brigham Young ve Colorado State Üniversitesi araştırmacıları, öğrencilere kurabiyeleri 3 farklı şekilde; mümkün olduğunca yüksek sesli, normal ve mümkün olduğunca sessiz yemelerini söylediler. Her biri 200 katılımcıyı kapsayan iki benzer deneyin karşılaştırılmasının ardından, gürültülü yemek yiyenlerin diğerlerine kıyasla belirgin bir biçimde daha az yedikleri ortaya çıktı.

Çalışmanın yazarlarına göre, ağzınızdaki yemeğin ne olduğunun farkında olmanız sizi daha akıllıca yemek yemeye itiyor. Buna bağlı olarak hem yediğinizden keyif alıyorsunuz hem de yemeyi ne zaman bırakmanız gerektiğinin de farkına varıyorsunuz.

Çalışmanın yazarları bu duruma “çatırtı etkisi” adını verdiler. Yazarlardan Ryan Elder, insanların yemeklerden çıkan sese odaklanmaları durumunda daha az yiyeceklerinin altını çiziyor.

Sinirleriniz biraz yatıştıysa güzel bir haber vererek kapatalım: Daha az yemek için ağzınızı illa şapırdatmanız gerekmiyor. Normal çiğneme sesine odaklanarak da bunu başarabilirsiniz. Ayrıca, araştırmacıların bir diğer bulgusu ise kısık sesli yemeye çalışanların da daha az yemek yedikleri oldu. Çünkü o gruptakiler de yediklerinin farkındalardı.

 

BESLENME

Korili tavuk salatası tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcular için yeni bir tarif: Korili tavuk salatası tarifi.

Malzemeler:

2 çorba kaşığı kuru üzüm

2 çorba kaşığı diyet mayonez

1 tatlı kaşığı köri

2 tatlı kaşığı limon suyu

1 adet taze soğanın yeşil kısımları, ince kıyılmış

125 gr haşlanmış tavuk, didiklenmiş

Tatlandırmak için tuz ve karabiber

Servis için bebek ıspanak yaprakları

Kuru üzümleri küçük bir kâseye alıp sıcak suyla ıslatın, şişinceye kadar 10 dakika bekletin. Süzün ve kenara alın. Mayonez, köri ve limon suyunu pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Taze soğan, kuru üzüm ve tavukları karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İki servis tabağına bebek ıspanakları yayın, salatayı tabaklara eşit olarak paylaştırın.

Bir porsiyonda: 210 kalori, 8 gr yağ (2 gr’ı doymuş), 700 mg sodyum, 22 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 14 gr protein

Devamı

BESLENME

Yemeklerden sonra meyve yenir mi?

Umut Doğan Yıldız

-

Sizden gelen soruları yanıtlıyoruz: Yemeklerden sonra meyve yenir mi? İşte cevabı.

Bilimsel olarak yemeklerden sonra meyve yemenin herhangi bir sakıncası yok. Ana öğünlerde dengeli bir beslenme uygulamak istiyorsanız meyve, süt, kuru meyve, meyve suyu gibi gıdaları ara öğünlerde tüketme alışkanlığı kazanmanız çok önemli. Böylece sık aralıklarla atıştırmaya başlayacak ve midenizi yormadan ve hazımsızlık yaşamadan daha keyifli günler geçireceksiniz. Meyve, bazik bir kimyaya sahiptir. Mideyi ve bağırsakları yormaz. Lif açısından zengin olduğu için de tokluk sağlar. Tek öğünde bir-iki adet meyve tüketmek yeterlidir. Günde üç adet meyve almaya ve bunları ara öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz.

Devamı

BESLENME

Yepyeni patates püresi tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu tarifleri içeriklerine bir yenisini ekledik. İşte yepyeni, sporcular için patates püresi tarifi.

Eğer günlük yağ alma oranını düşürmek istiyorsanız, tereyağı yerine 2 çay kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz.

2 orta boy tatlı patates, soyulmuş ve 2 cm’lik parçalara bölünmüş

3 yemek kaşığı yağsız süt

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen yaprağı

1 yemek kaşığı rendelenmiş az yağlı Parmesan

1 çay kaşığı doğranmış taze sarımsak

Tuz ve karabiber

1. Patatesleri iyice haşlanana kadar 15-20 dakika tuzlu suda kaynat.

2. Süt ve tereyağını karıştırıp mikrodalgada kullanabileceğin bir kaba koy. Yaklaşık bir dakika tereyağı eriyene kadar ısıt.

3. Patatesleri rahatça ezebileceğin bir kaba al. Üzerine yaptığın karışımı, fesleğen, peynir ve sarımsağı da ilave edip karıştırıcıyla iyice yumuşayana kadar karıştır. Son olarak tuz ve karabiber ekle.

Bu tarif orta boy bir kâseye denk gelir.

Bir porsiyonda: 205 kalori, 4 gr protein, 43 g karbonhidrat, 2 gr yağ (1 gr doymuş yağ), 5 g fiber, 75 mg sodyum

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com