Connect with us

BESLENME

AÇ KALMANIN SİZİ SAĞLIKLI KILMASININ 6 YOLU

Published

on

orucAç kalmak sizi fazla yemekten daha sağlıklı yapıyor olabilir.

Yeni diyet ve beslenme programlarında aç kalmak yerini alıyor ve hakkı teslim ediliyor. Fakat mantıklı bir şekilde yemekleri uzaklaştırmak (günler değil saatlerden bahsediyoruz) sadece kemer deliklerinizi birer birer geriye çekmeye değil, başka şeylere de yarıyor. Doğru yapılırsa, aralıklı açlıklar sağlığınızı her yönüyle yükseltebilir.

Hayatınıza yıllar katar

‘Medical 
Hypotheses”e göre 65 yaşına geldiğinizde, günlük gıda alımınızı 900 ila 2300 kalori arasında değiştirmek hayat sürenizi %30-50 arasında değiştirebilir. Küçük şeyler büyük farklar yaratır.

Kanallarınızı temizler

Sigaraların arterlerinizi tıkamasından korku mu duyuyorsunuz? The Intermountain Medical Center’ın araştırmasına göre aralıklı açlıklar kolestrol seviyelerinizi %12’ni oranında azaltabilir. Bu da sizi kalp krizlerine ve felçlere karşı koruyacaktır. Tabi gene de sigarayı bırakmalısınız.

Kas büyümesini ateşler

Antrenman seanslarınızda sizi yakıtsız bırakmak kulağa mantıksız geliyor olabilir. Fakat 24 saatliğine aç karınla yaşamak, daha büyük kazançlar sağlayabilir. Intermountain Medical Center’ın araştırması bir gün boyunca aç kalmanın insan büyüme hormonunun seviyelerini %2000 oranında artırarak, yağsız kas oluşumunu sağlayabilir. Bu kadar beklediğiniz öğünün ise protein yüklü güçlendirici bir yemek olmasından emin olun.

Type 2 ile kavga eder

Pudinglere olan tutkunuzun sağlığınızı riske atmasına izin verin. Ayda bir kez 24 saat aç kalmak, American College of Cardiology’nin araştırmasına göre tatlı tutkunuzu kırıp, insülin duyarlılığınızı sıfırlayarak, vücudunuzda gelişmekte olan diyabet hastalığının riskini azaltabilir.

Kulaklarınızın arası rahat kalır

Vücudunuza aldığınız tüm kalorileri bir gün içerisinde birkaç saate sıkıştırın ve Beyin-Edinimli Nörotrofik Faktörünüzün seviyeleri artsın. Bu nöron ölümünü, hafıza kaybını ve bilişsel gerilemeleri önleyecektir. Bu da her cümleyi ilk söylenişinde anlamanızı sağlar.  Proceedings of the National Academy of Sciences’a göre aralıklı açlıklar sözel belleğinizi %20 oranında güçlendirir.

Sizi gribe karşı korur

Eğer sık sık grip olan biriyseniz, bağışıklık sisteminizi 3 günlük bir oruçla resetlemenin vakti gelmiş olabilir. The University of Southern California’nın araştırması 72 saat aç kalmanın, vücudunuzun savunma mekanizmalarını tekrar düzenliyor ve yeni beyaz kan hücrelerinin üretimi içine kök hücrelerini çalıştırır. Burun çekmeye son!

Devamı
Advertisement

BESLENME

Sindirim hızlandırıcı smoothie

Umut Doğan Yıldız

Published

on

Diyetisyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şanlı Ak’ın hazırladığı enfes smoothie tariflerine bir yenisi daha eklendi: Sindirim hızlandırıcı smoothie

Gamze’nin Fit Notu: Polen, bilinen en eski doğal besin takviyeleri arasında yer alır. Polenin en büyük özelliği doğal bir alerji önleyici olmasıdır. Fiziksel performansın artırılmasında kullanılır.

MALZEMELER
3 orta boy taze kayısı
Yarım orta boy şeftali
Çeyrek papaya
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı chia tohumu
1 tatlı kaşığı şekersiz ham kakao

Süslemek için
1 çay kaşığı polen

YAPILIŞI
Chia tohumunu, ham kakao ve yarım çay bardağı suda bekletip şişirerek chia pudingi hazırlayın. Smoothie yapımı için kalan tüm malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hâle gelene dek karıştırın. Kâseye smoothie ekleyip üzerine chia puding koyun ve süsleyin.

Devamı

BESLENME

Spor sonrası smoothie

Umut Doğan Yıldız

Published

on

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şanlı Ak tarafından hazırlanan efsane smoothie tariflerini vermeye devam ediyoruz. İşte karşınızda spor sonrası smoothie tarifi!

Gamze’nin Fit Notu: Buğday kepeği, B grubu vitaminlerden zengindir. Özellikle kabızlık sorununu önlemede etkilidir. Yüksek lif ve düşük kalori içeriğiyle tok kalma ve kilo kontrolünü sağlamaya yardımcıdır.

MALZEMELER
1,5 orta boy donmuş muz
1 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
1 tatlı kaşığı şekersiz ham kakao
1 yemek kaşığı buğday kepeği
1 çay kaşığı kahve
100 ml protein süt

Süslemek için
10 adet çiğ fındık
1 çay kaşığı chia tohumu
Yarım orta boy donmuş muz

YAPILIŞI
Smoothie yapımı için tüm malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hâle gelene dek karıştırın ve üzerini süsleyin.

Devamı

BESLENME

Yemek yemeden duramıyorum!

Umut Doğan Yıldız

Published

on

Yemek yemeden duramayanların, doyduğunda bırakmalarını sağlayacak 6 öneri!

Yeme davranışını kontrol etmek ve ipleri eline almak isteyenler için 
Dr. Diyetisyen Gamze Şanlı Ak‘ın tavsiyeleri!

Hedeflediğiniz kiloya ulaşmanızdaki en büyük engel, hesaba katmadığınız fazla kalorilerdir. Hiçbir şeyden mahrum kalmadan, porsiyonları azaltarak bilinçli yediğinizde, bu kalorileri en kolay yoldan saf dışı bırakmış olursunuz. Bilinçli yemek, bir diyet çeşidi değildir.Ne yediğinize değil, nasıl yediğinize yönelik davranış değişiklikleri ile ilgilidir.Yeme davranışını kontrol ederek neler başarabileceğinizi öğrenmek ister misiniz?

1- Her lokmada çatalı bırakın

Bir lokma aldıktan sonra yutmayı bile beklemeden yenisi için tabağa mı yöneliyorsunuz? Yemek yerken otomatik olarak elimiz ağzımıza gidiyor ve 5 dakikada tabağımızı silip süpürüyoruz ancak beynimiz yemek yediğini 20 dakika sonra anlar. Bu nedenle yemek yemek için kendinize zaman ayırmanızı öneririm. Lokmalar arası çatalı bırakmak, doyup doymadığınızı anlamanız için size zaman verir. Çünkü bilinçli beslenmede amaç tıka basa yemek değil doyduğunu hissetmektir.

2- Yarım Porsiyona Ne Dersin?

“Ben doydum, gözüm doymadı” lafını hepimiz hayatımız boyunca en az bir kez söylemişizdir.  Tabağımızdaki her şeyi yemeye programlı olmamız bu güdü ile birleşince ortaya pek de hoşlandığımız sonuçlar çıkmıyor.Aslında tabağınızı yarım doldurursanız gözünüzün midenizden büyük olmadığını anlayacaksınız. Unutmayın, gerçekten doymazsanız kimse yemeği sizden kaçırmayacak.

3- İlk Lokmanın Tadına var

Yemek, sanılanın aksine sadece lezzetle ilgili değil tüm duyularla ilgilidir. Çoğunlukla yemek yerken, yemeğimiz hariç her şeyi düşündüğümüz için vasat denecek birçok şey yememize rağmen bunu fark etmeyiz. Yemeğe başlamadan birkaç saniye bekleyin ve gerçekten yemeğinize odaklan. Neye benziyor? Nasıl kokuyor? Tanımlamanız için 3 kelime seçmeniz gerekirse ne olurdu? Yemeğin dokusuna ve yerken çıkan seslere konsantre olun. Ağzınızdan midenize inene kadar geçecek süreyi hayal edin. Böylece tokluk sinyallerinin aşırı yemenize fırsat vermeden salınmasına zaman tanımış olursunuz.

4- Televizyonu kapat

Yemek yerken televizyonu açmak %14 daha fazla yemeye zemin hazırlar. Yediğinizle bağ kurun ve ekrana bakmak yerine tabağınıza bakın. Çünkü yemek molası, başka şeylerle de uğraşılacak boş zaman değildir.

5- Yemekten 30 dakika önce su için

Susamanın açlıkla karıştırabildiğini biliyor muydunuz? Yani yeteri kadar su içerseniz boş yere açlık hissetmezsiniz.

6- Yerken yumruğunu sık

Ne kadar garip olduğunun farkındayım ama gerçekten işe yarıyor. Fiziksel hareketler zihnimizi de etkiler. “Hayır”denilen şeye karşı duyarlılık oluşur ve elimizi yumruk yaparız. Çünkü bu “dur”demektir. Bu psikoloji ile alakalı “şekillenmiş biliş”  teorisi olarak bilinir. Elini yumruk yapmak,yemeğin her anında açlığınızı sorgulamanızı ve gerektiği yerde durmanızı hatırlatır.

Dr. Dyt.(PhD) Gamze Şanlı Ak 

Devamı

Popüler