Bizi Takip Edin

BESLENME

8 BESLENME YALANI

-

 

Yapılan yeni araştırmalar, doğru bildiğimiz yanlışları ortaya çıkarıyor.

01

1 – Mikrodalga fırın besinleri yok eder

Sebzelerin besin değerlerini etkileyen iki faktör vardır: Yüksek ısı ve su. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, işte bu yüzden sebzeleri pişirmek için en kötü yöntemin haşlamak olduğunu söylüyor. Mikrodalga fırında ise besinler yüksek ısıya sadece kısa bir süre maruz kalıyor. Böylece besin öğelerini muhafaza ediyor. Yine de bu yöntem her sebze için doğru seçim olmayabilir. Örneğin havuçlar haşlandıklarında daha besleyici olurlar. Çünkü içerdikleri besinler, haşlandıklarında daha kolay özümseniyorlar. Aslında nasıl pişmiş olursa olsun, önemli olan bol bol sebze tüketmek.

02

2 – Yumurta kolesterol seviyesini yükseltir

Bu bilgi doğru olsa da yumurtalardan korkmanıza gerek yok. Çünkü yumurta “iyi kolesterol” dediğimiz HDL kolesterol içerir. 2007 yılında Amerika’da on bin yetişkinin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırmada, günde bir veya daha fazla yumurta tüketimiyle, kalp ve damarlar hastalıklar arasında bir bağlantı olmadığı görüldü. Yumurta protein ve sağlıklı yağlar bakımından da oldukça zengin. Bu nedenle doğada bulunan en iyi kas yapıcı gıdalardan biri.

03

3 – Kırmızı et sağlığa zararlıdır

Kırmızı et konusunda uymanız gereken kural şu: Bir haftada tükettiğiniz kırmızı et miktarı 500 gramı geçmemeli. Dünya Kanser Araştırma Fonu, tüketilen kırmızı ve işlenmiş et miktarı kısıtlandığında, bağırsak kanseri riskinin azaldığını açıkladı. Ancak bu eti tamamen bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Yağsız kırmızı et içeren bir beslenme düzeni, kötü kolestrol seviyesinin düşmesine yardımcı olur ve omega 3 yağ asitlerinin emilimini artırır. Aynı zamanda demir, çinko ve protein sağlar.

04

4 – Kırmızı şarap kalp için faydalıdır

Kırmızı şarap, kalbi koruyucu özellikler taşıdığı pek çok araştırma tarafından kanıtlanan “resveratrol” adında bir kimyasal içerir. Ancak Harvard Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, asıl kerametin alkolde olduğunu ortaya çıkardı. Günde bir bardak alkollü içecek tüketmek kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Üstelik bira, şarap veya ne tür bir içki olduğu fark etmiyor. Yalnız aşırıya kaçmamanız gerek. Düzenli olarak günde birden fazla kadeh içki içmek riski artırır.

05

5 – Yağsız yiyecekler daha sağlıklıdır

Siz siz olun, ürünlerin üzerindeki etiketlere kanmayın. Yağsız diye satılan gıda maddeleri de, en az tam yağlı ürünler kadar kalori içeriyor olabilir. Çünkü tadının güzel kalması için yağın yerini şeker türleriyle dolduruyorlar. “Journal of Marketing Research” dergisinde yayımlanan bir araştırma, insanların üzerinde “düşük yağ oranı” yazan çikolataları yüzde 28 oranında daha fazla tükettiklerini kanıtladı. Bu da normal çikolatalara göre daha fazla kalori tüketmek demek.

06

6 – Organik yiyecekler daha besleyici

Sırf daha pahalılar diye, sağlığınız için daha faydalı olduklarını sanmayın. “The London School of Hygiene and Tropical Medicine”, 50 yıl boyunca gerçekleştirilen 50 binden fazla araştırmayı incelediğinde şu sonuca ulaştı: Geleneksel yöntemlerle organik olarak yetiştirilen sebze ve meyveler, sağlık için diğerlerine kıyasla önemli bir fark yaratmıyor.

07

7 – Tam yağlı peynir tüketilmemeli

Tam yağlı peynirlerdeki kalori miktarı, düşük yağlı peynirlere göre daha yüksek olabilir. Ancak her gün bir dilim tam yağlı peynir yemek aslında zayıflamanıza yardımcı olur. Bunun nedeni, yapısında bulunan protein ve sağlıklı yağ birleşiminin sizi tok tutması ve atıştırmalık şeyler yeme ihtiyacınızın önünü kesmesi. Kemiklerinizi güçlendiren kalsiyum bakımından da zengin bir besin.

08

8 – Yalnızca taze meyveler yenmeli

Taze meyveler C vitamini için en iyi kaynağınızdır. Ama kurutulmuş ve konserve meyvelerle de günlük olarak tüketmeniz gereken meyve miktarını karşılayabilir. Kurutulmuş meyvelerde yağ ve tuz oranı düşüktür. Lif ve potasyum bakımındansa zengindir. Illinois Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, konserve meyvelerin de en az taze meyveler kadar lif ve vitamin sağladığını gösterdi.

 

BESLENME

Smoothie nasıl hazırlanır?

Umut Doğan Yıldız

-

Smoothie dosyasını açıyoruz. Smoothie’lerden alınacak verimi maksimum seviyeye çıkarmak için tavsiyeler.

SIVI BAZ/PROTEİN KAYNAĞINI SEÇİN

Smoothilere süt yerine sıvı baz olarak su, maden suyu, yeşil çay, yoğurt, kefir veya süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Smoothie’nize ekleyeceğiniz protein kaynağı, daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır; yoğurt ve sütle bunu elde edebilirsiniz. Ancak bitkisel kaynaklı sütlerin protein içerikleri daha düşük olduğundan, Hindistan cevizi veya badem sütü eklerseniz sağlıklı yağ da eklediğinizden emin olun.

Kış için smoothie tarifi!

SEBZE EKLEYİN

Yeşil yapraklı sebzeler kanserden kalp hastalıklarına, diyabetten kilo sorunları ve hormonal problemlere kadar karşılaşabileceğiniz birçok hastalıktan koruyucu içeriklere sahiptir. Smoothie’niz için en iyi tercihlerden olan ıspanak ve pazıyı kullanabilirsiniz. Mevsiminde olduğu sürece, kabak, maydanoz, havuç, salatalık gibi çoğu sebzeyi smoothie’nize ekleyebilirsiniz.

SAĞLIKLI YAĞ KULLANIN

Yağlar da proteinlere benzer şekilde tokluk sürecinizi uzatır ve sebze ve meyvelerde bulunan, yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Özellikle smoothie kâsesi hazırlayacağınız zaman daha yoğun kıvam elde etmek için avokado, kaju veya fıstık ezmesini deneyebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz diğer sağlıklı yağ kaynaklarına örnek olarak badem, fındık, ceviz, keten tohumu, tahin ve chia tohumunu sayabiliriz.

Metabolizma hızlandıran smoothie!

MEYVE İLE LEZZET KATIN

Meyvelerin smoothie’nizin tadını güzelleştirdiğini biliyoruz ancak smoothie’nizin şeker ve kalori bombası hâline gelmemesi için kontrollü miktarlarda, bir ya da iki porsiyon meyve kullanmalısınız. Muz, çilek gibi popüler tatlar yanında yaban mersini, böğürtlen, elma, armut, kivi, mango, şeftali gibi birçok meyveyi de deneyebilirsiniz. Smoothie kâseniz içinse donmuş meyve kullanmak daha hoş bir kıvam elde etmenizi sağlayacaktır.

KOMPLEKS TAHIL SEÇİN

Günlük olarak ihtiyacımız olan enerjiyi karşılamak için karbonhidratlara ihtiyaç duyarız. Bu nedenle smoothie’nize yulaf ekleyebilirsiniz ancak glüten hassasiyetiniz varsa kinoa, karabuğday, amarant gibi seçenekler, smoothie’niz için mükemmel tercihler olacaktır. Haşlanmış baklagiller de smoothie kâselerinize iyi bir kıvam veren karbonhidrat kaynaklarıdır.

BAHARATLARDAN FAYDALANIN

Smoothie’nize tat katacak ve aynı zamanda size fayda sağlayacak baharatlar ve lezzetlendiriciler de kullanabilirsiniz. Tatlı bir smoothie için tarçın, vanilya, agave şurubu, bal veya pekmez gibi ürünler, ferahlatıcı bir deneyim içinse açai, spirulina, zerdeçal, matcha ve zencefil deneyebilirsiniz. Sabah smoothie’nizdeki kahve ve matcha, canlandırıcı bir kafein desteği olarak en iyi dostunuz olacaktır.

Devamı

BESLENME

Cinsel gücü artıran 12 yiyecek

Umut Doğan Yıldız

-

Cinsel gücün ve isteğin artıp azalmasında yeme alışkanlıklarının etkili olduğu bir gerçek. O halde cinsel gücü artıran yiyeceklere bir bakın.

Devamı

BESLENME

Sık aralıklı beslenme doğru mu?

Umut Doğan Yıldız

-

Kurallar değişiyor. Sık aralıklı beslenme, iki ila üç saatte bir altı küçük öğün tüketmek artık doğru kabul edilmiyor.

YEMEK PROGRAMINIZI PARÇALAYIN

Aşırı değişken beslenme kalıpları yüzünden gerilmeyin. Adaptasyon, günümüzün kuralı.

ESKİ KURAL

İstikrarlı yağ kaybı, azimli bir beslenme planıyla kazanılır: İki ila üç saatte bir altı küçük öğün tüketin; kahvaltıyı atlarsanız risk alırsınız. İyisi mi siz tüm o saklama kapları için daha büyük bir iş çantası alın.

YENİ KURAL

Klişe olsa da doğru: En iyi diyet, sadık kalabildiğiniz diyettir. Bu nedenle, iş günü boyunca aç hisse- diyorsanız, dilediğiniz kadar sık yemek yiyin. Ancak yakıtsız kalan vücudunuzun acıyla çığlık atmasın- dan korkup, kahvaltıdan iki saat sonra fıstık ezmeli pirinç patlaklarını zorla yemeye çalışmanıza gerek yok. Tıbbi bir inceleme, öğün sıklığı ile yağ kaybı arasında kayda değer bir ilişki göremedi. Aynı zamanda, Plos One’daki bir çalışmada da günde üç öğün tüketmenin aslında metaboliz- manızı hızlandırdığı keşfedildi.

Vücudunuzun açlık sinyallerini reddettiğinizde, daha büyük bir kilo alma riskiyle karşı karşıyasınız demektir: Cornell Üniversitesi’ndeki bilim insanları, karınları yemeleri gerektiğinin işaretini verene dek bekleyen insanlara kıyasla, iştahları fark etmeksizin saate göre beslenenlerin kan şekerlerinin daha çok yükseldiğini gördü. Ekstra kütle kazanmak istiyorsanız bu işe yarayacak olsa da yağ kaybettiğiniz dönemde ters tepecektir.

Aralıklı orucun büyük bir hayranı-yım,” diyor Zolkiewicz. “Model olarak yaptığım fotoğraf çekimleri için hazırlanmak amacıyla bunu kullanıyorum ve vücudumun açlık sinyalleriyle temasta kalmama yardımcı oluyor.”

Beslenme uzmanlarının “öğün atlama” dediği zaman kısıtlamalı beslenme programının, yağ oksidasyonunu artırdığı görüldü. Diğer bir deyişle, ofise gitmeden önceki yulaf lapası zamanını kaçırırsanız endişelenmeyin. Acıktıysanız da tek yapmanız gereken bir şeyler yemek.

Devamı

Popüler