Bizi Takip Edin

BESLENME

Abur Cubur yoksunluğu

Umut Doğan Yıldız

-

 

Sağlığa zararlı işlenmiş gıdaları tüketmemeye kararlısınız. Peki, bundan sonra neler olacak? İşte abur cubur yoksunluğu gerçeği!

Aşırı işlenmiş atıştırmalık tüketimini azaltan insanlar, sigara ve esrar içmeye benzer yoksunluk semptomları deneyimledi. Bu araştırma, insanların diyetin olumsuz yan etkilerini daha iyi tahmin etmelerine yardımcı olabilir.

LiveScience, abur cubur gıdaları bıraktıktan sonra asabi hissettiğiniz veya baş ağrısı çektiğiniz olduysa, yeni bir çalışmanın bunu yoksunluk yaşıyor olabileceğinize bağladığını bildiriyor.

Appetite dergisinde yayımlanan yeni bir makale, cips veya kurabiye gibi aşırı işlenmiş atıştırmalıkları yemeyi kesen insanların, sigara veya esrar içmeyi bırakan kişilerin deneyimlediklerine benzeyen, ruh hali değişiklikleri, yeme krizleri, anksiyete, baş ağrısı ve kötü uyku gibi fiziksel ve psikolojik yoksunluk semptomları gösterdiği sonucuna ulaştı. Araştırmacılar, semptomların en yoğun olduğu zamanın abur cubur yiyecekleri azalttıktan sonraki iki ila beş gün içinde görüldüğünü keşfetti.

Ekip, çalışma için geçen yıl içinde bir diyet uygulayan 200 kişiden yoksunluk semptomlarını değerlendiren bir anket doldurmasını istedi. Aşırı İşlenmiş Gıda Yoksunluğu Ölçeği olarak bilinen bu değerlendirme, uyuşturucu yoksunluğunu ölçmek için kullanılan güncel testlerden uyarlandı.

Çalışmanın başyazarı, Michigan Üniversitesi’nde psikoloji doktora adayı Erica Schulte, bu çalışmanın insanların gıdalardan yoksunluk deneyimleyebileceğini gösteren ilk çalışma olduğunu LiveScience’a söyledi. Dahası, bu çalışma genellikle gereğinden çok fazla miktarlarda şeker içeren aşırı işlenmiş gıdaların bağımlılık yapabileceğini de gösteriyor.

Ancak çalışmanın kusurlu yanları da var. Katılımcılardan semptomlarını hatırlamaları istendi, bu yüzden yoksunluk semptomlarını herkesin doğru hatırlamamış olma ihtimali var. Ayrıca, çalışma yoksunluğun yoğunluğunu veya insanların belirli yiyecekleri tamamen mi kestiğini yoksa tükettikleri miktarı mı azalttıklarını incelemedi.

Yine de, çalışmanın yazarları bunun yiyecek bağımlılığını inceleyecek gelecek çalışmalar için iyi bir başlangıç noktası olduğuna inanıyor. Diyet yapanların da en sevdikleri atıştırmalıklardan vazgeçmeleriyle gelebilecek hoş olmayan yan etkileri tahmin etmelerine yardımcı olabilir.

Tabii ki diyet yapmak asla kolay değildir. Ancak kolayı suyla, yemek hazırlamayla ve her gün fiziksel aktivite yapmayla değiştirmek, gerçek kişilerin fazla kilolardan kurtulmalarına yardımcı oluyor.

BESLENME

Korili tavuk salatası tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcular için yeni bir tarif: Korili tavuk salatası tarifi.

Malzemeler:

2 çorba kaşığı kuru üzüm

2 çorba kaşığı diyet mayonez

1 tatlı kaşığı köri

2 tatlı kaşığı limon suyu

1 adet taze soğanın yeşil kısımları, ince kıyılmış

125 gr haşlanmış tavuk, didiklenmiş

Tatlandırmak için tuz ve karabiber

Servis için bebek ıspanak yaprakları

Kuru üzümleri küçük bir kâseye alıp sıcak suyla ıslatın, şişinceye kadar 10 dakika bekletin. Süzün ve kenara alın. Mayonez, köri ve limon suyunu pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Taze soğan, kuru üzüm ve tavukları karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İki servis tabağına bebek ıspanakları yayın, salatayı tabaklara eşit olarak paylaştırın.

Bir porsiyonda: 210 kalori, 8 gr yağ (2 gr’ı doymuş), 700 mg sodyum, 22 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 14 gr protein

Devamı

BESLENME

Yemeklerden sonra meyve yenir mi?

Umut Doğan Yıldız

-

Sizden gelen soruları yanıtlıyoruz: Yemeklerden sonra meyve yenir mi? İşte cevabı.

Bilimsel olarak yemeklerden sonra meyve yemenin herhangi bir sakıncası yok. Ana öğünlerde dengeli bir beslenme uygulamak istiyorsanız meyve, süt, kuru meyve, meyve suyu gibi gıdaları ara öğünlerde tüketme alışkanlığı kazanmanız çok önemli. Böylece sık aralıklarla atıştırmaya başlayacak ve midenizi yormadan ve hazımsızlık yaşamadan daha keyifli günler geçireceksiniz. Meyve, bazik bir kimyaya sahiptir. Mideyi ve bağırsakları yormaz. Lif açısından zengin olduğu için de tokluk sağlar. Tek öğünde bir-iki adet meyve tüketmek yeterlidir. Günde üç adet meyve almaya ve bunları ara öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz.

Devamı

BESLENME

Yepyeni patates püresi tarifi

Umut Doğan Yıldız

-

Sporcu tarifleri içeriklerine bir yenisini ekledik. İşte yepyeni, sporcular için patates püresi tarifi.

Eğer günlük yağ alma oranını düşürmek istiyorsanız, tereyağı yerine 2 çay kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz.

2 orta boy tatlı patates, soyulmuş ve 2 cm’lik parçalara bölünmüş

3 yemek kaşığı yağsız süt

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen yaprağı

1 yemek kaşığı rendelenmiş az yağlı Parmesan

1 çay kaşığı doğranmış taze sarımsak

Tuz ve karabiber

1. Patatesleri iyice haşlanana kadar 15-20 dakika tuzlu suda kaynat.

2. Süt ve tereyağını karıştırıp mikrodalgada kullanabileceğin bir kaba koy. Yaklaşık bir dakika tereyağı eriyene kadar ısıt.

3. Patatesleri rahatça ezebileceğin bir kaba al. Üzerine yaptığın karışımı, fesleğen, peynir ve sarımsağı da ilave edip karıştırıcıyla iyice yumuşayana kadar karıştır. Son olarak tuz ve karabiber ekle.

Bu tarif orta boy bir kâseye denk gelir.

Bir porsiyonda: 205 kalori, 4 gr protein, 43 g karbonhidrat, 2 gr yağ (1 gr doymuş yağ), 5 g fiber, 75 mg sodyum

Devamı

Popüler

 

www.pilioo.com