ŞARAP EKSPERİ OLUN

 


Eve gelen misafirlerinizi etkilemek için şarap hakkında bilmeniz gerekenler.

Ünlü amerikalı şarap uzmanı Paul Grieco’nun hazırladığı ipuçları ile herhangi bir şaraptan (ucuz olanlardan bile) maksimum tadı alabileceksiniz.

Kırmızı şarabı buzdolabına koyabilirsiniz. 

Evet, aynen beyazların yanına. Eğer bodrum katında şık bir şarap mahzeniniz yoksa (ki muhtemelen yok) kırmızı şaraplar evde aşırı ısınma riskiyle karşı karşıya kalırlar. Ilık bir ev ortamı ya da mutfakta sürekli çalışan fırın gibi nedenlerden dolayı kırmızı şaraplarınız pişebilir ve içlerindeki aromalar ölür.

Dikkat edin: Şişeleri buzdolabında unutmayın. Henüz açılmamış olabilirler ama şişe mantarları buzdolabının soğuk havasında kuruyup hava sızdırmaya başlayabilir. Gerçi bunun gerçekleşmesi için iki yıl gibi bir süre gerekiyor.

Kırmızı şarabı serin,beyaz şarabı biraz ılık servis edin.

Kırmızı şarap oda sıcaklığında servis edildiğinde içindeki alkol şarabın kendi tadını bastırabilir. Buzdolabından direkt çıkarılıp servis edilen bir beyaz şarap da aromasını ortaya koymak için fazla soğuk olabilir.

Hazırlayın: Eğer kırmızı şarap oda sıcaklığındaysa servis etmeden önce 30 dakika buzdolabına koyun. Eğer buzdolabındaysa bir saat önce çıkarıp dışarıda bekletin. Dolaptan çıkan beyaz şarabı 20 dakika bekletmeniz yeterli.

Ucuz şarabın lezzetini artırabilirsiniz.

Hiç şarabınızı açıp bardağa boşalttıktan sonra acı yeşil çay tadı aldınız mı? Şişeyi açar açmaz şarabı kadehe koymayın. Zira içeriğindeki tanin maddesinin olgunlaşmama ihtimali olabilir. Biraz zaman ve hava ile bunu düzeltme şansınız var. 

Onarın: Şarabın tadı asitli gibiyse, jargonda ‘karaf’ adı verilen geniş dipli cam bir sürahiye boşaltın. Bu esnada başka bir şişenin tadını çıkarın. Birkaç saat sonra ilk şarabın tadına bakabilirsiniz. Hâlâ hoşunuza gitmediyse sorun şarabın kendisinde olabilir.

Return to Top ▲Return to Top ▲